Dodaj do ulubionych

Czy dawać żebrakom pieniądze

IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 27.11.08, 21:28
Na dworcu w gdańsku, ochroniarze szczuci przez zarządce uzywają pałek i gazu by wygonic bezdomnych z budynku. Metody białoruskie. To chyba jakieś przygotowania do igrzysk, ma byc jak w Chinach.
Obserwuj wątek
    • maruda.r Arcyżebrak 28.11.08, 00:56

"Jak rozwiązać problem żebractwa? - Nie dawać pieniędzy żebrakom - mówi Anna
      Michalska, streetworkerka. - Za to wspomagać ubogich, żeby nie nauczyli się
      żebrać. A do tego konieczni są specjaliści."

No to trzeba będzie zacząć od kościoła, który żyje z żebractwa od dwóch
      tysięcy lat i ma się całkiem dobrze. Abp Głódź dał ostatnio popis żebractwa,
      który zbulwersował mieszkańców Trójmiasta. No to jak? Zero datków na tacę?

Co do żebraków, którzy spędzają sen z powiek sołtysowi Sopotu, to liczy się
      fakt podarowania datku, a nie rozpatrywaniu komu i jak on to wykorzysta.
      Nawoływanie do nie dawania pieniędzy, to nawoływanie do znieczulicy. Jeżeli
      nie wzruszy nas żebrak, to dlaczego w przyszłości miałby nas wzruszyć pobita i
      leżąca na ulicy Joanna Michalska?

• Gość: tea who you Hej Maruda! Chcesz wykończyć Dalaj Lamę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.08, 04:35
        • maruda.r Re: Hej Maruda! Chcesz wykończyć Dalaj Lamę? 28.11.08, 08:16

Wątek nie jest o Tybecie. Żeby jednak być konsekwentnym, to odpowiem.

Popieram ideę wolnego Tybetu, ale z racji prawa narodów do samostanowienia, a
          nie z racji grania na nosie chińskim komunistom. Niepokoi mnie jednak
          następująca kwestia: czym będzie wolny Tybet i kim będzie Dalajlama?

Wolny Tybet będzie państwem kościelno-feudalnym, a Dalajlama będzie władcą, a
          raczej właścicielem Tybetu. Lamowie mają absolutny monopol na wszystko, a rola
          pozostałej części społeczeństwa sprowadza się do roli chłopów pańszczyźnianych
          we wczesnym średniowieczu. Praktycznie żadnych praw, za to mnóstwo obowiązków.
          To poważne wyzwania przed wolnym światem i Tybetańczykami.

• Gość: es Re: Hej Maruda! Chcesz wykończyć Dalaj Lamę? IP: *.chello.pl 28.11.08, 13:55
            >Wolny Tybet będzie państwem kościelno-feudalnym, a Dalajlama będzie
            władcą, a raczej właścicielem Tybetu. Lamowie mają absolutny monopol
            na wszystko, a rola ...

z tego co wiem, obecnie wszystkie środowiska Tybetańczyków
            zainteresowanych autonomią, czy też niepodległością, i te na
            uchodźtwie, i te w okupowanym kraju - zdają sobie sprawę że powrotu
            do tego co było - feudalizmu, nie będzie. Tybetańczycy obecnie są
            bardzo świadomymi politycznie ludźmi, razem z chińskimi
            opozycjonistami prawdopodobnie staną się motorem zmian w Chinach,
            zakładając że coś się tam takiego zdarzy, że system ugnie się przed
            społeczeństwem.
            Osoby zainteresowane Tybetem, jak i współczesnym klimatem
            politycznym w Chinach - polecam ostatnią bardzo obszerną i wręcz
            nowatorską książkę:
            "Tybet: Zamiast nadziei i błogosławieństw"
            Została wydana w Polsce, dostała dość sporą dotację, dzięki temu
            trafiła do kilku tysięcy bibliotek w kraju - więc do Waszej pewnie
            też.
            • maruda.r Re: Hej Maruda! Chcesz wykończyć Dalaj Lamę? 28.11.08, 15:45
              Gość portalu: es napisał(a):

> z tego co wiem, obecnie wszystkie środowiska Tybetańczyków
              > zainteresowanych autonomią, czy też niepodległością, i te na
              > uchodźtwie, i te w okupowanym kraju - zdają sobie sprawę że powrotu
              > do tego co było - feudalizmu, nie będzie. Tybetańczycy obecnie są
              > bardzo świadomymi politycznie ludźmi, razem z chińskimi
              > opozycjonistami prawdopodobnie staną się motorem zmian w Chinach,
              > zakładając że coś się tam takiego zdarzy, że system ugnie się przed
              > społeczeństwem.

W każdym przypadku wszystkie ugrupowania są zainteresowane wolnością. Sęk w tym,
              że po jej odzyskaniu skaczą sobie do gardła. Zawsze i wszędzie. Za moimi
              wątpliwościami przemawiają informacje o tybetańskich rebeliantach odżegnujących
              się od związków z Dalajlamą.

• Gość: K. Analia a do tego konieczni są specjaliści IP: *.chello.pl 28.11.08, 01:01
      koniecznie sowicie opłacanni
    • sai_mon Czy dawać żebrakom pieniądze 28.11.08, 07:16
      W ramach datków powinno im się dawać kulkę. W potylicę albo w czoło. Niech mają
      wybór.
      • Gość: es Re: Czy dawać żebrakom pieniądze IP: *.chello.pl 28.11.08, 13:55
        jak w Chinach. I na przeszczepy.
        • Gość: K. Analia Re: Czy dawać żebrakom pieniądze IP: *.chello.pl 28.11.08, 14:55
          Gość portalu: es napisał(a):

> jak w Chinach. I na przeszczepy.

najlepiej dla władzy?
    • funkenschlag W Irlandii 28.11.08, 17:01
      Ostatnio w Dublinie spotkałem się z takim zdarzeniem: żebracy siedzieli na przystanku LUAS-a (tramwaj) i żebrali jak zwykle. Zasanawiałem się czemu ludzie, kupując bilet w automacie, nie zabierają reszty po którą potem sięga ów żebrak. Wsiadłem do tramwaju i usłyszałem komunikat, że ci co im dawali kasę zostali nagrani przez kamery i zdjęcia będa wysłane do Gardy (policji). Powiem, że mnie to zszokowało. Dopytywałem się potem o co chodzi i okazało się, że LUAS jest semi-prywatną intytucją, a żebranie na prywatnej posesji (co, nie wiem jak ale odnosi się do przystanków LUAS-a) grozi grzywną, co dotyczy też dających datki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka