Dodaj do ulubionych

Galeon na Motławie

IP: *.interecho.com / *.crowley.pl 14.09.03, 18:49
Widzieliście ten nowy statek, który od niedawna pływa po Motławie?
Coś pięknego.
Widziałam go dziś. Cumuje naprzeciw Żurawia. Chyba można się nim przepłynąć
ale nie miałam czasu sprawdzić.
Uważam, że to świetny pomysł. Te okropne odrapane statki ŻG pasują do
scenerii Starego Miasta jak pięść do nosa.
Pzdrw
Obserwuj wątek
    • windyga Re: Galeon na Motławie 14.09.03, 19:20
      Z tego, co wiem Galeon ten stacjonuje zwykle w Ustce. To jego port macierzysty.
      Stateczek jest tylko stylizowany na oryginal, ma troszke za "szczuple" i za
      krotkie maszty, a zagle od parady bardziej niz na wiatr, ale rzeczywiscie -
      sympatyczny.
      • Gość: malinka Re: Galeon na Motławie IP: *.interecho.com / *.crowley.pl 14.09.03, 19:46
        No jasne, że nie jest to szczegółowa rekonstrukcja XVII-wiecznej jednostki,
        tylko zwykła atrakcja zrobiona pod turystów ;)
        Po prostu podoba mi się pomysł postawienia takiej stylizacji na tle starego
        miasta. Uważam, że jest to trafiony pomysł i przyjemnie popatrzeć na coś
        takiego spacerując nad Motławą. Te stare statki wożące od lat turystów na
        wycieczki po porcie nigdy mi nie pasowały. Robiąc sobie na przykład zdjęcie
        pamiątkowe na tle żurawia wolę mieć w kadrze taki galeon niż jakąś
        pordzewiałą "Rusałkę". Uwielbiam Gdańsk i dodatkowa ciesząca oko atrakcja
        zawsze będzie dla mnie radością.
        A propos, wiesz może czy ten statek zostanie w Gdańsku? Fajnie by było.
        Pozdro
        • Gość: windyga Re: Galeon na Motławie IP: *.szel-sat.com.pl 14.09.03, 20:41
          Nie wiem, ale chyba moge wiedziec jak troszke podpytam;)) I dam znak
          • Gość: Felix Re: Galeon na Motławie IP: 213.25.66.* 14.09.03, 20:51
            Nie Stare Miasto ale Główne Miasto. Stare Miasto to rejon Kosciołów św.
            Katarzyny, św. Brygidy, Wielkiego Młyna, ratusza Starego Miasta na Korzennej.
            Pozdrawiam.
            Przy okazji zróbcie coś w sprawie potworka w postaci budynku PKS'u. Przecież
            może być tam jeden z piękniejszych budynków w 3mieście (genialna lokalizacja z
            widokiem na Stare i Główne Miasto).
            • Gość: malinka Re: Galeon na Motławie IP: *.interecho.com / *.crowley.pl 14.09.03, 23:41
              Oczywiście - Główne Miasto. Przepraszam za nieścisłość. Powinnam użyć po
              prostu małych liter, bo chodziło mi bardziej o zabytkową zabudowę :P

Faktycznie , budynek PKSu, to jakieś nieporozumienie. Zrobię z tym coś jak
              tylko zostanę głównym architektem miasta ;)
              Posdroofki
              • mottlauspucker Re: Galeon na Motławie 15.09.03, 09:01
                Coś się tak uparł na dworzec PKS-u? przeciez jego mało skąd widać??? (no chyba
                że pracujesz w "Zieleniaku"). Są budynki które dużo bardziej szpecą miasto, jak
                choćby wszystkie trzy wieżowce, City Forum, Krewetka...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka