Dodaj do ulubionych

Jutro tłusty czwartek !

22.02.06, 11:10
Zawsze lubiłam ten dzień bo moje babcie piekły przepyszne pączki z
konfiturą.Teraz babcię mam jedną i raczej nie skosztuję pyszności w jej
wykonaniu bo nie ma juz sił na wypieki...
Może uda mi sie oszukać własne ciało i posmakowac pączuszka ale marnie to
widzę,ciągle nie mam najmniejszej ochoty na słodkości ,a jak sie raz skusiłam
to dopadła mnie mega zgaga na cały dzień i noc-nic nie pomogło.
W ten tłusty dzien zjadałam sobie bezkarnie, nie licząc kalorii kilka pączków
ciekawe jak będzie jutro?
A Wy lubicie słodki czwartek ?
Pozdr.Monika i Hania,która wierci dziurę od rana smile

Obserwuj wątek
    • martinka74 Re: Jutro tłusty czwartek ! 22.02.06, 11:40
      Dzieki za przypomnienie. To cudowne swieto!
      Dla mnie kazdy pretekst aby rzucic sie na slodkosci jest doskonalysmile. Pozdrawiam
    • malusia4 Re: Jutro tłusty czwartek ! 22.02.06, 11:55
      No własnie ...mi też zupełnie wyleciało to z głowy. Dobrze, że przypomniałaś,
      to może zmobilizuję sie dzisiaj i zrobię pyszne faworki na jutrowink
      Pozdrowionka!
    • pinik Re: Jutro tłusty czwartek ! 22.02.06, 12:59
      Hej,

oo! Dobrze, ze mi przypomnialscie!! U nas (hahah! to znaczy: w Niemczech) ten
      dzien nie charakteryzuje sie jedzeniem paczkow, a tym, ze kobiety panom krawaty
      obcinaja! No i dobrze o tym pamietac i nie wystroic meza tego dnia w najlepszy
      krawat (moj codziennie w garniturze itd chodzi). No wiec juz bede pamietac (bo
      nie pamietalam). A w poniedzialek w miescie beda caly dzien szalenstwa
      przebierancow i korowody itd. To jest w naszym landzie dzien wolny (tylko moj
      maz pracuje w Hesji i i tak go w domu nie bedzie...). Musze sie wybrac z
      synkiem do miasta, zeby zobaczyl cos dziwnego smile
      A jutro ma przebierance w grupie, do ktorej chodzi. Pierwszy raz robilam stroj.
      I was to pewnie za jakies 3 lata czeka. A to tak straszliwie szybko leci! W
      przeciwienstwie do mojej aktualnej ciazy....
      • kropka1005 Re: Jutro tłusty czwartek ! 22.02.06, 13:13
        a ja to chyba sobie usmażę faworki, bo to jedyny dzień w roku kiedy je jadałam.
        no i chyba w tym roku nie odpuszczęsmileUWIELBIAM
      • kapuhy_a Re: Jutro tłusty czwartek ! 22.02.06, 17:44
        Kurczę uwielbiałam ten czas w Niemczech...Po ulicach miasta szedł korowód
        rozdawali słodycze,było tak pięknie...a co do tego święta obcinania krawatów..w
        ten dzień chyba widziałam najwięcej pijanych kobiet smile)
        No i faktycznie tam panuja zupełnie inne zwyczaje...niektóych świąt np w ogóle
        nie ma...dlatego ja miałąm zaręczyny w Zaduszki....ale o tym już kiedyś
        pisałam...echhh...
    • maga202 Re: Jutro tłusty czwartek ! 22.02.06, 13:17
      A ja sobie zjem jutro ile mi się zechce bez zadnych wyrzutów sumienia. Jakoś nie tyje ponadprogramowo w ciaży, nie licząc tego że jeszcze przed ciążą zaniedbałam się pod tym względem i nie byłam zadowolona ze swojej figury. Po porodzie mam mocne postanowienie wzięcia się za siebie.
      A o tłustym czwartku przypomniała mi dzisiaj pani w naszym wiejskim sklepie bo zapytała mnie czy zamawiam na jutro pączki, no i zamówiłam 10 na dwoje, chyba man wystarczy. Najlepiej lubię pączki z cukierni bą są takie pulchne a te z własnego wypieku tylko na ciepło bo potem robia się twarde.
      Słodkie pozdrowienia Magda
    • nikasob a macie fajny przepis na faworki? 22.02.06, 13:37
      Jeszcze nigdy ich nie smażyłam, mogę wziąść przepis z książki, ale zawsze
      lepszy taki już sprawdzonysmile
    • k_maja Re: Jutro tłusty czwartek ! 22.02.06, 13:54
      Ja już od niedzieli sumiennie się przygotowuję do tłustego czwartku smile))
      W niedzielę mama upiekła faworki, mniam. A dziś wujek przyjechał z pączkami
      (jestem już po dwóch i na razie stop, bo boję się zgagi...) Jutro pewnie zjem
      minimum cztery, bo pączki po prostu UWIELBIAAAM!!! I wtym roku obejdzie się bez
      wyrzutów sumienia, bo brzusio się nie powiększy widocznie, jak co roku, a nawet
      jeśli, to jest na co "zwalić", hehe
      kasia
      • 1979ju Re: Jutro tłusty czwartek ! 22.02.06, 14:36
        Ja też uwielbiam pączki, a najbardziej te z pyszną konfiturą lub marmoladą.
        Kiedyś moja babcia robiła takie..mmmmm...
        Jutro choć to słodki dzień u mnie w domku bedzie ciężko, bo mój mąż
        "ciasteczkowy potwór", uwielbiający pączki od niedawna choruje na cukrzycę sad(((
        I bidulek w pracy będzie pewnie cierpiał... wszyscy będa szamac pąkale.
        Ale chyba kupię Mu choć 1 szt. i z wieksza dawką insuliny jakoś to będzie.
        Pozdrawiam wszystkie ciężarówki, szczególnie te na insulinie...

Asia - 29 t.c.
        • kapuhy_a hmm cukrzyca... 22.02.06, 17:47
          Nie wiem ale jeśli masz gdzies specjalny sklep dla diabetyków to oni mają czasem
          pączki i inne wspaniałości dla cukrzyków...mój 4,5-letni kuzyn choruje na
          cukrzycę stąd wiem...
          Popytaj bo to najpyszniejszy dzień w roku smile
    • ania175 Re: Jutro tłusty czwartek ! 22.02.06, 14:36
      Ja już się nie mogę doczekać jutra. Juz wczoraj zjadłam jednego pączka z myślą,
      ze w czwartek to sie objem do woli. Ale nie wiem jak to bedzie bo dzisiaj po
      jednej malutkiej drożdżówce złapała mnie zgagasad Dopiero 3 raz ją miałam (w
      ciągu 2 tygodni), wiedziałam że w końcu przyjdzie, ale nie mogła jeszcze
      poczekać wink
      Pozdrawiam wszystkie miłośniczki pączków różnej maści
      • gosik_26 Re: Jutro tłusty czwartek ! 22.02.06, 15:51
        Hej smile
        Ja dzisiaj rano z telewizji się dowiedziałam, że tłusty czwartek to już
        jutro smile I strasznie się cieszę, bo przed południem przyjeżdżają do mnie moje 2
        przyjaciółeczki na ploty i już obiecały, że przywiozą ze sobą pyszne,
        świezutkie pączusie smile)) A jeszcze - tak w skrytości ducha - mam nadzieję, że
        może teściowa upiecze takie prawdziwe, domowe smile Więc będziemy miały prawdziwe
        obżarstwo smile))
        Pozdrawionka smile
        Gosia
        • kapuhy_a to moje ulubione święto... 22.02.06, 18:02
          Wstyd się przyznać..ale ja w to święto po prostu pochłaniam pączki(pochłaniam je
          często ale w mniejszych ilościach)Dwa lata temu zjadłam ich...prawie 20.I nie
          odchorowałam...w tamtym roku zjadłam tylko kilka bo postanowiłam w swoim
          szacownym wieku się oszczędzać...ale w tym roku....oj nie będzie limitu...chyba
          że nie zmieszczę smile rekordu może nie pobiję,bo nie chcę chorować ale....
          A na zgagę mam sposób...też mnie dopadła niedawno(popytałam koleżanki i...)na
          moją działa mleko...koniecznie bardzo zimne z kostkami lodu i pite malutkimi
          łyczkami... dziś zakupiłam dwa kartoniki,naszykowałam lód...i jutro ile wlezie big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka