Dodaj do ulubionych

Sołdek w odstawkę?

IP: *.chelmnet.pl 22.12.01, 13:39
Jakiś czas temu przetoczyła sie tu dyskusja o Sołdku(mial tam zostac
zlokalizowany "hotel").Niektorzy uwazali,że nalezy go usunąc bo podobno szpeci
ten rejon miasta.Ja uwazam ,że ten rejon szpeci cos zupelnie innego,choc Soldek
tez piekny nie jest:)
W kazdym razie być może statek zniknie z Motławy i powedruje do Stoczni,ale nie
do remontu:) ale jako eksponat,gdyz CMM w Gdansku mysli o stworzeniu na terenie
postoczniowym swego oddziału.

www.gdansk.naszemiasto.pl/wydarzenia/129452.html
Obserwuj wątek
    • Gość: fulmar Re: Sołdek w odstawkę? IP: 64.154.26.* 22.12.01, 23:25
      Moim zdaniem byloby troche szkoda, gdyby "Soldek" zniknal z Motlawy, choc nie
      tak wielka, jezeli faktycznie przycumowalby w dokach. Obiektywnie nie jest on
      piekny, choc w moim subiektywnym odczuciu takie statki tworza "klimat", maja
      dusze. Czytalem jeszcze w "Morskiej", ze byla (jest?) mozliwosc przenocowania
      na "Soldku", jest to chyba jakas atrakcja turystyczna? No i chyba tez tworzy on
      w tym miejscu jakis klimat portowy, bo coz innego, oprocz Zurawia przypomina,
      ze tu byl port? Zaledwie przed wojna podobne statki cumowaly przy motlawskich
      nabrzezach. Marzy mi sie, aby wkolo Wyspy Spichrzow, przy Olowiance, Targu
      Rybnym staly, jak np. w Kopenhadze stare jachty, zaglowce, stateczki. Moze
      kiedys... Na razie dobrze byloby stworzyc warunki, aby zeglarze ze swiata
      chetnie do Gdanska wplywali i choc w sezonie tworzyli "klimat". To, mysle, tez
      powinno byc brane pod uwage przy okazji planow zagospodarowania Wyspy Spichrzow.
      Czytalem rowniez, ze most przy Zielonej Bramie mial byc znowu zwodzony, ale cos
      ucichlo na ten temat...
      Zauwazcie, ze Zuraw zazwyczaj jest przedstawiany na tle lasu masztow, a jak
      wyglada teraz? Dlugie Pobrzeze jest takie puste...
      • Gość: Toi Re: Sołdek w odstawkę? IP: *.cm-upc.chello.se 23.12.01, 01:05
        Wlasnie dlatego lubie Dlugie Pobrzeze nawet w okropnym sezonie - zawsze czekam
        na zlot zeglarski.
        • Gość: beast Re: Sołdek w odstawkę? IP: *.nsm.pl 23.12.01, 13:51
          Więc może tak:Sołdek do muzeum,a na Motławę zakupić(albo zlecic budowę) jakiś
          stylowy trójmasztowiec?Ciekawe ile by to kosztowało.
      • kasia_57 Re: Sołdek w odstawkę? 27.12.01, 17:46
        Gość portalu: fulmar napisał(a):

> Moim zdaniem byloby troche szkoda, gdyby "Soldek" zniknal z Motlawy, choc nie
        > tak wielka, jezeli faktycznie przycumowalby w dokach. Obiektywnie nie jest on
        > piekny, choc w moim subiektywnym odczuciu takie statki tworza "klimat", maja
        > dusze. Czytalem jeszcze w "Morskiej", ze byla (jest?) mozliwosc przenocowania
        > na "Soldku", jest to chyba jakas atrakcja turystyczna? No i chyba tez tworzy on
        >
        > w tym miejscu jakis klimat portowy, bo coz innego, oprocz Zurawia przypomina,
        > ze tu byl port? Zaledwie przed wojna podobne statki cumowaly przy motlawskich
        > nabrzezach. Marzy mi sie, aby wkolo Wyspy Spichrzow, przy Olowiance, Targu
        > Rybnym staly, jak np. w Kopenhadze stare jachty, zaglowce, stateczki. Moze
        > kiedys...
        > Dlugie Pobrzeze jest takie puste...

Niestety ten hotel to byl tylko dla tych, ktorzy przebywali w marinie. Dzownilam
        do CMM, zaraz po owym artykule, bowiem sam pomysl wydal mi sie swietny. Niestety
        na razie nie wiadomo, czy to wypali na szersza skale.
        Tak, Dlugie PObrzeze jest strasznie puste, zionie ta pustka doslownie. A
        pomyslec, ze sposobow na wykorzystanie tego kawalka Gdanska jest tyle, wystarczy
        po prostu "zsciagnac" od innych. W koncu Amsterdam nie lezy na koncu swiata...

• mikmik Re: Sołdek w odstawkę? 28.12.01, 10:45
      no i wreszcie moje modlitwy zostana wysłuchane, w w/w dyskusji optowałem za
      pocięciem Sołdka, widać znaleziono roziązanie które pogodzi obie strony :)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka