Dodaj do ulubionych

grupa krwi

08.07.05, 11:08
dziewczyny czy wyrabiałyscie swoim maluszkom grupe krwi?? wiem ze juz mozna od
6-misiaca..a czy wy juz moze to zrobiłyscie??

eva
Obserwuj wątek
    • haneczkaa Re: grupa krwi 08.07.05, 11:09
      kiedyś robili to zaraz po urodzeniu a mi w szpitalu powiedzieli że nie trzeba
      darmo kuć dziecka jak bedzie jej w przyszłości potrzebna to zrobią
      • mmala6 Re: grupa krwi 08.07.05, 11:15
        u nas zrobili zaraz po urodzeniu i wbili Matkowi do ksiazeczki zdrowia,to nie
        robia tak wszedzie?
    • pszczolka Re: grupa krwi 08.07.05, 11:37
      Witamsmile
      no niestety nie robią badań grupy krwii od razu po urodzeniu- niby w razie
      potrzeby są w stanie zrobić badanie bardzo szybko, ale...wypadki są też bardzo
      szybkie i niespodziewane (nikomu tego nie życzę). My zrobiliśmy badanie w 23
      miesiącu i zdziwiliśmy się- oboje mamy ORh +, a mała ORh (-, więc w razie
      wypadku moglibyśmy wprowadzic lekarza w błąd. Radzę zrobić badanie kiedy to
      tylko mozliwe.
      Pozdrawiam Maja
    • eva_05 Re: grupa krwi 08.07.05, 11:47
      otóz mi powiedziano ze grupa krwi dziecka zmienia sie do 6miesiaca i dlatego ta
      co robia po urodzeniu nie wpisuja do ksiazeczki..tak mi powiedziano w szpitalu
      bo tez chciałam potwierdzenia

eva
      • pszczolka Re: grupa krwi 08.07.05, 11:52
        nie wiedziałam, ze grupa zmienia sie do 6 miesiąca. Uważam, ze warto wiec po 6
        miesiacu zrobić badanie. Ja na serio byłam w szoku gdy dowiedziałąm sie o
        grupie krwii małej ( bo byłam przekonana, ze ma grupe krwii po nas, a nie po
        dziadku).
        • dorota751 Re: grupa krwi 08.07.05, 12:02
          Mojemu dziecku robili badanie, ale dostałam tylko karteczkę z wynikiem. Nie
          wstęplowalil do KZ, dlatego że może się zmienić. Tak też jest napisane w KZ, że
          wstęplować po dwukrotnym oznaczeniu.
          Dorota
      • joanna_poz Re: grupa krwi 08.07.05, 11:54
        To prawda.
        Mi tez tak odpowiedziano na moje pytanie, dlaczego zaraz po urodzeniu nie
        zrobiono synkowi badania grupy krwi. Zdziwiło mnie to zresztą bardzo, że coś
        jeszce sie moze zmienić.
        • xemm1 Re: grupa krwi 08.07.05, 12:04
          A my mieliśmy zaraz po urodzeniu. W książeczkę mamy wpiętą karteczkę z
          oznaczoną grupą krwi, z tym, że jest tam wpisane zalecenie, żeby po 6 m-cu
          życia badanie powtórzyć.
    • mpenzi Re: grupa krwi 08.07.05, 12:45
      Ja też jeszcze nie robiłam badań. A moze któraś z was wie czy jezeli oboje
      rodzice maja Arh+ to dziecko moze mieć inną grupę?
      • 5_monika Re: grupa krwi 08.07.05, 12:58
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=20363855&a=20366343
      • iwoniaw Re: grupa krwi 08.07.05, 17:01
        mpenzi napisała:

> Ja też jeszcze nie robiłam badań. A moze któraś z was wie czy jezeli oboje
        > rodzice maja Arh+ to dziecko moze mieć inną grupę?

W takiej sytuacji dziecko może mieć ARh+, ARh-, 0Rh+ lub 0Rh-
    • mmala6 Re: grupa krwi 08.07.05, 16:16
      Przpraszam, oczywiscie u nas tez nie wpisali do KZ tylko przypieli
      karteczke.Sprawdzilamsmile)
      Nie mialam pojecia ze moze sie zmienic.....dziwne...
    • kontoani Re: grupa krwi 08.07.05, 16:57
      a nam wpisali do ksiażeczki tylko z zaznaczeniem ze to krew z pępowiny. Ciekawe
      czy sie zmieni? Szczerze mówiac pierwsze słysze ze grupa krwi moze sie zmienić!
      Ania
      • aada100 Re: grupa krwi 08.07.05, 22:02
        U też. Kindze wpisali do KZ krew pępowinowa 0 Rh(-), Łukasz miał oznaczoną
        grupę w epikryzie wypisowej ze szpitala też 0 Rh (-). Ja mam grupę krwi A Rh(-
        ), mąż ma A Rh(+) a dzieci 0 Rh (-).Jak to możliwe - po dziadkach?
        • ania800 Re: grupa krwi 09.07.05, 09:38
          nie wiem jaką grupę krwi ma mój mateusz bo w szpitalu nie robili ale mam zaniar
          zrobić tezmnie dziwi ta zmiana po 6 miesiacu ale jak tak mowią to pewnie tak jest
          a co do odziedziczenia grupy po dziadku to już w ogóle dla mnie szok zawsze
          myślalam że jak oboje rodzice mają tą sama grupe to dziecko tez taką będzie
          mialo tak jest u mnie moi rodzice maja 0 Rh+ nas jest trójka i wsztyscy mamy
          0Rh+ hm.... dziwne są te grupy krwismile
    • nataliamackowiak Re: grupa krwi 09.07.05, 11:39
      Ja mam RH- i przez to badano Oliwce krew juz po urodzeniu. Ma po tacie RH+.
      Nataliasmile
    • pszczolka Re: grupa krwi 09.07.05, 20:00
      podobno to możliwe by dziecko miało grupę krwii po dziadkach- ja z biologi tego
      kompletnie nie pamietam, ale kiedy ja miałam biologie daaaaawno temu. Lekarka
      mi powiedziała, że można w laboratorium zrobić "krzyżówki krwii" i wyjdzie po
      kim (dziadku, babci itd.) maleństwo ma grupę krwii.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka