Dodaj do ulubionych

Nie bać się metropolii

06.03.07, 19:32
Ciekawie byłoby gdyby Pan Marszałek napisał coś o kwestii zachorowalności na nowotwory. Niech mi ktoś jeszcze wytłumaczy w jaki sposób mniejsze miasta, leżące poza metropolią skorzystają na powstaniu metropolii - jak działa ten mechanizm?
Obserwuj wątek
    • Gość: baca Nie bać się metropolii IP: *.cable.satra.pl 06.03.07, 22:22
      Jak na razie z tej metropolitalności nie ma żadnej korzyści, ale życzę
      powodzenia, może skończą wreszce z tym żółwim tempem...
      • Gość: ~obserwator Re: Nie bać się metropolii IP: *.gdynia.mm.pl 06.03.07, 23:57
        Korzyść podstawowa, to poprawa komunikacji trójmiejskiej. W każdym z miast inne
        są ceny biletów, inne standardy organizacji życia mieszkańcom. Np. w Gdyni
        sklepy i wszystko poza marketami i kościołami jest czynne do godz. 18 -tej. A
        np autobus łączący dzielnicę Redłowo z dzielnicą Witomino w niedzielę ma
        pierwszy kurs o ghodz. 13 30. Może Gdynia nauczyłaby się wielkomiejskości od
        reszty. Narazie to nieciekawie wygląda.
        • Gość: Domino Re: Nie bać się metropolii IP: *.chello.pl 07.03.07, 07:51
          Jesli budowanie metropolii ma polegać na powieleniu przez Gdynię obcych
          rozwiązań komunikacyjnych, bo Ty mój przedmówco nie masz ochoty dopłacić
          złotówkę do W albo przejść się na przystanek 50metrów, to ja wysiadam.
        • marwlod Re: Nie bać się metropolii 07.03.07, 10:20
          Obserwatorze, to to ja akurat wiem jakie korzyście będą miały miasta które wejdą
          w skład metropolii. Chodzi mi o inne, mniejsze miasta wojewódzkie - to o czym
          jest mowa w ostatnich 2 zdaniach wypowiedzi Marszałka Kozłowskiego:

"Metropolia nigdy bowiem - jak pokazują światowe doświadczenia - nie rozwija się
          kosztem województwa. Wprost przeciwnie, to metropolia ciągnie za sobą innych."

No i ciekawy jestem jak na tym skorzystają takie miasta jak chociażby Słupsk...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka