Dodaj do ulubionych

Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka?

23.03.12, 12:34
Pierwszy syn urodził się w grudniu. Mimo to nie pamiętam, abysmy korzystali z rożka jakos długo i duzo. Drugie ur mi się w czerwcu.

Jak jest u was do kiedy korzystacie z rożka ?
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 12:35
      Hmmm, wcale - nie miałam rożka.
      • andzi-a233 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 12:38
        córka urodzona w kwietniu u również nie używałam rożka. Kupiłabym go tylko gdybym urodziła dziecko zimą.
    • meiying Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 12:44
      na co dzień nie używaliśmy, ale do teraz mała śpi w rożku, lubi być tak otulona i ciężko się rozkopać smile
      • butterfly_33 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 13:02
        hmm ja chyba nie będe kupowała drugiego. Jest jeden po starszym synku. Może nie wygląda jak nówka, ale na krótką mętę wystarczy.smile
        • necia27 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 13:07
          Ze 2 miesiace napewno, sprawdziłam że tak opatulona lepiej śpi smile
    • kajakam Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 13:11
      mały urodził się w sierpniu a zrożka korzystalismy krótko 2 tygodnie tylko
    • emila.dudek Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 13:39
      Zbędny wydatek, tym bardziej, że masz po starszym dziecku.
    • aleksandra1977 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 13:46
      wcale - jedno dziecko urodzone w maju, drugie pod koniec pazdziernika.
    • hela_mela Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 14:31
      Wiem, że w wielu szpitalach dzieci po urodzeniu korzystają z rożków. Jest to raczej dla wygody położnych. W rożku łatwo ułożyć dziecko na boku przez co nie ulewa i się nie zadusi. Jednak różki nie są w ogóle wskazane dla noworodków i niemowląt. Najlepszą pozycją jest pozycja leżąca lub na brzuszku dla dziecka, najgorszą na boku - słowa ortopedy.
      Ogólnie obecnie stosuje się śpiworki nie kołdry - dziecko może je nałożyć na siebie lub użyje jak poduszki.
    • aamarzena Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 14:54
      przez pierwszy miesiąc, może dwa. szybko wyrosła. Ale wygodnie było dziecko w tym opatulić i otwierało się raz-dwa, jeśli trzeba było np. szybko zmienić pieluchę. Śpiworków natomiast nie lubimy, ani ja ani córa. Bardziej kłopotliwe niż rożek, przy maluchu, którego co chwile trzeba przewijać.
    • gemmi18 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 15:16
      W ogóle. Jakoś nie było to dla mnie ułatwienie ani konieczność.
      • e-kasia27 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 15:57
        Moje dziecko ma 3lata i pół i nadal korzysta z rożka, a raczej rożków, bo miałam/mam cztery.

Najpierw przez dwa miesiące było w rożek zawijane, bo inaczej nie umiało spać.
        Potem rożek służył za kołderkę w wózku.
        Potem za podkładkę przy przewijaniu dziecka w obcych miejscach.
        Potem był podkładką pod pupę w spacerówce.
        Potem podkładką pod pupę na plastikowej huśtawce, tu jego rola dopiero niedawno się skończyła (gdzieś koło trzech lat), bo bez niego był krzyk, że zimno w pupę.
        A teraz służy do zawijania lalek i jako kołderki dla lalek, misiów, piesków, koników itp.
        Jak widać to dla nas bardzo przydatna rzecz.
    • kikimora78 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 15:59
      wcale nie korzystala
      • kalina886 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 16:07
        Jedną córkę urodziłam pod koniec sierpnia, drugą na początku września. Rożka nie używałam i nie mialam kupionego.
        Jakieś mi się to ogólnie niewygodne wydawało, poza tym nie lubię wydawać pieniędzy na zbędne gadżety.
    • smoczyca_id Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 17:03
      Corka urodzona w lutym. Z rozka korzystalismy w szpitalu i potem w domu przez jakies 2 tygodnie. Teraz juz spi pod 2 kocykami. Probowalismy ze spiworkiem, ale dla nas bylo to meganiepraktyczne - mloda niezbyt lubi spac na plecach, trudno ja wlozyc do tego itp. ALe faktycznie rozek teraz nam sie przydaje w wozku i korzytsamy z niego dalej.
    • tomelanka Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 20:10
      rodzilam w polowie listopada, z rozka korzystal maly z 2 miesiace
      teraz spi w spiworku, jak ma ochote to bez problemu kula sie na bok wink
    • olka_only Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 20:14
      u nas rożek był wykorzystywany może przez miesiąc...córka urodzona w styczniu. latem rożek chyba zbędny.
    • mykejla Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 20:42
      nie używałam rożka, syn go nie tolerował smile
    • mynia_pynia Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 21:15
      Okołotygodnia. Później kupiłam śpiworek na długi rękaw (listopad), bo w rożku ciągle ręce trzymał na zewnątrz i miał jak lody. Rożek miałam miękki i używałam tylko do spania w nocy.
    • katriel Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 23.03.12, 22:25
      Pierwszy (majowy): wcale (ale położne w szpitalu - leżeliśmy tydzień - zawijały ciasno
      w pieluchy).
      Drugi (tegoroczny, lutowy): około miesiąca.
      • kedro-dasos Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 24.03.12, 16:47
        Corka urodzona we wrześniu, z rożka korzystaliśmy bardzo długo, a dziś po kąpieli przenosimy ją w rożku do sypialni i w rożku maż ja karmi mimo, że nogi z rożka wystają. bardziej pełni on rolę kocyka.
    • zona_mi Ani sekundy b/t 24.03.12, 19:07

• yvona73pol Re: Ani sekundy b/t 26.03.12, 03:11
        Z pierwszym synem wcale, z drugim, dopoki nie wyrosl (szybko dosc) opatulalam do spania, bo lubil scisniety. Tutaj nikt rozkow nie ma, chyba nawet nie wiedza co to takiego wink
    • mw144 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 26.03.12, 08:37
      Wcale.
    • karolla808 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 26.03.12, 09:46
      Przez pierwszy miesiąc. Moje dziecko akurat lubiło być owinięte, szczególnie do spania.
    • kondolyza Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 26.03.12, 13:06
      moja wiosenna, używałam kocyków do zawijania, a nawet cienkich prześcieradeł bawełnianych, na rożek było za ciepło.
      zawijałam do 4go mca.
    • ollasja Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 26.03.12, 14:42
      Pierwszy grudniowy synek nie korzystał z rożka, choć miałam 2. Młodszy ma teraz 3 tygodnie, rożki znów leżą nieużywane, wystarczają nam bawełniane kocyki, w które zawijamy małego np. do karmienia lub spania (bo ewidentnie lubi byc owijany wink )
    • ponponka1 nie korzystalo 26.03.12, 15:08

• hermosilla Re: nie korzystalo 26.03.12, 15:17
        Hej, u nas rozek bardzo sie sprawdzil korzystalam chyba z dwa miesiace, rodzilam wiosna, najbardziej sie przydal jak rodzina i znajomi chcieli ponosic dziecko - w rozku duzo latwiej jest noscic dziecko - trudniej jest mu zrobic krzywde z tego wlasnie wzgledu bardzo rozek polecam, w kraju gdzie mieszkam nie ma czegos takiego jak rozki specjalnie poprosilam aby rodzina mi przyslala taki rozek z Polski
    • lidek0 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 26.03.12, 20:44
      Zbyt nieprzydatny, żeby go kupować, już śpiworek starcza na dłużej.
    • czarna_sosna Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 27.03.12, 08:14
      Moja Niunia jest wcześniakiem i rożek bardzo ułatwił nam życie. Po pierwsze ciągle jej było zimno, bo nie miała jeszcze tłuszczyku i w dodatku był grudzień. Po drugie była tak mała, że baliśmy się ją brać do karmienia bez becika, becik dał nam czas na "oswojenie się". No i po trzecie mała czuła się bezpiecznie tylko ściśle otulona, z rozrzuconymi rączkami beczała, tak małe dzieciątko nie ma jeszcze dojrzałego układu nerwowego i często jest mocno nadwrażliwe. Bez rożka byłoby BARDZO CIĘŻKO. A tak daliśmy radę. Teraz Niuń ma już 4 miesiące i z rożka totalnie wyrosła- nie da się już dopiąć i nogi dyndają na zewnątrzsmile Czasami używamy go jeszcze do usypiania- ściśle zawinięta usypia po paru minutach.
    • kijek82 Re: Jak długo Wasze dziecko korzystało z rożka? 27.03.12, 08:56
      pazdziernik-2 rozki przez 3mies(jeden moze sie zabrudzic).Teraz uzywane jako kolderka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka