Dodaj do ulubionych

czkawka i ulewanie

28.06.07, 20:14
witam moja kochana córeczka we wtorek skonczyła tydzien .Martwie sie gdyz po
karmieniu nie zawsze sie jej odbije chociaz jest najedzona .Bardzo czesto jej
sie ulewa i to mnie martwi co robic??????????No i ta nieszczesna czkawka gdy
tylko ja rozbiore to zaraz dostaje czkawki Prosze poradzcie! Za dobre rady z
gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • gabea13 Re: czkawka i ulewanie 28.06.07, 20:27
      jeśli chodzi o czkawkę to normalne u noworodków. Tak reagują na ochłodzenie np podczas zmiany pieluszki i z czasem to mija. Dostają czkawki gdy zbyt się najadły lub w żołądku jest nadmiar gazów, Moja córa dostawała czkawki za każdym razem gdy amieniałam pampersiaka.
      • akulas1 Re: czkawka i ulewanie 28.06.07, 22:25
        Mój synek też ulewał i miał czkawkę bardzo często. Ulewanie przeszło (ma teraz 3
        miesiące), a czkawka często jest.Pojawia sie też po jedzeniu. Trzeba ponosic i
        przejdzie. Mówią, ze dziecku to nie przeszkadza. Ulewaniem sie nie przejmuj, o
        ile mała przybiera na wadze.
    • oli77 Re: czkawka i ulewanie 28.06.07, 22:46
      Moja córeczka podobnie i czka i ulewa. Pediatra w szpitalu mówiła, ze niektóre
      noworodki nie potrafią odbijać, więc z czasem się nauczy. Moja Agata mimo że
      odbija i to pięknie, nawet i po kilka razy jak chłop wink to zwykle jej się coś
      uleje...
      • paniwaz Re: czkawka i ulewanie 28.06.07, 22:56
        Słyszałam teorię, że jak się dziecku nie odbije do minuty, to wcale się nie
        odbije. I poniekąd się z tym zgadzam. Poniekąd, gdyż zauważyłam, że jak małemu
        sie nie odbije do minuty to kładę do na chwilę do łóżeczka i ponownie podnoszę -
        wtedy "bekuś" murowany. Spróbuj. Ale niestety, nawet jak się odbije a później
        dziecko dostanie czkawki, to i tak się uleje. Niestety sad Pozdrawiam Pani Wąż
    • torianka Re: czkawka i ulewanie 29.06.07, 09:48
      Czkawkę dziecko może dostać z zimna - dobrze sprawdza się przebieranie pod
      przykryciem.Moja córeczka dostaje czkawki też jeśli odbije jej się, gdy leży.Co
      do ulewania - dobrze by było gdyby twoja córeczka miała wyżej główkę (u nas do
      tej pory pod nogami łóżeczka od strony głowy leżą książki), no i kładź ją na
      boczku (tylko na zmianę - raz na lewym raz na prawym), żeby się nie zachłysnęła.
      Pozdrawiam
    • justy11 Re: czkawka i ulewanie 29.06.07, 11:20
      Moja córka ma 6 miesięcy i nadal jej się ulewa, świadczy to o nie do końca
      wykształconym układzie pokarmowym, ale to normalne i z czasem przejdzie. Czkawka
      natomiast występuje nieraz gdy dziecku jest zimno ale nie koniecznie może być to
      po prostu normalna czkawka. Nie masz czym się martwić.
      -----
    • justek1 Re: czkawka i ulewanie 29.06.07, 11:43
      Być może nie ma się czym martwić, bo czkawka i ulewanie jest częste u
      noworodków. Ja jednak (z własnego doświadczenia) zbadałabym dziecko u dobrego
      pediatry. Mój synek(obecnie 6 m-cy) często miał czkawkę, ulewał, a do tego mało
      i niespokojnie spał. W przychodni za każdym razem, kiedy mówiliśmy, co nas
      niepokoi dowiadywaliśmy się, że "taka jego uroda". Dopiero po dwóch miesiącach
      inny pediatra rozpoznał refluks. Po zastosowaniu leczenia zachowanie Małego
      zmieniło się, a my w końcu odetchneliśmy, ale przez dwa miesiące męczyliśmy
      dziecko i siebie (szlag mnie trafia, kiedy myślę o naszej służbie zdrowia).
      Daltego jeśli zauważysz też inne objawy:niespokojny sen, dziwne odginanie
      główki do tyłu, niespokojne jedzenie skonsultuj sie z lekarzem. Refluks może
      nie jest groźny, ale dla dziecka na pewno uciążliwy i męczący. Wczoraj właśnie
      na kontroli dowiedzieliśmy się, że Małemu znowy refluks "rozbujał się", o czym
      świadczy m.in. męcząca go od kilku dnia czkawka.
      • aqua.27 do justek1 29.06.07, 12:28
        justek1, możesz napisać coś więcej o objawach refluksu? no i na czym polega
        leczenie? podejrzewam, że córcia to ma, a wizytę mam dopiero za kilka dni u
        pediatry.
        • justek1 Re: do justek1 29.06.07, 13:15
          Witam. więc tak jak pisałam wcześniej nasze dziecko mało spało, dosłownie w
          dzień zasypiało kilkarazy po 20-30 min. W nocy też nie było ciekawie, co chwilę
          się wybudzał. Zaczeło nas to niepokoić, bo wydawało nam sieże noworodek
          potrzebuje więcej snu niż 5-6 godzin na dobę. Lekarz w przychodni cały czas nas
          uspokajał, że wszystko w porządku i tak przez 2 miesiące. W końcy poszliśmy
          prywatnie na wizytę. Pani doktor od razu, gdy zobaczyła jak Mały przy
          rozbieraniu odchyla główkę do tyłu i pręży(jakby się przeciągał - do tej pory
          kiedy tak robił cieszeliśmy sięże tak pięknie się przeciąga...)stwierdziła, że
          to typowy objaw refluksowy-0 dziecko instynktownie odchyla główkę do tyłu
          zamykając przełyk, wtedy treść z żołądka przez chwilę się nie cofa i to
          przynosi ulgę. Obserwuj, czy twoje dziecko nie ma odruchu przełykania i czy się
          nie krzywi np przez sen. Nasz tak robił. Typowym objawem jest też ulewanie i
          czkawka, chociaż nasz Michałek mocniej zaczął ulewać ok.3 -go miesiąca. W
          leczeniu stosowaliśmy najpierw ranigast (robiony na receptę), teraz gasprid.
          Kiedy objawy się nasilają (np teraz przy ząbkowaniu, dziecko robi się
          niespokojne, gorzej i nerwowo je, przez kilka dni do gaspridu dodajemy
          ranigast. Przez pewien okres stosowaliśmy bioprazol ale na niego nie działał.
          Mam jednak nadzieję, że to nie refluks, bo to cholerstwo jest uciążliwe przede
          wszystkim dla dzieciaczka, ale dla rodziców również. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka