Dodaj do ulubionych

Slowackiego

01.08.01, 23:44
Proponuje malo dyskusje - jak dobrze kojarze, to decyzja jeszcze nie zapadla,
wiec sobie mozna podebatowac. Mam na mysli przebieg remontowanej Slowackiego na
odcinku od nasypu kolejowego do Grunwaldzkiej. Wymyslono trzy propozycje
przebiegu trasy:
1. Zostanie poszerzona stara Slowackiego
2. Stara Slowackiego bedzie droga jednokierunkowa w strone lotniska a w strone
centrum bedzie sie jezdzilo przez przebudowana partyzantow, ktora sie wlaczy
przy jednostce wojskowej do Slowackiego
3. Powstanie nowa trasa - od ogrodkow dzialkowych przy nasypie odbicie w prawo
(patrzac sie w strone centrum), nastepnie wejscie na Partyzantow i przy
jednostce powrot na stara Slowackiego. Nowa droga na calej dlugosci bedzie
miala oczywiscie po dwa pasy w kazda strone. Stara Slowackiego uzyska charakter
drogi loalnej.
Najprawdopodobniej zostanie wybrana wersja 3.
A ktora Wam najbardziej by odpowiadala?
Obserwuj wątek
    • Gość: beast Re: Slowackiego IP: *.nsm.pl 01.08.01, 23:50
      Niezbyt czesto tam jezdze(włsciwie to nie pamiętam kiedy ostatni raz;)ale czy
      nie najłatwiejszy by był wariant 1?
      • cmd26 Re: Slowackiego 01.08.01, 23:56
        Gość portalu: beast napisał(a):

> Niezbyt czesto tam jezdze(włsciwie to nie pamiętam kiedy ostatni raz;)

a ja ostatnio codziennie :))

> ale czy
        > nie najłatwiejszy by był wariant 1?

Domy sa bardzo blisko drogi - w przypadku poszerzenia trasa bylaby tuz pod
        oknami. Jest tam bardzo malo miejsca - wystarczy sie raz przejechac i dokladnie
        przyjrzec - trudno byloby wcisnac tam dwa dodatkowe pasy.
        • Gość: Lucy Re: Slowackiego IP: 192.168.0.* / *.swidnik.sdi.tpnet.pl 02.08.01, 09:18
          Rzeczywiście jest tam dość "wąsko" i chyba nie da sie ulicy poszerzyć.Ile razy
          jestem w Gdańsku/ 3-4 w roku/ i jadę ul.Słowackiego -
          zawsze /cmentarz,Niedźwiednik/ szokuje mnie tłok i to,że tej sprawy jeszcze nie
          rozwiązano -/pewnie brak pieniędzy jak zwykle/. Jak jestem daleko-
          idealizuję,kocham to miasto i zderzam się później z rzeczywistością taką jaka
          jest.Jak widzę dziury w jezdni to nie wierzę, jak tramwaje się spóźniają -
          dziwię się, jak np.ekspedientki opryskliwe-szok bo wszędzie tak ale nie tu. No
          i wreszcie ruszyła sprawa ul.Słowackiego, każde rozwiązanie będzie dobre byle
          rozładować tam korki.Serdecznie pozdrawiam :))))))))))))
          • Gość: cmd26 Re: Slowackiego IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 02.08.01, 10:09
            Gość portalu: Lucy napisał(a):

> Rzeczywiście jest tam dość "wąsko" i chyba nie da sie ulicy poszerzyć.

Dac sie to sie da, ale zostanie bardzo malo miejsca na chodniki oraz trasa bedzie
            przebiegala tuz pod oknami.

> Ile razy
            > jestem w Gdańsku/ 3-4 w roku/

czemu tak malo? :)

> i jadę ul.Słowackiego -
            > zawsze /cmentarz,Niedźwiednik/ szokuje mnie tłok i to,że tej sprawy jeszcze nie
            >
            > rozwiązano -/pewnie brak pieniędzy jak zwykle/.

ta sprawa sie ciagnie od konca lat 70 (juz wtedy pojawil sie projekt poszerzenia
            Slowackiego). I od tylu lat pieniedzy nie bylo na modernizacje.

> Jak jestem daleko-
            > idealizuję,kocham to miasto i zderzam się później z rzeczywistością taką jaka
            > jest.Jak widzę dziury w jezdni to nie wierzę, jak tramwaje się spóźniają -
            > dziwię się, jak np.ekspedientki opryskliwe-szok bo wszędzie tak ale nie tu.

niestety tak jest wszedzie :(

> No
            > i wreszcie ruszyła sprawa ul.Słowackiego, każde rozwiązanie będzie dobre byle
            >
            > rozładować tam korki.Serdecznie pozdrawiam :))))))))))))

Rowniez pozdrawiam i zapraszam czesciej do Gdanska :)
            • Gość: mcroti A jednak mozna IP: *.ibngr.edu.pl 02.08.01, 13:01
              Istnieja przesłanki ku temu aby poszerzyć trasę w jej dotychczasowym biegu.
              1 Az do Chrzanowskiego (jadac w górę) ciągna sie kosztary które wojsko ma przekazać Agencj Mienia
              Wojskowego. Wystarczy więc wyburzyć ogrodzenie aby uzyskac kilka dodatkowych metrów.
              2. Za Chrzanowskiego w kierunku do zburzonego wiaduktu zabudowa jest stosunkowo rzadka a miejscami nie
              ma jej nawet w sasiedztwie drogi co równiez ułatwiłoby zadanie, gdyby trzeba było cos wyburzać.
              3. na odcinku do skrzyzowania z Potokową mozna zrezygnowac z rozdzielenia obu pasów ruchu czym da się
              zaoszczedzić ca. 0,5-1 m
              4. Trudno mi sobie wyobrazić jazde z dolnego tarasu na lotnisko zawijasem, który pewnie wychodziłby gdzies w
              okolicy Manhattanu i zamiast drogi lokalnej na odcinku potokowa - grunwaldzka słowackiego była by ulica
              zapchana
              • Gość: cmd26 Re: A jednak mozna IP: 192.168.3.* / *.interecho.com 02.08.01, 14:55
                Gość portalu: mcroti napisał(a):

> Istnieja przesłanki ku temu aby poszerzyć trasę w jej dotychczasowym biegu.
                > 1 Az do Chrzanowskiego (jadac w górę) ciągna sie kosztary które wojsko ma przek
                > azać Agencj Mienia
                > Wojskowego. Wystarczy więc wyburzyć ogrodzenie aby uzyskac kilka dodatkowych me
                > trów.

tu sie zgadza

> 2. Za Chrzanowskiego w kierunku do zburzonego wiaduktu zabudowa jest stosunkowo
                > rzadka a miejscami nie
                > ma jej nawet w sasiedztwie drogi co równiez ułatwiłoby zadanie, gdyby trzeba by
                > ło cos wyburzać.

sa tam takie duze bloki jak nie zauwazyles. oprocz tego jest tez troche nizsza
                zabudowa

> 3. na odcinku do skrzyzowania z Potokową mozna zrezygnowac z rozdzielenia obu p
                > asów ruchu czym da się
                > zaoszczedzić ca. 0,5-1 m

alez oczywiscie - bez tego to by bylo bardzo trudno sie zmiescic

> 4. Trudno mi sobie wyobrazić jazde z dolnego tarasu na lotnisko zawijasem, któr
                > y pewnie wychodziłby gdzies w
                > okolicy Manhattanu

nie, przy koszarach wojskowych wracala by na stara Slowackiego (ja to chyba
                przeciez pisalem). Jak sie wezmie mape to sie okaze, ze to wcale nie sa zadne
                "zawijasy" :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka