Dodaj do ulubionych

pomoc w siadaniu

22.05.06, 22:58
Moja mała 20 go skończyła 5 miesięcy i mam pytanko czy powinnam ją naprzykład
sadzać tak na półsiedząc i podpierać poduszkami. Wiele osób mówi że nie bo ona
sama siądzie w swoim czasie. Nie sadzam jej wcale ale może powinnam by zaczęła
ćwiczyć plecki? Bo przecież nie będę woziła ją cały czas na leżąco i czekała
kiedy sama siądzie.Tak czy nie?????
Obserwuj wątek
    • grubaska20 Re: pomoc w siadaniu 22.05.06, 23:06
      wiesz, to chyba powinien stwierdzić wasz pediatra, czy to już pora na takie
      zabawysmile kwestia polega chyba na tym, na ile mała trzyma się sztywno i czy
      podciąga się do siadania trzymana za rączki
      • mooh Re: pomoc w siadaniu 22.05.06, 23:11
        Nie ma znaczenia, czy podciąga się sama trzymana za rączki. Podciąganie to
        jeszcze nie siadanie. Jeśli nie siedzi stabilnie, czyli - bez podpierania
        składa się jak scyzoryk - nie sadzać. Moja niedługo skończy 10 miesięcy i
        dopiero od mniej więcej 3 tygodni siedzi stabilnie. Owszem późno, ale również w
        normie. Niczego nie należy przyspieszać, w niczym nie "pomagać", bo można
        zaszkodzić. Dziecko samo oceni, kiedy będzie na tyle silne, by usiąść.
        • agafu Re: pomoc w siadaniu 22.05.06, 23:14
          nie podciągam jej bo nie chcę jej uszkodzić. Wnioskuję z tego że muszę się
          spytać lekarza niech on osądzi. Jak małą trzymam na rączkach to główka jeszcze
          mocno sztywna nie jest.Dzięki za odp.
          • mooh Re: pomoc w siadaniu 22.05.06, 23:19
            agafu napisała:

> Jak małą trzymam na rączkach to główka jeszcze mocno sztywna nie jest.

To znaczy, że jeszcze nie czas na siadanie. Powinna dużo czasu spędzać na
            brzuszku, turlać się do woli. To doskonała zaprawa przed siadaniem i
            raczkowaniem
            • luna333 Re: pomoc w siadaniu 23.05.06, 06:12
              poza tym na brzuszku wzmacnia sobie też kark czyli usztywni główkę, moja pediatra natomiast kazała młodego sadzać w leżaczku jak nie trzymał sztywno główki tzn podciągany do siadu za rączki nie pionizował jej
    • jaboszko Re: pomoc w siadaniu 23.05.06, 09:18
      Nie podpieraj Niuni poduszkami,niedojrzaly kregouslup bedzie se
      wykrzywial.Mozesz za to sadzajac Ja sobie na kolana opierac jej pleckami o Twoje
      cialo,mozesz tez stosowac lezaczek, ale koniecznie z usztywnionym materialem pod
      pleckami. PLecki cwicza sie b.dobrze np. poprzez lezenie na brzuszku - pod Twoim
      czujnym okiem niech lezy na brzuszku jak najczesciej. Poza tym pozycja na
      pleckach to tez cwiczenie dla kregoslupa. Moja Coreczka ma 10 miesiecy, jak Ja
      sie posadzi to siedzi bardzo ladnie i prosto, ale sama nie jest w stanie sie
      jeszcze z pleckow podciagnac do usiadniecia. Jest OKsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka