chrust5 01.04.09, 14:09 i stresuje sie tym? Zapisalam, zglosilam, no i czekamy do 21 kwietnia... Niby blizniaki maja (malenkie, ale jednak) fory, jest jeszcze mlodszy synek, ale nam zalezy na najbardziej obleganym przedszkolu w okolicy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciri_77 ja gryze palce z niepewności 01.04.09, 14:35 listy mają byc do 30 kwietnia... Niby miejsca są - ale domeldowało sie bardzo dużo dzieciaków w mojej wsi i to co było przed rokiem praktycznie pewne (ilość nowych miejsc pokrywała sie z liczba urodzeń) oddala sie ..... złożyłam podania w dwóch przedszkolach i stresuję sie straszliwie.... Odpowiedz Link Zgłoś
anna_sla Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 01.04.09, 14:47 ja też, ale u mnie idzie najstarsza.. Co roku rekrutacja u nas była od 1 do ostatniego dnia lutego. I ja już 2 marca byłam pytać o wynik a akurat w tym roku przedłużyła się do końca marca!! Ogłosić listy przedszkolaków mogą do 30 kwietnia!! Odpowiedz Link Zgłoś
gosiapal Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 01.04.09, 15:39 oczywiście my dokumenty złozone, mamy nadzieję, ze nas przyjmą. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 01.04.09, 17:46 moje juz chodza, do takiego dla mldoszych. od stycznia. a ze wracamy do Pl pod koniec roku, to tez juz zapisalam do przedszkola kolo naszego domku w Pl Odpowiedz Link Zgłoś
agiq Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 01.04.09, 19:07 my czekamy do 8 kwietnia, stres ogromny bo przedszkole bardzo oblegane, u nas blizniaki żadnych forów nie mają to wybrane przedszkole mam minute od domu, inne przedszkola nie bardzo wchodzą w grę bo musiałabym wozić Młode autobusem (nie jeżdżę autem)...w miarę blisko mam jeszcze prywatne ale miałam nadzieję że jak pójdą do przedszkola to się zmniejszą koszty (teraz opłacam nianię) a nie zwiększą... Odpowiedz Link Zgłoś
twixy Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 01.04.09, 20:51 Nie wiem w jakich miejscowościach bliźniaki mają fory ale na pewno nie w Gdyni. Dziś pobrałam karty- bo dziś się zaczęła "rekrutacja". Powiedziano mi że nie spełniam warunków i mój wniosek może zostać odrzucony a nawet nie brany pod uwagę ( no patrzyły na mnie zdegustowane jak śmiem nie pracować!!!). Zapytałam więc uprzejmie czy Panie wiedzą ile kosztuje opiekunka do bliźniąt, i czy w ogóle mają pojęcie jak tu pracować przy równolatkach. Trochę spuściły z tonu ale generalnie lepiej żebym miała papier o zatrudnieniu. Stanę na rzęsach żeby się dostały bo inaczej nie pójdę do roboty a nawet nie zacznę szukać bo co powiem pracodawcy, że mogę przyjść do pracy ale z dziećmi bo nie ma iejsca w przedszkolach???? Wykorzystam wszelkie kontakty, kupię zaświadczenie jeśli będzie trzeba, ale politykę prorodzinną to mamy zajebi...tą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
chrust5 Twixy 02.04.09, 09:22 Nie wiem, jak w Gdyni, ale w Warszawie sama slyszalam, ze pani, majacej sytuacje jak Twoja (praca od wrzesnia), dyrektorka przedszkola mowila, ze wobec tego jest pracujaca, bo liczy sie stan we wrzesniu. U nas blizniaki maja fory, ale rzedu 2 pkt extra, podczas, kiedy samotne matki chyba 64... wiec sama rozumiesz. Ratuja nas tylko na tle innych pracujacych rodzicow i niestety tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiapal Re: Twixy 02.04.09, 10:57 zosiu, te dwa punkty to bardzo duzo, wyprzedzamy dzieki temu wszystkie pojedyncze dzieci pracujacych rodzicow. nie wiem jak w twoim przedszkolu ale u nas pani dyrektor dokładnie sprawdza te "samotne matki". dla niej matka samotna to taka, co ma takie samo nazwisko co jej dziecko. z tymi nie dyskutuje. ale gdy dziecko ma nazwisko ojca to wymaga dokumentów potwierdzających, ze faktycznie sama je wychowuje. tak wiec ja jestem dobrej mysli. mysle ze dzieci samotnych matek, z rodzin wielodzietnych oraz dzieci, ktorych rodzenstwo uczeszcza juz do przedszkola to nie wiecej niz połowa grupy. a zaraz po nich my oczywiscie trzeba miec zaswiadczenie z pracy, czyli oboje rodzice musza pracowac. bez tego faktycznie nie da rady. jesli tylko jedno z rodzicow pracuje to dziecko dostaje 1 pkt. w przypadku rodziców blizniat czesto jest tak ,ze powrot do pracy sie nie oplaca, ze wzgledu na koszt opiekunki. a pracowac, zeby oddawac całą kasę dla mnie jest bez sensu. dlatego ja bylam na wychowawczym i wracam do pracy po oddaniu dzieci do przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiapal twixy, 02.04.09, 11:02 blizniaki mają fory (tzn 2 czy 4 pty wiecej) jesli obydwoje rodzice pracują. jesli tylko jeden rodzic pracuje to niestety nie ma szans na przyjecie do przedszkola. ja koncze wychowawczy i wracam do pracy. nie mialam problemu z zaswiadczeniem z firmy o zatrudnieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
chrust5 gosiapal 02.04.09, 16:28 A dlaczego skladalas informacje o zatrudnieniu?! Tego nie wymagaja przepisy, nadgorliwa dyrektorka? Gdyby u nas tak bylo, musialabym podniesc raban, ja z ustawy (adwokat) nie moge byc zatrudniona na umowe o prace! Natomiast poprosila o akt urodzenia trzeciego dziecka, oczywiscie zlozylam. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiapal Re: gosiapal 02.04.09, 17:35 w moim przedszklu juz jest 105 chętnych z pierwszego wyboru na 25 miejsc. dyrektorka weryfikuje informacje wprowadzone do systemu. gdyby tak nie zrobiła z pewnością nie miałabym szans. jestem przekonana ,ze z 50 osób to tzw samotne matki. u nas od jakiegos czasu wisi na bramie informacja,ze najpierw podania a gdy bedzie ich wiecej nic miejsc to dokumenty potwierdzające podane przez nas informacje. nie wiem czy to zgodne z prawem ale działa na moją korzyść więc nie krzycze (ale rozumiem, ze w twojej sytuacji byłoby cięzko). Odpowiedz Link Zgłoś
chrust5 Re: gosiapal 03.04.09, 09:13 Gosiu, a gdzie Ty maluchy posylasz? I skad wiesz, ile jest podan - to sie da jakos sprawdzic w systemie? Przeraza mnie to wszystko rowno... Odpowiedz Link Zgłoś
marta_live Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 06.04.09, 22:45 h chłopaków mają 2 lata i 4 miesiące ( grudzień 2006)czy to ty spacerujesz z dziećmi w parku koło M1? Odpowiedz Link Zgłoś
chrust5 spacer 07.04.09, 09:02 To bylo do mnie? Nie, my nie z Marek, stamtad sa inni, niech sie odezwa. U nas obowiazuje Park Skaryszewski. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 01.04.09, 21:53 moje też idą; u nas rekrutacja trwała do 31 marca; zobaczymy jak będzie Odpowiedz Link Zgłoś
ania-f Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 02.04.09, 07:57 Ja też chcę wysłać swoje do przedszkola od września. Podanie złożyłam, pozostaje czekać i mieć nadzieję Odpowiedz Link Zgłoś
traganek Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 02.04.09, 09:53 U nas w Trójmieście wyniki dopiero 15 maja I potwierdzam, że bliźniaki nie mają żadnych forów. A pracujący muszą być oboje rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
ukomo Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 02.04.09, 13:01 My też startujemy i sie stresujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
anjazzielonego W ubiegłym roku przyjęli nam JEDNĄ! 02.04.09, 14:06 żeby "poprawić" atmosferę napiszę Wam, co nas spotkało przy rekrutacji rok temu (do oddziału dwulatków): szanowna komisja przyjęła JEDNĄ z bliźniaczek.... Teraz startujemy do 2 przedszkoli, nigdzie nie ma forów dla bliźniaków, oczywiście oboje rodzice muszą pracować.... Odpowiedz Link Zgłoś
chrust5 Re: W ubiegłym roku przyjęli nam JEDNĄ! 02.04.09, 16:29 Genialne. Na to nie wpadlam. A na druga przyznali gminny dodatek na opiekunke?! Odpowiedz Link Zgłoś
nochalopagus82 Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 02.04.09, 14:19 No my również złożyliśmy dzisiaj dokumenty do przedszkola na naszym osiedlu- ale obawiam się, że bez "pleców" mamy marne szanse, ponieważ ja nie pracuję, a mąż "za dobrze" zarabia Tak czy siak rozglądamy się jeszcze za prywatnymi placówkami. Mamy kilku znajomych w branży przedszkolnej i ostatnio dowiedziałam się, że pomimo, iż rekrutacja do państwowych przedszkoli dopiero się rozpoczęła, to miejsca już dawno są "ustawione" przez znajomych pań i panów dyrektorów Trochę się zdziwiłam no ale z z drugiej strony- co kraj to obyczaj Tak więc czekamy z niecierpliwością na rozwój wydarzeń i jak się wszystko uda to mam nadzieję, że wreszcie będę mogła rozejrzeć się za pracą. No bo w sumie teraz to jakby nie mam nawet takiej fizycznej możliwości. Oby tylko udało się znaleźć jakieś przedszkole bo energia moich ponad dwuletnich bliźniaków momentami mnie przeraża i przerasta. Myślę, że pobyt w przedszkolu ze zorganizowanym planem zajęć i mnóstwem dzieci dobrze by im zrobił. No i mi również dobrze by zrobiła chociaż krótka z chłopcami rozłąka Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blizniaki14 Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 02.04.09, 19:45 Mój starszak chodzi od września, dostał się do państwowego bez problemu, jedyny warunek oboje rodzice muszą pracować. Na przyszły rok ma już miejsce w swoim przedszkolu. Uwielbia tam chodzić. Dziś zapisałam bliźniaki. Będą mieć 2,7 m-ca we wrześniu. Więc szanse mniejsze,ale kto wie U nas zawsze zapisy sa od 1-30 kwietnia, wynik około 1 czerwca. Odpowiedz Link Zgłoś
prolens Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 02.04.09, 21:03 Moi także zapisani, ale my mamy fory bo do przedszkola chodzi juz starsza córka.. Więc miejsce mamy zaklepane, jak mi powiedziała p. dyrektor. W zeszłym roku mieli niecałe 3 lata i nawet nie próbowalam ich zapisać. Odpowiedz Link Zgłoś
nina02 Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 02.04.09, 23:24 Ja też złożyłam wnioski i z wielka obawą czekam na wyniki po 20/04. U nas bliźniaki nie mają żadnych forów i ogólnie sytuacja z miejscami masakryczna. Obeszłam wcześniej wszystkie 5 przedszkoli prywatnych w naszym mieście i listy obsadzone na 3 lata do przodu (a znajomości nie mam), więc nawet boję się myśleć co by było gdyby sie nie dostali. Ja zapisałam już rok temu, ale się nie dostali (nie mieli jeszcze 3 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
agiq Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 08.04.09, 19:06 no i my już wiemy, nie przyjęte niewiem co mam robic, przedszkole mam obok domu a wychodzi na to że będę wozić dziewczyny autobusem do niewiem gdzie odległego przedszkola gdzie będą wolne miejsca...buuuu Odpowiedz Link Zgłoś
chrust5 Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 09.04.09, 09:23 Oj, wspolczuje! My mamy jeszcze stres przynajmniej do 21 kwietnia, tyle, ze podobno w Warszawie jest w sumie wiecej miejsc niz dzieci. Ale jak mam wozic z Sskiej Kepy do Ursusa to chyba jednak zrezygnuje... A moze to Cie zmotywuje do zrobienia prawka? Odpowiedz Link Zgłoś
agiq Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 09.04.09, 16:06 prawko mam ale nie jeżdżę. A nawet gdyby to autem po Krakowie... fakt że wygodniej ale wcale nie szybciej. A wolne miejsca są na Hucie. Mieszkam zupełnie z przeciwnej strony, pracuję jescze z innej- w ogóle bezsens. Najgorsze jest to że nawet jakbyśmy przetrzymali je jeszcze rok z nianią to za rok mają takie same szanse się dostać jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
nina02 No i stało się najgorsze :( 21.04.09, 17:55 ... nie dostalismy sie do żadnego przedszkola. Od wczoraj jestem zdruzgotana! Nie dostało się ponooć. 400 dzieci w mieście. Jak czytam, że w Warszawie jednak znalazły się miejsca (nawet dla niektórych niepracujących matek - u nas nie ma o tym mowy), to czuję wielkie rozgoryczenie,ze u nas (Górny Śląsk) nic zrobiono żeby tę sytuację zmienić (rok temu było to samo), a na miejsce w niepublicznym przedszkolu nie ma co liczyć (obsadzone na 3 lata do przodu z ogromnymi listami oczekujących). Nie wiem co robić? nie mam z kim zostawić dzieci... a jak jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
hannamay Re: No i stało się najgorsze :( 21.04.09, 23:35 jejku wspolczuje wam tych walk o przyjecie dziecka do przedszkola .. zawsze myslalam ze to kwestia tylko zapisania .. wiec jesli nei przyjeli to co? nie moga otworzyc kolejnego oddzialy jelsi jest tyle chetnych? kurcze nie bardzo to wszystko pojmuje .. toz to przeciez powinno sie byc wdziecznym ze chca mamy posylac dzieci do przedszkola, beda sie tam uczyc, mamy wroca do pracy - tylko z porzytkiem dla ekonomii .. szalenstwo jakies! Odpowiedz Link Zgłoś
chrust5 Re: No i stało się najgorsze :( 22.04.09, 09:22 Szybko pisz odwolanie, jesli nie napisalas jeszcze. Nawet jesli nie dostalo sie 400 dzieci w miescie, to nie wszystkie sa blizniakami, nie? Przedstaw sytuacje w czarnych barwach, jak najbardziej i galopem skladaj do wszystkich. Moze mozna tez u Was do jakies wydzialu gminy? Nie znam lokalnych przepisow. Odpowiedz Link Zgłoś
nina02 Re: No i stało się najgorsze :( 22.04.09, 20:30 Jestem ciężko podłamana tą sytuacją. Nie mam z kim zostawić dzieci (żadnej rodziny w pobliżu, opiekunka naie wchodzi w grę)= utrata pracy, a wychowawczy kończy sie jesienią. Odwołanie już i tak napisałam, ale nie wiem czy to coś jeszcze da skoro nie ma już miejsc... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 21.04.09, 21:57 mojej się dostały, 27 pierwsze zebranie współczuję tym, którym się nie udało Odpowiedz Link Zgłoś
ania-f Re: kto jeszcze wysyla do przedszkola? 24.04.09, 20:49 Dziś dowiedziałam się, że przyjmą mi chłopaków do przedszkola.Uff, myślę, że nie tylko ja odsapnęłam, ale i moja mama, która zajmuje się synami gdy ja jestem w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
ciri_77 Moje tez sie dostały :))) 24.04.09, 22:07 Pani dyrektor była bardzo zadowolona ze będzie mieć bliźniaczki w grupie u nas nie przyjęli kilkoro dzieciaków, jeśli mama nie pracuje, ale mają w gminie otwierać 2 nowe grupy w któryms z przedszkoli, więc reszta dzieciaków też znajdzie miejsce (do każdego z przedszkoli mam max 15 minut jazdy autem) Odpowiedz Link Zgłoś