Gość: ostrożny [...] IP: 62.233.214.* 22.06.08, 00:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zoneeurope Ludzie czy wy wogule wiecie dlaczego ta kobieta 22.06.08, 00:16 rezygnuje z opieki na tą afrykanką ze piszecie take rzeczy????? Ta kobieta nie adoptowała tego dziecka, ta kobieta nie chciała aby to dziecko mieszkało u niej do 25-go roku zycia czy dalej ! ! ! Ona przywiozła ją do Polski i zapewniła szkołe, mieszkanie, opieke jak podczas obozu wakacyjnego zapewniają opiekunii a nie opieke madczyną, wszystko za swoje i sponsorowane pieniadze. Miała nadzieje ze ta dziewczynka skoro jej córka wykupiła ją i chciała jej pomagac musi byc kims "lepszym", inteligentniejszym, itp. od innych z otoczenia w jej wiosce a tym samym tutaj w Polsce bedzie miała dobrą przyszłość! Wyobrazacie sobie co ma robic lub co moze robic "dzis" w obecnej Polsce obcokrajowiec o innym kolorze skóry bez dobrej szkoły? Bedzie codzien przesladowany i gnebiony bo bedzie przebywał z ludzmi/Polakam nazwijmy ich mniej inteligentniejszymi czy bardziej steretopowymi. To nie to co "czarny" lekarz miedzy białymi Polskimi lekarzami czy prawnik miedzy prawnikami. Tej dziewczynce moze poprostu niechce sie uczyc a moze poprostu nie jest do tego przygotowana, nauczyciele mówią o jej cechach wrodzonych i zachowaniach jakie dostrzegli, ale nie o ocenach a własnie moze o nie chodzic tej kobiecie co ją przywiozła. To tylko moje zdanie ja osobiscie mysle ze myslenie o odesłaniu jest błedem, ale przywiezienie jej tutaj jest mega błedem!. Zachód sprowadza czarnych dla/do sportu i tych na stypediach, którzy sie wyruzniają z nami było podobnie nie tak dawno, USA chetnie dawało stypedia i wizy dla dzieciaków z górnej pułki, które były bardzo inteligentne lub dla sportowców a reszta była beeee, wielkie beee :( Odpowiedz Link Zgłoś
ya-nek [...] 22.06.08, 00:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zimbu [...] IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.06.08, 01:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghana Re: Czy Malajka wróci do Afryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 01:10 "czarnuch" ????????? tak mówią tylko świńscy blondyni z paroma zwojami w mózgu; Malajka powinna zostać w Polsce - pomyślcie, w 8 miesięcy nauczyła się języka, głupie dziecko by chyba nie umiało tego zrobić; przyzwyczaiła się, pewnie ma nawet koleżanki w klasie; a tą głupią babę, która chciała się pochwalić przed znajomymi jaka jest dobra i jak wielką łaskę okazała "czarnuchowi" wywalić poza nawias - ja bym jej ręki w życiu nie podała Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tępocie stop!!! Re: Czy Malajka wróci do Afryki IP: 149.156.67.* 22.06.08, 03:51 A w czym Ci jej kolor skóry przeszkadza?! Człowiek zawsze pozostanie człowiekiem, niezależnie od koloru skóry... Cóż za pycha,kto Ci dał prawo mały człowieczku decydować o tym gdzie czyje miejsce?! Uważaj żeby Tobie kiedyś ktoś boleśnie miejsca w szeregu nie pokazał. Przerażający jest ten nasz zaścianek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edi Czy Malajka wróci do Afryki IP: *.wbs.ssh.gliwice.pl 22.06.08, 00:28 znudziła się czarna zabaweczka? A może nie chciała się ładnie bawić, więc trzeba odesłać, żeby nie naopowiadała dookoła głupot.... Odpowiedz Link Zgłoś
springbok Re: Czy Malajka wróci do Afryki 22.06.08, 00:44 Malajka z aAfryki ? Jestem nieco nadzgany i moze nie wszystko doczytakem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Czy Malajka wróci do Afryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 00:44 nie róbmy z tego dyskusji, która wyjaśni nam psychogeograficzne i kulturowe położenie tej dziewczynki. spójrzmy jak to wyglądała - kinga choszcz odkupiła to dziecko i zabrała do Polski, później opiekę nad nim przejęła jej matka bo chciała w pewien sposób dokończyć "dzieło" córki (czyli uratowanie dziecka). zrobiła z tego akcję o której pisały media, aż nagle okazało się, że dziecko sprawia problemy wychowawcze. gdyby to była jej rodzona córka to przecież za wszelką cenę próbowałaby coś zrobić, a tak - odsyła ją z powrotem do afryki. czy to jest fair i czy to jest odpowiedzialność. TYM BARDZIEJ jeśli wychowało się dwie córki i TYM BARDZIEJ jeśli się jest nauczycielem/pedagogiem? to nie zabawka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Czy Malajka wróci do Afryki IP: *.atman.pl 22.06.08, 00:45 Dlaczego Malajka ma wrócić do Afryki? Przecież jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Malajów (Malezja, Indonezja). Chyba że jest Malijką. Uczcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
springbok Re: Czy Malajka wróci do Afryki 22.06.08, 00:54 Gość portalu: janek napisał(a): > Dlaczego Malajka ma wrócić do Afryki? Przecież jak sama nazwa > wskazuje, pochodzi z Malajów (Malezja, Indonezja). Chyba że jest > Malijką. Uczcie się. I wlasnie o to chodzi. Ale w tej gazecie jest to nie wazne... Odpowiedz Link Zgłoś
janana Re: Czy Malajka wróci do Afryki 22.06.08, 18:11 Ona ma na imię Malajka, to nie narodowość!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pj.pj Czy Malajka wróci do Afryki 22.06.08, 01:06 Już jak czytałam reportaż o Kindze jakiś czas temu w DF, to czułam w tej całej historii jakiś dziwny - może nie fałsz, ale coś, co nie grało. Za dużo tam było ckliwości i czegoś, co trudno mi określić, ale ociera się o pozerstwo, oryginalność na siłę - nie wiem, to ciągle nie te określenia, ale blisko. Osoba, która porównała tę historię z "Dobrą panią", ma 100% racji. Jeśli ta baba teraz odeśle to dziecko z powrotem do Afryki, to będzie to draństwo, jakich mało. Czas żałoby po córce minął i pora wrócić do normalności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 02:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Po co nam asfalt ? IP: 67.60.67.* 22.06.08, 02:51 a gdzie sie podziala twa chrzescijanska milosc do KAZDEGO blizniego? a tak na boku,czy zastanowiles sie czlowieku dlaczego ty np.jestes bialy a inny czlowiek czarny? jak to bylo na poczatku stworzenia i jak bedzie pod rzadami Krolestwa Bozego w niedalekiej przyszlosci?niech to cie pociagnie do myslenia i do w koncu prawdziwego zrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 02:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tępocie stop!!! Re: Po co nam asfalt ? IP: 149.156.67.* 22.06.08, 04:05 Ty natomiast dla dobra naszego zacnego narodu,ku chwale ojczyzny, powinieneś dobrowolnie i niezwłocznie poddać się kastracji, żeby tępoty i intelektualnej zaściankowości przypadkiem w genach dalej nie przekazać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzikus [...] IP: *.acn.waw.pl 22.06.08, 03:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tępocie stop!!! Re: Czy Malajka wróci do Afryki IP: 149.156.67.* 22.06.08, 04:07 Ty natomiast dla dobra naszego zacnego narodu,ku chwale ojczyzny, powinieneś dobrowolnie i niezwłocznie poddać się kastracji, żeby tępoty i intelektualnej zaściankowości przypadkiem w genach dalej nie przekazać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Czy Malajka wróci do Afryki IP: 67.60.67.* 23.06.08, 00:54 ciekawe jaka religie reprezentujecie i kto jest waszym Bogiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzyb3 Re: Czy Malajka wróci do Afryki IP: *.gprs.plus.pl 23.06.08, 01:41 To nie pokolenie JP2? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Q Ciekawe, bardzo ciekawi mnie też... IP: *.centertel.pl 24.06.08, 10:31 ... do którego hipermarketu chodzicie się "modlić" co niedziela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stellaartois Czy Malajka wróci do Afryki IP: *.chello.pl 22.06.08, 04:03 Jak mogę jej pomóc? stellaartois@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pingu "czarnuch" dobre slowo. wiec "polaczek" tez. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.06.08, 04:39 widze ze zabolalo. statystyki w tez mowia ze polaczki to gwalciciele. ja nie moge byc polaczkiem: nie pije, zarabiam 'six figures', nie smierdze. kobiety traktuje z respektem. po za tym nie interesuje mnie jaki kto ma kolor skory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Jaka jest podstawa pomocy Malajce ? IP: *.zoominternet.net 22.06.08, 04:41 Dlaczego akurat Malajce nalezy sie pomoc ? Sa miliony ludzi na swiecie, ktorym pomoc sie nalezy, ale dlaczego akurat upierac sie przy Malajce ? Niemozliwe jest wyciagniecie z biedy dziesiatkow czy setek milionow ludzi na raz. Z reguly zabiera to cale pokolenia, ogromny pozytywny program i wysilek ekonomiczny calych narodow. Nie rozumiem, dlaczego Malajka zasluguje na pomoc a inni Afrykanie nie. I co to zmieni, ze te jedna Malajke byc moze sie rzeczywiscie wyedukuje skoro nie istnieje systematyczny program dla calej reszty Afryki i trzeciego swiata. Realistycznie i statystycznie rzecz biorac, ta jedna Malajka, to promill kropli wody w oceanie potrzeb. Te rzeczy, po prostu odbywaja sie systematycznie, powoli, i CALYMI POKOLENIAMI ! Poza tym, jaka jest podstawa prawna zobowiazania Krystyny, czy polskich wladz oswiatowych, do pomocy Malajce ? To ze Krystyna wyrazila chec pomocy, nie znaczy ze zobowiazanie takie istnieje do konca jej zycia. Znane mi sa historie ludzi, ktorzy bywaja z krajow wrecz deportowani, czasami po bardzo dlugim okresie czasu np 10,20 lat, jesli w jakis sposob ich sytuacja imigracyjno-prawna nie jest w danym kraju do konca jasna. Prawo bywa nieublagane ale jest dla wszystkich rowne. A w czym Malajka jest inna od innych Afrykanow, ktorzy byc moze chcieliby sie w Polsce ksztalcic ? I kto wlasciwie mialby za te edukacje placic ? Czy Krystyna ? Czy podatnik ? Jesli podatnik, to wlasciwie niby dlaczego ? Czy Malajka mialaby prawo osiedlic sie w Polsce na stale ? Jesli tak, to na jakiej podstawie ? Czy ta podstawa jest to ze Krystyna ja po prostu polubila, teraz jej nie lubi, ale za to pani ze szkoly ja lubi ? Sorry, ale nie sa to podstawy prawne na ktorych osoba moze miec zezwolenie na osiedleniu sie w kraju UE. Jak wiadomo sa tysiace wrecz Afrykanskich migrantow, ktorzy wrecz szturmuja granice Hiszpanii w Maroku, azeby tylko dostac sie do UE. W jaki sposob Malajka jest odmienna od owych migrantow ? Jesli podstawa prawna do edukacji Malajki w PL istnieje, na zasadzie precedensu, innym Afrykanom takze nalezy sie pomoc. Nalezy ich zatem do Polski sprowadzic, i edukowac. Dlaczego sa miliony emigrantow w Europie Zachodniej z krajow trzeciego swiata, ktorzy sa niewyedukowani, czesto biedni, i bezrobotni, a Polska im nic nie oferuje. Przeciez oni sie tam normalnie marnuja, a sa z takim potencjalem. Gdyby ich tak wyedukowac to byloby zupelnie inaczej, a tak bardzo przyzwoicie. Cala ta historia, niestety, brzmi bardzo nie z tej ziemi. Krystyna znalazla sobie jakby zwierzatko na pocieszenie, i stworzyla cala ta pokrecona sytuacje. Ale realia istnieja, a wrecz musza istniec. Bo inaczej nic nie mialoby sensu, tak jak wszelkie prawa nie mialyby sensu. Np. a co jesli Krystyna za pol roku znajdzie sobie chlopca z Chin, ktoremu trzeba bedzie znowu pomagac ? I kto bedzie sie wtedy o to martwic ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutek @przytyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 09:58 podstawa pomocy Malajce jest humanitaryzm, a to że nie da sie pomóc wszystkim nie oznacza, że nie należy pomagać nikomu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Alez to jest absurd IP: *.zoominternet.net 22.06.08, 20:01 Z jednej strony zabiegac ogromnym nakladem, wlacznie z angazowaniem w to opinii publicznej, jednej osoby, a z drugiej strony zabraniac milionom wkraczac do UE, stawiac kilometry drutu kolczastego (na granicy Maroko-Hiszpania), ustalac superrestrykcyjne prawa pobytu, deportowac tysiace innych. Nie rozumiem. Jak powiedzial Stalin, historia jednostki to dramat, historia tysiecy to zaledwie statystyka. Najwyrazniej ta sentencja znajduje zastosowanie w tym przypadku. Czyli ladnie opowiedziana historia jednej osoby porusza bardziej niz powiedzenie ze jakies tam 100 tysiecy zginelo ostatnio w cyklonie w Birmie. Mialoby o wiele wiecej sensu ustalic ogolnoeuropejski system pomocy Afryce (taki, ktory dzialalby, ale taki jak do tej pory nigdy nie istnial). Poza tym, naturalnie Afryka powinna pomoc Europie w pomaganiu sobie. Ale to juz inna historia ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuti Re: Jaka jest podstawa pomocy Malajce ? IP: *.tvteletronik.pl 22.06.08, 20:45 Prztyk, całą ta twoja wypowiedź to credo znieczulonych leni - "nie powinniśmy pomagać jednostce, bo to nieuczciwe wobec całych rzesz biedaków, a ponieważ nie możemy pomóc rzeszom, to lepiej nie róbmy nic". Prawda jest taka, że nigdy nie uda się pomóc całym grupom potrzebujących, ale można pojedynczym ludziom. Skoro nie chcecie ruszyć łaskawych czterech liter, to nie zniechęcajcie innych. Sam sobie zresztą odpowiedziałeś na pytanie - "Krystyna znalazla sobie jakby zwierzatko na pocieszenie, i stworzyla cala ta pokrecona sytuacje". Kojarzy się schemat "Dobrej pani" Orzeszkowej? Chcemy mieć taką afrykańską Helenkę? Nie wiem co dokładnie między sobą ustaliły, ale na filmie na stronie internetowej tvn p. Krystyna mówi do Ekui - "we're going HOME" (nie "my home"). Nie należy karać jej teraz za to, że przeżywa okres dojrzewania i "stała się nieznośna" (cytat z "Dobrej pani"). Warto poszukać zdjęć z artykułu z "Dużego formatu", by zobaczyć do czego wraca. Na pewno będzie miała poczucie krzywdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Kapota Katolicka opiekunka IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 22.06.08, 06:25 zabawka sie znudzila, trzeba ja odstawic. Najwyzej moze tanczyc. A i to u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ws bambo ma żyć w afryce IP: *.pppoe.mtu-net.ru 22.06.08, 07:32 a zwolennikom otwierania kraju dla obcych kulturowo emigrantów ,polecam "czarne" blokowiska na przedmieściach Amsterdamu , zamieszkajcie tam a potem opowiadajcie o miłości do czarnych czy islamskich emigrantów Odpowiedz Link Zgłoś
ad.rem123 Czy Malajka wróci do Afryki 22.06.08, 07:49 Już ta dziewczyna została skrzywdzona, gdyż zabrano ją z miejsca " korzeni". W tej sytuacji ponad wszelką wątpliwość należy już być konsekwentnym. Wobec powyższego jestem w stanie zaadoptować tą dziewczynkę i zapewnić jej BYT w szerokim tego słowa znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc USA Czy Malajka wróci do Afryki IP: *.socal.res.rr.com 22.06.08, 07:50 to brzmi jak bullshit, nauczycielka ma tam swoich ludzi , fundacja biblioteka , zespol taneczny,itp wielkiej pani POLKI, what a bullshit. ludzi eumieraja na malarie i to jest normalne, jest ich tysiace ,dziewczynke mozna bylo finansowac w najlepszych szkolach Ghany a najlepiej w Londynie, zamiast budowac bibioteke w Ghanie.Pani nauczycielka stosuje jakas przemoc jezeli dziecko krzyczy pomocy, moze jednak to nie jest milosierdzie milosci a problem z pogodzeniem sie ze smiercia corki ktora zachorwala w kraju jej adoptowanego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
sikorkafranka Re: Czy Malajka wróci do Afryki 22.06.08, 08:40 Tu juz nic nie mozna dodać. Pani Ch. jesli ma choc troche klasy i z wzgledu na pamieć corki i dobro tego w koncu wciaz jeszcze dziecka powinna sie odsunąć od opieki nad małą.Zrobila dla niej duzo dobrego- wyciagnela ja z nedzy i chwala jej za to.Jesli dalej nie moze i nie chce a czasem tak sie uklada - powinna oddac dziecko tym ktorzy chca sie nim zaopiekować. Wtedy skonczy sie cala sprawa,nagonka prasowa itd. Czasem i dorosly przeliczy swoje sily,nie kazdy moze byc z kazdym Miala dobre intencje ale sie nie udalo. Teraz jej rola jest sie wycofac i pomoc dziewczynce znależc dobry dom skoro nie chce wracać. Jesli tego nie potrafi zrobic - to znaczy ze przedklada wlasne ego nad dobro dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper21 Re: Czy Malajka wróci do Afryki 22.06.08, 09:36 sikorkafranka napisała: > Tu juz nic nie mozna dodać. Pani Ch. jesli ma choc troche klasy i z wzgledu na > pamieć corki i dobro tego w koncu wciaz jeszcze dziecka powinna sie odsunąć od > opieki nad małą.Zrobila dla niej duzo dobrego- wyciagnela ja z nedzy i chwala > jej za to.Jesli dalej nie moze i nie chce a czasem tak sie uklada - powinna > oddac dziecko tym ktorzy chca sie nim zaopiekować. Wtedy skonczy sie cala > sprawa,nagonka prasowa itd. > Czasem i dorosly przeliczy swoje sily,nie kazdy moze byc z kazdym Miala dobre > intencje ale sie nie udalo. Teraz jej rola jest sie wycofac i pomoc dziewczynce > znależc dobry dom skoro nie chce wracać. > Jesli tego nie potrafi zrobic - to znaczy ze przedklada wlasne ego nad dobro > dziecka. Jakie dobre intencje? Dziecko potrzebne było tylko DO PROMOCJI KSIĄŻKI zmarłej córki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VT Fellow KINGA IP: 81.168.185.* 22.06.08, 12:01 Kinga była wspaniałym człowiekiem. Poczytajcie sobie o Niej :) www.kingafreespirit.pl/kingapl/ members.virtualtourist.com/m/90ef5/ pl.wikipedia.org/wiki/Kinga_Choszcz Myślę, że Kinga życzyłaby sobie, żeby Malajka została w Polsce, wśród ludzi zdolnych ją zaakceptować i pokochać. Trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulus Re: KINGA IP: 212.125.240.* 22.06.08, 14:47 Po co ma zostac w Polsce? i tak beda w nia ciskac bananami jak w Oliego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zły Oh really ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 14:00 Człowieku chyba nie wiesz w jakim stopniu dzieci potrafią manipulować dorosłymi i ich zasadami, równie dobrze ta malajka mogła krzyczeć na balkonie dlatego, że "zupa była za słona" i tak dla zgrywy, żeby dopiec swojej opiekunce - ot wdzięczność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kejpax Czy Malajka wróci do Afryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 13:42 Malezja leży w Azji, wiec o co tu chodzi z Ghaną i Afryką??? Cos to wszystko pomieszane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zulus No dobra jak tak juz placzecie za ta Malajka IP: 212.125.240.* 22.06.08, 14:37 to niech Jarek z PIS *bo to jedyna przewodnia sila narodu* ja adoptuje, to moze przestanie byc Ciota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Czy Malajka wróci do Afryki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 15:31 Komuś o takim podejściu jak Krystyna nie powinno się powierzać żadnych dzieci, ona nie powinna siedzieć w szkole, tylko w psychiatryku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lusia Czy Malajka wróci do Afryki IP: *.dip.t-dialin.net 22.06.08, 15:41 okropne slowa cisna sie na usta, ta nauczycielka, ta kobieta nazwiskiem CHoszcz, nie ma serca za grosz, nie dalabym jej nawet chomika pod opieke, nie mowiac o dziecku, wymagajacym naprawde duzego zaangazowania emocjonalnego. Jesli w Ghanie popelniono juz ten blad i oddano jej dziecko, Polska musi go naprawic, zabrac dziewczynke z lap tej kobiety, zanim zrobi jej krzywde nie do naprawienia, i oddac naprawde odpowiedzialnym ludziom. Wielkie brawa dla szkoly! Odnalazlam ten dawny artykul z DF i juz tam, mimo tego nieznosnie rzewnego sosu, wylazi z bohaterki Krystyny jakis kapral, co tylko chce dyrygowac, krytykowac, kompletnie bez proby zrozumienia i wczucia sie w sytuacje tamtych ludzi. SMutny final sprawy tylko to potwierdza. W ogole tamten reportaz to tez jakies grubsze nieporozumienie, moglby nosic tytul: Niezbyt rozgarnieci Europejczycy na CZarnym Ladzie. Dla mnie to byla zenujaca lektura. No, ale pocieszajce, ze sa jeszcze takie miejsca na swiecie, gdzie Polak wreszcie zapomina o swoich kompleksach i moze poczuc sie kims lepszym. Uszczesliwiajac innych na sile. Zreszta przeczytajcie sami. serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,4206595.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asterix Czy Malajka wróci do Afryki IP: 82.139.175.