Gość: mala mi IP: *.chello.pl 20.09.07, 18:01 Brawo Brawoooo Brawoo!!! precz z plastikiem! www.bioderka.pl! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: As Precz z plastikowymi torbami IP: *.chelmnet.pl 20.09.07, 18:47 Dzieci wyedukowane? A te dziesiątki walajacych sie torebek po chipsach,kartoniki po soku itp- to rzucają dorośli? Może warto sobie uzmysłowić, że nie tylko siatka jest z plastiku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mutant lol ... znowu widać, że w PRLu bylo lepiej IP: *.telprojekt.pl 23.09.07, 18:05 teraz sie wszyscy podniecaja pomyslem zeby wprowadzic siatki zamiast reklamowek, a w PRLu przeciez zawsze byly siatki podobnie zreszta bylo z innymi opakowaniami - wszystko sie przerabialo i ponownie wykorzystywalo zreszta co tu duzo mowic, za PRLu prawie wszystko bylo zorganizowane znacznie lepiej niz teraz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gm znowu nie widać IP: *.multicon.pl 23.09.07, 19:48 zgadza się "prawie".. z tym, że jak wiadomo "prawie robi wielką różnicę". A najlepiej to za PRLu zorganizowane było ZOMO, ORMO i UB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drt Re: Wszystkie siatki powinny być płatne !!! choćby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 21:41 Wszystkie siatki powinny być płatne !!! choćby za 10 gr! To nauczyło by niektórych nosić ze sobą większe/wytrzymalsze. To nauczyło by także ludzi oszczędności. pzdr tapety.tapety.glt.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik w 100 % popieram Gdynie ! IP: *.3.251.72.1dial.com 23.09.07, 22:10 to jest naprawde wkurzajace z tymi plastykowymi torebkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość2 Re: Wszystkie siatki powinny być płatne !!! choćb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 16:12 A sądzisz,że są za darmo?Napewno są wliczone w cenę towarów.Są to setki tysięcy sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Racja - wszystkie siatki powinny być płatne !!! IP: 89.101.35.* 24.09.07, 16:29 Zgadzam się z przedmówcą. W niemal całej Europie za torebki plastikowe się płaci i to całkiem słono. We Włoszech tylko 3-5 centów, ale na Wyspach Brytyjskich już nawet 20. To jedyna metoda na paranoję pakowania wszystkiego osobno. W Ameryce Południowej pakowacze supermarketowi potrafią włożyć po jednym produkcie do każdej torby. Pożniej nie wiadomo co robić z taką ilością plastiku - nie da się go zużyć w żaden sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mutant Re: znowu nie widać IP: *.telprojekt.pl 23.09.07, 21:42 nie tylko zomo ormo i ub, prawie cala reszta w zasadzie nie przychodzi mi w tej chwili do glowy nic co bylo zorganizowane gorzej w PRLu niz teraz Odpowiedz Link Zgłoś
wujekmik Re: znowu nie widać 24.09.07, 11:31 "gm" HEHE dobrze mu odpowiedziałeś 100% racji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik To nie tylko torebki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 20:57 Butelek po piwie, po wódce nie można oddać, bo nie ma za nie kasy. Walają się wszędzie. Na zachodzie za butelki płacą kaucję. Można je oddać wszędzie bez paragonu. Kiedyś mleko było w butelkach, można je było oddać za pieniądze i ponownie wykorzystać. Teraz jest w plastikowych torebkach wyrzucanych codziennie. Komu to przeszkadzało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mutant Re: To nie tylko torebki... IP: *.telprojekt.pl 23.09.07, 21:40 producentom przeszkadzalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ortopther Re: Precz z plastikowymi torbami IP: *.resetnet.pl 23.09.07, 21:48 Tłumaczenie, że dzieci są wyedukowane, to ściema! chodzi o to, ze firma musi się rozliczyć z ilości rozdanych toreb i ma sądzi, że gdyby dała je ludziom niepełnoletnim, to zostałyby one zniszczone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarodziejka Re: Precz z plastikowymi torbami IP: *.chello.pl 23.09.07, 22:02 hmm,a kto te dzieci tak wyedukował ,że nie znaja przeznaczenia kosza?? moje dzieci potrafia przez pół godziny chodzic z opakowaniem w łapie w poszukiwaniu kosza albo pakuja mi je do torebki.nie zdarza im sie tak popprostu rzucić czegoś na ulicę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gda Precz z plastikowymi torbami IP: *.such.nat.hnet.pl 20.09.07, 19:53 "plastykowe torebki"? takie wykonane przez plastyków czy dla plastyków? Ja zawsze myślałem, że są plastikowe...od plastic (niekoniecznie fantastic) hihihihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Precz z plastikowymi torbami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 17:53 Zarówno plastyk jak i plastik są używanymi nazwami tego gatunku polimeru. Zachęcam do lektury Słownika języka polskiego przed wydawaniem osądow. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Z armatą na wróbla 20.09.07, 22:35 - Chcemy przekonywać klientów, że torba z lnu jest lepsza. ************************************* Niewątpliwie. Tylko jak wrzucić do jednej torby: mięso, ryby, ser i warzywa? Przecież i tak każdy towar trzeba pakować osobno. Chyba, że ma się ze sobą kilka toreb na każdy asortyment. Ale wtedy trzeba torbę co pewien czas wyprać. Zużywamy wodę, a wraz z nią wylewamy detergenty i inne chemikalia. Ale mniejsza z tym. Poważniejszym problemem od toreb są chyba plastikowe butelki na napoje i chemikalia domowego użytku (proszki, płyny itd.) Z każdej można wykonać kilkaset toreb. Kogo więc oszukujemy? Problem standaryzacji i wielokrotnego używania opakowań szklanych jest prawdopodobnie nierozwiązywalny, nawet przez PE i KE. Dla pocieszenia i uspokojenia sumień zajmiemy się więc torebkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mutant he he he? problem nierozwiazywalny? IP: *.telprojekt.pl 23.09.07, 18:07 zapytaj dziecko rodzicow jak ten problem rozwiazano w PRLu Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: he he he? problem nierozwiazywalny? 23.09.07, 22:28 Bardzo prosto - po prostu żadnych toreb plastikowych nie można było kupić (podobnie zresztą jak papierowych ani lnianych). Dzięki temu do domu przynosiło się zakupy w postaci malowniczej pulpy z serka homogenizowanego z pękniętych saszetek, wodnistej śmietany z butelek o nieszczelnych kapslach, zawartości potłuczonych chłodniczych jaj, rozsypanej manny z nie zaklejonych toreb i, jak ktoś miał szczęście zdobyć, rozmrożonych filetów z robaczywego błękitka, zapakowanych we własną gazetę. I nie było kłopotów z pakowaniem mięsa, też mięsa w zasadzie nie było ;-) Ech, młodość... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daga Re: he he he? problem nierozwiazywalny? IP: *.59.jawnet.pl 24.09.07, 11:43 Fakt. W PRL-u tez były rózne niedorajdy, które nie umiały donieść porządnie zakupów do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
daga_1 Re: he he he? problem nierozwiazywalny? 24.09.07, 11:46 Fakt. W PRL-u tez były różne niedorajdy, które nie umiały doniesc porządnie zakupów do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moja Re: Z armatą na wróbla IP: *.gprspla.plusgsm.pl 23.09.07, 19:31 Od wielu lat staram się używać wilokrotnie toreb plastikowych, czasami patrzą na mnie jak na ... czubka :((. Wydaje mi się, ze tak całkiem to się nie da wyeliminować opakowań z plastiku, ale można przynajmniej optymalizować ich wykorzystanie. Często robie zakupy w sklepach sieci Alma, a tam pieczywo pakują w torebki papierowe, a reklamówki firmowe mogę wykorzystywać nawet kilkakrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oi Re: Z armatą na wróbla IP: *.cable.ubr05.perr.blueyonder.co.uk 24.09.07, 11:41 zgadza sie, ze plastikowa butelka to wiecej plastiku ale tez latwiej ja zrecyklowac jak juz trafi do srodowiska. potem mozna przerobic na regranulat i wytworzyc z niej cos innego. butelki maja oznaczenia z jakiego rodzaju plastiku sa zrobione, to ulatwia sprawe. torebek nikomu sie nie bedzie chcialo zbierac i sprawdzac czy to PE czy PP. Ponadto torby na zakupy (te cieniutkie) lataja wszedzie z wiatrem, wygladaja zle i sa czesto polykane przez dzikie zwierzeta powodujac ich smierc. Odpowiedz Link Zgłoś
daga_1 Re: Z armatą na wróbla 24.09.07, 11:57 Czasami biorę ryby lub jarzyny do reklamówki, ale po co ekspedientka pakuje mi 20 dkg szynki do reklamówki, następna kawałek sera i jedno masło do reklamówki, następna 5 jabłek do reklamówki itd. Tym sposobem przynosi się do domu codziennie 7-8 reklamówek a mozna, czasami tylko jedną. Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Popieram jak najbardziej. 21.09.07, 08:47 Kiedyś torebek nie było i ludzie potrafili chodzić na zakupy ze zwiniętą w kieszeni siateczką. Poza tym obecnie widzę niektórych (szczególnie starszych), że gdy siatki foliowe są za darmo, najchętniej zabrali by cały zwitek "na zapas". Precz z siateczkami i plastikowymi opakowaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeżyna Precz z plastikowymi torbami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.07, 09:31 Już widzę, jak w supermarketach klienci pakując kosz zakupów wyciągają z za pazuchy kilkanaście siatek materiałowych. Nie te czasy. Rozwiązaniem może być wydawanie w sklepach siatek (toreb) papierowych ale jak znam życie okażą się za drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cardu Re: Precz z plastikowymi torbami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.07, 18:02 Gość portalu: jeżyna napisał(a): > Już widzę, jak w supermarketach klienci pakując kosz zakupów wyciągają z za > pazuchy kilkanaście siatek materiałowych. Nie te czasy. Ja tak właśnie robię. W czym niby ma być problem? Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Precz z plastikowymi torbami 23.09.07, 19:01 Gość portalu: jeżyna napisał(a): > Już widzę, jak w supermarketach klienci pakując kosz zakupów > wyciągają z za pazuchy kilkanaście siatek materiałowych. Ja tak robię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oi Re: Precz z plastikowymi torbami IP: *.cable.ubr05.perr.blueyonder.co.uk 24.09.07, 11:44 papierowe torby juz sa w uzyciu w UK, w takich sieciach jak BIG John's i Primark. kampania przeciw plastikowym torbom trwa tu juz z rok albo dluzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Precz z plastikowymi torbami IP: *.chelmnet.pl 21.09.07, 11:16 Przecież w hipermarketach nie można wchodzić z własną torbą. Faktycznie trzeba by je było chować za pazuchą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cardu Re: Precz z plastikowymi torbami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.07, 18:04 A niby dlaczego nie można? Ja wchodzę i jeszcze nikt mnie nie wyrzucił :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - - - Precz z plastikowymi torbami IP: *.itrem.com.pl 21.09.07, 12:35 dlaczego w wydaniu drukowanym występuje, jezli nawet nie zabroniona, to jednak źle brzmiąca wersja "plastykowe".. tworzywo sztuczne to PLASTIK, NIE PLASTYK !!!! plastyk do artysta od sztuk plastycznych... !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Precz z plastikowymi torbami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 17:56 Słownik języka polskiego dopuszcza obie formy, plastyk jak i plastik, jako poprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
schrozen Precz z plastikowymi torbami 21.09.07, 12:54 Plastykowe torby powinny byc platne,a czesc z tych pieniedzy, przeznaczune np.na produkcje siatek z lnu,lub papierowe...chociaz papierowe powoduja wycinanie naszych pieknych lasow. Karolzhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirka Re: Precz z plastikowymi torbami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 19:54 zgadzaM się, płatne plaskikowe torebki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fggggggg Re: Precz z plastikowymi torbami - lasy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 01:50 > papierowe powoduja wycinanie naszych pieknych lasow. O lasy się nie bój. Jak się drzewo scina, to sadzi się kolejne, więc to NIE problem :D Na sztuczną choinkę potrzeba ponoć 12 drzew wyciąć .... a ludzie kupują ją niby dla ekologii :) foty a-tapety.xx.pl Odpowiedz Link Zgłoś
speedy13 Re: Precz z plastikowymi torbami - lasy 24.09.07, 12:16 Hej Gość portalu: fggggggg napisał(a): > Na sztuczną choinkę potrzeba ponoć 12 drzew wyciąć .... > a ludzie kupują ją niby dla ekologii :) ??? sztuczne choinki są ze stali i PE lub PCV. Co w nich jest zrobione z drewna? I nawet gdyby była to prawda to przecież sztuczna choinka jest znacznie trwalsza niż 12 lat, moja mama ma swoją chyba ze 25-30 lat. Więc i tak byłoby się na plusie. Odpowiedz Link Zgłoś
estees Re: Precz z plastikowymi torbami 21.09.07, 13:00 Brawo dla Gdyni, wprawdzie jedna jaskółka wiosny nie czyni ale zapewne ją zapowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Precz z plastikowymi torbami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.07, 13:12 Niech Łowkiel przestanie sie ośmieszać. Cała ta akcja o kant d..y rozbić. 3 tys siatek to dzieci wezmą i wyrzucą, a ludzie nadal będą pakować każdą duperelę w osobny plastik. Akcja w gdyńskim stylu - wszystko na pokaz a zupełnie nic nie warta! Odpowiedz Link Zgłoś
anulka_gdynia Re: Precz z plastikowymi torbami 21.09.07, 13:54 No cóż, najłatwiej skopać i opluć. Taka polska mentalność. A może masz droga Ewo lepszy pomysł? Krytykować i ośmieszać to każdy potrafi. Ja uważam, że jeżeli po tej akcji chociaż 100 osób zastanowi się zanim weźmie kolejną plastikową siatkę to będzie ogromny sukces, nie tylko P. Łowkiel, ale nas wszystkich. A poza tym polecam czytanie tekstu ze zrozumieniem - torby będą wręczane osobom dorosłym. Odpowiedz Link Zgłoś
mich.999 Re: Precz z plastikowymi torbami 21.09.07, 20:44 Jeżeli chcesz bronić dobrej idei to rób to umiejętnie.Po to aby plastikowe torby nie zaśmiecały nam środowiska trzeba zakupy w coś pakować.Najlepiej gdyby to były torby z papieru makulaturowego.Obowiązkiem sprzedawcy jest dać klientowi torbę do zapakowania towaru i daje taką,jaka jest dostępna na rynku.Pajacowanie z rozdawaniem niewielkiej ilości toreb lnianych nie załatwia problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joagru Re: Precz z plastikowymi torbami IP: *.pub.sarocom.net 23.09.07, 18:56 Nieprawda... wg rozporządzenia obowiązek zapewnienia klientowi opakowań do zakupów mają tylko sklepy samoobsługowe. I pod hasłem "opakowania" może kryć się też karton, niekoniecznie jednorazowa reklamówka. Ja chodzę na zakupy z koszykiem wiklinowym w którym mam 3-4 ekologiczne torby, bez problemu się spakuję. Co do wnoszenia tego do sklepów, to wkładam pod wózek sklepowy, w większości modeli jest możliwość upchania tam kosza z wikliny, nigdy nikt się nie czepiał. A w supermarketach tych dużych po prostu podjeżdża się z wózkiem do auta, gdzie mam już w co zapakować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m nie wszedzie jest za darmo IP: *.pools.arcor-ip.net 23.09.07, 19:33 w niemczech za torbe w samie i kazdym wiekszym spozywczaku zawsze placisz. placisz za grubsza foliowa i rowniez za papierowa, wiec wiekszosc klientow lata z koszem wiklinowym, siatka szmaciana albo wlasna reklamowka i nie widzi w tym problemu. w sklepach innych branz niz spozywcza, typu dom towarowy czy butik pakuja zakupy w torby za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Precz z plastikowymi torbami 23.09.07, 21:30 co roznica czy bedziecie smiecic plastykowymi czy papierowymi torbami darmowymi czy platnymi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xiexie Re: Precz z plastikowymi torbami IP: 88.220.32.* 24.09.07, 15:03 Głupiś czy o drogę pytasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasieniebuntuje Precz z plastikowymi torbami IP: *.versanet.de 21.09.07, 18:51 "W ramach akcji odbywało się już m.in. sprzątanie miasta, w którym wzięło udział prawie 20 tys. uczniów." Jestem ciekaw czy dobrowolnie? Przypominaja mi sie wykopki ziemniakow za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
sai_mon Re: Precz z plastikowymi torbami 23.09.07, 21:14 Oczywiście że dobrowolnie. Na chwałę i cześć pani premier jarosławy kaczyńskiej, ciotki wszystkich ciotek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hellboy Precz z plastikowymi torbami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 17:13 super. we francji niegdzie w sklepie nie daja toreb plastykowych , jak sam se nie przyniesiesz to masz problem a kupic mozna tylko takie wielorazowe bardzo wytrzymale. ale mozna je tylko KUPIC, nikt ich nie rozdaje. powszechnym zwyczajem jest zabieranie tektur ze sklepu na zrobione zakupy. tak trzymac Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Precz z plastikowymi torbami 23.09.07, 18:40 w Niemczech jest tak samo, wchodzisz z własną torbą itp. a jak nie masz, to możesz, ale KUPIĆ. I bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mela Re: Precz z plastikowymi torbami IP: 89.100.251.* 23.09.07, 20:05 w Irladii podobnie. za każdą torbę płacisz. i za ekologiczną i za plastikową. niektórzy mają zwitki starych toreb na wózkach, inni pakują produkty w kartony. żaden problem! Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Precz z plastikowymi torbami 23.09.07, 21:17 @hellboy: ty widziales kiedy jakakolwiek Francje? jezeli nie daja plastikowych toreb za darmo to w czym ja w takim razie wyrzucam smieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemysław Przeróbka plastikowych torb IP: *.154.105.152.Dial1.Atlanta1.Level3.net 23.09.07, 17:26 W St. Zj. wiele większych sklepów spożywczych umożliwia zwrot worków z tworzyw sztucznych dla powtórnej przeróbki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mutant co z tego skoro w Stanach IP: *.telprojekt.pl 23.09.07, 18:09 zanieczyszczaja tak srodowisko, ze to przerabianie toreb zakupowych nie ma w zasadzie zadnego znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opa Producenci proszków do prania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 17:59 traktują Polskę i inne kraje wschodniej europy jak dzikie kraje, w których można robić ze środowiskiem co się chce - bez oglądania się na skutki. Żaden producent proszków w Niemczech nie odważy się zaoferować ich w torbach plastikowych - od dawna są pakowane w kartony. Tylko tu na wschodzie Europy wszyscy producenci proszków - a to musi być wynikiem zmowy - oferują proszki w grubych plastikowych torbach, które przetrwają nawet 1000 lat. Hańba panowie od Arieli, Bonuxów, Vizirów, Dosi i innych - wszyscy bez wyjątku pakują w plastikowe torby. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Producenci proszków do prania 23.09.07, 19:07 Gość portalu: Opa napisał(a): > Żaden producent proszków w Niemczech nie odważy się zaoferować ich w torbach > plastikowych - od dawna są pakowane w kartony. Tylko tu na wschodzie Europy > wszyscy producenci proszków - a to musi być wynikiem zmowy - oferują proszki > w grubych plastikowych torbach, które przetrwają nawet 1000 lat. > Hańba panowie od Arieli, Bonuxów, Vizirów, Dosi i innych - wszyscy bez > wyjątku pakują w plastikowe torby. Nie wszyscy. Woolite jest sprzedawany w dużych kartonach, które są zresztą o wiele wygodniejsze od tych nieszczęsnych toreb. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Producenci proszków do prania 23.09.07, 21:24 @Opa: co to znowu za bzdury o 1000letnich torbach plastykowych? widzial ktos tysiacletnia torbe plastykowa? wystaw se torbe na slonce i na wiatr i zobaczymy czy przetrwa 3 lata producenci pakuja towar w co im aktualnie wygodnia a ekologicznosc opakowania istnieje tylko na reklamie znaczy wciskanie kitu tysiacletnie torby beda tylko w warunkach beztlenowych sprasowane na wysypiskach smieci - tak samo jak kartony, zadnej roznicy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Precz z plastikowymi torbami IP: *.netcologne.de 23.09.07, 18:07 doskonale! popieram, nalezalo by tez powoli razygnowac z duzego nasycenia farb, nadrukow ,etc nie wszystko dobre co sie swieci . pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Precz z plastikowymi torbami IP: *.cable.ubr05.dals.blueyonder.co.uk 23.09.07, 18:27 głos za!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mgr2000 Re: Precz z plastikowymi torbami 23.09.07, 18:53 Wyłącz też światło i komputer. Nie rób zdjęć, chodź na piechotę. Wejdź na drzewo a potem do jaskini. ------- Wujek -DobraRada Odpowiedz Link Zgłoś
mgr2000 Re: Precz z plastikowymi torbami 23.09.07, 18:57 I swoich gówien nie spuszczaj do rzeki bo inni je potem piją rozcieńczone. A wystarczy zbierać używane torebki jako plasti(y)k. Za proste co ?? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Precz z plastikowymi torbami 23.09.07, 18:36 od dawna chodzę z własnymi siatkami po zakupy, ale niestety warzywa muszą być pakowane w woreczki foliowe... Odpowiedz Link Zgłoś
jam-agru Re: Precz z plastikowymi torbami 23.09.07, 20:30 Do nadmiernego zużycia toreb plastikowych przyczynia się też polityka supermarketów, gdzie kasjerki odruchowo upychają w reklamówkach pierwszą rzecz na taśmie, nawet jeśli to coś dużego. Z reguły dziękuję, tłumacząc, że mam kosz w autku, ale nie zawsze dociera, a czasem wywołuje zdumienie. Kiedyś w Tesco kasjerka mi wyjaśniła, że jak nie będzie pakować, to dostanie po premii. Może warto by przemówić do sumienia nadgorliwym szefom marketów? Odpowiedz Link Zgłoś
jogibaboo Czas najwyższy. 23.09.07, 20:40 Precz z plastikowym śmieciem. Powinni wprowadzić w sklepach opłaty za siateczki, ograniczyć również sprzedaż napojów w plastikowych butelkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Precz z plastikowymi torbami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 20:42 Nie rozumiem dlaczego tak nagle wszyscy myślą o ekologii, jakby nie było ważniejszych tematów w tym kraju. Uważam, że torby polietylenowe są bardzo potrzebne, chociażby dlatego, aby można zapakować w nie śmieci, które nie fruwają po całym śmietniku i w jego otoczeniu, co niestety często się zdarza. Torby nie są wykonane z plastiku, bo plastik to materiał wybuchowy, a nie zdarzyło mi się, aby ta torba mi wybuchła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PrawieGdynianka Re: Precz z plastikowymi torbami IP: *.chello.pl 23.09.07, 20:51 ">Nie rozumiem dlaczego tak nagle wszyscy myślą o ekologii," bo być może w końcu dojrzeliśmy do tego, by wziąć odpowiedzialność za stan zdrowia naszej planety? tylko szkoda, że nie wszyscy, ale i to jest do "przepracowania":) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: social Precz z plastikowymi torbami IP: 193.226.105.* 23.09.07, 20:58 Pani Ewo, (zwracam sie do Pani Wiceprezydent) NIe wiem czy gdziekolwiek w Polsce przeprowadzono juz taka akcje, ale dla Pani ogromne podziekowania. To wspanialy, genialny pomysl. Powinna Pani dostac za to (jezeli beda widoczne rezultaty) Order Orla Bialego. Prosze ta akcje jak najbardziej rozwinac. Jestem z Warszawy ale popieram Gdynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irmilovez Precz z plastikowymi torbami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 21:00 Tak, tak Gdynia popiera ekologię. Tylko, że ja, żeby wyrzucić posegregowane śmieci muszę iść kilkaset metrów do cudzych pojemników. Są to jedyne śmietniki w okolicy odkąd dwa lata temu zliwkidowano te bliżej mojego domu. Mówię tu o okolichach urzędu miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gda Re: Precz z plastikowymi torbami IP: *.such.nat.hnet.pl 23.09.07, 21:59 brak rozsądnie ustawionych pojemników do recyklingu w Gdyni to problem - moja kumpela mieszkająca w Śródmieściu nie ma w swojej okolicy takich śmietników. Gdy mieszkała w Gdańsku - nie było problemu - stały pod domem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypisiak Precz z plastikowymi torbami IP: *.sileman.net.pl 23.09.07, 21:11 brwo, brawo, precz z plastykowimi politykami pisu Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenazwisnia Precz z plastikowymi torbami 23.09.07, 21:23 Noszę ze sobą lniane torby na zakupy - rzeczywiście często muszę mówić kasjerce, by automatycznie nie pakowała zakupów do siateczek, ale jest w tym sens. Na razie jest nas niewielu, ale systematyczna praca, nawet w sensie pozytywistycznym, od podstaw, daje nadzieję, że lnianych konsumentów będzie więcej i więcej. Moda na ekologię po-wo-li się do nas zbliża. I takie akcje, nawet jak w tym momencie wydają się bez sensu ze względu na rozmach, będą procentować. Oczywiście nie dajmy się zwariować - wątróbkę trudno będzie zapakować w papier - miejmy zdrowe podejście do ekologii. Odpowiedz Link Zgłoś
ffamousffatman Re: Precz z plastikowymi torbami 23.09.07, 21:27 niniejsze forum sponsoruja producenci i sprzedawcy plastykowch toreb na smieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruti Re: Precz z plastikowymi torbami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.07, 11:32 Dokladnie. Robie to samo. Mam obok siebie niemiecki sklep sieciowy, ktory sprzedaje lniane torby. I tam juz widac roznice. Sprzedawcy patrza zanim pakuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez problemu Re: Precz z plastikowymi torbami IP: *.direcpc.com 24.09.07, 12:32 magdalenazwisnia napisała: > Oczywiście nie dajmy się zwariować - wątróbkę trudno będzie zapakować w papier > - > miejmy zdrowe podejście do ekologii. > Nastepnym ekologicznym krokiem powinno byc zaprzestanie jedzenia watrobki. Hodowla zwierzat, w takiej liczbie w jakiej sie obecnie na swiecie hoduje, to wielkie ekologiczne zagrozenie dla Ziemi, pomijajac juz, ze watrobka, to najgorszy rodzaj miesa, gdyz jest zbiornikiem na wszelkie trucizny jakie dostaja sie do organizmu zwierzecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tonda Precz z plastikowymi torbami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.07, 21:36 Jak już weszliśmy do bardziej cywilizowanej Europy, to wyjdźmy z tych mniej cywilizowanych plastkowych toreb (nie "siatek"!). To jest przecież świństwo nieobadane! Brawa ta Pani! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Pytanie do "ekologów" z lnianymi torbami IP: *.eranet.pl 23.09.07, 22:01 Jeśli zakupy nosicie w lnianych torbach, to co robicie ze śmieciami? Kupujecie czarne worki? Ja zakupy przynoszę w plastikowych jednorazówkach, ale zużywam je zamiast worków na śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarodziejka Re: Pytanie do "ekologów" z lnianymi torbami IP: *.chello.pl 23.09.07, 22:16 nie słoneczko ,nie kupujemy czarnych worków tylko z kubełkiem idziemy do smietnika i wysypujemy jego zawartośc.skomplikowane,prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
zartiepl Re: Pytanie do "ekologów" z lnianymi torbami 23.09.07, 22:43 A potem zużywasz ileś litrów wody + jakąś chemię na umycie tego wiaderka, bo inaczej muszki się zlatują z całej dzielnicy :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koteknaplotek Re: Pytanie do "ekologów" z lnianymi torbami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.07, 22:54 Umycie wiaderka, wielu wiaderek i wylanie pozostałości do kanalizacji nie przynosi szkody, bo w zakresie oczyszczania ścieków zrobiliśmy ogromny postęp. Nowoczesne oczyszczalnie scieków są naprawdę nowoczesne, nie zanieczyszczają wodnych cieków. A worki foliowe na wysypisku śmieci to setki lat leżakowania. żeby chociaż były spalarnie śmieci to nie byłoby takiego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekolog Re: Pytanie do "ekologów" z lnianymi torbami IP: *.chello.pl 23.09.07, 23:37 Piszesz głupoty. Wiadra po śmieciach nie myjesz czystą wodą tylko detergentami, ktorych produkcja jest szkodliwa dla środowiska. Poza tym to marnotrastwo wody. Co do kanalizacji to sugeruję sprawdzić czy cała twoja miejscowość jest skanalizowana (zwłaszcza jeżeli mieszkasz w dużym mieście). Nie oznacza to jednak, że akcja walki z wciskaniem w sklepch plastikowych toreb jest niepotrzebna. Jest potrzebna jak najbardziej bo postawy takie jak zaprezentowane wcześniej tzn. Wykorzystywanie torby po zakupach do wyłożenia kubła to postawa bardzo rzadka. Większość jest po prostu wyrzucana. Odpowiedz Link Zgłoś
daga_1 Re: Pytanie do "ekologów" z lnianymi torbami 24.09.07, 11:50 Tak, ale worek jest duzy i on miesci tyle smieci, na które potrzeba 3-4 małe reklamówki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obs Re: Pytanie do "ekologów" z lnianymi torbami IP: *.salbis.net 24.09.07, 13:53 > tylko z kubełkiem > idziemy do smietnika i wysypujemy jego > zawartośc.skomplikowane,prawda? Niesamowicie skomplikowane, dlatego że niejednokrotnie w kubełku znajdują się śmieci bardzo brzydko pachnące i w płynnej czy częsciowo płynnej postaci- np. resztki jedzenia. I, sorry, ale kubełek później TRZEBA umyć. Zużywając kilkanaście litrów wody, energii do jej podgrzania oraz pewnej ilości środka czystości. Kubełek zapełnia się często nawet 2 x dziennie - pewnie co 2 raz trzeba go myć gdy nie ma worków. ZAJEBIŚCIE ekologiczne podejście. Sensowne i uważne używanie worków powoduje że trzeba go myć znacznie rzadziej. To jest podobnie jak z recyklingiem. JEstem za. Ale na mojej ulicy nie ma kubłów do recyklingowych śmieci. Są nieopodal, ale na tyle daleko, że jeśli mam zgromadzone i posegregowane duże ilości odpadów, muszę tam jechać autem. Pytanie, co ma większe znaczenie - posegregowanie śmieci, czy użycie auta - choćby to miał być kilometr, wiemy, że auto najbardziej zanieczyszcza właśnie tuż po uruchomieniu. Logika nakazuje w tej sytuacji po prostu lepsze rozlokowanie kubłów do segregacji śmieci - ale tego nie ma. Podobnie zakaz siatek plastikowych i ewentualnie również worków na śmieci - to zdecydowane zwiększenie zużycia wody i zatrucia ścieków detergentami. Ekologia- tak, ale z głową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komensky Precz z plastikowymi torbami IP: *.res.pl 23.09.07, 21:56 Zgadzam się z tym w stu procentach! Precz z tym, zalewającym nas ze wszystkich stron, plastikowym gów...m! Przecież to przechodzi ludzkie pojęcie jak ludzie w marketach szastają tymi plastikowymi torebeczkami pakując każdą pierdołę do oddzielnego worka tylko po to żeby za kilka chwil po powrocie ze sklepu wyrzucić ją do kosza. A przecież tak nie musi być. Niektórzy z forumowiczów piszą o czasach PRL-u kiedy do sklepu chodziło się z własną siatką (może w tamtych czasach jedna siateczka wystarczyła na jeden chleb i margarynę..:/ --mała dygresja). No, ale tak było, sam pamiętam, bo tak młody też znowu nie jestem żeby tego nie pamiętać i jeśli coś w tamtych czasach było dobre to chyba tylko brak tych wszechobecnych plastikowych torebek. A ja na zakupy zawsze zabieram plecak. Wygodny bardzo, ręce uwolnione, no i co najważniejsze - wielokrotnego użytku:) Gdy robię zakupy, sprzedawczyni pyta się mnie czy podać worek, a ja z satysfakcją odpowiadam "Nie, dziękuję, mam plecak" :) Zachęcam wszystkich do ograniczenia korzystania z plastikowych torebek. Ja wiem, że największe zanieczyszczenie pochodzi z fabryk, z elektrowni cieplnych, od samochodów itd., itp. no ale dziennie jeśli nie kilka miliardów to na pewno kilkaset milionów ludzi na Ziemi przez całą dobę robi zakupy. Niechby używali toreb wielokrotnego użytku to dziennie było tony śmieci mniej. Pomyślcie o tym. Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś