Dodaj do ulubionych

dziwne pytanie

03.12.06, 04:50
Moja mama dzisiaj sie mnie pytala kiedy mam zaczac przygotowywac piersi do karmienia. Pierwsze
slysze o tym i w szkole rodzenia o tym nie mowili. Wiecie o co chodzi? Mama ostatni raz rodzila
dwadziescia lat temu i nie pamieta detali...
Obserwuj wątek
    • dziegielek Re: dziwne pytanie 03.12.06, 11:07
      Chodzi i ich hartowanie. Kiedyś powrzechnie to zalecano i praktykowano. Dzisiaj uważa się, że takie pratyki mogą przynieść wiele złego tzn. można doprowadzić do przedwczesnych skórczy (wydziela się wtedy oksytocyna)
      • marysiowamama Lepiej nie ! 03.12.06, 11:38
        Trochę o tym czytałam i jest dokładnie tak jak pisze dziegielek. Lepiej nie
        ryzykować.
        A od czasu kiedy nasze mamy rodziły minęło już trochę czasu i nie wszystkie
        teorie sie sprawdziły.
    • ola33333 Re: dziwne pytanie 03.12.06, 11:09
      slyszalam, a wlasciwie czytalam rozne opinie na ten temat.
      I w koncu stwierdzilam, ze nic nie bede robic. Chce karmic piersia, ale przy
      poradach typu masaze itd. mam wrazenie chodzi tu bardziej o eksperymentowanie
      na wlasnych piersiach, a na to nie mam ochoty. Kobiety od wiekow karmia piersia
      tak poprostu bez jakich przygotowan. Zdaje sie wiec na nature i pomoc
      pielegniarek w szpitalu.
      • ula_kanada Re: dziwne pytanie 03.12.06, 18:44
        Tez mi sie to wydawalo podejrzanie smile A szczegolnie nazwa tego procederu czyli hartowanie
        piersi....wyobrazalam sobie chodzenie topless podczas pierwszego sniegu ktory wlasnie spadl...
    • reninka72 Re: dziwne pytanie 03.12.06, 19:44
      Wlasnie wczoraj mialam kurs karmienia piersia. Polozna zalecila specjalne
      przygotowania tylko przy plaskich lub wciagnietych sutkach. Oprocz tego od 37 tc
      nie uzywac mydla ani zelu pod prysznic na sutkach, zeby nie wysuszac. Jesli nie
      sa bardo wysuszone, sutki nawilzaja sie najlepiej same. Dlatego balsamy do ciala
      lepiej stosowac tylko na jasnej skorze piersi. To tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka