IP: *.* 22.07.02, 21:10
Mam pytanie do doświadczonych mam...Otóż usłyszałam niedawno, że dzieciaczki chowane w "pampersach" trudno przekonać do nocniczka. Nurtuje mnie to, bo używam właśnie jednorazowych pieluch ( w czasie upałów stosuję tetrowe )-ze względu na wygodę, a poza tym od urodzenia (3 miesiące) moja Julcia nie miała nigdy grama odparzeń itp-nie potrzebuję pudru, Sudocremu etc.więc myślę ,że to dla jej dobra, ale jeśli to prawda, że potem będą kłopoty z nocnikiem...Co robić??Pozdrawiam wszystkie eMamy serdecznie.
Obserwuj wątek
    • Gość: iberia Re: Pampersy IP: *.* 22.07.02, 21:51
      czesc,nie wiem jka bedzie u mojego synka ale powiem tyle ,iz pracujeac jako opiekunka z dziecmi nauczylam malucha korzystac z nocnika i to byl nasz wspolny sukces.obylo sie bez klopotow,placzow,stresow,po prostu na zasdzie dobrej zabawy i udalo sie.tak wiec sadze,ze nie ma co panikowac na zapas :-)pozdrawiamiza,mama Kubeczka "chowanego" w Huggies"achsmile
    • Gość: rybka Re: Pampersy IP: *.* 22.07.02, 22:21
      Byłam tak pouczona przez sąsiadkę teściów-babcię rok młodszej od mojej dziewczynki.Ale moje w pampersach ,gdy skończyło 2 latka korzystało z nocnika, a jej jeszcze nie.ćhyba nie miała racji.
    • Gość: kabat Re: Pampersy IP: *.* 23.07.02, 07:31
      Troczę to dziwne co piszesz. Dla mnie pielucha to pielucha jednorazowa czy nie to chyba dla dziecka ma o tyle znaczenie, że jak ma mokro to czuje bądź nie. Dziwi mnie dlaczego używasz tetrowych w czasie upałów, musisz je często zmieniać a dziecko po siusiu ma mokry kompres. Jednorazowe /ja używam HUGGIES/ są znacznie lepsze. Nie musisz tak często zmieniać a siusiu od razu zamieniane jst w żel i jest zdala od skóry dziecka. Poza tym nie słyszałam, żeby dzieci chowane na pieluchach jenorazowych miały problemy z nocnikiem. To chyba jakiś mit.Lidka
    • Gość: ATAX Re: Pampersy IP: *.* 23.07.02, 08:02
      Mój synek od drugiego miesiaca życia był chowany na pampersach, a w wieku 2 lat i 1 miesiąc zrezygnował z pampersów w ciagu 2 godzin bez większych stresów. Po prostu kiedy uznałam, ze prawdopodobnie mały jest gotowy do nocnika (meldował od pewnego czasu jak zrobił kupę w pampersa) to po prostu pewnego pieknego ciepłego dnia zdjęłam mu pampersy i powiedziałam, że od tej pory robimy do nocnika. Przez 2 godziny zasikał pięć par spodenek a do szóstych zrobił kupę po czym zaczął wołać na nocnik i tak woła do dziś. Z szerokiego grona swoich znajomych z małymi dziecmi wiem, że pampersy nie są ż a d n ą przeszkodą w nauce korzystania z nocnika. Więc sie nie stresuj, dalej spokojnie używaj pieluch jednorazowych, a kiedy przyjdzie czas na twoją córeczkę, na pewno nauczy się korzystać z nocnika.PozdrawiamATA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka