Dodaj do ulubionych

Obiadki inaczej

12.02.11, 16:29
Witam!
Mój prawie 8 miesięczny synek nie chce jeść obiadków sad Wypróbowałam chyba wszystkie słoiczkowe dania, sama gotowałam i nic. Zje najwyżej 2,3 łyżeczki i to z bólem. Trzyma to jedzonko w buzi, nie połyka, denerwuje się. Dodam, że kaszkę manną z dodatkiem słoiczkowych owoców je ze smakiem - często nie nadążam podawać łyżeczką kolejnych porcji! Zastanawiam się, czy nie podawać mu obiadków w inny sposób - nie w postaci papek, a kawałków ugotowanych warzyw/mięsa, które położyłabym mu na stoliczku i po które sięgałby sam. Tylko tak się zastanawiam jak wielkie te kawałki mają być? Co o tym myślicie? Kombinuję, bo synek jest niejadkiem. Oprócz kaszki, którą zjada z apetytem to jest kiepsko. Mleka (Bebilon Pepti 2) też wypija tylko małe ilości. Urodził się z wagą 3630, pięknie przybierał, ale od miesiąca nie tylko nie przybrał, a nawet zrzucił leciutko (waga sprzed miesiąca - 8 kg, teraz 7920). Może ma to związek z trzytygodniowym zapaleniem oskrzeli, które przeszedł... Lekarka twierdzi, że jest ok, ale ehh, martwię się, bo jest taki chudziutki uncertain
Obserwuj wątek
    • sabrina_30 Re: Obiadki inaczej 12.02.11, 16:36
      moja córa odkąd zaczęłam jej rozszerzać dietę czyli po 4 miesiącu wszystko co miało postać papki wypluwała. Jadał jarzynki tylko pogniecione widelcem potem mięski pokrojone w drobne kawałki, ale też konsystęcja bardziej grudkowawink)).
    • sledznaostro Re: Obiadki inaczej 12.02.11, 16:47
      Myślę, że to dobry pomysł wink
      forum.gazeta.pl/forum/f,97130,Baby_Led_Weaning.html
    • babyaggie Re: Obiadki inaczej 12.02.11, 16:53
      Ja podobnie jak koleżanki proponuję byś spróbowała BLW. Moja tylko tak je. A jak duże kawałki? musisz sama ocenić zaleznie od tego jak sobie dziecko radzi z taką formą jedzenia oraz ile ma zębów. Ogólnie rzecz ujmując to małe ;] Spróbuj też dodawać do kaszy manny warzywa.
      • marysiasss Re: Obiadki inaczej 12.02.11, 18:33
        Jeśli chodzi o zęby to nie ma problemu - ma już 6 sztuk smile Z jedzeniem też sobie nieźle radzi - chętnie podgryza chrupki kukurydziane, ciasteczka bebe. Spróbujemy jutro nowej formy obiadków, mam nadzieję, że się uda!
        • babyaggie Re: Obiadki inaczej 12.02.11, 20:34
          Fajnie, że ma 6 zebów - to sobie poradzi. Moja córka ma 10 mies, 2 zęby i świetnie sobie radzi.
          Przemyśl jednak podawanie ciastek, tam jest chyba cukier. Po co serwować takiemu maluchowi wątpliwe jakościowo smakołyki?

• wanielka Re: Obiadki inaczej 12.02.11, 19:28
      mój smok, kiedy był w wieku twojego dziecka dawno już nie jadał papek. dla mnie też byłaby to średnia przyjemność, więc dzieciaka nie katowałam wink
      możesz podawać warzywa ugotowane do miękkości albo pokrojone w kosteczkę i wtedy łyżeczką, albo w paskach - wtedy do łapki. przy drugim sposobie początkowo większość jedzenia będzie na ziemii, wgniecione w krzesełko i ubrania, ale z czasem będzie lepiej.
      ja mieszałam obie metody - część młody jadał i jada nadal sam, część podaję łyżką/widelcem. mięso gotowałam, aż było bardzo miękkie, wtedy łatwiej je było młodemu zjeść. pamiętaj, że dzieciak ma 6 zębów, ale nie siekaczy, które służą do gryzienia, więc pokarmy powinny być na tyle miękkie, żeby można je było rozetrzeć dziąsłami smile
      i jeszcze jedno - nie zrażaj się, mój syn przy pierwszych próbach jedzenia pokarmów innych niż papki krztusił się przy każdej łyżeczce, po kilku dniach nabrał wprawy.
      powodzenia.
    • maderta Re: Obiadki inaczej 12.02.11, 20:42
      Ja bym podała takie kawałki, by mógł złapać w rączkę, np marchewka-juniorka, różyczka brokuła, ćwiartka ziemniaczka/buraczka. Wszystko ugotowane w wodzie lub na parze.
    • garbinada Re: Obiadki inaczej 12.02.11, 22:19
      bardzo dobry pomysł, sama tak karmię synka i u nas się sprawdza. kroję na kawałki, które mieszczą się do rączki i wcina aż miło. może się wydawać, że niewiele zjada, bo trochę przy tym bałaganu i plucia wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka