anjazzielonego 15.01.07, 15:03 B.proszę o info w tej sprawie, spotkałam się z opinią, że takowy istnieje, i wówczas np Hib jest bezpłatny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agiq Re: Program szczepień dla wcześniaków? 15.01.07, 15:08 my się szczepimy w Janie pawle w Krakowie i tu być może załapiemy się na program dla wczesniaków dotyczący pneumokoków, dowiemy się w lutym. Za Hib płacimy. Myslę że zależy to od placówki w jakim programie uczestniczy i na co sa pieniążki. Odpowiedz Link Zgłoś
agiq Re: Program szczepień dla wcześniaków? 15.01.07, 15:09 ale za darmo mamy DTaP (acellularna DTP a nie pełnokomórkowa) Odpowiedz Link Zgłoś
anjazzielonego pyt. do Agiq 19.01.07, 08:01 Agiq, my mieszkamy blisko, bo w Bochni. czy nie orientujesz się, ten program w JP jest finansowany przez miasto czy NFZ? Dzieci urodziły się w tym szpitalu, czy po prostu wybrałaś tam poradnię? Fajnie, że DTaP macie za darmo, i to acelularną, czytałam,że ta jest bezpieczniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
agiq anjazzielonego 19.01.07, 09:19 ta acellularna to przez NFZ ogólnie dla wszystkich wcześniaków, natomiast te pneumokoki na które czekamy to ma być jakis grant finansowany przez miasto - miał sie rozstrzygnąc w grudniu. dzieci urodziły sie na Kopernika i dam mi powiedziano zebym je szczepiła w wojewodzkiej poradni w JP tylko ze potrzebne jest skierowanie, moja pediatrka dala skierowanie bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
anjazzielonego Znowu Anja do Agiq 22.01.07, 07:02 Agiq, zadzwonię dziś do NFZ, bo nasz pediatra nic nie wie o DTap za darmo dla wcześniaków... Szczepienie już za tydzień, jeśli uda mi się uniknac wydatku 2 x po bodajże 120 zł, będzie dobrze... Mam nadzieję, że dziś się dowiem ostatecznie, na co można (albo nie można) liczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
agiq Re: Znowu Anja do Agiq 22.01.07, 08:15 zadzwoń do JP; 614 24 73 albo 614 24 74 najlepiej poproś z lekarzem zp. z dr Czajką i się dowiedz czy możesz tam szczepić i co musisz mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
agata.30 Re: Program szczepień dla wcześniaków? 25.01.07, 09:59 Witam. Jestem z Krakowa,termin mam na 4.03 tak ze szczepienia to odległy temat ale prosze napisz mi anjazzielonego co dowiedziałas sie dzwoniąc do JP w sprawie szczepień?dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
rosaanna Re: Program szczepień dla wcześniaków? 15.01.07, 18:23 Nasz pediatra przed jakimikolwiek szczepionkami w rejonie wymagał zaświadczenia o neurologa, że można zacząc szczepienia naszych dzieci. Jeśli pytasz o ewentualną możliwośc bezpłatnych szczepionek HIB to są takowe możliwe (z tego co mi wiadomo w każdym punkcie szczepień) jeśli ma się zaświadczenie od neurologa że w przypadku Twoich dzieci właśnie takie się zaleca. Tylko w razie co dopilnuj, żeby zawierało ono wszysytko co należy bo w naszym przypadku brakowało jakiegoś szczegółu i wraz musieliśmy płacic... ech... Pozdrawiam Ania - mama Mai i Kamila Odpowiedz Link Zgłoś
izek26 Re: Program szczepień dla wcześniaków? 15.01.07, 23:21 no cóż my pierwsz a dawkę dostaliśmy za darmo z tego powodu,że nasza pani oielęgniarka powiedziała,skoro jesteśmy rodziną wielodzietną(5 osób) to należą nam się bezpłatnie.Ale akurat mieli taką możliwość a drugą nie wiem.Jutro idę z małym do lekarza to się dowiem jak to jest dokładnie,bo iść z bliźniakami i jeszcze jednym dzieckiem to już człowiek nie wie o co ma się spytać,i co się w ogóle dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
izek26 Re: Program szczepień dla wcześniaków? 17.01.07, 14:55 dowiedziałam sę ,że jeżeli dostaliśmy jedną dawkę to "musimy" dostać następne na takich samych zasadach Odpowiedz Link Zgłoś
dee_di Re: Program szczepień dla wcześniaków? 21.01.07, 23:02 A czy któras z was wie co i jakw Warszawie? urodzilam 7 stycznia dwóch pieknych meżczyzn Maksymiliana i Marka czekam na jakies info Odpowiedz Link Zgłoś
rosaanna Re: Program szczepień dla wcześniaków? 22.01.07, 14:58 Ja jestem z Warszawy i do bezpłatnych szczepień HIB potrzebowaliśmy zaświadczenia od neurologa. Pisałam już o tym wcześniej. Jak masz jeszcze jakieś pyt. to proszę. Jeśli tylko potrafię, chętnie pomogę :o) Pozdrawiam Ania - mama Mai i Kamila Odpowiedz Link Zgłoś
matkapolka74 Re: Program szczepień dla wcześniaków? 25.02.07, 12:08 Wracam do tematu - bardzo proszę o bliższe informacje, tzn. co konkretnie powinien napisać neurolog w zaświadczeniu, żeby bliźniaki wcześniaki mogly mieć bezplatne szczepionki. Jakiś czas temu wspomnialam o tym naszej pani neurolog i ta stwierdzila, że są to "opowieści z mchu i paproci" więc dalam sobie spokój i za trzy dawki szczepionki x 2 płaciłam. pozdrawiam, Monika, mama Kuby, Krzysia i Marysi Odpowiedz Link Zgłoś
anjazzielonego Re: Program szczepień dla wcześniaków? 25.02.07, 15:34 Ja mogę potwierdzic, że NA PEWNO dla wcześniaków urodzonych z b. niską masą urodzeniową jest za darmo DTPa - czyli acelularna, bezkomórkowa " wersja" szczepionki. W ramach NFZ wszystkie dzieci dostają wersję zwykłą, komórkową, a tą lepszą można kupic w punkcie szczepień za 50 zł (mówię o rodzicach dzieci, którym się nie należy). My wykłóciliśmy się z pediatrą, w końcu dowiedział się w sanepidzie, że faktycznie mamy rację - bo punkt szczepień zamawia szczepionkę w sanepidzie. Są 3 dawki tej szczepionki w odstępach 6 tygodniowych, zaoszczędziliśmy 300 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
anjazzielonego HiB 25.02.07, 15:36 Z rozporządzenia bodajże min. zdrowia jasno wynika, że HiB jest bezpłatny TYLKO: - dla dzieci z domów dziecka - w przypadku rodzin wielodzietnych, tj. mających 3 dzieci i więcej. Ale uwaga! Tylko od 3-go dziecka w górę się nie płaci, za pierwszą dwójkę trzeba zapłacic. Koszt od 35-50 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
matkapolka74 Re: HiB 26.02.07, 23:10 Dziękuję za wyczerpujące informacje. Wychodzi na to, że gdybym byla bardziej stanowcza też bym zaoszczędziła - moje wcześniaki bliźniaki urodziły sie z wagą po kilogramie każde, więc w sumie im sie należało. Spelniamy też kryteria dzietności, bo mam starszego synka. Mówi sie trudno, muszę częściej zaglądać na forum. Pozdrawiam, Monika, mama Kuby, Krzysia i Marysi Odpowiedz Link Zgłoś
marcia_sm Hib 27.02.07, 18:45 Czyli kobietki napiszcie proszę mam bliźniaki 16 lutego skończyli 2 latka waga urodzeniowa Julci 1500gram a Oliwierka 1700gram czy nam się należy taka szczepionka wiem że w tym wieku dzieci dostają jedną dawkę proszę o odpowiedź Podrawiam Marta Odpowiedz Link Zgłoś