Dodaj do ulubionych

Szklane domy

03.08.01, 21:50
Co myslicie o budowy szklanych chatek w zabytkowych miejscach miast? Nie dosc,
ze NDI zeszpeci centrum Sopotu szklem to do tego zabiera sie za Targ Weglowy w
Gdansku. Juz cos tam prezes mowil, ze nowy budynek bedzie "nawiazywal dialog
miedzy przeszloscia a terazniejszoscia". Wiadomo co z tego powstanie - szklane
sciany i krzywy dach (np.: Centromor lub zespol budynkow przy Dlugich Ogrodach).
Jestescie za budowa szklanych domow w historycznych centrach miast czy nie?
Obserwuj wątek
    • Gość: mcroti Re: Szklane domy IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 04.08.01, 02:02
      Pomysł wcale nie jest nasz ale m.in. Austriaków którzy w ten sposób zabudowywują zabytkowy Wiedeń. To
      wszystko zalezy od tego czy postawią coi taka szkalną cegłę jaką jest dzisiejszy LOT czy coś nawiązującego do
      elementów istniejącej architektury jak Hotel Hanza. Mnie mniej martwi co wymysla architekci a bardziej co zrobic z
      obiektami juz istniejącymi. Przy wjeździe do Gdańska (E7) zaraz przy Motławie przyjezdnych strasza dwa
      czesciowo wyremontowane a juz zdewastowane spichrze z wieczna etykietka na sprzedaż.
      Nie pamiętam co tam miało byc ale jak widac nic tam dzisiaj nie ma.
      • cmd26 Re: Szklane domy 04.08.01, 10:51
        Gość portalu: mcroti napisał(a):

> Pomysł wcale nie jest nasz ale m.in. Austriaków którzy w ten sposób zabudowywuj
        > ą zabytkowy Wiedeń. To
        > wszystko zalezy od tego czy postawią coi taka szkalną cegłę jaką jest dzisiejsz
        > y LOT czy coś nawiązującego do
        > elementów istniejącej architektury jak Hotel Hanza.

Moim skromny zdaniem nie powinno sie budowac obiektow typu Hanza na terenie
        Glownego Miasta. Starowka traci swoj specyficzny klimat przez tego typu obiekty.
        Niech szklane budynki (ale bez "nawiazan do przeszlosci") buduje sie na terenie
        Starego Miasta, terenow postoczniowych oraz terenow zachodniego Srodmiescia (UM,
        Polica, Sad) a na Glownym Miescie powinny powstawac tylo budynki przypominajace
        budodowle z przed kilku wiekow.
        • Gość: beast Re: Szklane domy IP: *.nsm.pl 04.08.01, 18:52
          Wczoraj w trakcie pisania postu przerwało mi łacznośc,a mialem wenę,dzis bedzie
          to trudno powtórzyć,ale do ad remu;)

Zgadzam się z mcrotim,że najważniejsze jest to jaka wartośc architektoniczna
          bedzie prezentowac dany "szklany dom",nie mozna z góry potepiać w czambuł
          wszystkich tego typu budynków.Ja osobiści bardziej podejrzliwie traktuję
          wszelkie naśladownictwo dawnego stylu ,które nie jest rekonstrukcją(tak ulica
          Stągiewna).

No i zapomnialem co miałem jeszcze powiedzieć.
        • Gość: mcroti Re: Szklane domy IP: 10.10.41.* 05.08.01, 18:56
          Takim czyms ma być hotel Danziger Hoff (mam nadzieje że za mocno nie ksaszaniłem pisowni:),
          który stanie w miejscu Lot-u. Ciekaw jestem jak gotowiec wyjdzie na porównawczych zdjęciach, tych z
          poczatku ub. wieku i obecnych?
          • cmd26 Re: Szklane domy 05.08.01, 20:15

> Takim czyms ma być hotel Danziger Hoff (mam nadzieje że za mocno nie ksaszaniłe
            > m pisowni:),
            > który stanie w miejscu Lot-u. Ciekaw jestem jak gotowiec wyjdzie na porównawczy
            > ch zdjęciach, tych z
            > poczatku ub. wieku i obecnych?

Podam moje wiadomosci: prezydent miasta podpisal list intencyjny (to juz bylo
            pare miesiecy temu) z firma NDI z Sopotu w celu zagospodarowania tego terenu
            (dzialak lotu i przylagla do niej). Firma NDI znana jest ze szkla (a to co beda
            teraz budowac w Sopocie to moim zdaniem istny szklany koszmarek), a prezesuncio
            tej firmy juz cos mowil o nawiazywaniu dialogu pomiedzy przeszloscia a
            terazniejszoscia. Zobacz sobie na projekt przebudowy Sopotu - dam sobie glowe
            uciac, ze tego typu obiek powstanie na miejscu dawnego hotelu (gdzie podobno sam
            Hitler nocowal). Troche informacji o tej firmie mozna znalezc na ndi.pl
      • Gość: Piotr Re: Szklane domy IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 04.08.01, 22:38

> Pomysł wcale nie jest nasz ale m.in. Austriaków którzy w ten sposób zabudowywuj
        > ą zabytkowy Wiedeń. To
        > wszystko zalezy od tego czy postawią coi taka szkalną cegłę jaką jest dzisiejsz
        > y LOT czy coś nawiązującego do
        > elementów istniejącej architektury jak Hotel Hanza. Mnie mniej martwi co wymysl
        > a architekci a bardziej co zrobic z
        > obiektami juz istniejącymi. Przy wjeździe do Gdańska (E7) zaraz przy Motławie p
        > rzyjezdnych strasza dwa
        > czesciowo wyremontowane a juz zdewastowane spichrze z wieczna etykietka na sprz
        > edaż.
        > Nie pamiętam co tam miało byc ale jak widac nic tam dzisiaj nie ma.
        Tam miała być akademia muzyczna , ale wybrała koszary na łąkowej
        A to co powstało przy Nowych Ogrodach to monstrualny kicz, w dodatku parking miał
        być tylko tymczasowy, a jest do dzisiaj.

• cmd26 Re: Szklane domy 05.08.01, 10:19
          > A to co powstało przy Nowych Ogrodach to monstrualny kicz, w dodatku parking mi
          > ał
          > być tylko tymczasowy, a jest do dzisiaj.
          >

chyba przy Dlugich Ogrodach (Nowe Ogrody sa przy sadzie)
          a parking ma byc likwidowany
    • Gość: chmura Re: Szklane domy IP: *.proxy.aol.com 04.08.01, 21:52
      Oczywiscie ze TAK .
      Wizja Zeromskiego sie spelnia .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka