Dodaj do ulubionych

Trasa Kaszubska: droga protestów

IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.09, 20:42
Trasa zablokuje całkowicie drogi dojazdowe do centrum Gdańska - Spacerową i
Słowackiego. Planowane natężenie ruchu na tej trasie przekracza ilość
samochodów poruszających się obecnie Obwodnicą. Budowa dotknie nie tylko osób
mieszkających w bezpośrednim sąsiedztwie drogi, ale wszystkich Gdańszczan
dojeżdżających do pracy zza Obwodnicy. Polecam www.klukowo.org.pl/
Obserwuj wątek
    • Gość: obywatele jasne, samochody cudownie się rozmnozą IP: *.slp.vectranet.pl 15.01.09, 20:52
      takie kity to wciskaj zonie o ile ja masz
      • Gość: Aro Re: jasne, samochody cudownie się rozmnozą IP: *.vectra.pl 16.01.09, 09:44
        Ta trasa w przyszłości połaczy Litwę z Niemcami. Na twoje pytanie
        odpowiadam tak samochidy sie rozmnożą i to nie byle jakie bo głównie
        ciężarowe, które będą sie pchały przez najbardziej zatłoczona
        częścią obwodnicy do zjazdu na Kwiatkowskiego w Gdyni do portu i
        bazy kontenerowej.
        Nie twierdze, że droga jest niepotrzebna, ale niech ją buduja tam
        gdzie planowali.
        Wziałem 250 tys. kredytu na 30 lat na działkę w okolicy której nie
        miało być żadnej drogi i co?.....teraz dostałem autostradą w twarz
        • Gość: Piotrek Re: jasne, samochody cudownie się rozmnozą IP: 195.33.34.* 16.01.09, 10:14
          Spadaj na drzewo malkontencie...

wszyscy chca drogi i rozwoj ale nie pod ich domem... chca
          elektrownie atomowe, ale nie w ich okolicy!!

hipokryci!! po to są ekrany zebys imeszkal w ciszy i spokoju!!
          ba bedziesz mialbezpieczniej i ciszej! i lepsze drogi dojazdowe...

a co do zwiekszenia ilosci samochodów.. obwodnica poludniowa odciazy
          slowackiego i spacerowa tez...

pozatym ruch sie podzieli.. a sama obwodowa? byla projektowana lata
          temu.. predzej czy pozniej beda musialy byc dolozone kolejne paski...
    • hatake Re: Trasa Kaszubska: droga protestów 15.01.09, 21:03
      Gość portalu: krzychu napisał(a):

> Trasa zablokuje całkowicie drogi dojazdowe do centrum Gdańska - Spacerową i
      > Słowackiego. Planowane natężenie ruchu na tej trasie przekracza ilość
      > samochodów poruszających się obecnie Obwodnicą. Budowa dotknie nie tylko osób
      > mieszkających w bezpośrednim sąsiedztwie drogi, ale wszystkich Gdańszczan
      > dojeżdżających do pracy zza Obwodnicy. Polecam www.klukowo.org.pl/

Czy ty nie jesteś jednym z tych, którzy proponowali puścić tą trasę pod ziemią?
    • rispetto Re: Trasa Kaszubska: droga protestów 15.01.09, 21:04
      Zanim zaczniesz się wypowiadać jakimś temacie to wpierw poczytaj,
      żeby mieć jako takie pojęcie. Słysazłeś o przebudowie Słowackiego? O
      poszerzenie obwodnicy do trzech pasów od planowanego węzła w
      kierunku A1? To trasa to zbawienie dla Gdańska i Kaszub.
      • Gość: azac Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.coplan.fr 16.01.09, 11:48
        Jeśli Twoja wiedza bierze się z tego co piszą to współczuję.
        Fakty:
        - w najbliższych latach nie przewidziano środków w budżecie Gdańska
        na rozbudowę Słowackiego (sprawdź www.gdansk.pl)
        - obwodnica ma mieć trzy pasy tylko od Osowej do Matarni ale nie
        wiadomo kiedy
        Trochę szacunku dla innych
    • Gość: adi a gdzie ta infografika? IP: *.chello.pl 15.01.09, 21:08
      jw
      • Gość: jaś jutro w kiosku za 2 zl ;-) IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.09, 21:10
        .
    • Gość: jaś Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.09, 21:09
      dojezdzajacy zza obwodnicy beda szybciej do niej dojezdzac! poza tym w okolicach
      wezla ma byc wybudowany trzeci pas (bodajze od Osowej co najmniej do Matarni)
      S6 powinna dolaczac albo przy Matarni albo przy Renku. to jest droga do 3miasta
      i na poludnie Polski a nie do Gdyni - nie ma generowac zbednego ruchu na calej
      obwodnicy...
      P.S. w Gdyni Wielkim Kacku to jest juz taki korek na zjazdach i wjazdach jakich
      w Matarni nie uswiadczysz i za 10 lat...
    • ave_satanas_666 Propozycja dla mieszkańców Klukowa! 15.01.09, 21:09
      Mam pewną propozycję dla mieszkańców Klukowa - zlikwidujmy Obwodową Trójmiasta
      która przechodzi obok tych wrażliwych ludzi. Potem lotnisko. Następnie
      przekopiemy wszystkie drogi tam prowadzące by nikt nie mógł tam wjechać.
      Następnie dookoła całej wsi, przepraszam - dzielnicy Gdańska, postawimy wysokie
      strzeżone ogrodzenie by nikt postronny się tam nie mógł niezauważalnie
      przedostać, bo przecież klukowianie to ludzie wyjątkowi - nie można ich mieszać
      z innym pospólstwem. Powstanie coś na wzór amerykańskiego rezerwatu dla Indian -
      Rezerwat Klukowian - KLUKOWO. Będzie się sprzedawać bilety za wejście i
      możliwość pooglądania "mastodontów". Zobaczycie - będzie bardzo fajnie!
      Tak więc Alleluja i do przodu! A za przewodnika obierzcie sobie znanego
      redemptorystę z Torunia o podobnie wstecznych poglądach jak Wy. :/
    • Gość: autor ręce opadają IP: *.static.hnet.pl 15.01.09, 21:15
      Panu Zacharskiemu proponuję okopać się w swojej willi i koniecznie
      sprzedać swoich 5 samochodów, przeciez drogi nie są mu potrzebne.

" szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie "
    • Gość: gość Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.chello.pl 15.01.09, 21:47
      Mieszkam w Trójmiescie od 1980 r. Już wtedy jeździłem obwodnicą i latałem z Rębiechowa. Ale wtedy okolice obwodnicy i lotniska były niezabudowane.
      Na co liczyli ci, którzy tam się pobudowali ? Że samochodów będzie ubywało, a drogi i lotniska będą likwidowane ? Na własne życzenie macie
      problem. A skoro jesteście w mniejszości, żadnej litości. Nie moze tak być, że wiekszość jest zakładnikiem mniejszości. Pora skończyć z polskim "demokracja jest wtedy, kiedy my mamy rację. I nawet wam nie współczuję.
      • Gość: Olo Ilu tam w Klukowie mieszka? IP: *.gdynia.mm.pl 15.01.09, 22:31
        5 chat na krzyż? przeciez i tak sie pobudowali 200-300 metrow od obwodnicy, a
        teraz zagraza im 3-krotnie wezsza droga ekspresowa 500 metrow od ich chalup? To
        nie Osowa z wielotysieczna gesta zabudowa - Klukowo to wioska i paru miskow nie
        bedzie decydowac o skomunikowaniu mielionowego 3miasta z polnocnao-zachodnia Polska!
        • Gość: Aro Re: Ilu tam w Klukowie mieszka? IP: *.vectra.pl 16.01.09, 09:52
          To ie tylko Klukowo, dochodzi jeszcze Nowy Świat, Warzenko,
          Miszewko, Kłosowo, Czeczewo i kilka innych
      • Gość: Aro Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.vectra.pl 16.01.09, 09:50
        przepraszam, czy Cie pogieło. Kupijąc działkę dokładnie sprawdziłem
        gdzie planowana jest trasa lęborska.....celowowybrałem miejsce gdzie
        jej miało nie być, wziałem kredyt na 30 lat i teraz mam trase 200m
        od mijej działki. Tu nie chodzi o tom, że drogi ma w ogóle nie być
        tylko o to, żeby wybudowali ja tam gdzie była planowana juz w latach
        70.
        • maruda.r Re: Trasa Kaszubska: droga protestów 16.01.09, 18:53
          Gość portalu: Aro napisał(a):

Tu nie chodzi o tom, że drogi ma w ogóle nie być
          > tylko o to, żeby wybudowali ja tam gdzie była planowana juz w latach
          > 70.

W latach 70. to obwodnica nie potrzebowała skrzyżowań bezkolizyjnych. I mało kto
          myślał o budowie A1.
          Poza tym ludzie mają kredyty na 30 lat mieszkając przy najbardziej ruchliwych
          drogach Trójmiasta.

• Gość: jaś poza tym jak chce Aro przekonywac aby wybudowali IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.09, 20:12
            tam gdzie byla planowana to niech przekona mieszkancow Osowej. odkad ich protest
            spowodowal zmian to juz plany sie zmienily.
    • Gość: M puknij się w łeb! IP: *.nat0.sta.nsm.pl 15.01.09, 21:54
      chcemy Trasy Kaszubskiej!
    • Gość: sew Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.adsl.inetia.pl 15.01.09, 22:39
      chcemy trasy Kaszubskiej z sensownym celem!!!!
      na co komu trasa kaszubska prowadząca z portu do Tessco w Gdyni, trasa ma prowdzić do Centrum stolicy województw poprzez zmodrenizowaną trasę Słowackiego w prwadzenie ruchu do Gdyni podważa sensowność budowy tej trasy (równie dobrze mozna ją prowadzic do centrum Rumiii korkować jeszcze bardziej obwodznicę.
      KŁAMSTWEM JEST ZE WARIANT A ISTNIAŁ WE WCZESNIEJSZYCH OPRACOWANIACH GMIN SASIADUJĄCYCH. Wariant A pojawił sie w roku 2007 i przebiegw min. poprzez zatwierdzone wczesniej plany zagospodarowania przestrzennego przeznaczpne na cele zabudowy mieszkaniowej jednorzodzinnej. WARIANT A PRZEBIEGO POPRZEZ ZWARTĄ ZABUDOWĘ JEDNORODZINNĄ W MIEJSCOWOŚCIACH DOBRZEWINO, BOJANO, KOLECZKOWO, KIELNO i również burzy porządek gospodarczy w tch tereneach. Dlatego najwazniejszym w chwili obecnej jest chłodne przeanalizowania celowości włącznia S6 w poszczegolnych wariantach i uzmysłowieniem sobie dokąd głównie będzie biegł sie tranzyt po 2012 z zachodu do Gdyni (poprzez W. Kack) czy do Gdańska (poprzez nową Słowackiego bądź obwaodnicę południową)??????
      • Gość: grzegorz Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.chello.pl 16.01.09, 08:44
        Wariant A istniał od dawna. Sam interesowałem się działkami w tej okolicy i z
        wiele z nich w moich oczach odpadło ze względu na wykreślone przez nie lub w ich
        bliskim sąsiedztwie warianty S6.Co ciekawe - znam działki przez które przebiegał
        jeden z projektowanych przebiegów S6, a które w tzw. "międzyczasie" wystawiono
        na sprzedaż, sprzedano i zabudowano. Faktem jest, że w gminach brak informacji.
        Natomiast pełna informacja dostępna jest w "dyrekcji dróg" przy ul.Subisława.
        • kochanka.dorna w gminach brak informacji??? moze w Gdansku... 16.01.09, 09:20
          wez sobie gosciu wejdz na strone www.szemud.pl klikasz na
          Aktualnosci i znajdujesz najnowsze informacje. nie od wczoraj
          zreszta sa tam umieszczane. akurat jesli chodzi o gmine Szemud to od
          dawna wladze aktywnie w tej sprawie infiormuja i dzialaja postulujac
          jedyny sensowny wariant po poludniowej granicy swojej Gminy z
          wejsciem do 3miasta w Gdansku.
          • Gość: grzegorz Re: w gminach brak informacji??? moze w Gdansku.. IP: *.chello.pl 16.01.09, 09:47
            Czytaj to co napisałem. Ja nie narzekam na to, że osobiście informacji nie
            miałem. Chciałem więc znalazłem. Aczkolwiek powinna być we wszystkich gminach, a
            nie tylko w Szemudzie (chwała mu za to). A nie jest rolą obywatela "latanie" po
            stronach www wszystkich gmin w okolicy. Ze słyszenia wiem, że ludzie dostający
            od gmin pozwolenie na budowę nie są w wielu przypadkach informowani o
            potencjalnych planach inwestycji, które mogą ich lokalizację "zabić". Formalnie
            nie jest to rola gminy - bo taki plan przebiegu drogi jest tylko jej rozważanym
            wariantem ( z reguły jednym z wielu). Niemniej jednak w ramach hasła "władza ma
            służyć ludziom" taki dobry obyczaj powinien być. Druga strona medalu to fakt, że
            w niektórych gminach jest wyraźny niedobór takih informacji. Czy to jest wina
            "pasywności" gminy czy braku przepływu informacji "z góry" - nie wiem.
      • Gość: Aro Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.vectra.pl 16.01.09, 09:55
        Bzdura. W warianie A były zarezerwowane tereny pod budowe tej drogi
        już w latach 70 i sa na to dowody, jeżeli twierdzisz inaczej to
        porozmawiaj z ludźmi którzy od kilkunastu lat nie moga w bojanie
        wyremontować domów ani sprzedać działek ze względu właśnie na ta
        rezerwacje terenów
    • Gość: Drake Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 00:43
      Jasne, jasne.
      Zaczyna się straszenie innych przez garstkę 'pokrzywdzonych'. Trasa jest
      potrzebna. Kropka.
      • Gość: ja Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.aste.pl 16.01.09, 09:05
        nikt nie neguje potrzeby tej trasy! ludzie nie zgadzają się z wariantami B i C
        poprowadzenia jej. Dlaczego nie zostanie poprowadzona wg planów znanych ludziom
        od 35 lat - każdy kto kupował tam działkę świadomie godził się na to że płaci za
        nią mniej bo w tym terenie ma być droga s6. Ludzie to nie była żadna okazja że
        komuś udało się kupić taniej ziemię - w pobliżu planowanej takiej trasy ziemia
        jest dużo tańsza. Ludzie mieszkający w Matarni, Złotej Karczmie, Klukowie,
        Rębiechowie, Nowym Świecie i wielu wielu innych miejscowościach świadomie
        godzili się na życie w pobliżu lotniska i z faktem że ono będzie się rozwijać,
        świadomie godzili się na życie w pobliżu obwodnicy, na korki na słowackiego czy
        spacerowej....Ale nie na wrzucenie im kukułczego jaja w postaci s-6 którą
        oprotestowali w Szemudzie. GDDKiA nie raczyła nawet poinformować ludzi o
        zmianach a tzw spotkania ze społeczeństwem to był pic na wodę.
        • kochanka.dorna Re: Trasa Kaszubska: droga protestów 16.01.09, 09:24
          ale co ma do tego w obu wariantach Zlota Karczma? w wariancie B
          Rebiechowo czy Matarnia? moze jeszcze wpisz Stare Miasto Gdansk na
          ta liste a jesli podpierasz sie Szemudem to przypomnij sobie Osowa -
          tam pierwotnie miala przejsc S6... jedyny sensowny punkt wejscia to
          w Owczarni co widac jak sie obejrzy mapki.
    • Gość: mm Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.omah.qwest.net 16.01.09, 01:34
      w sumie to dyskusje zajely juz 38 lat..

widzialam droge / trase budowana 12 miesiecy ( w innym kraju niz
      PL) - jezeli ludzie chce jezdzic to godza sie na budowe nowych drog
      i WSZYSTKIE "atrakcje" z tym zwiazane,
    • Gość: thug Trasa Kaszubska: droga protestów IP: 62.87.169.* 16.01.09, 08:02
      Ludzie! Przecież ta trasa ma prowadzić do centrum Gdańska, a nie do hipermarketu
      w Gdyni!
    • Gość: oloo Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.grupalotos.pl 16.01.09, 08:17
      Ta droga to super pomysł! Jeżdzę często do Koszalina i skazany
      jestem na dziurawe, kręte drogi przez Kościerzynę i Bytów. Jadąc
      krajową krew mnie zalewa, że na trasie spędzam 1,5 godz a na
      wyjeżdzie z 3miasta godz 2. Garstka wieśniaków (chodzi o stan
      umysłu ,nie pochodzenie) nie może terroryzować wielkiego miasta -
      chyba nie o to chodzi w demokracji?
      • Gość: Tom Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.centertel.pl 16.01.09, 19:52
        Z Gdańska po wybudowaniu S6 w dalszym ciągu bedziesz "kołował" 2h, a
        biorąc pod uwagę wzrost liczby samochodów moze i 3h. Myśl co
        piszesz "wieśniaku" (oczywiście chodzi o stan umysłu, a nie
        pochodzenie), bo jesteś z miasta rozumiem. To czuć.
        • Gość: jaś Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.09, 20:14
          to jest argument - czyli nic nie budowac, bo nic nie zmieni... 6-tka z logiki!
    • Gość: grzegorz Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.chello.pl 16.01.09, 08:38
      Szanowni przedmówcy! Nie mieszkam w Klukowej - natomiast chciałbym zwrócić uwagę
      na jedną rzecz. Warianty S6 rozpatrywane dotychczas znane były od lat. Może nie
      dokładnie- ale korytarz przebiegu nowej drogi. W związku z tym, wszyscy, którzy
      planowali cokolwiek z nieruchomościami mogli (jeżeli tylko chcieli się tym
      zainteresować)uwzględnić ryzyko powstania tej drogi. Przebieg "południowy"
      zaproponowano "nagle", poza pierwotnym korytarzem S6. Uważam, że takie praktyki
      nie są fair wobec mieszkańców.
      • Gość: ja Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.aste.pl 16.01.09, 09:10
        Zgadzam się z przedmówcą. A tok w ogóle to proponuję aby każdy kto chce się
        wypowiedzieć na temat ludzi protestujących czy samego protestu najpierw wysilił
        się troszkę i sprawdził jaka jest geneza tego protestu i o co w tym wszystkim
        chodzi. Nikt nie lubi i nie chce być oszukiwany - czyż nie. A kulturalni ludzie
        nie zachowują się tak jak niektórzy na tym forum moi mili!
        • kochanka.dorna Re: Trasa Kaszubska: droga protestów 16.01.09, 09:26
          geneza protestu jest znana: Osowa. tam niech Klukowo kieruje swoje
          pretensje.
          • maruda.r Re: Trasa Kaszubska: droga protestów 16.01.09, 19:01
            kochanka.dorna napisał:

> geneza protestu jest znana: Osowa. tam niech Klukowo kieruje swoje
            > pretensje.

Prawda. Niech mieszkańcy potencjalnie pokrzywdzeni przez inne warianty dogadują
            się przede wszystkim z Osową.

• Gość: sew Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.09, 17:51
        Nieprawda.
        Rezerwowane korytarze były prponowane w latach 70-ych ubiegłego wieku i obecnie nie są one brane pod uwage.
        Wszystkie proponowane obecnie warianty są nowe.
        A korytarz południowy proponowany był już w 2002 r. opracowywał go go Transprojekt Gdańsk i wstępnie opiniowany był pozytywnie przez samorządy przez które przebiegał.
    • Gość: Obywatel Gdańska Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.isw.intel.com 16.01.09, 09:22
      Oba wariany B i C nie mają sensu. Droga lęborska nie powinna włączać się do
      obwodnicy, ale ją omijać. Niestety, iwestor całkowicie ignoruje fakt obecnego
      ruchu na obwodnicy. Dołączenie na wysokości Owczarni/Matarnii drogi o
      podobnych parametrach jak obwodnica spowoduje niedowracalny paraliż
      komunikacyjny Gdańska. Proszę spojrzeć na ruch na obwodnicy. Czy ona jest w
      stanie wytrzymać dwukrotnie większe natężenie ruchu? Nie sądzę. Dlaczego
      włądze Gdańska całkowicie odcinają się od tego. Przecież Gdańsk powinien
      ustosunokować się do tego co "pichci" dla niego GDDKiA.
    • Gość: ixi ale interes! IP: *.paylane.park.gdynia.pl 16.01.09, 09:27
      Kawalek drogi za tarcze antyrakietowa. Za tarcze powinni nam amerykanie
      zbudowac elektrownie atomowa, a nie jakas droge, ktorej i tak nikt nie chce.
    • Gość: Maksim Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 09:45
      Budować drogę, nikogo się nie pytać. Ci Wiejscy malkontenci zablokują każdą
      inwestycję.
      • Gość: Aro Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.vectra.pl 16.01.09, 10:06
        Popieram. Droge nalezy wybudować tam gdzie ją od dawna oplanowano
        czyli wariant A. Warianty B i C w ogóle nie powinny powstać, dla
        informacji powstały one jedynie z powody protestów gminy Szemud.
    • Gość: beno z Miszewa droga jest potrzebna i już! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.09, 10:22
      Tych Klukowa i innych malkontentów, którzy chcą mieć ciszę i spokój
      przesiedlić na jakiś podupadły PGR pod Koszalinem
      • Gość: seb Re: droga jest potrzebna i już! IP: *.adsl.inetia.pl 16.01.09, 20:19
        Dlaczego wszyscy twierdzą, że włączenie S6 na Wielkim Kacku było zawsze
        planowane. Ta opcja pojawiła kilkanasie (nie od 70 lat) miesięcy przed Owczarnią
        i Matarnią. Tak więc ludzie z Bojana, Dobrzewina, Chwaszczyna i wielu innych
        miejsc budowali domy tam gdzie nie miało być S6. Niech mieszkańcy Klukowa nie
        robią z siebie takich ofiar bo są w takiej samej sytuacji jak pozostali.
        • Gość: grzegorz Re: droga jest potrzebna i już! IP: *.chello.pl 17.01.09, 21:28
          Włączenie S6 w Wielkim Kacku pojawiło się niedawno - ale zwróć uwagę, że to
          wynikało z protestu Osowej. S6 przebiega w tym wariancie bez zmian do okolic
          masztu w Chwaszczynie i tam łukiem kieruje się do węzła Wielki Kack. przebieg
          przez Bojano i Dobrzewino jest bez zmian.
    • Gość: Puzon Trasa Kaszubska: droga protestów IP: 94.254.209.* 16.01.09, 11:13
      Przeczytałem wszystkie Wasze posty, tylko nikt tak naprawdę nie napisał w czym
      przeszkodzi mu sąsiedztwo ( choć nikt przecież pod oknem wam tej drogi nie
      zbuduje) drogi niezależnie od tego czy będzie ona osiedlową czy ekspresową. Nie
      mam na myśli oczywiście emeryckich wrzutów typu: rak, śmierć pod kołami, spaliny
      itp. , a chodzi mi o rzeczowe argumenty z choćby wątłymi podstawami do ich
      przytoczenia.
      Na szczęście żadne z Was bezpośrednio ze swojego podwórka na tą drogę nie
      wjedzie i obyście w swym zacietrzewieniu zapomnieli równie dzielnie wynegocjować
      węzeł który pozwoli wam wjechać na tą drogę wcześniej niż po przebyciu
      dodatkowych 15 kilometrów.
      Dla najsilniejszych osobowości proponuję sponsorowane przeze mnie notarialne
      zobowiązanie do dożywotniego niekorzystania z rzeczonej drogi.
      • Gość: Aro Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.vectra.pl 16.01.09, 12:19
        hmmmm ciakawa propozycja, ale proponuje coś innego. Może kupisz ode
        mnie działeczkę, która znajduje sie 200m od drogi S6, której nigdy
        miało tam nie być!!! Ciekaw jestem, czy gdybyś planował budowe domu
        to czy świadomie wybrałbyś lokalizację blisko takiej trasy. Ja
        świadomie wybrałem lokalizacje daleko od planowanej trasy S6, a
        teraz zostałem poprostu oszukany.
        Ludzie nie protestuja przeciwko trasie lęborskiej, bo wszyscy
        protestujący uważaja , że jest ona potrzebna, protest skierowany
        jest przeciwko wariantom, których w ogóle nie powinno byc.
        Jest u nas kobieta, którą wywłaszczono pod budowę A1, znalazła
        lokalizacje na nowy dom i co......teraz wisi nad nią wizja kolejnego
        wywłaszczenia pod budowę S6......ciekawe czy byłbys równie mądry
        gdybys znalazł sie w takiej sytuacji......
        • maruda.r Re: Trasa Kaszubska: droga protestów 16.01.09, 19:23

> hmmmm ciakawa propozycja, ale proponuje coś innego. Może kupisz ode
          > mnie działeczkę, która znajduje sie 200m od drogi S6, której nigdy
          > miało tam nie być!!! Ciekaw jestem, czy gdybyś planował budowe domu
          > to czy świadomie wybrałbyś lokalizację blisko takiej trasy.

Chyba żartujesz. Budujesz się kilka minut drogi od obwodnicy i spodziewasz się,
          że będzie to na wieki miły zakątek?

• Gość: Aro Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.104.192.213.cable.satra.pl 17.01.09, 00:15
            Raczej planowałem budowę domu w miejscu, które było zaplanowane pod osiedle
            domów jednorodzinnych,a teraz zastanawiam się co zrobić. Tak nawiasem mówiąc,
            człowiek, który ma dom w Bojanie, tam gdzie od 70 lat była planowana ta trasa,
            pogodził się z tym, że go wywłaszczą i postanowił się przenieść do Tokar. Tam
            rozpoczął budować ekskluzywne osiedle o dumnej nazwie Leśne Zacisze Tokar. Teraz
            ma kredyt na karku i mega problem, bo jego osiedle leży 80m od nowych wariantów
            trasy S6......Reasumując, po to tworzy się plany zagospodarowania
            przestrzennego, żeby mieć właśnie tą pewność co do miejsca w którym zamierza się
            budować.
            • maruda.r Re: Trasa Kaszubska: droga protestów 17.01.09, 01:44

Reasumując, po to tworzy się plany zagospodarowania
              > przestrzennego, żeby mieć właśnie tą pewność co do miejsca w którym zamierza si
              > ę
              > budować.

Ale nie tworzy się ich na wieki.

Przykład. Ostatni odcinek Kwiatkowskiego przeciął na pół Grabówek, choć było
              przygotowane połączenie pod estakadą. Prawdopodobnie ktoś uznał, że taka
              koncepcja zamieni Działdowską w miły grajdołek. Jednak nowe osiedle wygenerowało
              nowy ruch i mieszkańcy tracą po kilkadziesiąt minut na objazdach. Choć pewnie
              też czynili podobne założenia.

• Gość: Złota Karczma Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.isw.intel.com 16.01.09, 12:23
        Czy ktoś słyszał coś o planach budowy centrum
        logistyczno/przeładunkowego w pobliżu planowanego wcięcia S6 do
        obwodnicy w okolicach Owczarni?
        Podobno nagła zmiana planowanej trasy S6 ma z tym związek.

Czy ktoś(?) kupił tam sporo ziemi i forsuje teraz projekt
        poprowadzenia tam drogi? Jeśli tak, to zrobi pewnie niezły busines!

Jeśli to prawda tym centrum, to przyszły ruch towarowy do/z 3miasta
        będzie obciążał i blokował 3miejską obwodnicę i jej dolotówki
        (Spacerowa/Słowackiego/Kartuska). Pomyślcie mieszkańcy 3miasta o
        korzystaniu z obwodnicy wśród tysięcy tirów!

Czy nie warto byłoby wynieść przynajmniej część ruchu tranzytowego
        zachód-południe i wciąć się z S6 bezpośrednio do A1 w okolicach
        Rusocina?

Istniejąca obwodnica już nie jest zewnętrzną obwodnicą! Została
        pochłonięta przez rozbudowujące się osiedla. Może S6 poprowadzona
        dalej od 3miasta miała by szanse stać się prawdziwą obwodową dla
        3miasta i dała przestrzeń dla rozwoju aglomeracji na lata.
        Tylko że to, wymaga sporej kasy.

Taniej oczywiście jest wykorzystać istniejącą obwodnicę.

• Gość: UE Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.accent.com.pl 16.01.09, 13:38
          Kasa jest w Unii!.
          Tu jest spór o jedną drogę, gdy tak naprawdę powinno 3miasto przygotować
          projekty pod "pajęczynę" komunikacyjną.
          Wzorem zachodu (Niemcy,Hiszpania, etc.) powinniśmy mieć kilka autostrad w
          3mieście!!! a nie jedną A1. Powinniśmy połączyć Szczecin z
          Braniewem,Bartoszycami...i to ma być priorytet, który rozwinie NASZE regiony!
          W dobie kryzysu władze powinni wykorzystać naszą (Polską) przewagę i budować ile
          się da.

Niektórym się TIRy "nie podobają", przecież transport kołowy to podstawa
          dzisiejszej logistyki!. A zawsze można wprowadzić ograniczenia i je
          respektować/kontrolować (np.Zakaz jazdy niedziela i święta).
          Tym więcej możliwości dojazdu, tym mniej obciążone będą poszczególne drogi!

Pojazdów jest coraz więcej i nikt tego nie zmieni .

• Gość: andiboz Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.chello.pl 16.01.09, 13:36
      Taki jest ten polski "narodek". Jak jest wolnosć, to należy
      protestować. Nie chcą dróg, elektrowni, lotnisk, masztów antenowych,
      wysypisk śmieci itp. Z drugiej strony czasami te obawy bywają
      uzasadnione i w takim wypadku powinny być rekompensaty finansowe na
      tyle atrakcyjne, aby każdy marzył o autostradzie przechodzącej przez
      jego działkę lub maszcie na podwórku.
    • Gość: Złota Karczma Plany centrum logistyczno/przeładunkowego przy S6 IP: *.isw.intel.com 16.01.09, 14:52
      Czy ktoś słyszał cokolwiek o planach budowy centrum
      logistyczno/przeładunkowego w pobliżu planowanego wcięcia S6 do
      obwodnicy w okolicach Owczarni?

Podobno nagła zmiana planowanej trasy S6 ma z tym związek.
      • Gość: Piotr z Barniewic nie słyszałem.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 15:34
        ale gorąco kibicuję tej inwestycji i trzymam kciuki za inwestora
    • Gość: Piotr z Barniewic Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.09, 15:37
      Niby wykształceni, inteligentni ludzie, a takie małomiasteczkowe
      nawyki. Oprotestować wszystko co w promieniu kilometra od własnego
      tyłka. Sąsiadów też wysiedlisz, a może pora zrozumieć, ze Klukowo
      czy Barniewice to też Gdańsk???
      • Gość: jaś Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.09, 20:16
        dokladnie! wybudowali sie w Gdansku i mysla, ze beda zawsze na wsi. a tu sie
        okazuje, ze sie miasto rozbudowuje i potrzebuje nowych arterii komunikacyjnych z
        reszta regionu czy kraju.
    • Gość: jaś Re: Trasa Kaszubska: droga protestów IP: *.gdynia.mm.pl 16.01.09, 20:23
      zablokuje Spacerową i Słowackiego? nie rozumiem... z jednej strony przeciwnicy
      wariantow Gdanskich (co ciekawe OBU! moze maja po 2 domy kazdy przy jednym
      wariancie?) twierdza, ze ma dobijac do Gdyni bo tam pojdzie glowny ruch, a z
      drugiej twierdza, ze zablokuje Spacerowa i Slowackiego... a ja sobie mysle, ze
      ruch wzrosnie na trasie W-Z oraz w strone A1.
      ---
      a moze trzeba spojrzec szerzej? niech Gdansk rownolegle wybuduje wreszczie nowa
      Spacerowa na odcinku od Niedzwiednika oraz zajmie sie skrzyzowaniem z centrum
      handlowym w Osowej... kilka lat ma na to zanim powstanie S6!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka