Dodaj do ulubionych

Jeszcze nie siedzi

30.05.06, 12:25
Czy są jakies nie siedzące wrześniaczki? Kuba potrafi tylko kilka sekund
usiedzieć, po czym leci na boki. A z drugiej strony dość sztywno trzyma się
na nogach i lubi być prowadzany pod paszki, a z gimnastyki uwielbia skakać
(również trzymany pod paszki). Nie ukrywam, że martwię się trochę.
Obserwuj wątek
    • kolagulka Re: Jeszcze nie siedzi 30.05.06, 13:43
      Mój Dominik też jeszcze nie usiadł.
      Siedzi podparty albo u nas na kolanach, ale samodzielnie też nie umie. Chwilkę
      posiedzi i sie przewraca na boki.
      Zaczyna już się podnosić bokiem z pozycji leżącej, więc moze już niedługo
      wreszcie usiadzie. Też na to czekam z utesknieniem, bo chciałabym mu juz zrobić
      spacerówkę i sadzać w krzesełku do jedzenia...
      Dominik jest z 27, więc dopiero kilka dni temu skończył 8 m-cy, ale jak czytam,
      że niektóre dzieci juz dawno siedzą, to też sie zastanawiam, czy wszystko OK.
      Czy moze mu jakoś pomóc, stosowac jakieś ćwiczenia?...
      Ale wiem też, że każde dziecko rozwija sie w innym tempie i nie chce go
      popędzać w rozwoju.
      • sdomitrz Re: Jeszcze nie siedzi 30.05.06, 13:46
        Moja tez jeszcze nie siedzi ani też porządnie nie raczkuje, tylko pełza jak
        żabka i to dość szybko się przemieszcza po całym mieszkaniu smile
    • kama755 Re: Jeszcze nie siedzi 30.05.06, 14:04
      my jesteśmy z połowy wrzesnia i dopiero zaczynamy siedzieć i raczkować. lekarze
      mówia, ze w normie - każde dziecko ma swoje tempo
      • monismonis Re: Jeszcze nie siedzi 30.05.06, 15:28
        Patryk tez jeszcze nie siedzi! Jak go posadze to leci do przodu i chwieje sie na
        boki. Siedzi tylko na kolanach smile W spacerówce juz jeździ ze 2 miesiące bo to że
        nie siedzi w tym nie przeszadza. Nawet nie pełza ani nie raczkuje tylko turla
        sie po całym miszkaniu i tym sposobem dociera do punktu który sobie wypatrzył.
        smiesznie to wyglada.
        • alfa36 Re: Jeszcze nie siedzi 30.05.06, 16:04
          No, to nie jestem sama. Kuba też sie przemieszcza, może nie po calym
          mieszkaniu. Pełza tak jakos śmiesznie, do tylu i turla się na boki. My jesteśmy
          z 21 września.
    • liniosek Re: Jeszcze nie siedzi 30.05.06, 16:52
      ja tez sie dopisuje moja nie siedzi samodzielnie nie raczkuje jest wiotka m nie
      wycwiczone miesnie bo od stycznia ma poduszke frejki na bioderka.Chodz jeszcze
      ma ja miec miesiac wykonuje cwiczenia zlecone przez rehabilitanta,ktore maja za
      zadanie ja wzmocnic.
    • biba23 Re: Jeszcze nie siedzi 30.05.06, 22:47
      hej
      pyzunio też jeszcze nie siedzi, też nie raczkuje pełzać próbuje a przemieszcza
      się turlając smile
      pzdr
    • gocha34 Re: Jeszcze nie siedzi 30.05.06, 22:56
      Może Was pocieszę,choć sama miałam cień niepewnosci co do Maćka. Jest z 2go
      września.Też jeszcze nie siada,a posadzony siedzi chwilkę i leci do przodu lub
      na boki.Czasem chwilę sadzam go w wózku i wtedy trzyma się poprzeczki i jest
      dobrze,ale nie chcę nadwyrężać więc najczęściej jeżdzi w pozycji pół
      leżącej.Przybiera pozycję do raczkowania,chwilę pokiwa sie do przodu i do
      tyłu,po czym rozjeżdżają Mu się nogi i przemieszcza się podciagajac na rączkach
      (tempo ma niezłe!).Powoli zaczynają się pojawiać ruchy naprzemienne ale nie
      jest to raczkowanie tylko jeżdżenie na brzuchu.Z siedzącej pozycji przejdzie do
      pozycji do raczkowania ,ale odwrotnie nie umie. Poza tym jest drobny,dzisiaj
      był ważony - 7900.Jednak zarówno rehabilitantka do której poszłam i pediatra
      twierdzą ,że jest w porządku. Mi też tak się wydaje ale wolałam sprawdzić.Już
      kiedyś pisałam że "dzieci nie czytają książek jak mają się rozwijać",każde ma
      swoje tempo.Miałam inny wzorzec:córka w tym wieku ważyła
      ok.10kg,siadała,raczkowała,jadła co Jej dałam,a Maciuś wybrzydza,ma alergię i
      jest zupełnie inny.No cóż byłoby zbyt nudno gdyby byli podobni...ale oboje są
      naszymi przekochanymi Skarbami i nie ważne że jedno jest "z góry "a drugie "z
      dołu "siatki centylowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka