Dodaj do ulubionych

Siatki centylowe - problem?

16.09.15, 16:00
Właśnie wróciłam od lekarki, która mnie trochę skołowała.
Powiedziała, że mamy chyba problem ze wzrostem córki, bo jest na 50 centylu, a wagowo na 25.

Po przyjściu do domu, wrzuciłam sobie dane z dzisiaj i oto, co mi wyszło:
- na siatce dla wcześniaków - waga na 25 centylu, wzrost 90.
- na siatce dla normalnych dzieci - waga na 10 centylu, wzrost miedzy 50 a 75.

Jakby nie patrzeć, na obydwóch siatkach córka między wzrostem a wagą ma większą różnicę niż 2 skale.
ALE wagowo urodziła się poza siatką, bo 1500 kg, natomiast wzrostem łapała się na 3 centyl - siatka dla wcześniaków. To powiedziałam lekarce, ale nic nie skomentowała.

Z wzrostem ruszyła mocno w okolicach 5-6 miesiąca, mam wrażenie, że na wyjeździe naszym wakacyjnym.

Pytanie do Was - mam powody, by się martwić?
Dodam, że ja raczej jestem drobna i mała, bo 155 cm, za to mąż wysoki, jakieś 182 cm.

Córka aktualnie ma 8,5 miesiąca.
Obserwuj wątek
    • angeika89 Re: Siatki centylowe - problem? 16.09.15, 20:37
      To raczej wagą należałoby się martwić niż wzrostem.
      Co zdaniem lekarki macie zrobić, zakazać córce rosnąć czy jak? Na wzrost wpływu nie mamy.
      Mój syn ma 10,5 miesiąca i wagowo jest na 50 centylu, wzrostem na 95(wg normalnej skali).
      Uważam, że nie potrzebnie się martwisz. Dopóki nie ma niedowagi, lub nadwagi to nie ma problemu...
      Niech sobie maluszek rośnie we własnym tempie.
      Wszystkiego dobrego
    • panizalewska Re: Siatki centylowe - problem? 16.09.15, 20:38
      Siatki centylowe to li tylko STATYSTYKA. I tak jak dorośli później - są dzieci bardziej patyki i bardziej w kwadrat wink Rozwija się psycho-ruchowo? Postęp jest? To się nie martw smile
      • eowen Re: Siatki centylowe - problem? 16.09.15, 21:08
        Super się rozwija. Co prawda jutro mamy neurologa, ale sama pediatra dziś stwierdziła, ze jest miesiąc do przodu.
        ?
        Do wagi też zastrzeżeń nie mam, bo teraz przybrała 550 gr w ciągu 2,5 miesiąca, a rusza się jak mała torpeda, non stop w ruchu., Wcześniej, do 6 miesiąca przybierała ponad 1 kg co miesiąc.

Tylko kurde, wychodzi mi, że mam naprawdę wysokie dziecko, może za szybko rośnie, może problem z hormonami? Z 3 centyla wyskoczyć na 90?
        • ela.dzi Re: Siatki centylowe - problem? 17.09.15, 07:10
          Jeśli była wcześniakiem, to logiczne, że teraz nadrabia. Rośnie Ci modelka wzrostem po tatusiu.
          • fantomka44 Re: Siatki centylowe - problem? 18.09.15, 09:27
            Przecież to wcześniak. Syn po urodzeniu też był długi, a ważył 1250 g.
            Wyrównywanie do norm trwało do roku czasu.
            Nie przejmuj się tym i czekaj cierpliwie.
    • jusiakr Re: Siatki centylowe - problem? 16.09.15, 21:03
      A na jakich centylach była wczesniej?
      • eowen Re: Siatki centylowe - problem? 16.09.15, 21:13
        W 3 miesiącu wskoczyła na 50, potem każde mierzenie to wyższy centyl.

Chyba że hipotroficy tak mają, w brzuchu, przez brak odżywiania zahamowuje im się wzrost i waga, a potem to tak wystrzeliwuje?
        • betka1984 Re: Siatki centylowe - problem? 16.09.15, 21:39
          A może po prostu został zmierzony po skoku wzrostowym? moja córka tak miała. Generalnie trzyma się 75 centyla wzrostu, a tu nagle ok 12 miesiąca pomiar i znalazła się na 97. Następne mierzenie znowu 75 centyl. Albo będzie dużym dzieckiem? Synek koleżanki urodził się na 3 centylu i potem tak się wspinał po siatce od 3 miesiąca i teraz jest zdecydowanie poza siatką centylową ze wzrostem.
        • friarielli Re: Siatki centylowe - problem? 24.09.15, 14:10
          Ciesz się to Ci powiem, moja hipotrofka z wagą urodzeniową 1440 właśnie wskoczyła na 3 centyl (6 miesięcy) i się cieszę, że nie jest już poza siatkąsmile
    • rulsanka Re: Siatki centylowe - problem? 16.09.15, 22:31
      Normalne, są dzieci o większej różnicy w centylach pomiędzy wagą i wzrostem niż 2 kanały centylowe. A w ogóle pomiar wzrostu niemowlaka jest obarczony dużym błędem. Poza tym rzeczywiście pomiar mógł być robiony po skoku wzrostowym, a wtedy dziecko jest długie i chude. Za to przed skokiem wzrostowym dysproporcja między wagą a wzrostem jest mniejsza.
      Tak czy inaczej skoro przybiera i pomimo wcześniactwa mieści się w centylach nawet dla dzieci o normalnej masie urodzeniowej - to czemu szukać dziury w całym. Tylko się cieszyć, że szybko przybiera i dobrze rośnie.
      • eowen Re: Siatki centylowe - problem? 18.09.15, 10:53
        Tylko że ona teraz nie urosła jakoś strasznie dużo, bo w czerwcu miała 70 cm, teraz ma 72.
        Po urodzeniu nie byłą duża i chuda, bo miała 44 cm.
        Wagowo nadrabia, ale wzrostem to wręcz skacze z centyl na centyl.
        I co śmieszne, praktycznie każdy mówi, że mam małe dziecko - wszystko przez to, że mniej waży i ma proporcjonalnie do wagi mniejszą głowę.

Ale uspokoiłyście mnie. Zaczęłam się zastanawiać nad problemami z hormonami, w rodzinie męża jest niedoczynność tarczycy (w inii babcia- mama-mąż).
        • rulsanka Re: Siatki centylowe - problem? 18.09.15, 13:41
          Mała głowa to od razu minus do wagi i to znaczący, głowa waży dużo. Co do wzrostu, to pomiar wzrostu u niemowlęcia jest obarczony dużym błędem i najlepiej widać że dziecko rośnie po ubraniach i po ilości miejsca zajmowanego w gondolce.
          • eowen Re: Siatki centylowe - problem? 18.09.15, 14:57
            Na pewno ma te siedemdziesiąt kilka, bo na długość od 2 miesięcy wchodzi w ubranka 74.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka