aniaaspire 03.12.09, 22:30 Czy to, ze dziecko ( 5 tyg.) ma prawie cały czas spoconą główkę- a juz maxymalnie przy karmieniu piersią to jest normalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: pocąca główka 03.12.09, 22:35 Tak,jest to normalne zwłaszcza jak dziecko ssie pierś,ponieważ jakby nie patrzył wykomuje ono dość ciężką pracę fizyczną Więc się tym nie martw. Może maluch lżej ubieraj. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: pocąca główka 03.12.09, 23:07 A już wcale nie daj sobie wmówić,ze maluch ma niedobór wit.D3,bo to będzie bzdura,a zaraz któraś wyskoczy z taką "diagnozą"pewnikiem. Jest to niemożliwe,bo wit.D podajemy od 3 tyg.ż.i to też z tym uważać,aby nie za dużo Odpowiedz Link Zgłoś
korrra Re: pocąca główka 04.12.09, 09:29 Mój maluch pocił się bardzo długo (główka), i to nie tylko przy piersi, i tak jak mówi autorka wątku powyżej: przy okazji wizyty u ortopedy ok 6 miesiaca życia zapytałam o niedobór wit D3 ( czyli o krzywicę) bo gdzieś wyczytałam że pocienie się główki to jej objaw, i oczywiście lekarz mnie wyśmiał. Więc nic się nie martw. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: pocąca główka 04.12.09, 10:58 Mój mały ma prawie 4 m-ce i nadal poci się mu główka podczas jedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
aniaaspire Re: pocąca główka 04.12.09, 17:35 Dokładnie, mam zaleconą zwiększoną dawkę wit.D 1xdziennie po 2 kapsułki( vita D),ale nie tylko ze wzg. na pocącą główke lekarka zaleciła - zauważyła też spłaszczenie czy coś w tym rodzaju- w każdym bądź razie główka jest do obserwacji Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: pocąca główka 04.12.09, 20:30 Ale jakie to spłaszczenie? Z jednej strony/boku czy z tyłu głowy? Czasami jest to spłaszczenie ułożeniowe czyli maluch leży najczęściej na którymś z boków. I po zmiennym ułożeniu lub na drugim boku się z czasem wyrównuje. JA bym nie zwiększała D3 na razie. Odpowiedz Link Zgłoś