06.06.04, 18:21
niech ktoś mi wyjaśni, proszę czy maluch ma coś jeszcze pić. ma 3tyg , głównie karmiony jest NANem 1. z piersi też jak się da alenie za wiele. wcześniej miał kupki pewnie 10 razy dziennie a teraz jedna na dzień - dwa. może trzeba go przepajać?
Obserwuj wątek
    • ela-gda Re: dopajanie 06.06.04, 18:56
      uklad trawienny dzidziusia sie rozwija to i liczba kupek może się zwiększać
      bądz zmiejszać jest to zupełnie normalne; najważniejsze żeby dziecko nie miało
      zaparcia.
      u mojej Oli bylo tak - po skończeniu 3 m-cy miała notoryczne zaparcia, nie
      pomagało nawet starte jabłuszko, które zaleciła pediatra kategorycznie
      odradzając dopajanie. ostatnio zaś sąsiadka powiedziała, że pawnie Ola ma za
      mało płynów bo przecież je już zupki (ma 7 m-cy)a one nie są rzadkie. to mnie
      przekonało i zaczęłam dawać dziecku soczki bądż herbatkę HIPP (ok.100 ml/doba).
      i co?! Oleńka zrtobiła po kilku dniach normalną kupkę do pieluchy, a nie
      wyciskaną z pupy na przewijaku. dziecko po prostu potrzebowało picia!
      co Ci doradzić - obserwuj malca i słuchaj swojego instynktu macierzyńskiego.
      • mdudzic1 Re: dopajanie 06.06.04, 19:15
        dzięki. zapomniałem napisać, że jestem ojcem więc nie wiem jak z tym instynktem. zapytam żonę. michał
    • szpiczak Re: dopajanie 07.06.04, 15:48
      daj mu troszke herbatki z kopru wloskiego ok.20-30 ml.to nie zaszkodzi a moze pomoc
    • selin77 Re: dopajanie 07.06.04, 16:10
      Moim zdaniem powinnaś dopajać herbatką z kopru włoskiego.
      Pozdrawiam Grazyna
    • kasia.tycz Re: dopajanie 07.06.04, 16:31
      Około 6-8 tygodnia może zmienić się rytm wypróżnień. Po okresie kilkudniowego
      braku stolca, następuje ustalenie nowego rytmu np. 1 - 2 stolce dziennie, albo
      1 na dwa dni. Jeśli stolec jest rzadziej niż codziennie, ale jest prawidłowy,
      czyli papkowaty, należy uznać to za rytm właściwy dla danego dziecka i nie
      rozpoznawać u niego zaparcia.

JAK WPROWADZAĆ DODATKOWE POSIŁKI?

Jeżeli karmisz piersią nie wprowadzaj dodatkowych pokarmów przed upływem 6-ego
      miesiąca życia dziecka.

Niemowlę karmione sztucznie może jeść naturalne soki przecierowe już w 4
      miesiącu życia.

www.dzieckook.pl/zywienie/zyw_jakwprowadzac.html
      Pozdrawiam serdecznie,

Kasia
      • kasia.tycz a moze zmiana mieszanki pomoze? 07.06.04, 16:35
        O zaparciu mówimy wtedy gdy dziecko nie oddaje stolca przez ponad 4 dni i jest
        on twardy , zbity powodując dolegliwości bólowe podczas wypróżnienia.
        Niemowlęta wypróżniają się odruchowo, a zdolność kontrolowania tego odruchu
        nabywają dopiero około 3 roku życia. Niemowlęta karmione piersią oddają
        zazwyczaj 4 -6 półpłynnych , luźnych stolców. Czasami zdarza się, że
        wypróżnienie nie występuje nawet po kilku dniach. Nie możemy pochopnie
        wnioskować o zaparciu, gdyż może to być naturalna zmiana częstości wypróżnień.
        O stwierdzeniu zaparcia świadczyć będą głównie zmiany w konsystencji stolca.
        Dzieci karmione sztucznie wykazują większą skłonność do zaparć, dlatego
        wskazane jest stosowanie mleka humanizowanego o właściwym składzie chemicznym (
        np: Humana O,I,II ; Lactovit O). Pojawianie się częstych zaparć może skłonić do
        wprowadzenia do diety dziecka zupki jarzynowej ( po konsultacji z lekarzem).
        Brak poprawy pomimo podjętego postępowania jest wskazaniem do wizyty u lekarza
        celem wykluczenia podłoża chorobowego zaparć
        POSTĘPOWANIE

Czopek glicerynowy - początkowo należy spróbować wprowadzić koniec czopka do
        odbytu dziecka, za drugi koniec trzymając. Może to okazać się wystarczające do
        sprowokowania wypróżnienia i wprowadzenie całego czopka nie będzie potrzebne.
        Zmiana diety - jeśli dziecko jest karmione sztucznie to najlepiej mlekiem
        humanizowanym, wcześniejsze uzupełnienie diety o zupkę jarzynową może okazać
        się pomocne.
        Ograniczenie spożycia - pokarmów z dużą zawartością węglowoda- nów : makaron,
        ciastka, białe pieczywo.
        UWAGA

Nie należy prowokować wypróżnienia poprzez włożenie do pupy dziecka końca
        termometru.
        Jeżeli proste metody nie pomagają należy zgłosić się z problemem do lekarza.
        Powodem zaparć mogą być zbyt duże dawki vit D3.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka