beciulek25 10.08.05, 08:17 mój synek skończył 4 m-ce i nie podnosi główki gdy sie go podciąga do pozycji siedzącej,czy to powód aby sie niepokoić?może powiedzieć o tym lekarzowi??czy mały powinien w tym wieku już to umieć?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zbrojwskas Re: nie podnosi główki 10.08.05, 08:44 mysle ,ze powinnas powiedziec to lekarzowi. wszystkiego dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
olida Re: nie podnosi główki 10.08.05, 09:04 zdecydowanie powinien już podnosić. Mój zaczął dopiero jak miał jakieś 4m i tydzień. U nas było stwierdzone napięcie mięśniowe, blokada barków i jednocześnie wiotkość. Po intensywnej dwutygodniowej rehabilitacji (chodziliśmy na nią) synek niesamowicie się podciągnął. Porozmawiaj z lekarzem, być może uzna, że sesnowne jest wysłac go do neurologa, chociażby po to by to sprawdzić. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monikamw3 Re: nie podnosi główki 05.12.05, 10:20 Uwazam, ze powinnaś powiedzieć o tym lekarzowi i niech on zdecyduje czy ma jeszcze czas czy trzeba skontrolować u neurologa. Pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
agusia1978 Re: nie podnosi główki 10.08.05, 09:06 Na pewno trzeba o tym powiedzieć lekarzowi. Powinien już główkę podnosić. Moze potrzebna będzie rehabilitacja. Wszystkiego dobrego dla synusia. Odpowiedz Link Zgłoś
matania Re: nie podnosi główki 10.08.05, 09:35 powinnaś pójść na wizytę do neurologa, pewnie będziecie ćwiczyć dużego jelonka będzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: nie podnosi główki 10.08.05, 09:39 Przeciez chodzisz na szczepienia co 6tyg i lekarz wtedy bada dziecko.Nic nie powiedzial? Moj synek podciagnal glowe do siadu jak na 2-3 dni przed skonczeniem 5-tego m-ca, a neurologicznie u niego wszystko ok.Leń po prostu. Jezeli chcesz przesle Ci jedno cwiczonko, ktore mozesz robic z maluchem aby zalapal o co chodzi.Oczywiscie przy zalozeniu, ze jest wszystko w porzadku pod wzgelem neurlogicznym. Ja to cwiczenie robilam moze przez 5dni po kilka razy dziennie i potem nagle synek sam sie podciagnal.Nie wiem czy to dzieki tym cwiczeniom, czy po prostu "zachcialo" mu sie) Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka81 Re: do mmala6 10.08.05, 10:47 Jeśli możesz to mi też prześlij to ćwiczonko. Bardzo proszę i z góry dziękuję. halinazdunska@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
edi26 Re: do mmala6 11.08.05, 16:46 mogę również prosić o te ćwiczenie? moja mała ma 6 miesięcy i tez nie podnosi sie do siadania za rączki. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolk Re: nie podnosi główki 04.12.05, 21:02 Ponieważ dotknął mnie ten sam problem czy mogę prosić o przesłanie tego ćwiczenia na wiolk@op.pl ?? z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
noddy Re: nie podnosi główki 10.08.05, 10:52 Hej Moja ma prawie 4 i też nie podnosi a neurolog mówi, ze wszystko z nia ok spróbuj tak: Usiądz na kanapie i zegnij nogi w kolanach, połóż dzidzię na nogach swoich tak aby główka była wyżej niż ciałko, złap z nią kontakt wzrokowy i spróbuj dzwignąć ją za rączki - zobaczysz jak podniesie główkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: nie podnosi główki 10.08.05, 11:59 Wlasnie, we wszystkich tego typu cwiczeniach "dziecko naturalnie podciaga glowe".Guzik prawdaMoj synek sie patrzyl gleboko w oczy, rechotal na calego a glowa ani drgnela))Az pewnego slonecznego poranka, podciagnelam go normalnie na przewijaku a on siup! i siedzi... Oczywiscie cwiczenie jest ok, to stymulowania dziecka i pmagania mu.Pisze, aby mamy ktore beda to robic a dziecko ani drgnie nie pomyslaly od razu, ze cos jest nie tak) Odpowiedz Link Zgłoś
indra2 Do mmala6 10.08.05, 12:22 Czy mogę także prosić o to ćwiczenie na indra@op.pl Z góry dziękuję Pozdrawiam aga Odpowiedz Link Zgłoś
atenka11 Re: nie podnosi główki 10.08.05, 12:40 jak dziecko nie podnosi glowy przy pociaganiu do siadu do 3m-ca , to nalezy skontrolowac u neurologa. Jest to odruch , ktory powinien sie pojawic. moze to swiadczyc o obnizonym centralnie napieciu miesniowym i wzmozonym na obwodzie lub ogolnie o oslabionym. Odpowiedz Link Zgłoś
michalina7 Re: nie podnosi główki 10.08.05, 14:38 Zakupiłam książkę "pierwszi rok życia dziecka" i tam jest napisane, że dzieci mogą przyciągać główkę już w trzecim miesiącu, ale generalnie dzieje się to w w 4 (4,5) miesiąca. Powiedz o tym pediatrze, ale nie zamartwiaj. na pewno wszystko jest dobrze. Kazde dziecko ma inne tempo rozwoju. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michalina7 Re: nie podnosi główki 10.08.05, 14:36 Mój Mały zaczął przyciągać główkę do klatki piersiowej przy podnoszeniu za rączki gdy skończył 4,5 miesiąca. Pediatrzyca mówiła, że to właściwy okres. Odpowiedz Link Zgłoś
asia0001 Re: nie podnosi główki 10.08.05, 16:07 Franke ma 3,5 miesiąca i główkę podnosi już miesiąc... Myslę że każde dziecko jest indywidualne także w tym względzie, ale powiedziałabym lekarzowi na takiej zasadzie, że lepiej powiedziec za dużo niż za mało. Odpowiedz Link Zgłoś