smeagoul 27.03.07, 14:50 Mój Maciek nie był szczepiony ale kurcze ostatnio coraz bardziej się nad tym zastanawiam- może któraś z Was ostatnio szczepiła swoje dziecko- jak to teraz wygląda tzn. ile dawek i jaki koszt- będę wdzięczna za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzynasg Re: Pytanie o pneumokoki 27.03.07, 18:43 wiem tylko tyle ze po drugim roku zycia jest jedna dawka i koszt chyba okolo 50 zł... ja czekam mały i tak jeszcze ze mną w domu i mniejsze ryzyko zakażenia i tfu tfu nie choruje... Odpowiedz Link Zgłoś
kika_kika Re: Pytanie o pneumokoki 27.03.07, 19:33 a do drugiego roku - 2x350zł wnerwia mnie reklama w tv.... wychodzi, że jak nie masz kasy - to nie kochasz swego dziecka.... Odpowiedz Link Zgłoś
pati775 Re: Pytanie o pneumokoki 27.03.07, 22:08 po drugim roku jedna dawka nie wiem jaki koszt ale poczekamy do tego czasu i zaszczepimy Odpowiedz Link Zgłoś
miodzio_k Re: Pytanie o pneumokoki 30.03.07, 18:14 podpisuję się pod ta reklamą - nie cierpię jej też mam wrażenie, że oni mówią, że jak nie zaszczepisz to nie kochasz dziecka. A tymczasem moja pediatra przedstawiła mi sprawy i podjęłam decyzję ze na razie nie szczepię. A skoro ta szczepionka jest taka ważna i tyle dzieci umiera przez pneumokoki (tak wynika z tej REKLAMY) to niech ją zrobią obowiązkową i refundowaną!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: Pytanie o pneumokoki 30.03.07, 19:26 Ja szczepię moje dziewczyny na meningokoki, tylko na razie czekam, aż infekcja sie skończy. Ogólnie waham sie, bo np. żadna z moich koleżak lekarek nie szczepiła swoich małych dzieci ani na to, ani na pneumokoki. Obydwie mówią, że ogromna ilość szczepionek jakie dziecko przyjmuje w pierwszych latach życia jest bardzo niebezpieczna. Że coraz więcej się o tym pisze i mówi na różnych konferencjacjach czy sympozjach. Nie chodzi o skutki natychmiastowe, ale te bardzo długofalowe. Nie wiadomo, jak system immunologicznych takiego dziecka będzie wyglądał, np. po 40 latach. Przewiduwania sa niezbyt optymistyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
pati775 Re: Pytanie o pneumokoki 27.03.07, 22:18 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=907&w=59588084&a=59692764 przed chwila to znalazlam chodzi mi o info o kosztach pneumokoki - prevenar 280 zl jedna dawka meninkokoki - neisvac-c 120 zl Odpowiedz Link Zgłoś
kasikk_29 Re: Pytanie o pneumokoki 28.03.07, 15:22 ja myślałam, żeby wyłożyć te 9 stówek na szczepionkę, bo mała żłobkowa (była) ale wyczytałam, że szczepionka owszem uodparnia, ale na szczep B, a u nas najpopularniejszy jest szczep C albo D (nie pamiętam), szczepu B prawie nie ma, więc zrezygnowałam Odpowiedz Link Zgłoś
bogusia.woj Re: Pytanie o pneumokoki 28.03.07, 15:46 Ja będę szczepić Olinka po drugim roku właśnie szczepionką Pneumo23. Koszt około 50 zł. Dawka jest jednorazowa. Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: Pytanie o pneumokoki 28.03.07, 16:37 To nie tak. Szczepionka jest tylko na szczep C. Dla starszych dzieci i dorosłych jest też polisacharydowa na szczepy A i C. Szczep A jest dość częsty w tropikach, w Europie rzadki. Na B nie ma szczepionki w ogóle. Do niedawna w Polsce, jeszcze w latach osiemdziesiątych, ponad 80% zachorowań powodował szczep B, tak jest w starszych podręcznikach (w związku z tym i na wielu stronach w necie), taką wiedzę mają też ci lekarze, którzy się niezbyt dokształcają. W Europie Zachodniej, np. w Niemczech sytuacja wyglądała już inaczej - 30-40 i więc procent zachorowań powoduje szczep C. W ciągu ostatnich lat sytuacja u nas ulega zmianie i w tej chwili mamy podobną sytuację w Polsce, przy czym na niektórych terenach (Górny i Dolny Śląsk) jest to już np. 46%. Szczep C ma też ważną właściwość - powoduje zachorowania epidemiczne, co w przypadku szczepu B zdarza się bardzo rzadko. Wszystkie ogniska choroby meningokokowej, o jakich było głośno w Polsce w ostatnim czasie (Bytom, Szczeci, Śląsk Opolski, ostatnio parę przypadków w Będzinie) były spowodowane przez szczep C. Przy dzieciach w wiweku naszych maluchów wymagana jest tylko jedna dawka szczepionki. Po zastanowieniu my zdecydowaliśmy się na zaszczepienie Emisia, wychodząc z założenia, że prawdopodobieństwo zachorowania jest większe niż w przeszłości, mieszkamy na terenie, gdzie ostatnio notuje się nowe przypadki zachorowań (do Bytomia i Będzina mamy kilka kilometrów), a ta jedna daweka nas nie zabije finansowo. Zaraz po świętach idziemy na szczepienie. Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: Pytanie o pneumokoki 28.03.07, 16:41 Aha, oczywiście wszystko, co napisałam, dotyczy meningokoków i ich szczepów. Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: Pytanie o pneumokoki 28.03.07, 17:45 My już jesteśmy wpisane na bilansie 2latka na szczepienie przeciwko pneumokokom, tak czy isak bym szczepiła nie ze względu na reklamy ale w zwiazku z dziurką w serduszku Kingi. Lekarz nam od razu powiedział żeby lepiej szczepić po 2 roku życia bo jest taniej. Jak Kinga skończy 3 3.5 roku to oddaję ją do przedszkola, "więc strzeżonego Pan Bóg strzeże..." Odpowiedz Link Zgłoś
kasikk_29 Re: Pytanie o pneumokoki 31.03.07, 13:26 dzięki pokiełbasiło mi się widocznie w takim razie z pneumokokami poczekam, aż Nataśka skończy 2 lata i zaszczepimy się, bo będziemy wracać do żłobka Odpowiedz Link Zgłoś
maretina my obowiazkowo 30.03.07, 20:34 w czerwcu ubieglego roku kajtek mial atypowe zapalenie pluc. w szpitalu zalecili nam to szczepienie po skonczeniu dwoc lt. ztem we wrzesniu idziemy do sanepidu i bedzie z glowy. za miessic ide szczepic na meningokoki. bylo w moim wojewodztwie kilka pszypdkow sepsy n przestrzeni kilku ostatnich miesiecy. najchetniej szczepilabym terz, ale musi minac 4 tygodnie od obowiazkowego szczepieni pentaximem. Odpowiedz Link Zgłoś
monismonis Re: my obowiazkowo 31.03.07, 13:15 My równiez już po szczepieniu na pneumokoki tzn. po pierwszej dawce za 2 tyg następna dawka juz ostatnia. To prawda cena jest wysoka ale ja i tak wole zaszczepić, planuje tez meningokoki ale to juz w lato jak zakończymy pneumo i to będzie na tyle szczepionek. Uważam je za podstawe, i ciesze sie że sa juz na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
sani14 Re: Pytanie o pneumokoki 02.04.07, 10:22 my szczepiliśmy na pneumokoki ze względu na żłobek (w pierwotnej wersji młody miał iść dopiero do przedszkola i wtedy miał dostać tą tańszą szczepionkę - 50 zł zamiast 2*350 ale trudno) teraz po tych aferach z sepsą zastanawiam się też nad meningo ale muszę to skonsultować z lekarzem... Odpowiedz Link Zgłoś