eva_05 08.07.05, 11:08 dziewczyny czy wyrabiałyscie swoim maluszkom grupe krwi?? wiem ze juz mozna od 6-misiaca..a czy wy juz moze to zrobiłyscie?? eva Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
haneczkaa Re: grupa krwi 08.07.05, 11:09 kiedyś robili to zaraz po urodzeniu a mi w szpitalu powiedzieli że nie trzeba darmo kuć dziecka jak bedzie jej w przyszłości potrzebna to zrobią Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: grupa krwi 08.07.05, 11:15 u nas zrobili zaraz po urodzeniu i wbili Matkowi do ksiazeczki zdrowia,to nie robia tak wszedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolka Re: grupa krwi 08.07.05, 11:37 Witam no niestety nie robią badań grupy krwii od razu po urodzeniu- niby w razie potrzeby są w stanie zrobić badanie bardzo szybko, ale...wypadki są też bardzo szybkie i niespodziewane (nikomu tego nie życzę). My zrobiliśmy badanie w 23 miesiącu i zdziwiliśmy się- oboje mamy ORh +, a mała ORh (-, więc w razie wypadku moglibyśmy wprowadzic lekarza w błąd. Radzę zrobić badanie kiedy to tylko mozliwe. Pozdrawiam Maja Odpowiedz Link Zgłoś
eva_05 Re: grupa krwi 08.07.05, 11:47 otóz mi powiedziano ze grupa krwi dziecka zmienia sie do 6miesiaca i dlatego ta co robia po urodzeniu nie wpisuja do ksiazeczki..tak mi powiedziano w szpitalu bo tez chciałam potwierdzenia eva Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolka Re: grupa krwi 08.07.05, 11:52 nie wiedziałam, ze grupa zmienia sie do 6 miesiąca. Uważam, ze warto wiec po 6 miesiacu zrobić badanie. Ja na serio byłam w szoku gdy dowiedziałąm sie o grupie krwii małej ( bo byłam przekonana, ze ma grupe krwii po nas, a nie po dziadku). Odpowiedz Link Zgłoś
dorota751 Re: grupa krwi 08.07.05, 12:02 Mojemu dziecku robili badanie, ale dostałam tylko karteczkę z wynikiem. Nie wstęplowalil do KZ, dlatego że może się zmienić. Tak też jest napisane w KZ, że wstęplować po dwukrotnym oznaczeniu. Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: grupa krwi 08.07.05, 11:54 To prawda. Mi tez tak odpowiedziano na moje pytanie, dlaczego zaraz po urodzeniu nie zrobiono synkowi badania grupy krwi. Zdziwiło mnie to zresztą bardzo, że coś jeszce sie moze zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
xemm1 Re: grupa krwi 08.07.05, 12:04 A my mieliśmy zaraz po urodzeniu. W książeczkę mamy wpiętą karteczkę z oznaczoną grupą krwi, z tym, że jest tam wpisane zalecenie, żeby po 6 m-cu życia badanie powtórzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mpenzi Re: grupa krwi 08.07.05, 12:45 Ja też jeszcze nie robiłam badań. A moze któraś z was wie czy jezeli oboje rodzice maja Arh+ to dziecko moze mieć inną grupę? Odpowiedz Link Zgłoś
5_monika Re: grupa krwi 08.07.05, 12:58 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=20363855&a=20366343 Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: grupa krwi 08.07.05, 17:01 mpenzi napisała: > Ja też jeszcze nie robiłam badań. A moze któraś z was wie czy jezeli oboje > rodzice maja Arh+ to dziecko moze mieć inną grupę? W takiej sytuacji dziecko może mieć ARh+, ARh-, 0Rh+ lub 0Rh- Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: grupa krwi 08.07.05, 16:16 Przpraszam, oczywiscie u nas tez nie wpisali do KZ tylko przypieli karteczke.Sprawdzilam) Nie mialam pojecia ze moze sie zmienic.....dziwne... Odpowiedz Link Zgłoś
kontoani Re: grupa krwi 08.07.05, 16:57 a nam wpisali do ksiażeczki tylko z zaznaczeniem ze to krew z pępowiny. Ciekawe czy sie zmieni? Szczerze mówiac pierwsze słysze ze grupa krwi moze sie zmienić! Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aada100 Re: grupa krwi 08.07.05, 22:02 U też. Kindze wpisali do KZ krew pępowinowa 0 Rh(-), Łukasz miał oznaczoną grupę w epikryzie wypisowej ze szpitala też 0 Rh (-). Ja mam grupę krwi A Rh(- ), mąż ma A Rh(+) a dzieci 0 Rh (-).Jak to możliwe - po dziadkach? Odpowiedz Link Zgłoś
ania800 Re: grupa krwi 09.07.05, 09:38 nie wiem jaką grupę krwi ma mój mateusz bo w szpitalu nie robili ale mam zaniar zrobić tezmnie dziwi ta zmiana po 6 miesiacu ale jak tak mowią to pewnie tak jest a co do odziedziczenia grupy po dziadku to już w ogóle dla mnie szok zawsze myślalam że jak oboje rodzice mają tą sama grupe to dziecko tez taką będzie mialo tak jest u mnie moi rodzice maja 0 Rh+ nas jest trójka i wsztyscy mamy 0Rh+ hm.... dziwne są te grupy krwi Odpowiedz Link Zgłoś
nataliamackowiak Re: grupa krwi 09.07.05, 11:39 Ja mam RH- i przez to badano Oliwce krew juz po urodzeniu. Ma po tacie RH+. Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolka Re: grupa krwi 09.07.05, 20:00 podobno to możliwe by dziecko miało grupę krwii po dziadkach- ja z biologi tego kompletnie nie pamietam, ale kiedy ja miałam biologie daaaaawno temu. Lekarka mi powiedziała, że można w laboratorium zrobić "krzyżówki krwii" i wyjdzie po kim (dziadku, babci itd.) maleństwo ma grupę krwii. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś