Gość: Szymek Re: Murem za dyrektorem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.03, 13:20 Ta decyzja to jakiś absurd.Po tym jak dowiedziałem się o odwołaniu Basi ze stanowiska dyrektora WCLU poczułem się jakbym dostal obuchem w głowę.Co za człowiek uchwalił tak beznadziejną decyzję.Czy aby napewno panie Marszałku jest pan choć w nikłym procencie świadom tego co pan chce wywolać.Czy choc przez minutę zastanowił się pan nad losem ludzi którzy w Zapoiwiedniku walczą o życie.Tak o życie człowieku bo narkomania to nie jakaś tam grypa ani przeziębienie.Tak się sklada że ja miałem to SZCZĘŚCIE leczyć się w Zapowiedniku i wiem że dzięki temu teraz jestem normalnym człowiekiem i to włśnie BARBARZE KARACZYŃSKIEJ zawdzięczam życie.Jestem oburzony tym Panie Marszałku że to co przez 20 lat budowała Basia chce pan rozłożyć jednym podpisem.To włśnie dzięki Basi Zapowiednik jest jednym z najlepszych tego typu placówek w Europie a nie wim czasem czy nie na świecie.Liczę na to że decyzja ta to tylko pochopna próba przedłożnia prywaty nad dobro sprawy.Proszę pamietać że dyrektor to absolutny LIDER i wprowadzanie nowego człowieka wyrządzi tylko szkodę i zepsuje reputację tak doskonałego ośrodka.Z tego co zdążyłem się dowiedzieć to nawet nie daliście szans na poprawienie błedów które to rzekomo zaważyły o odwołaniu dyrekcji.W ten sposób sprawa ta przybiera śliski charakter a wyżej wymieniona decyzja staje się mało wirygodną.Apeluję do pana, panie Marszałku niech pan nie popełnia tego błędu.Cały Zapowiednik gorąco pozdrawiam, jestem z wami.3majcie sie, wszystko będzie dobrze MEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: Murem za dyrektorem IP: *.michelin.sdi.tpnet.pl 12.04.03, 18:42 goraco pozdrawiam Barbare Karaczynska oraz caly Zapowiednik.Dzieki Basi moge zyc normalnie, na TRZEZWO studiowac znac normalnych przyjaciol ,pracowac, moge robic wszystko. Zapowiednik jest dla mnie najwspanialszym miejscem na swiecie i nigdy za zadne skarby nie zamienilabym bym je na inne, ale bez Basi nie wyobrazam sobie Zapowiednika.To jest odrazajace ze ktos kto kompletnie nie wie jak pomagac takim ludziom jak my chce sie wpakowac na to stanowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodzice Miśka Re: Murem za dyrektorem IP: *.acn.pl / 10.64.0.* 12.04.03, 18:59 Codziennie media informują o aferach, korupcji i machlojach powstających w polskich urzędach. Nie wszystkich to dotyczy, w większości zasiadają w nich ludzie uczciwi. Nie można, niestety, do nich zaliczyć naszych przedstawicieli z Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego. Wstrętna, niezrozumiała, antyspołeczna, nie podparta rzeczową argumentacją decyzja o odwołaniu ze stanowiska szefowej CLU w Zapowiedniku Pani Barbary Karaczyńskiej, świadczy o tym, że wysocy urzędnicy z tegoż województwa zaczynają kombinować!!! Jeśli nasi radni nie mają nas gdzieś, a co gorsze, nie są jeszcze skorumpowani, to mają piękny temat do udowodnienia swoim wyborcom, że są im jeszcze potrzebni. Może pomogą zapobiec wojnie, którą wypowiedział Urząd Marszałkowski swoim rodakom Polakom! Pamiętamy jak hitlerowski okupant niszczył i zabijał polską inteligencję, ludzi pożądnych i uczciwych. Ludzi, którzy życie poświęcili dla służenia i pomocy innym. Czy w odwołaniu Pani Dyrektor Karaczyńskiej i zniszczeniu tym samym dorobku jej życia nie widać podobieństwa?! Komu wpadł do głowy taki diabelski pomysł, aby przekreślić 21 lat tytanicznej pracy na rzecz innych nieszczęśliwych ludzi. Ośrodek w Zapowiedniku został założony i do dzisiaj jest prowadzony przez autorkę jednej z najlepszej na świecie metody leczenia uzależnień Pani Barbary Karaczyńskiej. Świadczą o tym opinie Światowej Organizacji Zdrowia oraz efekty, którymi nie poszczyci się żaden inny osrodek w Polsce. Dlaczego urzędnicy kochają niszczyć to co dobre dla społeczeństwa? Mamy dosyć sabotowania przez nich miejsc takich jak ośrodek w Zapowiedniku. Tysiące rodzin i setki tych, którzy dzięki Pani Barbarze i doskonałej kadrze zaczęli żyć na nowo krzyczą: NIE PANIE MARSZAŁKU! Tym samym życzymy, aby rozsądek, uczciwość i bezinteresowność zapukały do bram Pańskiego urzędu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościu Re: Murem za dyrektorem IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.03, 21:26 Pani Barbara powinna zostać na stanowisku. Jej zwolnienie przeszkodzi placówce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Murem za dyrektorem IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.03, 21:27 Taki rozwój rzeczy to zupełna bzdura. Ośrodek w Zapowiedniku był jednym z najlepszych w Europie, a przez odwołanie dyrektora może przestać istnieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: Murem za dyrektorem IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 17.04.03, 20:21 dzieki ola też pozdrawiam szkoda że w takich okolicznościach,dziekuje wszystkim i życzę wszystkim Wesołych Swiąt Wielkanocnych,jagoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: Murem za dyrektorem IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.03, 21:29 Nie wiem dlaczego Pani Dyrektor została zwolniona. Placówka w Zapowiedniku była świetnie zorganizowana i musi nadal pełnić swoją funkcję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Murem za dyrektorem IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.03, 21:31 Zwolnienie dyrektor ośrodka w Zapowiedniku to kompletna bzdura. Jeżeli chcemy zniszczyć wszystko co dobre w naszym kraju, to wybraliśmy dobrą drogę. Niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ociec Żólwia raz jeszcze Re: Murem za dyrektorem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.04.03, 22:39 Przerażająca decyzja. Kto za nią stoi? Który urzędnik władz samorządowych ośmielił się ją podjąć? To decyzja konkretnego człowieka; Pan Bogdan Borusewicz. Do pana się zwracam panie wicemarszału! Z informacji zamieszczonej na stronie internetowej władz Samorządu Województwa Pomorskiego wynika, że to do pańskich obowiązków należy „opieka” nad ośrodkiem w Zapowiedniku. A zatem logika podpowiada, że to pan podjął tę absurdalną decyzję. Człowiek wyniesiony do władzy na fali gniewu społecznego w sierpniu 1980 r. ma czelność podjąć decyzję, która godzi w społeczny interes? Czyżby zupełnie zatracił pan wrażliwość na społeczne problemy. Historia zna takie przypadki. Proszę się opamiętać! Zapewne zapomniał pan tekst jednej z ważniejszych piosenek Jacka Kaczmarskiego „A mury runą”.Proszę sobie przypomnieć jej słowa. Niech pan nie stawia murów, które pan niszczył;BO MURY RUNĄ! Pisałem już do pana w tej sprawie. Wojciech Olszewski 04- 682 Warszawa, ul.Krupki 10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brat pacjentki Re: Murem za dyrektorem IP: *.michelin.sdi.tpnet.pl 13.04.03, 18:52 Kocham moją siostrę i dziękuje Basi za to że udało Jej się wyciągnąć moją siostrę z nałogu. Gdyby nie Basia to moja siostra by już z tego nie wyszła i za to Jej DZIĘKUJE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tango09L.B. Re: Murem za dyrektorem IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.03, 14:00 Panie Borusewicz szuka Pan dziury w całym, pozbawia Rodzinę z Zapowiednika Matki,która trwała w nim zawsze.Dzięki niej te dzieciaki mają bardzo dobrą opieke a rodzice ze spokojem zostawiają swoje pociechy.To też kadra wychowawców ,która doskonale rozumie się z p.Basią.Zapowiednik to nie ośrodek to Rodzina dbająca o swoje dzieci a pan Panie Borusewicz zachowuje się jak Macocha,którą interesuje tylko konkubent.Mam propozycje niech Pan sie ruszy z za biurka i przyjedzie do Zapowiednika i porozmawia z ludzmi.Oczywiście jeżeli ma Pan odwagę a jest Pan urzędnikiem na usługach nas zwykłych zjadaczy chleba,bo o to też Pan walczył w Solidarności.Chyba,że sprawdzi się powiedzenie-punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.Pan przestałeś być działaczem, Pan jesteś rasowym urzędnikiem.Czynnik ludzki przestał być dla Pana i podobnym istotny.Dziś wstydze sie tego,że byłem członkiem Solidarnosci Panie Borusewicz.Jeżeli szuka Pan korupcji afer, proszę szukać w śród swoich,Stoczni kolebki już nie ma- dlaczego?.Ja tą odpowiedź znam nie wiem czy Pan zna.Pan może walczy o ideały,ale rzeczywistość umiera a rzeczywistość to ludzie.Dzięki Zapowiednikowi (czytaj p.Basia i kadra)odzyskałem mojego jedynego Syna ,którego mogę kochać i jestem dumny z niego.Mam wspaniały kontakt z nim dzięki Wielkiej Rodzinie z Zapowiednika miedzy innymi i za to Wam Kochani dziękuję.Panie Borusewicz to nie dzięki Solidarności,która zabiła we mnie wiare w człowieka a dzięki Rodzinie z Zapowiednika,mój Syn jest świetnym facetem.W Zapowiedniku poznałem wielu serdecznych i dobrych ludzi jest to bardzo przyjazne miejsce w tym chorym kraju rządzonym przez chorych kacyków.Niech Pan pozwoli rozwijać się,tam są dzieci,którym przywraca się nadzieję w życie normalne.Pan swoją polityką im nie pomoże.Kończe, korupcje i afery niech Pan szuka w śród kolesi,gwarantyuję czasu Panu i życia nie starczy. Pani Basiu raz jeszcze dziękuje za to co Pani i Wychowawcy zrobiliście dla mnie i mojego Brayana.Smutne jest to i przykre co Panią i nas spotkało, bo zawsze jesteśmy z Panią i bede wyrazicielem większości Rodziców.Raz jescze pozdrawiam całą Rodzinę z Zapowiednika.Rodzice Brayana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pacjent Re: Murem za dyrektorem IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.03, 23:19 Widze,że nie mogę mieć swojego zdania a tego właśnie uczą w Zapowiedniku. W ramach sprostowania nie ćpam i nie piję, także nie zazdroszczę nikomu i wcale nie zależy mi na tym żeby kogoś skrzywdzić.Wypowiadam się na forum bo takie jest moje zdanie i zanim napisałem cokolwiek dowiedziałem się wszystkiego.Powtarzam, że nie twierdzę ,że P.Barbara jest złym psychologiem wręcz przeciwnie i jak tylko przeczytałem o tym skandalu zaczerpnąłem innych źródeł by upewnić się,czy to prawda.TAKIE JEST MOJE ZDANIE I PROSZĘ TEGO NIE KOMENTOWAĆ. MAM CAŁKOWITE PRAWO PISAĆ TO CO MYŚLE BO TEGO NAUCZYŁ MNIE ZAPOWIEDNIK.NIE PRZECZĘ ,ŻE I MI POMOGŁA TERAPIA P. KARACZYŃSKIEJ LECZ NIE USPRAWIEDLIWIA TO FAKTU ,ŻE WYKORZYSTYWAŁA DOCHODY TAKŻE DO WŁASNYCH CELÓW NA CO SĄ DOWODY.To jak zostanie rozwiązana ta sprawa dowiemy się z czasem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec Żółwia Re: Murem za dyrektorem IP: *.gpw.com.pl 14.04.03, 09:16 Pacjencie. Moim zdaniem każdy ma prawo do wypowiadania własnych opinii. Ty też możesz mieć inne zdanie niż wszystkie osoby, które staneły w obronie Pani Dyrektor Barbary Karaczyńskiej. Za własne opinie trzeba jednak ponosić odpowiedzialność. Powinieneś zatem podpisać się własnym imieniem i nazwiskiem. Jeśli tego nie robisz to twój list jest po prostu wstrętnym anonimem. Pomyśl dlaczego tylko ty wyrażasz opinię tak krańcowo różną od pozostałych. Jeśli kierujesz się własną nienawiścią to Ci współczuję, bo to oznacza,że musisz się leczyć. A może nie jesteś wcale byłym pacjentem a urzędnikiem, który podjął tę absurdalną decyzje. Nie zależnie jednak o tego kim jesteś to to co zrobiłeś, jest obrzydliwie. Wojciech Olszewski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: Murem za dyrektorem IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 14.04.03, 10:02 byly pacjencie jak siebie zwiesz,mysle ze z zapowiednikiem nie wiele miales wspolnego,wnioskuje to z listow jakie slesz byc moze nie wiesz oczym rozmawamy,ale to juz moja wolna interpretacja.Po twoich wypowiedziach mam przynajmniej pewnosc ze te listy nie sa od "zolwia"(z czego sie bardzo ciesze)ktorego nieslusznie posadzilam o podszywanie sie pod pacjenta,(czyli niestety zrobilam podobnie jak nasi wspaniali urzednicy,tylko z innych pobudek)za co bardzo mocno przepraszam Zolwia i Tate Zolwia mam nadzieje ze zrozumiecie moj stan (oburzenia,desperacji,szoku)w jaim sie znajduje,mam nadzieje ze nie bedziecie zywic do mnie urazy,jeszcze raz mocno przepraszam.Jest to dla mnie tez w pewnym sensie nauczka,z ktorej juz wyciagnelam wnioski.mam nadzieje ze mi to wybaczycie.pozdrawiam serdecznie. jagoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.Grube Re: Murem za dyrektorem IP: 192.72.1.* 17.04.03, 15:02 To wstretne i ochydne klamstwo...ale tak wlasnie pisza ludzie ktorzy nawet nie maja na tyle odwagi zeby sie pod swoimi slowami podpisac Male Grube Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.Grube Re: Murem za dyrektorem IP: 192.72.1.* 17.04.03, 15:05 Sorki to bylo do "Pacjeta" M.Grube Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mateusz Re: Murem za dyrektorem IP: *.acn.waw.pl 25.04.03, 02:05 Olu nie powinnas sie tak bulwersowac. Nie mozna nie zgodzic sie z grubym. Twoj styl zycia pozostawia wiele do zyczenia gdyby mierzyc go normami rodem z Zapowiednika. Jak widzicie nie boje sie podpisac a jestem bylym pacjentem. Co ciekawe od blisko 10 lat utrzymuje abstynencje (dotyczy to rowniez alkoholu - to do ciebie Olu). Nie wiem czym naprawde zostala spowodowana decyzja o odwolaniu Baski wiem natomiast, ze istnieja zarowno podstawy prawne jak i etyczne, ktore decyzje ta usprawiedliwiaja. Mowie tu o nagminnym lamaniu karty praw pacjenta, niekompetencji czesci kadry, kumoterstwie przy jej doborze, manipulacjom spolecznoscia i wykorzystywaniem jej do prywatnych celow. A teraz odpowiem na pytanie czy jestem wdzieczny za szanse na normalne zycie: JESTEM BARDZO WDZIECZNY, jednak po opuszczeniu osrodka zaczalem dostrzegac rzeczy, ktorych wczesniej nie widzialem lub widziec nie chcialem jak na przyklad to, ze pacjenci dziela sie na rownych i rowniejszych, daleko posunieta demoralizacje wsrod kadry mieszkajacej na terenie osrodka (czy wiesz Jadziu ile kosztuje chleb czy cukier?) oraz to wszystko o czym pisalem wyzej. I jeszcze jedno: po tym jak Mala Gruba dostala zloty znaczek stracilem dla was resztke szacunku jaki sie jeszcze we mnie tlil. Zasady ktore z takim zapalem wpajacie pacjentom nie znacza dla was nic. Ja takiego znaczka nie chce. Gdybym go przyjal postawilbym sie na rowni z Olka a tego bym sobie nie zyczyl... Mam jeszcze pytanie do Gaby: skad wzielo ci sie 89% wyleczalnosci? Wedlug jakich norm te wyliczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec Żółwia do Pani Redaktor Re: Murem za dyrektorem IP: *.gpw.com.pl 15.04.03, 09:20 Szanowna Pani Redaktor, Dziękuję Pani za zainteresowanie się sprawą odwołania Pani Barbary Karaczyńskiej z funkcji Dyrektora Wojewódzkiego Centrum Leczenia Uzależnień w Zapowiedniku. To także Pani dziennikarska wrażliwość pozwoliła napiętnować haniebną decyzję władz Samorządowych Województwa Pomorskiego. Mam nadzieję, że po przeczytaniu tych wszystkich opinii, które ukazały się na łamach „forum” nabrała Pani przekonania, jak wielkie zło może wyrządzić ta absurdalna decyzja. Proszę Panią o dalsze zainteresowanie się tą sprawą. Należy ją wyjaśnić do samego końca. Złe decyzje bezdusznych urzędników muszą być napiętnowane. Tylko w ten sposób społeczeństwo może się obronić przed złymi urzędnikami. Wojciech Olszewski (ojciec dziecka uratowanego przez Panią Dyrektor Barbarę Karaczyńską) P.S. Zwracam Pani uwagę na opinie anonimowego„pacjenta”. Analiza jego wypowiedzi świadczy moim zdaniem, że „pacjent” może być osobą, która albo złożyła donos do władz samorządowych, albo jest urzędnikiem, który podjął decyzję o odwołaniu Pani Barbary. Za taką hipotezą przemawiają następujące fakty: „Pacjent” już jako trzecia osoba wyraża swoją opinie na „forum”. A zatem można przypuszczać, że wiedział wcześniej, że tekst Pani Redaktor ukaże się na stronie internetowej gazety. Fragmenty drugiej wypowiedzi „pacjenta”:„...WYKORZYSTYWAŁA DOCHODY TAKŻE DO WŁASNYCH CELÓW NA CO SĄ DOWODY. To jak zostanie rozwiązana ta sprawa dowiemy się z czasem...” świadczą moim zdaniem o dużym prawdopodobieństwie słuszności przedstawionej hipotezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.grube Re: Murem za dyrektorem IP: 192.72.1.* 17.04.03, 15:09 Jestes okrornym i wstretnym klamcom...i widac nie posiadasz ani grama tak cennej w owych czasach inteligencji poniewaz jezeli naprawde byles kiedys w Zapowiedniku nie potrafiles z tego cudnego zrodla zaczerpnac ani kropelki wody M.Grube Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.Grube Re: Murem za dyrektorem IP: 192.72.1.* 17.04.03, 15:25 To najbardziej skandaliczna decyzja jaka kiedykolwiek w zyciu uslyszalam... Nie wiem tez jak szanowny Pan Marszalek moze jeszcze spokojnie spac,ale widac chyba nie nalezy do "ludzi wielkich"(jezeli Pan czyta to pewnie przypomni sie Panu moj fax)Zapowiednik jest dla mnie najcudowniejszym miejscem na calym wielkim swiecie,gdy jestem na "krzyzowce" czuje ze jestem w domu...Miejsc to jednak umrze smiercia zupelnie niepotrzebna jezeli Basia je opusci...Kocham Cie Basienko!Trzymam kciuki bardzo mocno(az juz bola)...Pozdrawiam cala Spolecznosc Sowiego Dworu.Jagus trzymaj sie cieplo...Kochana Kadro Zapowiednika-jestem z Wami i zawsze za Wami...PaPa Aleksandra Knopik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niech bedzie GRUBY Re: Murem za dyrektorem IP: *.am.gdynia.pl 21.04.03, 03:00 do panny Aleksandry Knopik!!!Bardzo dobrze , że nie napisałas jeszcze ze dziekujesz za uratowanie życi bo to to by był juz skandal!!!!!!!!!!!!!!!mysle ze juz wszyscy mieszkajacy na zewnatrz wiedza o twoich numerach po wyjsciu z osrodka!!!!!!!!!!!!!!!!zioło białko itp!!!!! a poza tym wódka!!!!nie bede zaprzeczał ze sam nie pije , bo tak jest ale, jakimm cudem i "kto" miał czelność dac Tobie złoty znaczek na 10 rocznice abstynencji skoro jej nie było??????moze ja tez pojade na swoja 10 rocznice po złoty znaczek???wszyscy obecnie bedacy w zapowiedniku (leczacy sie) nie wiedza teraz tego co beda wiedziec po wyjsciu z osrodka !! jaka cała kadra jest fałszywa 2-licowa i zakłamana!!!jakby tak nie było to zapewne nie pił bym teraz chociaz i tak juz nie pije, i z wielka checia przyjezdzał bym do zapowiednika co tydzien!!!!bede konczył bo tak mozna pisac godzinami a wole sobie pogadac z kolezankami na gg (gadu-gadu) pozdrowienia!!:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halabyłypacjent Re: Murem za dyrektorem IP: 213.77.17.* 14.04.03, 18:07 Kraków, dn. 2003-04-10 Do Wicemarszałka pana Borusewicza. Fax: 058/30-11-524 . Piszę do pana ten list , ponieważ jestem oburzona tym, jak została potraktowana pani dyrektor Barbara Karaczyńska .Ja jestem, byłą pacjentką z Zapowiednika .Mam 41 lat, trzy lata temu, gdy przyjechałam do Zapowiednika, myślałam już, że w moim życiu nic dobrego mnie nie spotka .Jednak się myliłam, dzięki ośrodkowi w Zapowiedniku, kadrze która tam pracuje, a przede wszystkim pani Barbarze, zaczęłam życie na nowo.Teraz studiuje w Warszawie psychologię i świetnie sobie radzę, a jeszcze nie tak dawno byłam prawie na dnie. To dzięki niej odkryłam, że warto jeszcze żyć i, że życie ma sens . Może pomóc jeszcze wielu osobom, a pan chce panią Karaczyńską wyrzucić jak niepotrzebny rupieć, to skandal ! Poświęciła temu miejscu 20 lat swego życia, tak poświęciła się, dla sprawy, dla ludzi uzależnionych. Włożyła w tę pracę całe serce, energię, a pan i inni członkowie zarządu chcecie ją tego pozbawić. Chcecie pozbawić innych ludzi, szansy na wyleczenie! Tak, ponieważ Ja, w żadnym innym ośrodku bym się nie wyleczyła. Tak wiem o tym bardzo dokładnie. Pani Karaczyńska , jest świetnym fachowcem . Ośrodek jest prowadzony, doskonale, nie wiem czy jakiś ośrodek w Polsce tak prosperuje, bez długów . Sam , pan myślę doskonale o tym wie ! Więc dlaczego ,chcecie się państwo pozbyć pani Karaczyńskiej ? Tak. pozbyć. Zapowiednik jest moim drugim domem i nie tylko moim ,zawsze mogę tam pojechać. Zapowiednik stworzyła takim, jakim jest dla nas wszystkich Barbara Karaczyńska ,a państwo chcecie nas tego pozbawić , a przede wszystkim pozbawić ją pracy , której poświęciła ogromną część swojego życia ! Trzeba nie mieć serca i sumienia , żeby tak postąpić! Jeżeli , jest jeszcze trochę sprawiedliwości na tym świecie, to Pan Bóg nie pozwoli na taką krzywdę, która tutaj ma miejsce. Ja i moi przyjaciele będziemy walczyć z tak jawną nie sprawiedliwością . Jeśli będzie trzeba poruszymy niebo i ziemię . Nie zostawimy Zapowiednika tak , ponieważ Barbara Karaczyńska to Zapowiednik a Zapowiednik to Barbara Karaczyńska . Mam nadzieję , że pan, panie Wicemarszałku i szanowna rada , przemyślicie swoją decyzję i podejmiecie jedyną słuszną i pani dyrektor Barbara Karaczyńska pozostanie na swoim stanowisku . Zresztą nie może być inaczej ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzicehali Re: Murem za dyrektorem IP: 213.77.17.* 14.04.03, 18:09 Kraków, dn. 2003-04-10 Do pana Wicemarszałka Borusewicza Fax: 058/30-11-524 Jesteśmy, rodzicami dziewczyny, która leczyła się w Zapowiedniku. Dzięki pani Barbarze Karaczyńskiej, nasza córka urodziła się na nowo. Pani Karaczyńska jest wspaniałym fachowcem , a przede wszystkim wspaniałym człowiekiem i pedagogiem . Młodzież lecząca się w tym ośrodku ma w niej nie tylko terapeutę , ale prawdziwego i oddanego przyjaciela . Zwolnienie pani Karaczyńskiej, musi być jakąś absurdalną pomyłką . To skandal, żeby pani Karaczyńska, która jest jednym z najlepszych fachowców, jak nie najlepszym, została wyrzucona jak niepotrzebny „śmieć”. Można powiedzieć, że jest to odpowiednia osoba na odpowiednim miejscu ! W dzisiejszych czasach to zdarza się bardzo rzadko. Więc , dlaczego taką osobę pan, panie wicemarszałku i członkowie rady wyrzucacie na bruk. Osobę, która 20 lat swego życia uczciwie poświęciła pracy z ludźmi uzależnionymi, z dobrymi wynikami . Osobę, której praca, która dawała satysfakcję i była przez ostatnie 20 lat całym jej życiem , pan panie wicemarszałku i członkowie rady chcecie pozbawić.To niemoralne, nieetyczne, a przede wszystkim niesprawiedliwe ! Jedna myśl, która nam przychodzi do głowy to, że musiała chyba komuś bardzo przeszkadzać. Ciekawe dlaczego ? Mam nadzieję, że pan i cała rada jeszcze raz wnikliwie przemyślicie swoją decyzję. Bo My i Inni ludzie, którym jest drogi Zapowiednik z panią Barbarą Karaczyńską nie zostawimy tej sprawy tak, bez walki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halabyłypacjent Re: Murem za dyrektorem IP: 213.77.17.* 14.04.03, 19:12 Ja i moi rodzice napisaliśmy listy do pana wicemarszałka które pozwoliłam sobie na tej stronie wydrukować.Przeczytałam , wszystkie opinie ludzi którzy, są życzliwi i tego jednego kogoś kto bardzo łatwo stwierdził "Winna". Nie chcę tutaj osądzać tego "kogoś",ale bardzo mi cię żal, musisz być bardzo "nieszczęśliwy" i przede wszystkim chory.Nie udało ci się w Zapowiedniku nikogo oszukać,a więc teraz taka mała zemsta- "No wreszcie jestem górą i mogę wam powiedzieć co sobie myślę"-w swej chorej głowie.Tylko chory człowiek może coś takiego sądzić o Basi i Całej kadrze .Bardzo łatwo, jest posądzić człowieka o kradzież , ale jak to się mówi, " każdy sądzi podług siebie" Jest to totalna bzdura , że Basia brała jakieś pieniądze dla ośrodka w opaleniu.Rządziła tymi pieniędzmi, a nie było ich za dużo tak, aby wystarczyło dla wszystkich.Wzimie jeździliśmy w góry , w lecie na spływy.Dwa lata temu kiedy budżet miał dziurę nie dostawaliśmy pieniędzy przez jakiś czas .Dzięki Basi radziliśmy sobie jakoś i nikt wtedy nie chodził głodny .Ośrodek w Zapowiedniku jako jeden z niewielu nie ma długów , więc jak można powiedzieć , że Barbara Karaczyńska po 20 latach nienagannej pracy nie radzi sobie na stanowisku dyrektora.To powiedziała pani rzecznik Mirra Missakowska i chyba nie słyszała co mówi , bo nieopowiadała by takich bzdur .Pani Missakowska oświadczyła również , że Basia będzie mogła zostać jako głównyb specjalista , a to nie jest prawdą i z tego co ja wiem , z dniem 31 07 2003, ma opuścić ośrodek .Dodam tylko jeszcze, że Basia jest uczciwym , wspaniałym człowiekiem i dla mnie była nie tylko terapeutką ,ale także przyjacielem.Zawsze mogę przyjechać do Zapowiednika czy zadzwonić iBasia lub ktoś z kadry służy zawsze radą i pomocą .Tam , jest mój drugi dom . BASIU DZIĘKUJE CI ZA TO ! Cały czas zadaje sobie pytanie dlaczego ktoś chce zniszczyć ,tak wspaniałego iwartościowego człowieka. Czy świat jest już tak upodlony, że nie ma w nim miejsca na uczciwość, przyjaźń czy zwykłą normalną sprawiedliwość . Pozdrowienia dla całej kadry Zapowiednika . Jesteśmy z wami Ja i moi rodzice Hala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Murem za dyrektorem IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.03, 11:03 PODPISUJĘ SIĘ CAŁĄ SOBĄ POD LISTEM RODZICÓW MIŚKA. W ZAPOWIEDNIKU LECZY SIĘ MÓJ SIOSTRZENIEC I WIEM JAKIM BYŁ CZŁOWIEKIEM PRZED LECZENIEM A JAKIM JEST AKTUALNIE. I WIEM, ŻE STAŁO SIĘ TAK ZA SPRAWĄ PANI BASI I KADRY. DLATEGO UWAŻAM, ŻE ZWOLNIENIE JEJ JEST OGROMNĄ GŁUPOTĄ I NIEWIEDZĄ CAŁEGO URZĘDU MARSZAŁKOWSKIEGO A W SZCZEGÓLNOŚCI PANA BOGDANA BORUSEWICZA. EWA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halabyłypacjent Re: Murem za dyrektorem IP: 213.77.17.* 14.04.03, 19:12 Ja i moi rodzice napisaliśmy listy do pana wicemarszałka które pozwoliłam sobie na tej stronie wydrukować.Przeczytałam , wszystkie opinie ludzi którzy, są życzliwi i tego jednego kogoś kto bardzo łatwo stwierdził "Winna". Nie chcę tutaj osądzać tego "kogoś",ale bardzo mi cię żal, musisz być bardzo "nieszczęśliwy" i przede wszystkim chory.Nie udało ci się w Zapowiedniku nikogo oszukać,a więc teraz taka mała zemsta- "No wreszcie jestem górą i mogę wam powiedzieć co sobie myślę"-w swej chorej głowie.Tylko chory człowiek może coś takiego sądzić o Basi i Całej kadrze .Bardzo łatwo, jest posądzić człowieka o kradzież , ale jak to się mówi, " każdy sądzi podług siebie" Jest to totalna bzdura , że Basia brała jakieś pieniądze dla ośrodka w opaleniu.Rządziła tymi pieniędzmi, a nie było ich za dużo tak, aby wystarczyło dla wszystkich.Wzimie jeździliśmy w góry , w lecie na spływy.Dwa lata temu kiedy budżet miał dziurę nie dostawaliśmy pieniędzy przez jakiś czas .Dzięki Basi radziliśmy sobie jakoś i nikt wtedy nie chodził głodny .Ośrodek w Zapowiedniku jako jeden z niewielu nie ma długów , więc jak można powiedzieć , że Barbara Karaczyńska po 20 latach nienagannej pracy nie radzi sobie na stanowisku dyrektora.To powiedziała pani rzecznik Mirra Missakowska i chyba nie słyszała co mówi , bo nieopowiadała by takich bzdur .Pani Missakowska oświadczyła również , że Basia będzie mogła zostać jako głównyb specjalista , a to nie jest prawdą i z tego co ja wiem , z dniem 31 07 2003, ma opuścić ośrodek .Dodam tylko jeszcze, że Basia jest uczciwym , wspaniałym człowiekiem i dla mnie była nie tylko terapeutką ,ale także przyjacielem.Zawsze mogę przyjechać do Zapowiednika czy zadzwonić iBasia lub ktoś z kadry służy zawsze radą i pomocą .Tam , jest mój drugi dom . BASIU DZIĘKUJE CI ZA TO ! Cały czas zadaje sobie pytanie dlaczego ktoś chce zniszczyć ,tak wspaniałego iwartościowego człowieka. Czy świat jest już tak upodlony, że nie ma w nim miejsca na uczciwość, przyjaźń czy zwykłą normalną sprawiedliwość . Pozdrowienia dla całej kadry Zapowiednika . Jesteśmy z wami Ja i moi rodzice Hala Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Skrzynia Re: Murem za dyrektorem IP: *.gdynia.mm.pl 15.04.03, 20:25 Kiedy dwa lata temu zawoziłam mojego syna do Zapowiednika nie wiedziałam prawie nic o mechanizmach uzależnień ani o terapii w CLU. Wtedy myślałam tylko o tym, żeby mojego dziecka nie zabiły narkotyki. Dzisiaj wiem, że to było najlepsze miejsce na ziemi, z najlepszą ekipą terapeutów i z Panią Barbarą Karaczyńską na czele. Ta kobieta ze swoim zespołem uratowała życie wielu młodym ludziom. Dlaczego w Polsce zawsze depcze się to co jest dobre? Gdzie był Urząd Marszałkowski przez 21 lat? Trzeba było rzetelnie wykonywać swoją pracę i przeprowadzać kontrole zgodnie z przepisami a nie po 21 latach nagle doszukiwać się uchybień. Powszechnie wiadomo, że jak komuś mocno zależy, to zawsze znajdzie dziurę w całym. Panie Wice-Marszałku Bogdanie Borusewicz - obejmując opiekę nad resortem służby zdrowia należałoby ją rozwijać, a nie niszczyć. Trzeba się przyjrzeć ilu rodziców jest w rozpaczy a dzieci na dnie. Wtedy może Opalenie uznałby Pan za dobry pomysł. Myślę, że trzeba podziękować Pani Basi bo wychowała zapaleńców, którzy chcą kontynuować Jej dzieło poza Zapowiednikiem. I chwała Im za to! Może należałoby się zastanowić czy ktoś z wysokich władz nie będzie szukał miejsca w ośrodku dla swoich dzieci albo wnuków, poniewaz mi Panie wicemarszałku też się wydawało, że pilnuję swoje dzieci. Jednym zdaniem można przedstawić opinię o narkomanach i ich rodzicach. Pewnie dlatego nie pomyślał nikt z Urzędu, że pojęcie decyzji o zwolnieniu Barbary Karaczyńskiej, to nie tylko pozbawienie kogoś pracy, ale to także odebranie wielu ludziom szansy na nowe życie, życie w trzeźwości.Żenująca jest wypowiedź Pani Mossakowskiej, że Pani Basia po 21 latach nie nadaje się na stanowisko Dyrektora CLU. Myślałam do tej pory, że okres próbny w kodeksie pracy jest krótszy. A tu proszę - Polak potrafi! Kiedyś powiedziałam, że Pani Basi i całej Kadrze postawiłabym pomniki codzinnie składałabym tam kwiaty. Myślę, że ten pomnik powinien stać przed Urzędem Marszałkowskim na ulicy Okopowej, bo Cenrtum Leczenia Uzależnień w Zapowiedniku jest chlubą województwa pomorskiego. Przywróćcie Barbarę Karaczyńską na Jej stanowisko bo kładziecie na szalę życie wielu ludzi. Ktoś, kto potrafi nauczyć uczciwości, sam musi być uczciwy. Więc nie wierzę w zarzuty stawiane Pani Basi. Ośrodek, który tak dobrze prosperuje nie może bazować na oszustwie. Pani Basiu! Jestem z Panią całym sercem i wierzę, że wszystko dobrze się skończy.Pozdrawiam cały Zapowiednik. TRZYMAJCIE SIĘ!!!!!!!!!!!!!!! Do wszystkich Rodziców. W tych trudnych chwilach musimy podjąć wspólne działanie. Bożena Burzyńska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciech Olszewski Re: Murem za dyrektorem IP: *.gpw.com.pl 16.04.03, 13:25 Artykuł Pani I.Jopkiewicz "Murem za dyrektorem" został umieszczony na stronie internetowej z dwoma aneksami:"Mam poczucie krzywdy" i "Dla Gazety". Drugiemu aneksowi towarzyszy opinia Pani Jagody Władoń wyarażona 12 kwietnia 2003r o godz.10:00.Pozwalam sobie zacytować ją w całości: "Wstrząsnęła mną informacja o odwołaniu Barbary Karaczyńskiej ze stanowiska dyrektora Ośrodka w Zapowiedniku, Basia jest jedną z prekursorek leczenia osób uzależnionych od narkotyków metodą społeczności terapeutycznej w naszym kraju, zaczynała w Głoskowie obok Marka Kotańskiego, razem ze św. pamięci Kryształem, swoim mężęm stworzyli wspaniały ośrodek, tak stworzyli, zbudowali, sprawili, że to magiczne miejsce przywraca do życia setki zagubionych, dotkniętych śmiertelną chorobą, młodych ludzi. Żeby stało się to możliwe trzeba profesjonalizmu, entuzjazmu i serca, trzeba całego siebie oddać w służbie innym. Tak czyniła Basia, która dla wielu z nas terapeutów leczenia uzależnień jest wzorem. Wszyscy, pracujący w systemie leczenia narkomanów, wiemy jak trudno związać koniec z końcem ,jak gospodarskim sposobem trzeba umieć rezygnować z jednych wydatków by pokryć inne. Zarzuty wysokiej urzędniczej komisji w tym kontekscie wydają się absurdalne. Formalne rozwiązania nie mają jednak znaczenia ( poza tym ,że jest to bolesne doświadczenie dotykające osobę, która na to absolutnie nie zasłużyła) myślę, że dla całego środowiska osób leczących narkomanów Basia zawsze będzie sprawczynią tego cudu ,jakim jest Zapowiednik, jedyną Panią na Sowim Dworze. Basiu jesteśmy z Tobą i Twoimi podopiecznymi - Jagoda Władoń, MONAR" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.Grube Re: Murem za dyrektorem IP: 192.72.1.* 17.04.03, 15:32 Dla wszystkich "nie wtajemniczonych"-jestem byla pacjetka Zapowiednika,leczenie zakonczylam 12 lat temu,"NASZE DROGI ZACZYNAJA SIE W ZAPOWIEDNIKU"-tak tez moje zycie sie zaczelo...wszystko co mam(tu odzywa sie moj synek-Theo),to kim jestem zawdzieczam temu miejscu i ludziom,ktorzy tam pracuja-zwlaszcza Basi... hej Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzyna Domańska Re: Murem za dyrektorem IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.03, 18:45 Jestem wstrząsnieta decyzją Pana Borusewicza i komentarzem Pani rzecznik. Jak osoba sprwująca funkcję dyrektora przez 20 lat, twórca placowki NAJLEPSZEJ W POLSCE, wprowadzająca nowoczesne metody pracy, odnosząca sukcesy w zarzadzaniu Ośrodkiem, mająca zgrany zespół profesjonalistów, może nie nadawać się na takie stanowisko? O co tu naprawdę chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skieptik Re: Murem za dyrektorem IP: *.proxy.aol.com 05.05.03, 23:42 Chodzi o to,ze skuteczne metody leczenia alkoholizmu sa ignorowane przez oficjali. A.A. nie potrzebuje doktorow,magistrow, psychologow.partyjniakow,kombinatorow,itd., poniewaz ci ludzie postanowili sie leczyc sami anonimowo.DCIERA DO ZAKUTYCH PAL CZY NIE?s. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Murem za dyrektorem IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.03, 18:58 Jestem ciekawy czy to stanowisko Pan Borusewicz szykuje dla syna swojej żony, który wyleciał z urzędu w Gdyni. Mimo skończonych wymaganych szkoleń, nigdy nie oddałbym mojego dzicka pod jego opiekę, bo on sam wymaga leczenia. Czyżby stołeczek dla synusia Panie Borusewicz? Jak Panu nie wstyd to skandal, że Taki ktoś piastuje takie stanowisko!!! Dzięki Pana działaniom potwierdza się powiedzenie, że polityka to bezwstydna prostytutka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Murem za dyrektorem IP: *.onhill.gda.pl 22.04.03, 18:30 Gość portalu: Marek napisał(a): > Jestem ciekawy czy to stanowisko Pan Borusewicz szykuje dla syna > swojej żony, ..... syn Borusewicza jest w porządku i wstyd mi gdy ktoś używa takich argumentów w dyskusji... to są chwyty poniżej pasa.... szkoda, że Basia Karaczyńska nie ma mądrzejszych obrońców pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Były pacjent Re: Murem za dyrektorem IP: *.gda.supermedia.pl 19.04.03, 20:48 Przecież praca pacjentów odbywa się w ramach terapii. Kto może mieć o to protensję? Trzeba by tak posłuchać z jaką dumą oni mówią o pracy. Jeżeli im to odpowada, ani też Ich rodzice nie mjaą pretensji, to co do tego ma Urząd Marszałkowski? Może chcecie zrobić hotel dla narkomanów w Zapowiedniku? Ale nie liczcie w takim razie na wyleczalność, tylko na odpoczynek od ćpania. A od tego jest detoks. Pozdrawiam pana Borusewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sympatyk Re: Murem za dyrektorem IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 20.04.03, 18:00 Pani dyrektor, może to wśród pracowników jest sprawca tego zamieszania? Może komuś było za mało etatu jaki ma i chciałby więcej? Znam sytuacje gdzie nowoprzyjęty po kilku miesiącach pracy gdy już rozeznał i zdobył sympatię pracodawcy poszedł na całość i spowodował zmiany skutkiem czego wylądował na stołku wyżej. Teraz powszechna jest znajomość tzw. mobingu. Wszystkie chwyty dozwolone. Rynek pracy sankcjonuje wszelkie działania. Ma pani całkowite zaufanie do swoich podwładnych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TRUTNIE małe dwa. Re: Murem za dyrektorem IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.03, 18:42 MUREM ZA DYREKTOREM TO NIE PRZYPADEK.WSZYSCY CI KTÓRZY MIELI KONTAKT Z ZAPOWIEDNIKIEM I BASIĄ STANĄ DĘBA,ABY BASIA ZOSTAŁA NA SWOIM STANOWISKU. TEN,KTÓRY ROZPĘTAŁ TO PIEKŁO ŹDZIWI SIE JAKI BĘDZIE FINAŁ TEJ ZAGRYWKI. DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM TYM, KTÓRZY ROBIĄ CO W ICH MOCY, ŻEBY TO MIEJSCE NADAL ISTNIAŁO I BYŁO TAKIM, JAKIM JEST TERAZ. DO WSZYSTKICH TYCH, KTÓRZY NEGATYWNIE WYRAŻAJĄ SIĘ O ZAPOWIEDNIKU: ALBO WAM SIĘ NIE UDAŁO, ALBO NIE MACIE ZIELONEGO POJĘCIA CO TAM SIĘ DZIEJE. MYŚLIMY SOBIE, ŻE MR.BOOGIE BEE (CZYT.BOGDAN B.) NIE ZDAJE SOBIE SPRAWY, ŻE JEŻELI WŁOŻY KIJ W MROWISKO TO WSZYSTKIE MRÓWKI STANĄ W OBRONIE SWOJEJ MATKI. BO BASIA JEST DLA NAS JAK MATKA. TO ŻADEN WSTYD ZMIENIĆ DECYZJĘ,WYSTARCZY SPOJRZEĆ JAK LUDZIE REAGUJĄ NA CAŁĄ SYTUACJE. POZDRAWIAMY SERDECZNIE I WIEMY, ŻE SPRAWIEDLIWOŚĆ I UCZCIWOŚĆ ISTNIEJĄ NA TYM ŚWIECIE. NIO TIO PA. GABRIELA WTORKOWSKA I KAMIL LUBOCH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bogdan Re: Murem za dyrektorem IP: 213.17.199.* 24.04.03, 21:40 Kiedy dowiedziałem się o odwołaniu Basi ze stanowiska Dyrektora Ośrodka w Zapowiedniku przez biurokratów Urzędu Wojewódzkiego przeżyłem SZOK, tym bardziej , iż o tym fakcie dowiedziałem się będąc Tam na miejscu . Przyjechałem jak zwykle do „swojego domu” bo tak nazywam to miejsce , spotkać się i porozmawiać ze swoimi przyjaciółmi . Jestem częstym gościem tego szczególnego miejsca zwłaszcza dla mnie . Nie mogłem uwierzyć , że ktoś odważył się i podjął tak niedorzeczną decyzję . Dlaczego ?. Czy wszyscy w tym kraju przestali w cokolwiek wierzyć?. Czy przestał już się liczyć człowiek , który poświęcił swoje najlepsze lata życia na pomoc innym zagubionym młodym ludziom , którzy potrzebują tej pomocy . Ja również kiedyś jej potrzebowałem i to właśnie Basia , Kryształ i inni podali mi wtedy dłoń i wyciągnęli z samego dna życia. Pokazali , że ja jeszcze mogę zacząć normalnie (na trzeźwo) żyć , choć sam i moja rodzina przestała wierzyć , że kiedyś będę mógł uwolnić się ze szponów nałogu jakim były narkotyki. . Myślałem , że moje życie zakończy się kiedyś „złotym strzałem” czyli z strzykawką w żyle. Tym faktem pogodziła się również moja rodzina. Zostałem skreślony za życia przez wszystkich. Jednak w 1988 roku przyjechałem do Zapowiednika (przywieżli mnie prosto z Koka po 10 dniach odtrucia) . Nie zdawałem sobie wtedy sprawy , że poznam w tym miejscu tylu wspaniałych ludzi, którym nie był obojętny los takiego ćpuna jak ja, przekreślonego nawet przez najbliższych . Miałem wtedy 23 lata ( obecnie mam 38 ) w tym parę ładnych lat koszmaru ,podczas którego sięgnąłem samego dna. Lecz Zapowiednik i osoby ,które wymieniłem wcześniej , uświadomiły mi , że tutaj jeśli tylko będę naprawdę chciał mogę na nowo narodzić się, zapomnieć o tym co było, a myśleć o tym co będzie, uwierzyć i zaufać tym co już przez to przeszli. Nikt nie mówił że będzie łatwo , tutaj walczyło się przecież o najwyższą stawkę – o własne życie. Basia, Kryształ, Marysia, Sztos, Kulik , to tym osobom powinno stawiać się pomniki za to , że poświęcili swoje życie i swój czas dla takich osób jak ja. Nie traktowali nas jak jakieś śmieci , wyrzutki społeczeństwa, doskonale wiedzieli co należy robić i jak z nami postępować. Reszta należała od nas samych , od wielkiej społeczności (rodziny) jaka akurat przebywała w Sowim Dworze. Nasz dom był otwarty dla wszystkich co chcieli naprawdę wyjść z nałogu. My sami decydowaliśmy czy mamy kogoś przyjąć , lecz każdy kto przyjechał otrzymywał szansę , czas weryfikował to czy naprawdę chciał rozpocząć życie na nowo. Dlatego „Były Pacjencie” jeżeli sam opuściłeś ośrodek to lepiej zamilcz i już się na ten temat nie odzywaj. Gdybyś był w tym samym co ja czasie osobiście wypalił bym ci porządnego kopa i wystawił za bramę , zapomniał byś o tym miejscu w którym zapewne paliłeś tylko głupa, ,a na pewno już się nie leczyłeś, tu nie był Twój Dom. „Były Pacjencie” i tak możesz siebie nazywać dalej , zapamiętaj jednak sobie : TUTAJ nikt się na nic nie skarżył , a już na pewno na pracę (chociaż naprawdę było nieraz ciężko a teraz się z tego śmiejemy ). My mieliśmy najwspanialszą kadrę, Basię i Kryształa a później innych. To właśnie Oni byli naszą podporą , to Oni wiedzieli co trzeba robić, znali się na tym najlepiej w Polsce . Byliśmy , jesteśmy i będziemy (o ile absurdalne decyzje Góry nie rozwalą tego) najlepszym ośrodkiem, kto zaufał takim osobom jak BASIA na pewno wygrał, tak jak ja i wielu Rezydentów . Nie będę się rozpisywał , bo tutaj nie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Illinicz Re: Murem za dyrektorem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.04.03, 21:15 Szanowny Panie Marszałku, W trakcie dyskusji na łamach forum Pańska decyzja spotkała się z wieloma krytycznymi i pełnymi oburzenia wypowiedziami. Mam jednak nadzieję, że Pan rzeczywiście chce „uzdrowić sytuację” w podległych Panu placówkach, ale w natłoku obowiązków nie zdołał Pan gruntownie rozpoznać sytuacji w WCLU w Zapowiedniku. Przeczytałam wywiad z Panem i odnoszę wrażenie, że zaszło jakieś ogromne nieporozumienie. Proszę jeszcze raz spokojnie przeanalizować argumenty, które skłoniły Pana do zwolnienia Pani dyr. B. Karaczyńskiej. 1) Mówi Pan, że „nie będzie tolerował zatrudniania własnej rodziny” przez Panią Karaczyńską w WCLU. Pytam czy Pani Karaczyńska uzyskała zgodę na zatrudnienie córki w Zapowiedniku? Z dyskusji na forum wynika, że taką zgodę uzyskała. 2) Mówi Pan, że „nie będzie tolerował budowania prywatnego ośrodka córki przy pomocy chorych”. Z zamieszczonych opinii wynika, że rodzice pacjentów wyrazili na to zgodę. 3) Mówi Pan, że „nie będzie tolerował prowadzenia księgowości w taki sposób, żeby nic nie dało się z niej wywnioskować”. W wywiadzie z Panią Karaczyńską jaki przeczytałam w Gazecie mówi ona, że „Urząd Marszałkowski przyjmował od niej wszystkie bilanse i sprawozdania finansowe.” Rozumiem, że Urząd nie miał wówczas żadnych uwag, bo gdyby takie się pojawiły to Pani dyr. Karaczyńska zostałaby natychmiast o tym poinformowana. 4) Mówi Pan o „konkurencyjnym ośrodku w Opaleniu”. Co Pan rozumie przez sformułowanie „konkurencyjny ośrodek” ? Jestem przekonana, że wszystkie ośrodki tego typu mają wspólny a nie konkurencyjny cel swojego działania: leczenie uzależnionych i nie konkurują z sobą a współdziałają w jego realizacji. 5) Mówi Pan „o osobistych ambicjach”. A może wszyscy odłożyliby własne ambicje i usiedli przy jednym stole mając za cel nadrzędny dobro pacjentów. Przecież sens istnienia tego typu placówek nie sprowadza się do księgowości prowadzonej zgodnie ze współczesnymi standardami rachunkowości a do skutecznego leczenia uzależnionych od narkotyków młodych ludzi. Z zamieszczonych w gazecie opinii wynika, że Pani B.Karaczyńska jest wybitnym i niekwestionowanym – także przez Pana – specjalistą w tym zakresie. Może ponowna analiza wszystkich aspektów sprawy pozwoli Panu znaleźć rozwiązanie, które będzie korzystne dla obecnych i przyszłych pacjentów ośrodka w Zapowiedniku. Maria Illinicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komandos Re: Murem za dyrektorem IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 05.05.03, 08:21 Panie Borusewicz ( i inni panu podobni) myślę , że pan przesadził i to mocno. Gdzie się podziały pana własne poglądy i ideały , o które przecież kiedyś pan sam walczył. Gdzie jest ta wolność , demokracja, godność robotników i tych co walczyli o słuszną sprawę. Pan ich osobiście popierał. My również walczymy o naszą słuszną sprawę, o osobę, która poświęciła prawie całe swoje życie w walce o innych, o ich własne nowe życie. Ta OSOBA robiła to bardzo dobrze i skutecznie, czego żywym dowodem jestem ja i inni mi podobni. Chce pan zniszczyć coś, co dobrze funkcjonuje?. Co pan najlepszego wyprawia. Czy rzeczywiście pan i panu podobni chcecie doprowadzić do zamknięcia najpiękniejszego miejsca NASZEGO ŻYCIA , w którym JA i wielu innych nauczyliśmy się na nowo żyć, choć przez wielu a nawet tych najbliższych, byliśmy skreśleni za życia. Ta nauka opierała się na uczciwości i wzajemnym zaufaniu. Nikt nie mówił , że wyjść z nałogów to łatwa sprawa. TUTAJ nikt się nie skarżył na pracę. PGR, pole, ogród , kopanie stawu, wożenie ziemi na boisku czy wszelkiego typu remonty i prace budowlane. To wszystko nie miało znaczenia najważniejsze było walka o siebie o swoje własne nowe życie . To była najważniejsza sprawa. Dlatego niech pan nie słucha tych wszystkich oszołomów ,to co mówią , że musieli pracować, dlatego przestali się leczyć. Oni po prostu nie chcieli wyjść z nałogu. To są wieczni pacjenci. Teraz decyzja Urzędu może doprowadzić do tego , że ludzie z problemami nie znajdą swojego nowego domu w którym będą mogli na nowo się narodzić. Na pewno takim miejscem jest WCLU dawniej „Wolna Republika Zapowiednik” z jej dotychczasowym i jedynym LIDEREM BASIĄ, na pewno najbardziej kompetentną osobą do prowadzenia najlepszej placówki tego typu w Polsce i nie tylko. Niekompetentne osoby nie znajdują się w Zapowiedniku tylko tam gdzie podejmowane są tak absurdalne i głupie decyzje. Może należy o tym głośno powiedzieć a znajdzie się w końcu ktoś kto rozliczy tych na górze. Pani rzecznik urzędu oraz pan Borusewicz mają zapewnie dużą wiedzę na temat fachowości niektórych osób , tylko na nasze nieszczęście na pewno nie tych, których na temat wypowiadają się na łamach prasy. Sami nie wierzą w to co mówią. Czy chociaż raz pofatygowali się i porozmawiali naprawdę z kompetentnymi osobami?. Czy dowiedzieli się jak funkcjonuje ośrodek. Tam nie ma godzin urzędowania, TAM się żyje życiem i sprawami osób przebywających , dla których pobyt w takim miejscu jak ZAPOWIEDNIK i pod okiem tak wykwalifikowanej KADRY , to jedyna droga powrotu do normalnego nowego życia, opartego na wartościach takich jak uczciwość , dom, rodzina i zaufanie. CZY w urzędzie nikt nie może pojąć tego, że człowiek na takim stanowisku w ośrodku to nie jest żaden urzędas, tylko osoba z powołaniem LIDER , która żyje życiem innych, wie i zna się co i jak robić, aby pobyt w ośrodku zakończył się sukcesem czyli powrotem młodych ludzi do życia w społeczeństwie. Osobiście uważam, że BASIA KARACZYŃSKA to jedyna znana mi osobiście osoba nadająca się w pełni do piastowania stanowiska LIDERA. Wiem, że robi to bardzo dobrze ( sam to przeżyłem i wiem co piszę), innych propozycji nie znam. Ostatni K omandos Wolnej Republiki -DUDAŁ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Murem za dyrektorem IP: *.cermag.com.pl / 192.168.9.* 05.05.03, 10:53 Gość portalu: rykan napisał(a): > Skad my to znamy, czyzby wracala komuna? Murzyn zrobil swoje, > Murzyn moze odejsc. Nagrody za dobrze prosperujacy Osrodek beda > zbierac NASI.Trzymajcie sie dzielna Zalogo. Odpowiedz Link Zgłoś
ppp67 Re: Murem za dyrektorem 05.05.03, 19:14 a co tam... jak już się zasłużył/a to wolno mu wszystko.... postawmy go poza prawem... wobec takiego inne kryteria.. prawo .. to dla plebsu.. dla malczkich.. a dla tych co się zasłużyli .... no niech ktoś spróbuje od razu wrzask pod niebiosa ...i najlepiej listy lojalności ... jak w misiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpadel Facet,czy zauważyłeś,że tylko Ty masz tłusty druk? IP: *.client.attbi.com 06.05.03, 01:07 Wszyscy inni wpisali się anonimowo,a Ty pizdolizie wpisałeś się tłustym drukiem,co to oznacza,że twoje personalne dane są dostępne dla uzurpatorów GW. Czyżbym się mylił?? A może pracujesz dla KG,lub UM,lub Srebrzysko Inc. Jedno jest pewne,że pijakiem nie byłeś i nie będziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ppp67 a co nie lubisz tłustego druku )))) 06.05.03, 17:00 hehehe - zauważyłem... a co bijesz takich!!!!! co się różnią od Ciebie ????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpadel Re: a co nie lubisz tłustego druku )))) IP: *.client.attbi.com 06.05.03, 17:56 ppp67 napisał: > hehehe - zauważyłem... a co bijesz takich!!!!! co się różnią od Ciebie ????? Chodziło mi o to,że tłusty,druk jest przeznaczony dla zarejestrowanych uczestników forum.Ponieważ temat dotyczy alkoholizmu i innych taboo,wszyscy uczestnicy wpisali się anonimowo za wyjątkiem jednego.Moim zdaniem to nie jest przypadek tylko reguła obowiązująca w AA,że ludzie wolą dla uniknięcia prześladowania wyrażać się na tego rodzaju tematy anonimowo,natomiast durnie z GW usiłują skapitalizować na szukających pomocy,zmuszając dyskutantów w AA GW do przymusowej rejestracji,czyli ujawnienia danych personalnych co jest w konflikcie z najważniejszym założeniem AA,gwarantującym anonimowość dyskutantom . Odpowiedz Link Zgłoś
ppp67 tłusty jest bardziej anonimowy )))) 06.05.03, 19:34 hej Szpadel .. wiesz co ..chyba tłusty jest bardziej anonimowy.. sprawdź to.. serdecznie Cię pozdrawiam tłusty )))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpadel Re: tłusty jest bardziej anonimowy )))) IP: *.client.attbi.com 07.05.03, 00:35 ppp67 napisał: > hej Szpadel .. wiesz co ..chyba tłusty jest bardziej anonimowy.. sprawdź to.. > serdecznie Cię pozdrawiam > tłusty )))) Niech Ci będzie jak chcesz.Wzajemne pozdrowienia.szpadel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konio Re: tłusty jest bardziej anonimowy )))) IP: 62.233.169.* 15.05.03, 18:07 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konio Re: tłusty jest bardziej anonimowy )))) IP: 62.233.169.* 15.05.03, 18:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Falęcki Re: Murem za dyrektorem IP: *.cafebitone.gdynia.pl 07.05.03, 13:14 Bardzo zainteresowała mnie wasza dyskusja.. Niestety jest mi bardzo przykro , ze z porzadnego człowieka, który między innymi Waszej pomocy zyje wedłóg wlasnego sumienia, robicie bezkarnie alkocholika i narkomana!!!! Jeśli któreś z was nie wie jak ktos taki wygląda, to niech pomyśli o sobie jaki był kilka lat temu !!!!Nigdy nie pozwolępowiedzieć na Barbarę złego słowa!!!. nie uwierze , ze ma cos wspólnego z tymi machlojkami!!!??? aczkolwiek.. nie moge tego powiedzieć o reszczie kadry!!!!!!! pozdrawiam cie Przemku!:))))) p.s. o ile sie nie myle a mialem brac udział w inwestycji jaka jest osrodek w Opaleniu , jest to miejsce nastawione na zarabianie pieniedzy!!!!i jest to osrodek płatny!!!wiec nie pieprzmy głupot o pasji pomocy innym!!!!podzielam wypowiedz Mateusz na temat równych i równiejszych(ola!!) mam nadzieje, ze kiedys zastanowicie sie nad przekreslaniem ludzi za prawde!!!! do której sie przyznaja!!!! pozdrawiam wszystkich!!!klusek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skeptic Ludzie,ludzie!!!!! IP: *.proxy.aol.com 05.05.03, 23:14 Moim zdaniem GW nie jest odpowiednim miejscem na tego rodzaju dyskusje. Dlaczego? Prosty fakt jak rejestracja potencjalnych uczestnikow w zgromadzeniu AA.Chcesz cos napisac w rubryce AA,musisz podac swoja indetyfikacje,to sie kompletnie rozbiega z zalozeniami anonimowosci. GAZETO WYBORCZA ZNAJDZ SOBIE LEPSZEGO EDYTORA, bo obecny jest jakis taki debilowaty.s. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpadel Co magisterek wie o piciu jak nigdy nie pił? IP: *.client.attbi.com 06.05.03, 00:18 Popieram decycję o zlikwidowani kontrolowanych centralnie ośrodków uzależnień narkotyczno-alkoholowych. Moim zdaniem ludzie którzy dostrzegli swoje uzależnienia nie potrzebują dyplomowanych doradców,gdyż potrafią skutecznie się leczyć sami w stowarzyszeniach jak AA i obecność jakiegokolwiek oficjala przy samoterapii w AA,jest niczym innym jak pogwłceniem praw konstytucji gwarantujących wolne zgromadzenia obywateli PR. Odpowiedz Link Zgłoś
ppp67 Re: Co magisterek wie o piciu jak nigdy nie pił? 06.05.03, 01:04 Gość portalu: szpadel napisał(a): > Popieram decycję o zlikwidowani kontrolowanych > centralnie ośrodków uzależnień narkotyczno-alkoholowych. > Moim zdaniem ludzie którzy dostrzegli swoje uzależnienia > nie potrzebują dyplomowanych doradców,gdyż potrafią skutecznie > się leczyć sami w stowarzyszeniach jak AA i obecność > jakiegokolwiek oficjala przy samoterapii w AA,jest niczym > innym jak pogwłceniem praw konstytucji gwarantujących > wolne zgromadzenia obywateli PR. ... masz rację grupy wsparcia społecznego są najskuteczniejszą metodą walki z uzależnieniem i najtańszą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skeptic Re: Co magisterek wie o piciu jak nigdy nie pił? IP: *.proxy.aol.com 06.05.03, 02:25 Wspaniale myslenie..... Odpowiedz Link Zgłoś