* 22.06.08, 16:03 zal dupe sciska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marchewka Czy Malajka wróci do Afryki IP: *.range86-163.btcentralplus.com 22.06.08, 21:52 Mnie sie to wszystko w glowie nie miesci i jeszcze ludzie piszacy odeslac dziecko do afryki powolujac sie na tysiace znajomosci od afryki po psychologie dziecka. Po cholere Pani Krystyna w ogole zabierala to dziecko z Afryki?! Jesli od poczatku mial to byc tylko roczny pobyt to oznacza, ze ta kobieta jest glupia jak but! i oznacza to, ze z niej jest pedagog jak z koziego ogona traba! Pominmy Afryke! Wyobrazmy sobie polskie dziecko, nastolatke zabrana z patologicznej rodziny gdzie nie mialo co jesc a ojciec lal ile wlezie. I teraz to dziecko dobra ciocia zabiera do Stanow powiedzmy do zamoznej rodziny gdzie dziewczynka ma swoj pokoj, ma co jest i ma fajne ciuszki, ma przyjaciolki, bawi sie i uczy. I nagle dobra ciocia mowi sorki ale nie powiedzialas dzien dobry wujkowi wiec wracasz do Polski do rodziny! Wyobrazacie sobie co to oznacza dla takiego dziecka?! Latwiej teraz zrozumiec niektorym idiotom dlaczego ludzie walcza zeby dziecko moglo zostac w Polsce?! Skoro juz ja tutaj przywiezli i powiedzieli a) konsekwentnie musza dotrwac do konca alfabetu! I to nie dziecko rozdmuchalo sprawe i naglosnilo swoja sytuacje ale szkola, ktora skontaktowala sie z ambasada Ghany i dziennikarzami! Ludzie miejcie troche rozsadku w tych pustych lbach jak rany! Bo na prawde lada moment nasi przodkowi zaczna sie w grobach przewracac. Polska byla jednym z najbardziej otwarych i tolerancyjncyh narodow przez wieki. Co sie do cholery teraz z ludzmi dzieje?! A temu, ktoremu sie zle mieszka z czarnoskorymi - pomieszkaj sobie z 5cioma malomiasteczkowymi polakami bardzo szybko z 5 zrobi sie 20 bo kuzyn, wujek, kolega i wszyscy laduja ci sie do mieszkania bez pytania innych o zgode a potem zyjesz jak w chlewie potykajac sie o butelki po piwie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutek kejpaxie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 21:56 szkoda, ze nie przyszlo ci do glowy, ze Malajka to po prostu imie nadane temu dziecku przez Kinge Choszcz Odpowiedz Link Zgłoś
o.beyzyma Re: kejpaxie 25.06.08, 20:36 Malajka to imię nadane temu dziecku przez Kingę Choszcz?!!! Zupełnie jak "W pustyni i w puszczy", gdy Nel otrzymuje w prezencie młodą niewolnicę i za radą Stasia nadaje jej imię Mea... zawsze wtedy pytam moich uczniów, czy Mea nie miała wcześniej imienia? Czy Nel nie mogła po prostu zapytać: jak masz na imię? Widzę, że p. Kinga reprezentuje tu postawę Sienkiewicza-rasisty: kupiła sobie dziecko i ... nadała mu imię i to tak głupie... Staś dobrotliwie głaskał Meę po głowie, gdy ta klęczała u jego stóp, dawał jej szklane paciorki i mówił jej "per ty", gdy ona i Kali do niego "panie - bwana kubwa"... Tak są i na takich lekturach wychowywani późniejsi rasiści w naszym pięknym katolickim cywilizowanym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewik Jestem w szoku!!!! Brak mi słów!!! IP: *.limes.com.pl 22.06.08, 22:17 To Żenujące! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malaZabka Czy Malajka wróci do Afryki IP: *.chello.pl 23.06.08, 00:21 tak, tak, poznalismy tę panią. i tak, jak zaslugi jej corki w pokonywaniu oraz przekraczaniu granic naszego umyslu, strachu itd itp sa niewymierne.... no to zas dzialania jej mamy juz wcale nie, zalożenie fundacji wygladalo na chec zapropomowania samej siebie oraz odniesienia sukcesu....byc moze znalezienie funduszy na podroz do afryki itd....no i to samo rowniez spotkalo tzw malajke....afrykanke...zostala potraktowana jako srodek a nie cel dobroczynnej dzialalnosci... chyba nie podoba mi sie do konca to co zaistnialo.....a wam? Odpowiedz Link Zgłoś