Dodaj do ulubionych

Rozwod niemczech

12.05.11, 19:40
Hallo,witam wszystkich .
czy ktos juz rozwodzil sie w niemczech i moze mi z grubsza opisac jak to bylo?
gdzie zlozc pozew,moze musze na cos uwazac?
Oboje jestesmy Polakami,mamy dwoje dzieci-13lat,3lata.Zadne z nas nie mysli wracac do Polski,ja napewno nie.mozna rozwiesc sie w Niemczech i ile to moze kosztowac?
co nieco sie juz dowiadywalam ale kazda z tych osob mowila co innego.Czy ktos ma jakies doswiadczenie?dziekuje za rady!
Obserwuj wątek
    • baltycki Re: Rozwod niemczech 12.05.11, 22:24
      Niemcy to "bandycki" kraj dla rozwodzacej sie strony lepiej zarabiajacej (czyli, najczesciej dla faceta) wink. Nie dosc, ze zawsze zabiora facetowi kawalek przyszlej emerytury i doloza do przyszlej emerytury zonie, to jeszcze alimenty zasadza na rzecz strony slabszej finansowosmile
      Orzekania o winie brak.
      Nad wina nikt sie nie zastanawia, bo wina jest bez znaczenia. Winny, niewinny.. lepiej zarabia to placi alimenty "wyrownujace" poziom zyciasad
      Dranstwo jakich malowink
      • baltycki Re: Rozwod niemczech 12.05.11, 22:41
        No i alimenty bardziej korzystne, sąd zasadza wg. Tabeli Duesseldorfskiej. Tabela jest prosta na oko.. tyle zarabia, dziecko w takim wieku.. nalezy sie tyle i tyle.. (dziecko przechodzi do innej grupy wiekowej, ojciec przechodzi do wyzszej grupy zarobkowej-automatyczna podwyzka alimentow) nikt nie musi wyliczac kosztow utrzymania dziecka.. robi to Sąd Krajowy w Duesseldorfie i jego wyliczenia (aktualizowane co pare lat, ostatnia 01.01.2011.) stanowia wytyczne dla innych sądow.. aczkolwiek stosowanie ich nie jest obligatoryjne.
        • annakate Re: Rozwod niemczech 13.05.11, 20:32
          prosze bardzo
          ec.europa.eu/civiljustice/divorce/divorce_ger_pl.htm
    • shakira28 Re: Rozwod niemczech 06.05.12, 08:38
      mam wielki problem i nie wiedzialam gdzie o tym napisac.Nigdzie na forum nie moglam podobnej sytuacji do mojej znalezc. rok temu przyjechalam do meza z 3 dzieci,maz pracowal legalnie tak jak z reszta do tej pory. niestety nie uklada nam sie w zwiasku,maz za duzo pije i nie stwarza nam normalnego domu,wieczne awantury itp. postanowilam odejsc od niego razem z dziecmi. i oto problem ktory mnie meczy,chce wniesc o seperacje,korzystam z arge,ale tylko dlatego ze maz pracuje legalnie,czy jesli sie z nim rozejde czy moge liczyc na dalsza pomoc? dzieci tu chodza do szkoly a ja na sprachekurs,chce sie nauczyc jezyka i posc do pracy.Prosze pomozcie mi znalezc odpowiedz na moje pytaniesad((
      • sloughi Re: Rozwod niemczech 06.05.12, 14:33
        Radzę Ci pójść do Jugendamt i opowiedzieć o swojej sytuacji. Oni albo Cię pokierują dalej albo od razu pomogą.
    • sloughi Re: Rozwod niemczech 06.05.12, 14:32
      Przynajmniej jedna ze stron musi mieć adwokata. Przed pójściem do adwokata trzeba złożyć podanie o przyznanie bezpłatnej porady prawnej, wówczas nie płacisz za wizytę i porady, jedynie 10 Euro opłaty administracyjnej. Oczywiście dotyczy to sytuacji w której naprawdę Cię na adwokata nie stać, bo do podania musisz dołączyć zaświadczenie o dochodach swoich i męża. Z tym papierem do adwokata i dalej to jak chcesz. W Niemczech obowiązuje rok separacji przed ogłoszeniem rozwodu, akurat czas na uregulowanie spraw. Sąd nie orzeka o winie, nie ma czegoś takiego. To, co może kosztować, to akt notarialny który ustala podział majątku, opiekę nad dzieckiem itp. Prawnik pomoże Ci takie pismo ułożyć, ale z tego co wiem trzeba za to już zapłacić, taka porada nie jest w ramach pomocy socjalnej. Adwokat pomoże Ci też złożyć podanie o umorzenie kosztów sądowych. Ja zdecydowałam się w trakcie separacji na rozwód w PL, chyba jednak taniej. Piszę tylko z własnego doświadczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka