Dodaj do ulubionych

wózek głęboki

01.09.13, 12:14
Witam

Potrzebuje porady od wózkomaniaków. jak w temacie potrzebuje wózek głęboki i takie cechy:
1. dużą gondolę (fajne rozwiązanie miał w 2009 roku x-lander tzn w gondoli w budce podnosilo się material i zostawala siatka bardzo duża, przez którą dziecko moglo wygladac leżac na brzuszku, swietna sprawa)
2. dość miekki wózek, pasek czy wahacze?
3. waga, no wlaśnie zdaję sobie sprawe ze wyższe wymogi = duza wagasad zostawialabym stelaż na dole a gondole na górę.
4. spacerówke planuje inną, wygodna i zajmującą ciut mniej miejsca. bagażnik kombi wymiary 100 cm x 100 cm, nie wiem cyz to duzo czy malo moze ktos porówna

kilka typów oczywiście emma.
1. emma - czym różni się mondial, edge i smart? nie widze różnicy oprocz ceny. mondial najbardije mi się podoba.
2. peg pergeo? dużo tanszy też mi się podoba
3. nawigaton galeon ?

jeśli emma to oczywiscie uzywana, pozostale moga byc nowe, czy nie oplaca sie bo za duzo stracę
doradzcie coś specjalistki.
Obserwuj wątek
    • basia752 Re: wózek głęboki 01.09.13, 13:14
      A Emma City Cross? Z gondolką waży 12 kg, stelaż z kołami 9 kg, mimo piankowych kół świetnie jeździ i ma super amortyzację,
      • jaszczurka_bez_jadu Re: wózek głęboki 01.09.13, 13:18
        o właśnie o tej emmie jeszcze zapomnialam. czym one się różnia. te kalsyczne podobają mi się dlatego ze gondola jest dość wysoko, a tu chyba niżej tak?

i jedno nie daje mi spokoju tzn nieskretne koła. czyli kazdy skret zakret to tak jkaby lekkie podbijanie wózka. boje się tego
        • kasiuniabis Re: wózek głęboki 01.09.13, 13:53
          Ja mialam peg perego culla i bylam bardzo zadowolona smile polecam jak najbardziej zresztą teraz mam go do sprzedazy.
          • pstrabiedronka Re: wózek głęboki 01.09.13, 19:39
            Emmaljungi to chyba jedyne wózki gdzie nie trzeba się bać nieskrętnych kół smile
            są super wyważone i niby tak - niby trzeba nacisnąć żęby skręcić, ale robisz to tak lekko, że nie wkładasz w to wysiłku.

Różnice - Edge i Mondial to w zasadzie to samo. Najczęściej Edge jest prezentowany na stelażu Sport czyli takim z teleskopową raćzką, cięższym i na grubych oponach. Ale możesz kupić Edge też na stelażu Classic czyli taki zupełnie klasyczny z łamaną rączką.

Smart od tych droższych różni się użytymi materiałami - ponoć ma gorsze tkaniny (ale to wciąz pozostaje bardzo dobra jakość), stelaż jest matowy a nie błyszczący, nie ma regulacji twardości zawieszenia (ale wg mnie ta regulacja jest słabo wyczuwalna) i w godnolce - w Samrcie nie podnosi się oparcie i jest króstsza buda.
            • jaszczurka_bez_jadu Re: wózek głęboki 01.09.13, 21:19
              aha czyli albo edge albo mondial.
              jeszcze jedno mnie frapuje odnośnie gondoli emmy, maja oni tez taka z niby skory czy czegos podobnego. jak to jest z tym tworzywem, co to jest. Czy nie nagrzewa się bardziej i obawiam sie o przewiew.
              • pstrabiedronka Re: wózek głęboki 01.09.13, 21:26
                jaszczurka_bez_jadu napisała:

> aha czyli albo edge albo mondial.
                > jeszcze jedno mnie frapuje odnośnie gondoli emmy, maja oni tez taka z niby skor
                > y czy czegos podobnego. jak to jest z tym tworzywem, co to jest. Czy nie nagrze
                > wa się bardziej i obawiam sie o przewiew.

to jest cos skóropodobnego.
                mój szwagier ma cały komplet i gondolę i spacerówkę z tego - sa zadowoleni, choć ja bym nie kupiła...
                w gondolce to chyba ok jesli się komus podoba, ale spacerówka no nie wiem... ja tego dotykałam latem i nie miałabym ochoty siedziec na czyms takim latem. Ale jak mówię - oni uzywali i są zadowoleni

a Ty jeszcze pytałaś o City Cross - to pamiętaj, zę do CityCross jest inna gondolka, taka troszkę mniejsza.
                • martuska1982 Re: wózek głęboki 01.09.13, 21:32
                  z tego tworzywa skóropodobnego to na plac zabaw koło mojej siostry latem przychodziła mama z tą emmą.Wprawdzie głupio mi było macać, ale wózek ten stał dosłownie 10cm ode mnie i się przyjrzałam. To coś jak sztuczna skórka.Ja bym się bała też o jej uszkodzenia. Wystarczy drapnąć i brzydka rysa nie do usunięcia.
                  • mama1dawidka Re: wózek głęboki 01.09.13, 21:49
                    ja mam mondiala na stelazu clasic
                    Narazie za duzo sie nie wypowiem bo pasazer jeszcze w brzuchu
                    A tak po suchu to ten wozek jest olbrzymi : D
                    Bardzo podoba mi sie ta jego olbrzymiosc
                    Na sucho prowadzenie idealne
                    Spacerowka za to nie grzeszy uroda
                    Ale ja mam w planach tylko pierwsze miesiace
                    Uzywac a jak juz bedzie czas na spacerowy to napewno sprzedam
                    Ja do kompletu mam cama
                    • jaszczurka_bez_jadu Re: wózek głęboki 01.09.13, 22:50
                      właśnie mi o to chodzi, o wygodę noworodka i małego dziecka. po powiedzmy pół roku planuje zmiane na coś zwrotnego i skrętnego. chodzi tylko o gondolę. a jak z tym bagażnikiem, jak to cudo mieści się w bagażnikach
                      • pstrabiedronka Re: wózek głęboki 01.09.13, 22:54
                        pytasz o Emmę?
                        to nie pomoge bo my mamy duży samochód (7 osobowy) i żadne wózek nam niestraszny smile, nie wiem jak to jest w zwykłych bagażnikach
                        • jaszczurka_bez_jadu Re: wózek głęboki 01.09.13, 23:44
                          rozumiem, może inni mieli i pomogą
          • jaszczurka_bez_jadu Re: wózek głęboki 01.09.13, 21:21
            a czym właściwie różni się culla od young? jak jest z skrętnościa w pegach? chwala emme a jak jest z tymi wózkami? ile zajmuje miejsca w bagażniku? w jakim aucie się zmieścił?
            • kasiuniabis Re: wózek głęboki 02.09.13, 11:03
              Culla ma wersję lato zima. Young tego nie ma. nie wiem jak z regulacją oparcia co ma culla i mozna podnieść po pleckami by dzidzia byla w pozycji pol siedzącej dodo tego są specjalne pasy a co do bagaznika, my mamy golfa 4 i bez problemu caly wozek wchodzil bez zdejmowania kół.
    • mamoholiczka Re: wózek głęboki 01.09.13, 21:31
      Tutaj możesz sobie porównać konkretne modele Emmy: www.emmaljunga.com/pl/Wozki_dzieci&_281;ce/Wybierz_model/Tabela_porownawcza-852.html

Ja przy pierwszym dziecku miałam Smart Duo Combi - ciężkie to i duże, ale dość zwrotne i świetnie wyważone - łatwo podbić. Niezastąpione na śnieg i błoto czy "jesienne dziecko", bo ma jedną z największych gondoli na rynku. Świetnie też amortyzuje małą główkę na wertepach.

Przy drugim dziecku poszłam w City Cross. Oj czuć różnicę w wadze. Jestem zakochana w tym wózku, bo jest dużo lżejszy i bardziej zwrotny niż Smart - baaaardzo lekko się go prowadzi. Ma też regulowany stopień amortyzacji. Testy na śniegu jeszcze przed nami, ale jestem pewna, że zda.
      A! I wygląda świetnie smile
      • jaszczurka_bez_jadu Re: wózek głęboki 01.09.13, 22:51
        dziękuje za link do porónania
        • mamoholiczka Re: wózek głęboki 02.09.13, 09:22
          Proszę smile
          Mam nadzieję, że pomoże smile
          • jaszczurka_bez_jadu Re: wózek głęboki 02.09.13, 09:55
            tak sobie myśle ze to forum powinno być obowiązkowe przed porodemsmile chociaz z drugiej strony mogłoby to pewnie doprowadzić do zwiększonej liczy rozwodow big_grin
            • mama1dawidka Re: wózek głęboki 02.09.13, 10:20
              He emma w bagazniku zajmuje baaaardzo duzo miejsca wiozlam ja jak kupilam
              My mamy combi ale to wielka krowa
              Ze wzgledu wlasnie na gondole
              Noi napewno bylaby ciut mniejsza jakby za kazdym razem sie sciagalo kola
              Co serio moze zniechecic
              Ale prowadzenie jak juz wczesniej wspomnialam
              Na sucho super
              Z wad to jest ze jest niestety ciezka
              I wlasnie duzo miejsca zajmuje
              I napewno ciezko bedzie ja po schodach wtaczac i staczac
              I do auta chyba jednak najlepiej miec cos mniejszego i lzejszego
    • gochalodz Re: 04.09.13, 06:34
      1) Roan Kortina można zakupić bez spacerówki za ok 700 zł nowy smile
      2) Deltim Premier / Delti Leo to starsza wersja Navington i mozna w necie 500-800 zl nowy nabyc. Gondola sie sklada na plasko to fajne w transporcie.
    • ewa-krystyna Re: wózek głęboki 06.09.13, 14:02
      moge odpowiedziec na wszystkie twoje pytania smile dotyczace Emmy i Peg Perego smile
      uzywalam i dalej uzywam zarowno Peg Perego jak i Emmy ( Mondial, mniejsza gondole i dunska wersje)
      roznice w modelach Emmy wyjasnila ci juz Pstraiedronka - dodam jeszcze,ze gondole Mondiala i Edge sa identyczne,roznia sie tylko detalami na budzie i oslonce na nozki ,obie maja thermobase oraz moskitiere w budzie; Smart i Korg ( ta mniejsza gondolka,ktora mozesz dokupic osobno) sa identyczne : maja drewniane dno z dziurami, nie maja moskitiery oraz "okienka" w budzie; nie wiem jak w Smart ale w Korg nie ma tez oparcia do podwyzszania; nowe modele City Supreme sa niemal identyczne do modeli Mondiali Edge jedyna roznica to brak "wysciolki" w gondoli City; jesli chodzi o wielkosc to ta mniejsza gondolka spokojnie wystarcza na pierwsze 6 miesiecy smile gondola Mondiala ma 79 cm i moj 9-cio miesieczniak jeszcze w niej jezdzi wygodnie z podniesionym oparciem i przypiety pasami ( specjalne pasy do gondoli,ktorych tez uzywam w spacerowce Mondiala i Nitro,bo oryginalne sa za wysoko); gondole Mondiala, Edge, Korg i City Supreme mozesz zaczepiac na stelaze: Classic, De Lux, Sport, Duo S, Nitro / Ozone i Cross ( maja ten press system)
      jesli chodzi o pakowanie do samochodu to : Mondial na stelazu Classic wchodzil mi do bagaznika Toyoty ale do Volvo juz nie; teraz na stelazu Nitro musze zdejmowac gondole zeby wlozyc do Jeep'a; z mala gondola na stelazu Nitro wkladalam do Jeep'a bez problemow;
      mam zdjecia gondoli Korg i stelaza Classic oraz filmik jak to wszystko razem wyglada ale dopiero beda dostepne za kilka dni - wlasnie wrocilismy z Europy i jeszcze sie musze zorganizowac smile
      jesli chodzi o Peg Perego gondole sa w sumie 3 : klasyczne ( Young i Culla) i dwie Navetty ( stara wersja i nowa wersja;
      klasyczne - Young i Culla rozmiarami sa identyczne, roznia sie tylko materialami i detalami na nich - Culla ma "bajer" letniej i zimowej budy - ekspresem odpinasz "zimowa" czesc budy; poza tym sa identyczne i starczaja na dlugo- moja corka jezdzila w niej do 8 miesiaca bez zadnych problemow, jednak nie mozna w niej zainstalowac zadnych pasow;
      Navetty - sa wezsze od klasycznych ale tak samo dlugie smile roznia sie miedzy soba sposobem zakladania materialow w gondolce - wysciolki i budki na korzysc nowszej wersji; w starszej wersji zdejmowanie materialow do prania wymaga niezlego samozaparcia smile ; obie wersje Navetty maja fajny uchwyt do przenoszenia;
      zarowno klasyczne jak i Navetty maja system wetylacji w dnie gondoli oraz regulacje oparcia ( duzom lepsze niz w Emmie czy Inglesinie); Klasyczne zainstalujesz na stelazach : Velo, Classe 4; Classic, Caravell oraz podwojnej ( wszedzie gdzie masz system klick) rowniez na Pliko Switch (ale nie jestem na 100% pewna,musze to sprawdzic); Navetty rowniez zainstalujesz na kazdy stelaz + na niemal wszystkich modelach spacerowek w ktorych mozesz wpiac fotelik - z wyjatkiem Arii ( do niej jest potrzebny adapter,ktory nie jest juz dostepny);
      niezaleznie,ktory wybierzesz model Emmy czy Peg Perego sa to wozki duze i zajmuja duzo miejsca w bagazniku,ale sa super na spacery smile wygodne zarowno dla prowadzacego jak i dziecka smile
      jesli chodzi o pranie to uwielbiam Peg Perego za mozliwosc sciagniecia wszystkiego do prania , rowniez materialu z budki smile pieknie sie pierze w pralce, tylko w zimnej wodzie ( przynajmniej w starszych modelach Young i Culla materialy byly bawelniane i jedna buda mi sie "wstapila",lol) ; w Emmie juz jest trudniej; wysciolka z Mondiala czy Edge'a pieknie sie dopiera w pralce,ale bude juz musisz prac w rekach - ja wsadzilam ze stelazem do pralki,ale nie w Polsce,bo sie nie miesci.....- ladnie sie wypraly smile w tej mniejszej gondolce nie mozesz zdjac wysciolki i jest to bardzo wkurzajace,bo niemozliwe do wyprania.....
      jeszcze do Emmy dokupisz ladna posciel w kolorze wewnetrznego materialu - uwielbiam smile do Peg Perego gondoli nie ma dodatkow oryginalnych;
      oba wozki z wyzszej polki cenowej - jednak Emma sprzeda sie duzo latwiej niz Peg Perego; Peg Perego na Allegro kupisz na prawde tanio ( nie oplaca sie nowego,bo stracisz duzo) a jak masz dostep do Ebay'a w UK to za grosze kupisz caly zestaw + fotelik ( nota bene fotelik jest super) jesli zdecydujesz sie na Peg Perego to warto miec wlasnie gondole klasyczna lub Navette + stelaz w domu na spacery i drugi w samochodzie z Pliko Switch lub Pliko P3 ( w ten wepniesz tylko Navette) i fotelik smile super zestaw smile
      nie wiem co jeszcze dodac smile mam nadzieje,ze nie namieszalam za bardzo smile jesli masz jakiekolwiek pytania odnosnie wymienionych modeli, odpowiem chetnie smile
      • ewa-krystyna Re: wózek głęboki 06.09.13, 14:08
        pomylilam sie : gondola Smart i Korg lub City sa identyczne z wyjatkiem dlugosci smile Smart ma 79cm a Korg lub City ma tylko 76cm - te kilka cm na prawde robi roznice smile

-
        https://lbym.lilypie.com/dk86m4.png https://lb1m.lilypie.com/TikiPic.php/n3rAgCz.jpghttps://lb1m.lilypie.com/n3rAm4.png
        • ewa-krystyna Re: wózek głęboki 06.09.13, 14:15
          i jeszcze a propos fotelikow : do Peg Perego masz oryginalny fotelik i tylko jego wepniesz w stelaze Peg Perego; sa rowniez dostepne adaptery do fotelikow Peg Perego na inne wozki;
          w Emmie masz fotelik oryginalny Emmy lub mozesz wpiac dwa inne rodzaje ( nie pamietam) ale musisz dokupic odpowiednie adaptery smile
          rowniez kupujac uzywane Emmy lub Peg Perego musisz zwrocic uwage jakie maja wpiecia - Emma od 2005 bodajze ma system press - ma tez kilka modeli,ktore nie da sie zainstalowac na stelazach,ktore wczesniej wymienilam,ale nie pamietam smile
      • kasiuniabis Re: wózek głęboki 06.09.13, 15:35
        Ale oczywiście ze są pasy do culli. smile mam je w domu przy wózku. Może starsze modele nie miały mam model z 2012 roku i montuje się je gdy podnosi oparcie w gondoli. wink
        • ewa-krystyna Re: wózek głęboki 06.09.13, 19:29
          u mnie nie ma Culli i Young od 2005 roku w sprzedazy i w tamtych modelach nie bylo pasow .... jestes pewna,ze sa to pasy do siedzenia a nie do uzycia gondoli jako fotelika samochodowego? na ich website nie ma nic o pasach,a jest to dosc wazna opcja smile no i jesli jest w Culli to powinna byc rowniez w Navetta....
          • kasiuniabis Re: wózek głęboki 06.09.13, 19:50
            www.mamaija.pl/small_images_pm/3263_15063.jpg
            Nie wiem czy wyswietli sie bo piszę z tel... A swój wózek mam w kartonach na strychu gotowy dodo sprzedaży wink
            • ewa-krystyna Re: wózek głęboki 07.09.13, 00:23
              no wlasnie to sa pasy do gondoli gdy chcemy jej uzywac jako fotelika samochodowego smile
              a ja pisalam o pasach do gondoli gdy dziecko juz umie siedziec smile stosuje je sie od mniejwiecej 6-tego miesiaca zycia i wygladaja jak w linku smile :
              www.oddervognen.dk/tilbehor/seler
              www.dreamchild.dk/default.asp?numr=8025&vari=
              http://voresbornoutlet.dk/produkter/49-barne--og-klapvogne/
              • kasiuniabis Re: wózek głęboki 07.09.13, 05:02
                A to zwracam honor wink hehe wink fakt faktem uzywalam wózka tylko 5 miesiecy i jak córka zaczęła siedzieć to zmieniłam na maclarena i stąd moja niewiedza ale byłam zauroczona tym faktem ze pp wymyślili taką opcję smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka