be.iw 03.02.06, 09:52 Hej majóweczki pomozcie jakie smoczki i butelki z jakich firm sa najlepsze bo tyle jest tego w sklepach ze juz sama nie wiem co kupic. Co macie na poczatek?? Pozdrawiam Majówka 26 tydz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kapuhy_a Re: smoczki i butelki 03.02.06, 10:01 Hej Widzę,że masz ten sam dylemat. Ja chyba zdecyduję się na Avent.Na all widziałam całe zestawy w atrakcyjnych cenach.Więc chyba zamówię.W szpitalu u nas też mają aventu butelki dla dzidzi.Mają smoczki silikonowe.No i można kupic wszystko jednej firmy i dziecko przyzwyczaja się do kształtu. Najgorsze jest to,że ciężko wybrac jak nikt ze znajomych nie miał dziecka i nie może doradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
be.iw Re: smoczki i butelki 03.02.06, 10:09 właśnie mam kolezanke ktora ma małe dziecko ale mowi ze w tym mi nie moze doradzic ze to zalezy od dziecka ze trzeba probowac no ale cos na poczatek musze przeciez kupic:-< Odpowiedz Link Zgłoś
mfka Re: smoczki i butelki 03.02.06, 10:05 Ja raczej zdecyduję się na AVENT - kupiłam laktator tej firmy. Na początek nie będę szaleć z zakupami smoczków i butelek - zamierzam karmić piersią więc zobaczymy jak to wyjdzie w rzeczywistości. Kupię też jakiś smoczek uspokajacz- już do szpitala. Wybiorę 2 rodzaje - jakiś silikonowy i tradycyjny lateksowy, zobaczymy co małemu przypadnie do gustu. Właściwie to zastanawiam się nad smoczkami firm Chicco(tak cudnie wyglądają), Avent, Nuk. Zrobiłam też zapiski, które butelki antykolkowe są dobre i w razie czego kupię je, gdy okaże się,że będą mi potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
mfka Re: smoczki i butelki 03.02.06, 10:09 www.baby.com.pl/szczegoly.php?przedm=120871 www.mybaby.pl/go/_category/?idc=id_59 Odpowiedz Link Zgłoś
be.iw Re: smoczki i butelki 03.02.06, 10:16 ale powiedzcie na co zwracacie uwage? Silikonowe czy kauczukowe?? Odpowiedz Link Zgłoś
mfka Re: smoczki i butelki 03.02.06, 10:54 Ciężko powiedzieć czy silikonowe (ponoć te są twardsze i czasami nie pasują dziecku) czy kauczukowe. Ja kupię i taki i taki - zobaczymy co małemu do gustu przypadnie. I czy w ogóle będzie chciał smoczka. Odpowiedz Link Zgłoś
dollores1 Re: smoczki i butelki 03.02.06, 10:31 Moja córka piła z butelek i smoczków Avent. Bardzo podobają mi się te butelki. Jendnak po jakimś czasie zmieniliśmy na butelki SZKLANE Chicco, które zdecydowanie lepiej sie myją. Mam wrażenie, że są zdecydowanie lepiej domyte niż plastikowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kapuhy_a Re: smoczki i butelki 03.02.06, 11:56 Ja chyba zdecyduję się na zestaw startowy Avent.Jak coś to będę systematycznie dokupować w razie potrzeby.Fakt plastik może po jakimś czasie zacząć żółknąć zwłaszcza od herbatek...No ale pożyjemy zobaczymy. Mam w domu cały cennik Aventu jakby ktoś chciał dowiedzieć się o cenę danego produktu,ale polecam all.Tam jest zdecydowanie tanije.Różnica na zestaiw startowym wynosi prawie 15zł a to przecież butelka lub smoczek dodatkowo Odpowiedz Link Zgłoś
kkatie Re: smoczki i butelki 03.02.06, 12:03 zdecydowanie silikonowe. kauczukowe maja specyficzny zapach/smak i szybciej sie niszcza ( przecieraja, robia sie dziurki). ja uzywalam butelek antykolkowych canpol babies-tylko i wylacznie, a to dlatego, ze zaraz po samym porodzie probowalismy roznych: baloniki, zwykle i te antykolkowe najdluzej trzymaja cieplo. a moj synek potrafil dlugo pic mleko, wiec mialo to duze znaczenie. polecam canpol, bo jesli karmic bedziecie piersia, canpol ma smoczki anatomiczne (rowniez silikonowe), a z doswiadczenia kolezanek (ktore po moich radach-skromnie zaznacze, takich uzywaly ) wiem, ze dziecko pozniej nie chce okraglego smoczka do buzi brac. moj synek jak sie juz przyzwyczail do jednego typu smoczkow, to nawet okraglego, ale z balonika (jest szerszy) nie chcial do buzi wziac ) Odpowiedz Link Zgłoś
kkatie aha 03.02.06, 12:08 butelki mamy juz drugi rok (plastikowe) i nie zzolky, nie popekaly, zmieniamy tylko co 3 mce smoczki, chyba ze wczesniej sie przetra. zwroccie uwage na to, czy pozniej bedzie gdzie dostac smoczek do tych butelek, a nie czy ladnie wygladaja. ja z doswiadczenia wiem, ze najlatwiej dostac smoczki canpola i nuka. avent, a tym bardziej chicco trudno dostac. wiem, bo czesto chodze w poszukiwaniu nowych smoczkow po sklepach i na avent rzadko sie natykam, a chicco to w ogole nie widzialam. chyba, ze ktos ma sklep firmowy w poblizu. canpola i nuka mozna nawet w hipermarketach czy drogeriach dostac. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pinik Re: smoczki i butelki 03.02.06, 12:40 Przerobilam juz rozne butelki i absolutnie wygral avent! Teraz uzywam juz tych butelek 3 lata (nie karmilam wogole piersia) i wygladaja b. dobrze. Lekkie ryski od szczoteczki (polecam tez ta Aventu!). Butelki maja dobre smoczki z roznymi otworami i rozna iloscia otworow. Super jest w nich to, ze zamykajac nakrywke sa szczelne. W NUK'ach np. trzeba najpierw caly smoczek odkrecic i wsadzic taki jakby maly krazek, zeby nie ciekly. Beznadzieja. Np. na spacerze nie ma gdzie tego krazka odkladac, trzeba co chwila cala butelke rozkrecic itd. No i fajnie, ze pasuja do laktatora, ktory jest calkiem ok. A ze smoczkow takich do buzi (bez butelki) to polecam NUK'a silikonowego (te kauczukowe bardzo szybko robia sie brzydkie, sklejaja sie jakos dziwnie i wogole szybciej niszcza). Odpowiedz Link Zgłoś
kaja72 Re: smoczki i butelki 03.02.06, 13:26 Z czystym sumieniem polecam AVENT . Moja córcia ma teraz skończone 5 lat i jeszcze czasem wciąga kaszę z butli avent kupionej na początku. Wygląda na to ,ze następna dzidzia spokojnie skorzysta z tych dwóch malutkich butelezcek , które dotej pory stoja w szafce i zupełnie nic im nie brakuje, po umyciu i wygotowaniu będą jak nowe ! tylko smoczki się dokupi i już. A dodam,że pierwszą córcię niestety karmiłam tylko miesiąc.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
k_maja Re: smoczki i butelki 03.02.06, 15:22 mam nadzieję karmić piersią więc w butelki na początek inwestuję minimalnie - kupię samosterylizujące do mikrofalówki (siostra takich używa) - chyba canpol, ale pewna nie jestem kasia Odpowiedz Link Zgłoś
pinik Re: smoczki i butelki 03.02.06, 22:04 OOO! nie slyszalam jeszcze nigdy o butelkach samosterylizujacych! Super pomysl! Tylko czy trzeba w nie wkladac taki jakby krazek, zeby nie cieklo z nich mleko? Narazie (na szybko) znalazlam taka tylko na allegro. Znacie jakies sklepy w internecie, gdzie sa te butelki? www.allegro.pl/show_item.php?item=83442582 Odpowiedz Link Zgłoś
kkatie Re: smoczki i butelki 04.02.06, 08:24 ja mialam samosterylizujace, canpola. to te tzw. baloniki, male i grube okragle. rzeczywiscie super sprawa, cala instrukcja, dziecinnie prosta, jest na butelce. wystarczy miec tylko mikrofalowke . no, ale moje dziecko niestety nie chcialo pic z nich, doslownie ze dwa razy moze wykorzystalam. Odpowiedz Link Zgłoś
kkatie pinik 04.02.06, 08:26 to sa wlasnie te, ktorych zdjecia zamiescilas (nie spojrzalam wczesniej). a musi byc strona internetowa? w kazdym sklepie z akcesoriami dzieciecymi takie dostaniesz ) Odpowiedz Link Zgłoś
melinthe Re: smoczki i butelki 04.02.06, 17:56 witajcie!! kupiłam 1 butelkę antykolkową canpola (taką wykrzywioną) ze smoczkiem silikonowym i smoczek anatomiczny silokonowy, też canpol. Silikon na pewno lepszy niż kauczuk (chociaż dzidzia może być kapryśna i jedynie kauczuk przypadnie jej do gustu, nigdy nie wiadomo ) Jak będzie taka konieczność, to będę eksperymentowała z innymi, ale póki co mam nadzieję, ze się sprawdzi. Mam tylko pytanie, co sądzicie o butelkach szklanych?? Czy takie buteli można myć w zmywarce?? aga Odpowiedz Link Zgłoś