Dodaj do ulubionych

jak przemycić mleko?

18.10.12, 15:07
córka ma 6 miesięcy. W poniedziałek wracam do pracy. Mała w ciągu dnia je kaszki, obiadki, deserki, no różne takie, ale mleka nawet nie złapie, po prostu nie chce i już. Za to odrabia sobie w nocy - karmię ją po 3-4 razy (karmię piersią, chcę już odstawić od dawna ale mała nie chce butelki).
Zastanawiam się co zrobić żeby tych nocnych karmień nie było? Jak jej przemycić mleko w ciągu dnia, żeby dostawała wszystkie składniki odżywcze z mleka? Myślałam, żeby wsypywać jedną lub dwie miarki do obiadku, albo kaszki (je na śniadanie i kolację) - mimo że są już mleczne - to robić je na mm a nie wodzie.

Poradźcie coś.
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: jak przemycić mleko? 18.10.12, 16:58
      Nie, mlecznych kaszek nie robi się na dodatkowym mleku, poczytaj w jaki sposób zbyt wysokie stężenie białka działa na nerki (w skrócie - może doprowadzić do niewydolności). Nocne karmienia są zupełnie normalne u niemowlęcia i odbierać mu ich nie należy, nocne mleko ma większą zawartość tłuszczów, koniecznych dla prawidłowego rozwoju dziecka.
    • aleksandra1357 Re: jak przemycić mleko? 18.10.12, 23:22
      Ja bym została przy nocnych karmieniach i nie podawała MM.
      To mit, że dziecko potrzebuje sztucznego mleka.
      W tym wieku spoko wystarczy jogurt naturalny, kefir, żółty ser. Nie musi i nie powinna pić mleka, takie jest moje zdanie, szczególnie że instynktownie się przed tym broni.
      • markoco29 Re: jak przemycić mleko? 19.10.12, 08:32
        aleksandra1357 napisała:
        > W tym wieku spoko wystarczy jogurt naturalny, kefir, żółty ser.

ser żółty dla 6mies dziecka???????????? Heloł!!!!
        • aleksandra1357 Re: jak przemycić mleko? 19.10.12, 15:08
          markoco29 napisał(a):

> aleksandra1357 napisała:
          > > W tym wieku spoko wystarczy jogurt naturalny, kefir, żółty ser.
          >
          > ser żółty dla 6mies dziecka?????????? Heloł!!!!

Helol, a czego nie rozumiesz? Pelnotlusty zolty ser bez sztucznych dodatkow jest duzo naturalniejszy i zdrowszy niz mleko modyfikowane. Oczywiscie jeden plasterek na poczatek wystarczy smile
          W metodzie rozszerzania diety BLW dzieci od poczatku, od 6 miesiaca, jedza dokladnie to, co rodzice, pod warunkiem, ze cala rodzina odzywia sie zdrowo. Nie spozywam zwykle na sniadanie syfnej, slodkiej kaszki ryzowej na MM, tylko np. jajko, ser zolty i chleb razowy i takoz moje 6-miesieczne dziecko.
    • madra-mama Re: jak przemycić mleko? 19.10.12, 09:50
      wieczorem można spróbować podać Sinlac, lub kaszkę Minima - są to sycące - tak zwane - preparaty mlekozastępcze (polecane małym alergikom, którzy nie mogą pić mleka), do kupienia w każdym markecie. wiele dzieci dłużej po tym śpi, bo nie dokucza im głód, chociaż moje maluchy i tak się budziły, żeby się poprzytulać do mamy pod pozorem chęci jedzenia wink
    • madra-mama Re: jak przemycić mleko? 19.10.12, 09:57
      a jeśli chodzi o mleko, zamiast z butli można podać łyżeczką (aby było łatwiej, można zrobić kisiel z mąki kartoflanej) z kubka niekapka lub z np. doidy cup. allegro.pl/doidy-cup-kubeczek-dla-niemowlat-czerwony-i2648161346.html
    • tulimatka Re: jak przemycić mleko? 19.10.12, 10:30
      Mlecznej kaszki nie możesz dodatkowo rozcieńczyć mm. Ale: Możesz kupić bezmleczną kaszkę - ja dawałam swojemu synkowi z firmy holle (ekologiczne sklepy) i wtedy rozrabiasz ją na mm. Możesz odciągać swoje i zostawiać do zmieszania. Zupkę możesz odrobinę rozcieńczyć mlekiem. Jak wprowadzisz gluten będziesz miała szerokie pole do popisu - płatki owsiane, kasza manna itd. Z bezglutenowych to ryż, gryczana, jaglana, kukurydziana - najpierw rozgotuj lekko w wodzie - możesz też zmielić jeśli mała nie chce żuć - a potem dodaj mm lub swoje odciągnięte, do tego np ugotowane jabłuszko.
    • lidek0 Re: jak przemycić mleko? 20.10.12, 14:58
      W odstawienia w nocy od cyca musisz wciągnąć mężą, niech ona wstaje do małej, swój pokarm możesz odciągać i na nim robić kaszki bezmleczne, poza tym lada moment będziesz podawać jogurty i niedoboru mleka nie bedzie, z serem żółtym bym się wsytrzymała - jest tłusty i ciężkostrawny, a dziecko roczne /chyba komuś 12 pomyliło się z 6/ ma lekkostrawną dietę dorosłego człowieka.
      • angelkochanie Re: jak przemycić mleko? 21.10.12, 10:01
        Wtam, moja coreczka nie chciala jest mleka od 6 miesiaca, po konsultacji z lekarzem uslyszalam:
        -Dziecko wie najlepiej czego i kiedy mu trzeba, uwazaj zebys nie przebialkowala dziecka.
        - do obiadkow dodawaj ser parmasan wink i nie przejmuj sie.... Twojemu dziecku napewno niczego nie brakuje. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka