agata688 16.02.08, 23:08 co oznacza jak dziecko "nie miesci" sie w siatkach centylowych(powyzej normy),zarowno wzrost jak i waga???czy ktos tak mial?i jakie sa konsekwencje?bardzo sie martwie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jorn1 Re: za duze dziecko?! :( 17.02.08, 00:49 Ale czym sie tak martwisz? Moj starszy Syn urodzil sie z waga 4350, dlugi 62 cm, od samego poczatku byl poza siatka centylowa wzrostu i tak jest nadal, teraz ma 2 i pol roku. Waga waha sie w granicach 90- 75 centyla. Jest wysoki i bardzo szczuply.. Nie martwie sie tym zupelnie, co wiecej wyglada na to ze moj mlodszy Synek tez wyleci poza siatke centylowa i to w obu parametrach. Po prostu sa duzi,po mezu, ja tez urodzilam sie jako prawie pieciokilowe dziecko, w wieku dojrzewania nagle przestalam rosnac i teraz wzrost mam przecietny. A jak duze jest Twoje dziecko? Rozmawialas z lekarzem o jego wadze/wzroscie? Mysle ze lekarz zwrocilby uwage gdyby cos z dzieckiem bylo nie tak. A siatki centylowe to tylko statystyka Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edzia.79 Re: za duze dziecko?! :( 17.02.08, 11:55 moja 7 miesieczna coreczka jest na 50 centylu ze wzrostem i 3 centylu z waga. jest dluga i chuda,prawdziwa laska Odpowiedz Link Zgłoś
annalalik Re: za duze dziecko?! :( 17.02.08, 13:28 Ile dziecko już ma miesięcy, jak jest duże i czym je karmisz? Jeśli karmisz piersią to nie masz się czym martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
nataliak9 Re: za duze dziecko?! :( 17.02.08, 14:44 ja mam takie duze dziecko. córeczka jest proporcjonalna. nie widze powodu do zmartwienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_cu Re: za duze dziecko?! :( 17.02.08, 15:04 Gdyby wzrost był dużo niżej, a waga powyżej normy i do tego dziecko karmione butelką, można by się martwić. Jeśli i wzrost, i waga wychodzi poza siatkę, to oznacza, że masz po prostu duże dziecko. Ja też takowe posiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
enigmatic2 Re: za duze dziecko?! :( 17.02.08, 15:57 moja też wyszła poza siatkę centylową, ale pediatra powiedziała, że jest proporcjonalna. poza tym rozwija się prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
stefanfr Re: za duze dziecko?! :( 17.02.08, 17:46 ???? jak to za duże -dziecko jest jakie jest i juz - jezeli jak pisza kolezanki waga jest powyzej niz zrost - to sie martwic trzeba ..a jezelio ok? to po co??? taka jego natura i juz!kazde dziecko jest inne jak kazdy dorosły mój ma 9 mc- ponad 12 kilo i 88 cm wzrostu )) i tez wychodzi poza siatki centylowe!! mocno) ale wzrost do wagi proporcjonalny - i ok! Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: za duze dziecko?! :( 17.02.08, 19:16 Siatki centylowe określają średnią populacje a nie normę. Ja mam dziecko non stop w 90 centylu wzrostu i 90 centylu wagi. Nawet nie wpadłam na to, żeby sie tym przejąć. Odpowiedz Link Zgłoś
saha_ra Re: za duze dziecko?! :( 17.02.08, 23:10 jak mi pediatra rzuca niezrozumiałym dla mnie i niepokojąco brzmiącym hasłem, to drążę temat do bólu. A jak się nie da wydrążyć, to zmieniam pediatrę. Lekarz ma leczyć dziecko i uspokajać rodziców a nie straszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
roneczka Re: za duze dziecko?! :( 18.02.08, 01:14 tak, jak mi lekarz coś rzuci niezrozumiałaym językiem to tez tu przychodzę pytać Dziecko w przo. Moj z wagą jest na 97 centylu a ze wzrostem dużżżo ponad 97 centyl. Gruby nie jest, ale wysoki)) Luzik, byle zdrowe było dziecię Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: za duze dziecko?! :( 18.02.08, 05:54 saha_ra napisała: > jak mi pediatra rzuca niezrozumiałym dla mnie i niepokojąco > brzmiącym hasłem, to drążę temat do bólu. A jak się nie da wydrążyć, > to zmieniam pediatrę. Lekarz ma leczyć dziecko i uspokajać rodziców > a nie straszyć. na szczescie to nie powiedzial nasz pediatraa poza tym to bardzo uspokoily mnie tutejsze mamusie))))))))dzieki!!!!!!!!!!!!!! saha_ra-pisalas gdzies ,ze podajesz dziecku kleik kukurydziany.mialabym prosbe jakbys przeczytala na opakowaniu,czy mozna go podawac dziecku uczulonemu na bialka mleka krowiego??z gory dzieki! - Odpowiedz Link Zgłoś
anneczka78 Re: za duze dziecko?! :( 18.02.08, 09:22 > saha_ra-pisalas gdzies ,ze podajesz dziecku kleik kukurydziany.mialabym prosbe > jakbys przeczytala na opakowaniu,czy mozna go podawac dziecku uczulonemu na bia > lka mleka krowiego??z gory dzieki! Można, tylko trzeba go przygotować na preparatcie mlekozastępczym a nie na mleku modyfikowanym. Jest bez białka krowiego i bez glutenu. Tak samo kleik ryżowy. Odpowiedz Link Zgłoś