Dodaj do ulubionych

wybudza się co pół godz

07.02.06, 23:11
hej.wybaczcie jezeli sie powtarza tek ale niestety niemam czasu dzisiaj poczytac a bardzo prosze o rady.
moja 6-cio mies córcia karmiona piersią wybudza sie ze snu dosłownie co 30,40min,niewiem co jej jest. Nie jest to az tak bardzo uciązliwe dla mnie bo śpi ze mną ale zastana wiam sie czy tak czesto moze dziecko jeśc w nocy,przeciez ten malutki żałądeczek powinien troszke odpocząć w nocy.dodam ze mała od początku nie przespała nocy ale budziła sie co 1,5, 2 lub czasami 3godz.a teraz to jest tragedia.
Obserwuj wątek
    • igulinda Re: wybudza się co pół godz 07.02.06, 23:16
      byc moze masz suche powietrze w mieszkaniu i chce jej sie pic
      • asia06 Re: wybudza się co pół godz 08.02.06, 01:50
        A może za zimno, a może za gorąco... To też czasami przyczyna pobudek maluchów.
        Zaobserwowałam na swojej.
        • oda100 Re: wybudza się co pół godz 08.02.06, 07:16
          ma pewnie gorszy okres, zeby moze, zbyt duzo bodzcow. Moj syn bardzo zle spal,
          jak chwilowo mieszkalam u rodzicow, bylo tam zawsze mnostwo ludzi i duzo halasu
          i za goraco.
          Moj synek ma prawie 7 miesiecy i mniej wiecej od 5 m-ca spi gorzej niz
          wczesniej. Sa noce lepsze i gorsze, czasem tez zostawiam go przy sobie dla
          wygody, ale staram, sie odkladac w nocy do lozka. Ostatnie wieczorne godziny
          aktywnosci sa niekrotsze niz 3 godziny - aby synek byl troche zmeczony, ale bez
          nadmiaru bodzcow, zeby sie z kolei nie nakrecal. Ja akurat probuje nie karmic
          czesciej niz co 3 godziny w nocy, staram sie przeciagac karmienie, jak sie maly
          budzi to daje smoczka, glaszcze , czasem powtarzam czynnosc 4 racy. Jak domaga
          sie bardzo, a juz mija te 3 godziny, karmie go. Nawet sobie ostatnio zapisuje
          godziny spania, karmienia zeby dostrzec jakas regule. Chyab spi nieco lepiej
          jak jest w swoim lozku i mniej je.
          Coz, duzo pisze sie o zlym spaniu i czestym jedzeniu dzieci kilkutygodniowych,a
          jak zajrzysz sobie na forum to zobaczysz ze wlasnie od 4,5 m-ca duzo dzieci
          zaczyna miec problemy ze snem, potem 8 miesieczniaki maja tez trudniejszy
          okres. A przy karmieniu piersia - nocna czestotliwosc to problem wiekszosci
          mam. Chyba ze zaczniesz oduczac, "usnij wreszcie", ale o tym pewnie wiesz
    • baaasiiia Re: wybudza się co pół godz 08.02.06, 09:41
      Witaj
      Jakbym czytała o moim Marcinie. Ma 5 miesięcy i od kilku nocy jest tragedia. On
      też nie przesypiał całej nocy, ale potrafił zrobić sobie przerwę nawet 6
      godzinną. A teraz co godzinę chce jeść! I nie jest to pociumkanie i zaśnięcie
      tylko jedzenie - rzuca się na pierś jakby od trzech dni nie jadł, je, potem
      odkładam go śpiącego do łóżeczka i za godzinę polka od nowa! Powoli wysiadam! W
      akcie desperacji wzięłam go na pół nocy do naszego łóżka naiwnie myśląc, że nie
      będzie się budził. Akurat! Było to samo, tylko ja się nie nabiegałam do
      łóżeczka. Też nie bardzo wiem co robić. Wydaje mi się, że pokarmu mam
      wystarczająco dużo, ale może on się jednak nie najada? A może to ząbki? A może
      kolejny skok rozwojowy? Może ktoś ma jakieś rady na tę sytuację?
      Pozdrawiam
      Basia
    • malgocha6 Re: wybudza się co pół godz 08.02.06, 10:02
      CZeść. Mam synka w wieku 6,5 miesiąca i ten sam problem co Ty. Ja daję mu na
      noc ( o 8 godz.)po kąpieli kaszkę ryżową na wodzie po której śpi do godziny
      1.30 w nocy, a potem juz pobudka co 0,5 godz. co godzinę. Głodny nie jest bo
      karmię go piersią. Pediatra powiedziała, że to ząbki i dlatego tak marudzi w
      nocy. Ja to usypiam na stojąco, chyba trzeba to po prostu przeczekać.
    • marzec7 Re: wybudza się co pół godz 08.02.06, 10:03
      Moim zdaniem dzieci w tym wieku można już uczyć przesypiania nocy. Wszystko
      zależy od tego, na ile nocne pobudki dziecka są dla Ciebie uciążliwe. Dla mnie
      były bardzo ciężkie dlatego oboje moich dzieci nauczyłam przesypiania nocy.
      Poniżej wklejam link do wątku, w którym opisywałam jak to było u moich dzieci.
      Pozdrawiam

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=30174436&a=30174436
      • darowoga Re: wybudza się co pół godz 08.02.06, 11:44
        witam, mam pytanie do Ciebie, jako ze udalo Ci sie nauczyc przesypiania nocy-
        jakies 3 tygodnie temu nauczylam córeczkę(14 lutego skonczy 6 miesiecy)
        samozdielnego zasypiania w lozeczku;poszlo gladko-I wieczora plakala 1 h, II
        juz 5 minut a od III zasypia zupelnie sama.Tak samo jest w dzien. Uwazam to za
        ogromny sukces, bardzo mi to ulatwilo zycie.Tylko to nie koniec, byloby zbyt
        pieknie.I nocy obudzila sie 2 razy(nakarmilam), II tylko raz, a od kolejnych
        wszystko oprocz zasypiania wrocilo do normy, czyli kilka pobudek, a nawet
        kilkanascie.Nie wiem co z tym robic, prawie co noc zaczynamy terapie od
        poczatku, dodam ze nic sie nie zmienilo, my z mezem dalej spimy "na wygnaniu",
        na kanapie w pokoju obok.Dlaczego ona sie budzi?Od jakiegos czasu przyjelam ze
        karmie ja tylko raz ok 1, 2. Niekarmienie nie wchodzi w gre, bo wtedy juz nici
        ze spania.jak oduczyc karmienia?jakbys miala pomysl, to dzieki, pozdrawiam
        • marzec7 Do: darowoga 08.02.06, 22:13
          Metoda nauki przespiania całych nocy jest opisana w książce "Uśnij wreszcie".
          Mogę Ci ją przesłać. Po tym jak poradziłaś sobie z nauką samodzielnego
          zasypiania w łóżeczku, powinno Ci pójść bardzo łatwo z usunięciem nocnych
          pobudek. Ważne jest, aby podejść do tego konsekwentnie, tzn. jeżeli zdecydujesz
          się, aby nie karmić małej w nocy, to nie można kamić ani razu. Dziecko musi
          otrzymywać jeden stały komunikat "W nocy śpimy, a nie jemy."
          • darowoga Re: Do: darowoga 09.02.06, 09:08
            dzięki, jestem po lekturze obu książek(usnij..., każde
            dziecko...);przestudiowalam je po kilka razy, ale oni skupiaja sie glownie na
            nauce usypiania, a my mamy to juz za soba, nie pisza duzo o oduczaniu nocnego
            jedzenia i tych wybudzeniach;chyba musze poczekac, az moja Pani sama zrezygnuje
            z jedzenia, oby to sie stalo;pozdrowienia;
            • marzec7 Re: Do: darowoga 09.02.06, 17:48
              W książce "Uśnij wreszcie" nauka usypiania oznacza naukę zasypiania zarówno na
              początku nocy, jak i w trakcie oraz niekarmienie w nocy. Dziecko, jak każdy
              człowiek, przebudza się w nocy parokrotnie i zaraz zapada w sen. Normalnie trwa
              to na tyle krótko, że tego nie pamiętamy. Jeżeli dziecko ma nieprawidłowe
              nawyki, to wybudza się bardziej i domaga jedzenia, bo takie ma
              skojarzenia: "Aby zasnąć, muszę jeść". Celem metody opisanej w książce jest
              zmiana tego nawyku i nauczenie dziecka, że w nocy po tym krótkim przebudzeniu,
              zapada z powrotem w sen i nic nie je.

Mam nadzieję, że trochę Ci to rozjaśniło obraz sytuacji i przeczytaj dokładnie
              książkę

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka