Dodaj do ulubionych

częste karmienie

06.03.06, 11:27
Moja niunia skończyła 7 tygodni. Karmię ją wyłącznie piersią. Czytałam że
dziecko w tym wieku powinno sie karmic co 2-3 godziny. Mała domaga się jednak
mleczka co ok godzinę ( w ciągu dnia) i jeśli nie dostanie jeść zaczyna
krzyczeć. Próbowałam dawać jej smoczka ale zupełnie nie potrafi go ssać. Jak
często kamicie swoje maleństwa?
Obserwuj wątek
    • metaphysics Re: częste karmienie 06.03.06, 11:31

ja przez 4-5 miesiecy karmilam niemalze non stop i to jedna piersia, bo mala
      tylko z jednej chciala ssac...ksiazkowe schematy karmienia co 2-3 godziny to w
      duzej mierze mit..sprobuj nauczyc ssac smoczka miedzy karmieniami, to chyba
      jedyne wyjscie...u mnie sie nie udalo, ale tobie moze sie powiedzie, powodzenia
    • b.bujak Re: częste karmienie 06.03.06, 11:32
      karmienie takich dzieciaczkow co 2-3 godziny to "stara szkoła";
      ja karmilam, wg obecnych zaleceń "na żądanie", czyli wtedy, gdy dziecko sie
      upominalo i nie liczyłam czasu i częstotliwości karmień; a może Twojemu dziecku
      chce sie pic, wiec czesto sie domaga piersi? nie masz za mocno nagrzanego domu,
      nawilzasz powietrze?
      • mlodamama16 Re: częste karmienie 06.03.06, 11:34
        Może i racja. Mieszkamy w bloku i powietrze może być wysuszone. Dzięki za radę.
        • magda270519761 Re: częste karmienie 06.03.06, 12:03
          Moja wytrzymywała bez cyca góra 1.5 godz. , chyba , że spała czasem 4 godz. i
          wtedy nie ssała, obydwie córki nawet jak były starsze to jadły co około 2
          godz , tylko , ze póżniej krótko.
          • mamawikusia Re: częste karmienie 06.03.06, 12:46
            mam ten sam problemiksmile
            właśnie chciałam napisać posta na ten temat,
            moja Daria tez non stop krzyczy o pierś, mam wrażenie ze jest przy niej non
            stop,
            najgorsze jest to ze kiedy rzeczywiscie jest głodna to ładnie ssie a kiedy chce
            poprostu mnie pomiętosic to nie chce jej sie otworzyć dobrze buźki i ssie mi
            sam czubek nawet wtedy kiedy po raz setny odrywam ją i przystawiam na nowo
            prawdidłowo ona spłyca uchwyt i bardzo bolą mnie piersi,
            tak marzyłam w ciązy ze będe karmić piersią a teraz kiedy Darai aie budzi mnie
            już bolą piersismile i corqaz częsciej myśle o butelce choć nie chce tak naprawde
            tego...
            o smoku tez moge zapomniec, właśnie próbowaliśmy 4 model smoczka i nic,kiedy
            tylko jej wkładam go do ust zanosi sie jeszcze bardziej,
            nie wiem co robić..
            • moniqqq Re: częste karmienie 06.03.06, 22:45
              A próbowałaś NUK??
              Moja małateż nie chciala a teraz już jest ok smile
          • karolcia86 Re: częste karmienie 06.03.06, 22:52
            U mnie było co 1,5 h. Mogłam zegarki regulować. W nocy trochę rzadziej 2-3h.
            Ja słyszałam, że właśnie tyle trwa cykl trawienia w niemowlaka "na cycu".
    • asik_cz Re: częste karmienie 06.03.06, 13:50
      Pierwszą córkę karmiłam na żadanie, czyli na okrągło. Problem bowiem w tym, że
      młodym mamom nikt nie tłumaczy, co to znaczy "na żądanie" - wydaje się nam, że
      każdy płacz dziecka jest żądaniem pokarmu. A naprawdę tak nie jest! Jestem mamą
      trzech dziewczynek, starsze karmiłam po 15 miesięcy (pół roku wyłącznie
      piersią), najmłodsza ma osiem miesięcy i nadal ją karmię. Przed trzecim porodem
      udało mi się kupić książkę angielskiej "zaklinaczki dzieci" Tracy Hogg - "Język
      niemowląt" (w ofercie Klubu dla Ciebie adres chyba www.KDC.pl)Polecam gorąco!!!
      Dużo praktycznych dobrych rad dla mam, które pomogły mi spokojnie reagować na
      potrzeby mojego dziecka, rozpoznawać je ucząc sie jego języka - płaczu. Płacz
      jest bowiem językiem dziecka i jeśli nauczysz się dobrze go słuchać, zobaczysz,
      że bardzo jest zróżnicowany. Mała była od początku i jest nadal świetnie
      "wyregulowana", sama trzymała sie swojego planu dnia i zwykle szybko wiedziałam,
      czego potrzebuje, bo wynikało to z "rozkładu jazdy". Oczywiście nic na siłę, ale
      uwierz mi,że wielu dzieciom (i ich zmęczonym mamom) dobrze robi taki schemat.
      Oczywiście jeśli jest elastyczny. Jeszcze raz polecam książkę, mądra jest.
      Oczywiście Twoja niunia może też po prostu tak mieć, że je częściej i nic z tym
      nie zrobisz, ale warto spróbować. Pozdrawiam
    • asfa1 Re: częste karmienie 06.03.06, 15:19
      tez karmiłam tak często, bo tego potrzebowało dziecko, teraz ma ponad 3
      miesiące karmię co 2, 2.5h
    • frania_1 Re: częste karmienie 06.03.06, 16:42
      ksiazka "Jezyk niemowlat" jest dostepna pod tym adresem:
      www.torun.mm.pl/~wakietka/jnth.pdf
      Ja tez na poczatku mialam ten problem, teraz moja coreczka ma 5 tygodni i
      karmie coraz rzadziej - i staram sie odczytywac jej placz. No i okazuje sie, ze
      czasem poplakuje czy pojekuje tylko dlatego, ze chce np. byc przytulona czy
      dlatego, ze jest rozdrazniona i potrzebuje spokoju, albo jest po prostu zmeczona
      i ma problemy z zasnieciem. Co do usypiania - niekoniecznie od razu trzeba brac
      ja na rece, czasem wystarczy poglaskac po glowce lub brzuszku. Oczywiscie nie
      zawsze umiem zgadnac, o co malej chodzi, ale robie postepysmile Sadze jednak,ze
      dzieci tak sie roznia od siebie, ze to sprawa bardoz indywidualna. Najwazniejsze
      to wierzyc w to, ze sie jest najlepsza mama dla swojego dziecka - bo tak jest!
      Nikt przeciez jej nie obserwuje tyle godzin na dobe co TY!
    • aaniac Re: częste karmienie 06.03.06, 19:43
      MójKarol ma skończone 4 miesiące. Od samego poczatku karmię go piersią (choć
      było trudno-po cc...).Synek domagał się baaardzo często mleczka- nawet co pół
      godziny (teściowa myślała, że to nie możliwe, żeby mleko nadal tam jeszcze
      byłowink )Teraz też nie jest różowowink, bo Maluch chce cycusia co 1,5-2 godziny
      (też w nocy).Ale mnie to na razie nie przeszkadza- czerpię z karmienia duuużo
      radoścismilePozdrawiam!
      • iwonagos Re: częste karmienie 06.03.06, 23:36
        moja mała ma 6 tyg. je różnie. w dzień czasem nawet co pół godziny. praktycznie
        nie wstaję ze starego "cycowego fotela". w nocy dzięki Bogu je co 2, 3 godz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka