Gość: kom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.09, 21:23 ach niechce sie juz czytac tego obrzydło mi to Odpaljcie te walce i zasypcie jeziora nie wsztko bedzie jedna betonowa łaką Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dan3iger Oto skutek robienia ludziom wody z mózgu 07.08.09, 22:16 Przebieg S6 był zaplanowany od dziesięcioleci. każdy kto kupił działkę czy wybudował się miał dostęp do wieloletnich planów. Wdawanie się w dyskusje i modyfiacja planów to otwieranie puszki Pandory. Dziw bierze że to zrobiono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdynianin Oto skutek protestu... Osowej IP: *.gdynia.mm.pl 07.08.09, 23:54 Miało pójść przez Osową? Miało. Było planowane od 10-leci? Było. Proponuje więc wrócić do pierwotnego wariantu. W przeciwnym razie uzywanie argumentow, ze ma byc A bo tak bylo planowane jest smieszne. Poniewaz WIELKI KACK NIGDY NIE BYL W PLANACH S6!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sojowa Argumenty dyrekcji dróg padają na pysk 08.08.09, 23:48 Drogowcy w ostatnim procesie wyboru wariantu (pierwszy proces zakończył się wraz z upadkiem wariantu przez Osową) użyli jedynie dwóch argumentów: 1. Wariant na Gdynie jest najbardziej akceptowalny społecznie 2. Jest najtańszy (bo niby krótszy o 4km). Jeśli chodzi o argument drugi, to osiągnięto go m.in. usuwając odszkodowania za wyburzone domy na rzecz budowy kawałków ekraników. Takowych w wariancie B nie ma potrzeby robić, bo tam trasa nie jest planowana przez zabudowania. Stąd wiarygodność porównania kosztów. Innym chwytem marketingowym było oczywiście nie ujmowanie prac na i przy Obwodowej w sumie kosztów wariantu A czy A1. Jeśli chodzi o argument pierwszy to była to manipulacja faktami tak bezczelna, że aż głupia. Mieszkańcy gminy Szemud dotychczas nie protestowali w stylu górników czy hutników, w odróżnieniu od Osowian czy mieszkańców Klukowa. Przybywali na spotkania, zgłaszali pisemnie swój sprzeciw, nie wywieszali transparentów na płotach... No i ten kulturalny i nie hałaśliwy (medialnie) sprzeciw został przez drogowców-decydentów zinterpretowany jako spolegliwość. Cóż się dziwić, że mieszkańcy Bojana, Kielna, Koleczkowa, Szemudu i inni poszli po rozum do głowy i zmienili styl na ten który okazał się jedynym, z którym drogowcy się liczą. Teraz nie mogą już udawać, że A/A1 jest "najbardziej akceptowalnym społecznie". Niech wreszcie przeczytają pisma generowane od lat przez wójta Szemudu, lokalne stowarzyszenia mieszkańców itd. bo udawać, że ich nie było juz nie mogą. Lepiej późno się z nimi zapoznać niż wcale... Gmina szemud godzi się na trasę S6, ale w wariancie B, kiedy tylko 1/3 (a nie ponad dwa razy tyle) tej drogi biegnie przez jej teren. Niech sąsiednia gmina (Żukowo) też weźmie taki kawałek i będzie sprawiedliwie. A węzeł końcowy niech będzie w Owczarni - prawie nie użytkowany, bez konieczności przebudowy, itp. Niech liczą się przede wszystkim ludzie - powinno się unikać prowadzenia drogi wielu przez środek salonu czy tuż przy płocie, jeśli jest możliwośc wytyczenia przez pola - czyli w wariancie B. P.S. A zanim skończy się epopeja z S6 niech drogowcy przebudują węzeł obwodnicy w Kacku. Przecież nie muszą z tym czekać na to czy będzie tam S6 czy nie. Jesli tego nie zrobili dotychczas, zachodzi obawa, że ani przed ani po S6 nie mieliby zamiaru tego robić. Gdyby to był Gdańsk rządzony przez PO to na pewno rząd sypnąłby kaską na ten wezeł. A tak pan prezydent Szczurek nie ma takiego przebicia i pleców aby na to liczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 102 Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.09, 22:19 żal pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Autochton Ja chce Trasy Kaszubskiej IP: 89.72.23.* 07.08.09, 23:31 Ktos tu klamie i to w tytule! I nie chce jechac 82km do Leborka 2h! Wolę 60km poniżej godziny! Odpowiedz Link Zgłoś
kochanka.dorna Ja tez chce Trasy Kaszubskiej do Owczarni! 08.08.09, 00:02 a tak naprawde to S6 nie bedzie do 2030r, bo nie bedzie tarczy w Redzikowie. i tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Dyrdymały z Bojana 07.08.09, 23:39 "Już teraz ten węzeł jest zupełnie niewydolny. Do tego droga przetnie istniejące wsie - mówiła Barbara Gałecka z Bojana." **************************** A co do cholery obchodzi mieszkańców Bojana węzeł w Gdyni? Ja chcę węzła właśnie w Kacku, bo po jego przebudowie to będzie racjonalne rozwiązanie komunikacyjne. Poza tym, oprócz Bojana i Szemudu istnieją: Rumia, Reda, Wejherowo i szereg miejscowości na trasie Wejherowo-Lębork. S6 nie jest budowana Szemudowi na złość, ale ku pożytkowi całej aglomeracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdynianin Nie zgadzam się IP: *.gdynia.mm.pl 08.08.09, 00:00 Mnie obchodzi wezel w Gdyni. Nie chce tam S6. Mialo isc do Osowej... No to niech idzie do Owczarni. Tam nie ma ruchu... P.S. Nie odmawiaj mieszkancom Bojana, Dobrzewina, Szemudu, Koleczkowa, Kielna itd. prawa do argumentowania swoich racji. Osowa mogla argumentowac i protestowac (skutecznie)? Mogla. Klukowa moglo w sprawie Matarni? Moglo. No to wymienione (i pominiete) miejscowosci tez moga. Poza tym argument, ze troche taniej bo nie bedzie wiaduktow... W kazdym wariancie sa wiadukty i to w podobnej liczbie. Te oszacowania sa warte tyle, co prognozowanie kursu dolara za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Nie zgadzam się 09.08.09, 23:19 Gość portalu: Gdynianin napisał(a): > Mnie obchodzi wezel w Gdyni. Nie chce tam S6. Mialo isc do Osowej. ***************************** Węzeł w Osowej nie zmniejszy ruchu Wielkopolską-Chwaszczyńską, a tym samym na węźle w Kacku. Dla całego układu komunikacyjnego węzeł w Kacku jest optymalny - kierowcy z Gdyni nie będą musieli się cofać do Owczarni czy Matarni, by wjechać na S6. Odpowiedz Link Zgłoś
maquis.drake Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej 08.08.09, 00:31 Czytam takie artykuły i aż żal bierze... wiecznie ktoś niezadowolony, wiecznie coś. W ten sposób Polska jest właśnie spychana do krajów trzeciego świata ;P Najlepiej żeby droga przebiegała pod ziemią i wychodziła w Słupsku, ale pewnie wtedy też będą niezadowoleni ;P Wola mieszkańców mnie nie obchodzi (bo w sumie czemu miałaby mnie obchodzić?). Ważna dla mnie jest logiczność całego przedsięwzięcia i studium systemu komunikacyjnego oraz jego wpływu na środowisko. I tyle. Po cholerę mam się przejmować bandą malkontentów - raz z jednego obozu, a raz z drugiego. Droga jest potrzebna i kropka, czy się to komuś podoba czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdaha Re: Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.09, 07:25 szkoda, ze cie nie obchodzi. Ta droga ma się nijak do nowoczesnych rozwiązań zachodnich. Ale jak odstąpisz swój pokój lub pensje na cele publiczne, to ja pozwolę by przed moim ogrodem przepłyneła rzeka 40 tys samochodów na dobę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jd Re: Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej IP: *.chello.pl 08.08.09, 08:39 wolę niezachodnie dwupasmowe nijak do lęborka, niż to co jest teraz. budowac, budowac, budowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mort Re: Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.08.09, 11:06 a jakie sa nowoczesne rozwiazania zachodnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akaszub Bezczynna policja - i tak mają za duże pensje... IP: *.chello.pl 08.08.09, 09:50 w stosunku do tego, co robią. Czy w Polsce demokracja zawsze przekształca się w anarchię? Narzekamy na złe drogi, ale jeśli mają przebiegać koło naszego ogródka to wara - "chłop na zagrodzie równy wojewodzie". Trzeba się w końcu zdecydować - albo postęp cywilizacyjny, albo sielska cisza (w końcu można się przeprowadzić do Puszczy Białowieskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki I dlatego wariant B - Owczarnia jest the best IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.09, 18:19 poniewaz tam byloby ZERO wyburzen. a jesli jest argument, ze wg planow sprzed 30 lat (co zakladaly drozke a nie takie super-expres) to nalezy zrobic - przez Osowa jak planowano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo S6 jest bez sensu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.09, 12:51 należy modernizować istniejące główne szlaki (podziemne przejścia bezkolizyjne skrzyzowania). przyczyną korków są prymitywne rozwiązania (np Grunwaldzka, dojazdy do obwodnicy). No i brak pociągów - przewóz tysięcy ton ziemi (budowa stadionu) po drogach to przykład polskiej mysli teechnicznej Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: S6 jest bez sensu 09.08.09, 23:24 Gość portalu: leo napisał(a): > należy modernizować istniejące główne szlaki (podziemne przejścia > bezkolizyjne skrzyzowania). ***************************** Matematyka wyjaśnia bezsens komunikacyjny i ekonomiczny takich rozwiązań. Każdy milion złotych na dodatkową trasę zwraca się w większym stopniu, niż na modernizację magistrali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chętny Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.09, 22:06 Ja chcę Trasy kaszubskiej z węzłem w Kacku - przy okazji budowy gruntownie ma być przebudowane skrzyżowanie z obwodnicą (co zakończą aktualne korki). Na marginesie - kto w tej Wyborczej wymyśla tytuły artykułów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca bombowca Do naiwnego poprzednika IP: *.gdynia.mm.pl 08.08.09, 22:15 W Polsce sie robi tak: najpierw zbudowaloby sie kawalek trasy S6 ten w gminie Szemud. Potem po 10-15 latach kawalek od Leborka. A na przebudowe skrzyzowania musialbys czekac kolejne 15 lat. Jesli jestes mlody to dozylbys. Stad najabardziej sensowne i realne jest doprowadzenie S6 do BEZKOLIZYJNEGO i z zerowym ruchem skrzyzowania w Owczarni. Odpowiedz Link Zgłoś
don-vito-corleone jakoś mnie te kaszuby nie kręcą 09.08.09, 02:33 te panie jakie stamtąd znam nie golą się pod pachami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phryniew Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej IP: *.chello.pl 09.08.09, 12:12 Dobrze że obwodnice juz zbudowano. Co by było gdyby ją dzisiaj musiano budować? :) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej 09.08.09, 23:27 Gość portalu: phryniew napisał(a): > Dobrze że obwodnice juz zbudowano. Co by było gdyby ją dzisiaj musiano budować? > :) ************************************ To byłaby tragedia. Ale nie tylko. Nie byłoby ani jednego osiedla wzdłuż Obwodnicy. Bo to istnienie Obwodnicy było impulsem do budowania się wokół niej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locke Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej IP: *.infinity.net.pl 09.08.09, 12:33 1. Jeżeli nikt nie chce Trasy Kaszubskiej u siebie to nie budować Zawsze kilka złotych będzie można przeznaczyć na festyn czy inną kampanię wyborczą a resztę pieniędzy na pogrzeby i leczenie ofiar wypadków na obecnej trasie. 2. Nie istnieją decyzje które podobają się wszystkim - jeżeli decyzja zapadła to zapraszam Państwa Szanownych do dochodzenia odszkodowań przed sądami. 3. Brak konkretnych i szybkich rozwiązań prowadzi do spychania Trojmiasta, portów i lotnisk w tym rejonie z pełnonej roli aglomeracji do jedynie większego skupiska ludności utrudniającego życie Warszawiakom dojeżdżającym nad morze. 4. Jeżeli jakakolwiek gmina uważa że zna lepsze rozwiązania to powinna je przedstawić w formie kompletnych materiałów projektowych z uzgodnieniami i ewentualnie dołożyć brakujące pieniądze do budżetu inwestycji aby wariant ten poprzeć. Podsumowując; Budować bardzo szybko w pełni działający układ komunikacyjny zgodnie z istniejącymi decyzjami i projektami. Ps. Odpowiedzią na blokowanie drogi byłby inny objaw terroryzmu wymierzony w przypadkowe osoby więc lepiej niech policja dla dobra wszyskich zaprowadzi porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdaha Re: Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 17:00 Nie obrażaj Locke'a. Raczej pownieneś mieć nick "filozofia od cepa" I poczytaj trochę nim się wypowiesz. Dowiesz się jak wyglądają realia i co mogą lokalne społeczności. Choc rozumiem, że z perspektywy warszawiaka spieszącego na urlop nad morze na czytanie i refleksje nie masz już czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locke Re: Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej IP: *.infinity.net.pl 09.08.09, 22:42 Szacun za Locke'a. Co do reszty. Masz rację, interesuje mnie najprostsze rozwiązanie umożliwiające wygodne przemieszczanie pomiędzy Trójmiastem i Szczecinem samochodem. Widze również wynikające z tego dla wszystkich korzyści. Czytałem trochę i nie ma w tym wszystkim chęci kompromisu. No to jak się kłócą to Warszawa zadecydowała. Co do reszty Twojej wypowiedzi to pudło. nie moja perspektywa. Ale dziękuję za emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej 09.08.09, 23:30 Gość portalu: Locke napisał(a): Masz rację, interesuje mnie > najprostsze rozwiązanie umożliwiające wygodne przemieszczanie > pomiędzy Trójmiastem i Szczecinem samochodem. ********************************* A mnie, jako mieszkańca Gdyni interesuje odrzucenie tranzytu na Szczeci z głównej magistrali miejskiej. Nie muszę jeździć S6, by korzystać z jej dobrodziejstw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Locke Re: Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej IP: *.infinity.net.pl 09.08.09, 23:56 W ujęciu Trojmiasta żaden wariant nie spełnia tego postulatu.Czy port nie wymaga jak największej ilości połączeń tranzytowych ? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej 10.08.09, 01:42 Gość portalu: Locke napisał(a): > W ujęciu Trojmiasta żaden wariant nie spełnia tego postulatu.Czy > port nie wymaga jak największej ilości połączeń tranzytowych ? ********************************** S6 w tym wariancie spełnia warunki. Z południa Polski na Szczecin, a z portu gdyńskiego przez Estakadę Kwiatkowskiego i Obwodnicę. Węzeł w Kacku jest na tyle blisko, że tirom nie będzie opłacało się jeździć przez Wejherowo. Po wybudowaniu Obwodnicy Południowej łączącej Obwodnicę z siódemką oraz OPAT - będącej przedłużeniem Obwodnicy do węzła w Redzie (dla ruchu turystycznego) mamy kompletny tranzyt dla całej aglomeracji (od Pruszcza do Wejherowa). Węzeł w Kacku i tak wymaga solidnej przebudowy. GDDKiA nie przewidziała (mimo postulatów) sporego ruchu z Obłuża-Oksywia na Karwiny. Jest więc on permanentnie zapchany. Na marginesie: ruch drogami 224 (przez Szemud) i 218 (przez Bojano) z roku na rok rośnie. Zaczynają jeździć nimi tiry. Za kilka lat mieszkańcy i władze protestujących gmin sami będą się prosić o poszerzenie dróg. Latem, na obu trasach zaczynają się już niekiedy robić korki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdaha Re: Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 06:04 główne korki to samochody osobowe mieszkańców i turystów. rzeczywiście turysci znikną a pojawią się tiry jadący na sktóry. Węzłą w Kacku nie było. Był w Wiczlinie - byłoby racjonalniej i taniej i do estakady i do obwodnicy. Ciekawam kto nie dopuścił? Poza tym standardy europejskie mówią o wyprowadzaniu poza tereny zurbanizowane autostrad i ekspresówek. Więcej na tym skorzystałyby gminy w południowej części. Poczytaj PZP Województwa to zobaczysz, że plany sobie a rzeczywistość sobie. Ale jest jeszcze Strasburg :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdaha Re: Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 05:59 najprostsze do portu w gdyni powinno kończyć się na wysokości estakady. Jesli będzie w Wielkim Kacku to albo pchasz się na obwodnicę i cofasz albo jedziesz przez całą gminę. Celem trasy, zgodnie ze steś, jest trasa Szczecin- Gdańsk. I w związku z tarczą szybkie połączenie z lotniskiem. "Mądry" pomysł GDDKiA nie ma z tym nic wspólnego. Poza tym w żadnym wariancie nie przewidywano węzła w Kacku. A w Wiczlinie, wyskiej?Osowej, Matarni. Owczarni i owszem. Co do emocji. Jak wymuszą od ciebie pół mieszkania lub pensji w ważnym interesie publicznym to ja pozwole przepływać rzece prawie 40 tys tranzytu przejeżdżać przed moim ogródkiem. I tyle na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meff Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej IP: *.tvteletronik.pl 09.08.09, 13:15 ja chce trasę kaszubską dowolny wariant!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szakal Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej IP: *.nwrk.east.verizon.net 09.08.09, 18:34 Tusk ty szczeniaku,tak jak Donald szczekasz i podjudzasz.Chwyc sie za robote ,bo dni juz sa policzone -PO do piachu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: os Re: Nikt nie chce Trasy Kaszubskiej IP: 81.190.12.* 09.08.09, 20:34 Jasne, zakompleksione kurduple uratują nasz kraj... he he :))) Odpowiedz Link Zgłoś