Dodaj do ulubionych

Pneumokoki - szczepicie?

06.10.06, 16:21
No forum niemowlę znalazłam trochę o pneumokokach ale na dokładnie naszą
sytuację nie znalazłam odpoiwedzi.
Otóż Julek ma teraz 5 miesięcy, zastanawiam się czy szczepić go za miesiąc na
pneumokoki. Prawdopodomnie Julek pójdzie do żłobka we wrześniu przyszłego roku
czyli jak będzie miał rok i 3 miesiące czyli ta wersja ze szczepieniem jedną
dawką w wieku 2 lat to dla nas za późno. Z drugiej strony teraz jest cały czas
ze mną i nie jest narażony na kontakt z innymi dziećmi, ale już na wiosnę
napewno będzie się bawił z innymi maluszkami w parku czy dziećmi znajomych.
Nie wiem co mam zrobić, koszty nie mają zanczenia ale czytam o możliwośći
powikłań po tej szczepionce i czytam też rady, że jak nie trzeba to żeby nie
szczepić. Co robić w naszej sytuacji? Poradźcie! Jak Wy robicie?
Obserwuj wątek
    • xixx Re: Pneumokoki - szczepicie? 06.10.06, 16:44
      Włąśnie ustaliłam z dziadkami Julka że się nim w pełni zajmą jak wrócę do pracy
      więc my się nie szczepimy ale nadal jestem ciekawa jak Wy się na to zapatrujecie
      bo to kontrowersyjna szczepionka.
      • dsz27 Re: Pneumokoki - szczepicie? 06.10.06, 19:38
        Ja szczepie, dziadkowie dają połowe kwoty, my drugą. To bardzo znaczny wydatek
        w naszym budzecie ale uznalismy, ze warto zrobic wszystko co w naszej mocy,
        zeby Kubusia ochronić...to taka polisa, której Kuba moze wcale nie
        wykorzystać...
        Dodam, że mój brat zmarł na sepse w 7 m-cu zycia, to było dawno temu ale było...

Dominika
        • dorcia231 Re: Pneumokoki - szczepicie? 06.10.06, 22:19
          Ja szczepię. Podałam synkowi już 2 dawki, za 2 tygodnie dostanie 3. Jestem
          zdania, że trzeba dmuchać na zimne.
          • artistry1 Re: Pneumokoki - szczepicie? 07.10.06, 17:22
            sama nie wiem, mysle o tym ale dopiero jak spytam znajomego lekarza( bedzie u
            nas w listopadzie) czy warto, czy to tylko taki chwyt marketingowy, aby od nas
            kase wyciagnąć.
    • tatusiowysynek1 Re: Pneumokoki - szczepicie? 07.10.06, 18:08
      szczepię.jestem w tej komfortowej sytuacji,ze to szczepienie (jak i Infanrix
      penta oraz na meningokoki)mamy gratis w jednej z bydgoskich
      przychodni.oczywiscie wszystkie dawki.zostala nam jeszcze jedna dawka
      wszystkich szczepionek.ok 15 pazdziernika.
      • dacra Re: Pneumokoki - szczepie 09.10.06, 10:10
        ja tez szczepie, bo maly ma isc do zlobka
    • agakapcia Re: Pneumokoki - szczepicie? 09.10.06, 11:33
      ja z mieszanymi uczuciami zaszczepiłam dziecko...
      u nas szczepionkę ufundowała Prezydent Miasta... no i podczas drugiej dawki szczepień standardowych mały dostał także pneumokoki..

choć tak naprawdę nie zamierzałam go szczepić...
      uważam że 5 ciał obcych w takim małym organizmie to już naprawdę spora dawka...bo szczepimy się skojarzonymi 5w1 ... ale na podjęcie czasu miałam tylko parę sekund ..i nie zdążyłam się zastanowić troszkę byłam zła na siebie że p. doktor zadecydowała za mnie ale teraz to już po fakcie...

• xixx Re: Pneumokoki - szczepicie? 09.10.06, 15:19
        To jestem w kropce, nei wiem czy szczepić czy nie? A słyszałyście o przypadkach
        gdy po szczepieniu coś się zaczęło złego dziać z dzieckiem? Jakaś reakcja na
        szczepionkę niekorzystna? W tej sytuacji chcę podjąc słuszną decyzję, i cena
        szczepionki nie gra roli, ale słyszałam o tym, że ta szczepionka jest ryzykowna...
        • dacra Re: Pneumokoki - szczepicie? 09.10.06, 15:30
          ja malego szczepilam jakies 2 tygodnie temu. Jedyne co bylo to zaczerwienie
          wokol wklucia, a maly rewelacyjnie przeszedl samo szczepienie i potem nie bylo
          zadnych reakcji. Ja wlasnie koncze ze swoim przeziebieniem, mialam katar. Nie
          wiem czy to zbieg okolicznosci, ale maly sie ode mnie nie zarazil jak to bylo
          poprzednim razem.
    • lesny.elf Re: Pneumokoki - szczepicie? 12.10.06, 08:30
      Ja nie szczepiłam.Jak chodziłam do szkoły rodzenia, to orydantor od oddziału dziecięcego na wykładzie skrytykował tą szczepionkę. Polecał tylko szczepienie 5 w 1 InfanrixHib i tą zaszczepiłam.
    • emmilka Re: Pneumokoki - szczepicie? 12.10.06, 09:33
      Wlasnie jestesmy przed decyzja i bedzie raczej na nie.

Zrobilismy wywiad u znajomych z dziecmi - co ich pediatrzy polecali, nasza
      lekarka powiedziala, ze w przypadku zlobka mozna rozwazyc (ale do zlobka maly
      nie idzie), sporo glosow, ze z pneumokokami jak z grypa, jakies 90 rodzajow, a
      szczepionka nie jest na wszystkie, zreszta takei info w necie tez znalazlam.
      Bede jeszcze rozmawiala ze znajoma lekarka.
      A tak poza tym to irytuje mnie nagla kampania marketingowa (juz w zeszlym roku).

Wroce do tematu gdy maly bedzie mial 2 lata.

Na razie nie szczepie (kasa akurat nie ma duzego znaczenia)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka