Dodaj do ulubionych

Kilka probemów młodej mamy

26.10.03, 22:10
Witam e-mamusie.
Mam kilka pytań odnośnie mojego 17 dniowego maluszka.
1. Mały od trzech dni mało śpi, czasami po 10 - 15 minut i ciągle wydaje się
być głodny.
2. Jak śpi na boku to ma głowę wygiętą lekko do tyłu, jakby zadzierał nosek,
a jak leży na pleckach to w 90 % przypadków trzyma głowę w prawą stronę i
nie chce pozwolić na jej obrócenie w lewo lub prosto. Jak kilka razy kładłam
go na brzuszku, to podnosił główkę do góry.
3. Karmię piersią. Jak je z lewej jest ok, ale jak zacznie ciągnąć prawą to
czuję straszny ból, aż zaczynają mi lecieć łzy. Boję się, że przez to
wszystko mogę odstawić go od karmienia piersią, a nie chcę.
Czy to wszystko jest normalne?
Poradźcie coś.
Ela
Obserwuj wątek
    • flo5 Re: Kilka probemów młodej mamy 26.10.03, 23:28
      Ad 2.
      Moja corcia wyginala najpierw glowe a potem cala wyginala sie w palak. Pediatra
      prywatny polecil nam pojsc do neurologa, poszlismy i malej zalecono gimnastyke.
      Pediatra panstwowy powiedzial, ze jest OK.
      Moze zapytaj o to swojego (dobrego) pediatre.
      Pozdrawiam
    • zarra Re: Kilka probemów młodej mamy 27.10.03, 00:23
      Ad 3. Co do tego karmienia: od jak dawna jest ten ból przy karmieniu?
      Czy masz gorączkę? Taki ból występuje przy stanie zapalnym sutka.
      To się zdaża i minie (powinno po kilku dniach).
      Ad 1 i 3- po mojemu to ok. Moja 8 miesięczna Gabi też leżąc na boczku zadziera
      głowkę do góry i preferowała lewy boczek, teraz jest różnie.
      Jeśli dziecko całe się wygina w pałąk, wtedy trzeba do neurologa.
      • jarwlos Re: Kilka probemów młodej mamy 27.10.03, 21:00
        Tak mam od samego początku, temperatury nie mam. Od kilku dni zaczęłam
        stosować taki wybieg, że sciagam pokarm z tej prawej piersi do butelki i
        podaje butelke. Przy sciaganiu odciagaczem nie czuje bólu, myslalam, ze jak
        tak zrobie to powinno sie poprawic. Przystawilam malego do cyca i znowu ból.
        Nie wiem co jest. Pediatra i ginekolog powiedzieli ze to normalne i minie po
        kilku dniach. Te kilka dni trwa juz 18.
        Pozdrawiam
        • kubbik1 Re: Kilka probemów młodej mamy 28.10.03, 10:43
          no ja na pocztku karmienia tez mialam okropne bole brobawek
          minelo faktycznie po jakis 3tygodniach
          potem w jakims trzecim miesiacu dzecko pogryzlo mi brodawki(strsznie mocno
          potrafila lapac)no i znowu zaczal sie bol ale tylko lewej piersi bo jakos ta
          lewa mam bardzeij wrazliwa
          ciagnal sie ten bol chyba z miesiac czasu
          ale orzystawialm mala twardo do piersi
          a ha no a moze wogole masz te brodawki poranione wtedy mozna samrowac bepantenem
          takim specjalnym do piersi i mozna potem bez scierania tego bepantenu karmic
          maluszka musisz o ta masc zapytac w aptece
          no coz zycze powodzenie i wytrwalosci
          no i nie rezygnuj z przystawiania do persi bo uwierz to naprawde pomaga mimo ze
          moze troche bolec

pozdrowka

Magda
    • kubbik1 Re: Kilka probemów młodej mamy 27.10.03, 13:45
      hej
      odn 1 to moja corcia tez miala tzw fazy szybkiego wzrostu kiedy to prawie cale
      dnie i noce niestety tez wisiala przy cycku zdarza sie to w 3 potem w 6 tygodniu
      a potem okolo 3 miesiaca w kazdym razie karm ile mozesz wiem ze to troche
      meczace ale coz
      odn 3 to faktycznie mozesz miec lekkie zapalenie piersi ewentualnie zastój(czy
      wyczuwasz gdzies w piersi bolesny guzek??)najlepszym lekarstwem na to jest po
      prostu jak najczestsze przystaiwnie dziecka do piersi i to zaczynajac od bolacej
      piersi niech maly ciagnei ile moze
      powinno przejsc po dwoch trzech dniach
      szkoda ze nie napisalas wiecej o objawach
      jakby co to pytaj

pozdrawiam

MAgda mama Mai(12,06)
    • sylwik7 Re: Kilka probemów młodej mamy 29.10.03, 12:01
      Cześć!
      Ad.1 To, że noworodek bez przerwy chce jeść to normalne, chociaż są też
      dzieciaczki rzadziej dopominające się o cyca w tym pierwszym okresie.

Ad.2 Moja córka ur. 05.04.2003 r. też robił tak z główką. Jest to dość częste
      (noworodki mają wzmożone napięcie mięśniowe)co nie znaczy ,że należy to
      zupełnie zlekceważyć. Warto wspomnieć lekarzowi. Jeżeli mała nie chce zmieniać
      ułożenie głowki możesz jej podkładac kocyk czy pieluszkę pod ten bardziej
      ulubiony policzek. Ale nie można dopuścić by cały czas trzymała głowkę w jedną
      stronę.

Ad.3 Co do bólu przy karmieniu mogłabym napisać rozprawę naukową. U mnie trwało
      to około 3 tygodnie bardzo intensywnego bólu i 3 następne trochę mniejszego i
      przyprawiło mnie o depresję. Nie miałam stanu zapalnego ani też zastojów. Po
      prostu taka nadmierna wrażliwość. Początkowo brodawki miałam poranione. a po
      wygojeniu po prostu bolało mnie przy ssaniu koszmarnie tak jakby bardziej
      głębiej. Na pewno płakałam więcej z bólu niż moja mała w I-szym m-cu. Wiele
      razy byłam bliska rzucenia karmienia. Jestem z siebie dumna że nadal już 7
      miesiąc karmię.

Generalnie na 99% ból minie tylko wymaga to czasu , wytrzymałości i
      cierpliwości. Ja też odciągałam bo wtedy mniej bolało. Ale potem okazało się,
      że ból może z kolei pojawić się bo odciąganiem czasami miażdży się kanaliki
      mleczne i są uciśnięte i boli gdy napływa do nich mleko. Więc znów zaczęłam
      karmić normalnie z zacisniętymi zębami. Aha długo używałam osłonek na brodawki
      z Aventu - mnie pomagało.

Generalnie do dziś mam ciarki na plecach jak sobie przypomnę pierwsze 6 tygodni
      mojego macierzyństawa. Ale na szczęście im dłużej tym lepiej. Jeżeli tylko
      chcesz napisz do mnie sylwik7@gazeta.pl wiem że innym trudno zrozumieć jak nie
      przeżyli takiego koszmaru przy karmieniu. Może będę Cię w stanie wesprzeć.

Pozdrawiam serdecznie

Sylwia
    • marta_ewa Re: Kilka probemów młodej mamy 29.10.03, 15:48
      1.na poczatku pojemnosc brzuszka jest malutka ,czasem tez dziecko nie potrafi
      dobrze ssac -ja mysle ,ze to sie zmieni z czasem.Powinnas byc zrelaksowana i
      spokojna podczas karmienia ,nerwy mamy udzielaja sie malenstwu .
      2.takie male dzieci powinny spac na pleckach ,a nie jak piszesz na boczku.
      spanie z glowka skierowana w jedna strone-to ty musisz przekladac glowke z
      jednej na druga strone,to wazne -glowka moze ulec splaszczeniu jak dzidzia spi
      na jednej stronie.Odsun lozeczko od sciany glowke dziecko czesto kieruje do
      wnetrza pokoju , a nie do sciany
      3 nie wiem co to moze byc -za malo napisalas moze masz lekko podrazniony ten
      sutek w aptece sa preparaty -masc dla kobiet karmiacych
      • gagarin3 Re: Kilka probemów młodej mamy 29.10.03, 17:46
        Ja w sprawie bolących brodawek. Absolutnie nie polecam bepanthenu! Fakt to
        maść przeznaczona do tego celu, ale mnie w ogóle nie pomogła, przeciwnie, moje
        zmaltretowane brodawki wyglądały jeszcze gorzej. Dopiero doświadczona lekarka
        poradziła mi smarować je witaminą A plus D. Pomogło rewelacyjnie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka