butterfly_33 23.03.12, 12:34 Pierwszy syn urodził się w grudniu. Mimo to nie pamiętam, abysmy korzystali z rożka jakos długo i duzo. Drugie ur mi się w czerwcu. Jak jest u was do kiedy korzystacie z rożka ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaa13 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 12:35 Hmmm, wcale - nie miałam rożka. Odpowiedz Link Zgłoś
andzi-a233 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 12:38 córka urodzona w kwietniu u również nie używałam rożka. Kupiłabym go tylko gdybym urodziła dziecko zimą. Odpowiedz Link Zgłoś
meiying Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 12:44 na co dzień nie używaliśmy, ale do teraz mała śpi w rożku, lubi być tak otulona i ciężko się rozkopać Odpowiedz Link Zgłoś
butterfly_33 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 13:02 hmm ja chyba nie będe kupowała drugiego. Jest jeden po starszym synku. Może nie wygląda jak nówka, ale na krótką mętę wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
necia27 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 13:07 Ze 2 miesiace napewno, sprawdziłam że tak opatulona lepiej śpi Odpowiedz Link Zgłoś
kajakam Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 13:11 mały urodził się w sierpniu a zrożka korzystalismy krótko 2 tygodnie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
emila.dudek Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 13:39 Zbędny wydatek, tym bardziej, że masz po starszym dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra1977 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 13:46 wcale - jedno dziecko urodzone w maju, drugie pod koniec pazdziernika. Odpowiedz Link Zgłoś
hela_mela Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 14:31 Wiem, że w wielu szpitalach dzieci po urodzeniu korzystają z rożków. Jest to raczej dla wygody położnych. W rożku łatwo ułożyć dziecko na boku przez co nie ulewa i się nie zadusi. Jednak różki nie są w ogóle wskazane dla noworodków i niemowląt. Najlepszą pozycją jest pozycja leżąca lub na brzuszku dla dziecka, najgorszą na boku - słowa ortopedy. Ogólnie obecnie stosuje się śpiworki nie kołdry - dziecko może je nałożyć na siebie lub użyje jak poduszki. Odpowiedz Link Zgłoś
aamarzena Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 14:54 przez pierwszy miesiąc, może dwa. szybko wyrosła. Ale wygodnie było dziecko w tym opatulić i otwierało się raz-dwa, jeśli trzeba było np. szybko zmienić pieluchę. Śpiworków natomiast nie lubimy, ani ja ani córa. Bardziej kłopotliwe niż rożek, przy maluchu, którego co chwile trzeba przewijać. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 15:16 W ogóle. Jakoś nie było to dla mnie ułatwienie ani konieczność. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 15:57 Moje dziecko ma 3lata i pół i nadal korzysta z rożka, a raczej rożków, bo miałam/mam cztery. Najpierw przez dwa miesiące było w rożek zawijane, bo inaczej nie umiało spać. Potem rożek służył za kołderkę w wózku. Potem za podkładkę przy przewijaniu dziecka w obcych miejscach. Potem był podkładką pod pupę w spacerówce. Potem podkładką pod pupę na plastikowej huśtawce, tu jego rola dopiero niedawno się skończyła (gdzieś koło trzech lat), bo bez niego był krzyk, że zimno w pupę. A teraz służy do zawijania lalek i jako kołderki dla lalek, misiów, piesków, koników itp. Jak widać to dla nas bardzo przydatna rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
kikimora78 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 15:59 wcale nie korzystala Odpowiedz Link Zgłoś
kalina886 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 16:07 Jedną córkę urodziłam pod koniec sierpnia, drugą na początku września. Rożka nie używałam i nie mialam kupionego. Jakieś mi się to ogólnie niewygodne wydawało, poza tym nie lubię wydawać pieniędzy na zbędne gadżety. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczyca_id Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 17:03 Corka urodzona w lutym. Z rozka korzystalismy w szpitalu i potem w domu przez jakies 2 tygodnie. Teraz juz spi pod 2 kocykami. Probowalismy ze spiworkiem, ale dla nas bylo to meganiepraktyczne - mloda niezbyt lubi spac na plecach, trudno ja wlozyc do tego itp. ALe faktycznie rozek teraz nam sie przydaje w wozku i korzytsamy z niego dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 20:10 rodzilam w polowie listopada, z rozka korzystal maly z 2 miesiace teraz spi w spiworku, jak ma ochote to bez problemu kula sie na bok Odpowiedz Link Zgłoś
olka_only Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 20:14 u nas rożek był wykorzystywany może przez miesiąc...córka urodzona w styczniu. latem rożek chyba zbędny. Odpowiedz Link Zgłoś
mykejla Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 20:42 nie używałam rożka, syn go nie tolerował Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 21:15 Okołotygodnia. Później kupiłam śpiworek na długi rękaw (listopad), bo w rożku ciągle ręce trzymał na zewnątrz i miał jak lody. Rożek miałam miękki i używałam tylko do spania w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 22:25 Pierwszy (majowy): wcale (ale położne w szpitalu - leżeliśmy tydzień - zawijały ciasno w pieluchy). Drugi (tegoroczny, lutowy): około miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
kedro-dasos Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 24.03.12, 16:47 Corka urodzona we wrześniu, z rożka korzystaliśmy bardzo długo, a dziś po kąpieli przenosimy ją w rożku do sypialni i w rożku maż ja karmi mimo, że nogi z rożka wystają. bardziej pełni on rolę kocyka. Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: Ani sekundy b/t 26.03.12, 03:11 Z pierwszym synem wcale, z drugim, dopoki nie wyrosl (szybko dosc) opatulalam do spania, bo lubil scisniety. Tutaj nikt rozkow nie ma, chyba nawet nie wiedza co to takiego Odpowiedz Link Zgłoś
karolla808 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 26.03.12, 09:46 Przez pierwszy miesiąc. Moje dziecko akurat lubiło być owinięte, szczególnie do spania. Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 26.03.12, 13:06 moja wiosenna, używałam kocyków do zawijania, a nawet cienkich prześcieradeł bawełnianych, na rożek było za ciepło. zawijałam do 4go mca. Odpowiedz Link Zgłoś
ollasja Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 26.03.12, 14:42 Pierwszy grudniowy synek nie korzystał z rożka, choć miałam 2. Młodszy ma teraz 3 tygodnie, rożki znów leżą nieużywane, wystarczają nam bawełniane kocyki, w które zawijamy małego np. do karmienia lub spania (bo ewidentnie lubi byc owijany ) Odpowiedz Link Zgłoś
hermosilla Re: nie korzystalo 26.03.12, 15:17 Hej, u nas rozek bardzo sie sprawdzil korzystalam chyba z dwa miesiace, rodzilam wiosna, najbardziej sie przydal jak rodzina i znajomi chcieli ponosic dziecko - w rozku duzo latwiej jest noscic dziecko - trudniej jest mu zrobic krzywde z tego wlasnie wzgledu bardzo rozek polecam, w kraju gdzie mieszkam nie ma czegos takiego jak rozki specjalnie poprosilam aby rodzina mi przyslala taki rozek z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 26.03.12, 20:44 Zbyt nieprzydatny, żeby go kupować, już śpiworek starcza na dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_sosna Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 27.03.12, 08:14 Moja Niunia jest wcześniakiem i rożek bardzo ułatwił nam życie. Po pierwsze ciągle jej było zimno, bo nie miała jeszcze tłuszczyku i w dodatku był grudzień. Po drugie była tak mała, że baliśmy się ją brać do karmienia bez becika, becik dał nam czas na "oswojenie się". No i po trzecie mała czuła się bezpiecznie tylko ściśle otulona, z rozrzuconymi rączkami beczała, tak małe dzieciątko nie ma jeszcze dojrzałego układu nerwowego i często jest mocno nadwrażliwe. Bez rożka byłoby BARDZO CIĘŻKO. A tak daliśmy radę. Teraz Niuń ma już 4 miesiące i z rożka totalnie wyrosła- nie da się już dopiąć i nogi dyndają na zewnątrz Czasami używamy go jeszcze do usypiania- ściśle zawinięta usypia po paru minutach. Odpowiedz Link Zgłoś
kijek82 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 27.03.12, 08:56 pazdziernik-2 rozki przez 3mies(jeden moze sie zabrudzic).Teraz uzywane jako kolderka Odpowiedz Link Zgłoś