agablues 24.01.07, 19:55 Czy macie swoje sposoby na maluchy? Na kąpiel, karmienie, spanie? Podzielcie się doświadczeniem, jak się najlepiej zorganizować. aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szymus4 sposób na sen w dzień 24.01.07, 20:10 pobujać w wózku 10 minut i spokój-ale bede musiała odstąpić od tego- tak ze kłade starszaka w łużeczku-wychodze i sam zaśnie jak będzie młode. Wieczorem bez problemu sam zasypia -ale w dzień niestety nie. ania Odpowiedz Link Zgłoś
agatelek2 Re: Sprawdzone sposoby na... 25.01.07, 13:34 Ja już nie mam maluchów(2i 3l)Ale jak były małe to do skończenia przez nich 6 miesięcy usypiałam bujając wózkiem a potem kładłam do łóżeczka i wychodziłam z pokoju-do skutku.Nauczyły się zasypiać same i we własnych łóżeczkach.Kąpiel to chyba wszystkie dzieci uwielbiają więc nie było problemów.Teraz nie bardzo lubią myć włosy ale jest coraz lepiej.Z jedzeniem też raczej nie było problemu.Jeśli chodzi Ci o to jak organizować czas z dwójką to nie ma różnicy,jest tylko więcej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
agatelek2 Re: Sprawdzone sposoby na... 25.01.07, 13:42 Jeszcze dopiszę do wcześniejszego.... Jak karmiłam małą starszemu synkowi dawałam w tym czasie w miseczce jakieś płatki albo chrupki czy kawałek bułki aby się czymś zajął.Kąpałam dzieci w tym samym czasie tzn:mała w wanience dla niemowlaków a syn w dużej wannie na macie antypoślizgowej.Wieczorem też starałam się aby zasypiały o tej samej godzinie.Starsze dziecko najczęściej przesypiało całą noc więc w nocy na głowie miałam tylko karmienie i przewijanie małej.Miałam to szczęście,że synek potrafił sam się bawić,więc nie było problemów jeśli musiałam w którymś momencie dnia więcej czasu poświęcić córce. Odpowiedz Link Zgłoś
agablues Re: Sprawdzone sposoby na... 25.01.07, 14:17 Ja mam właśnie największy problem z usypianiem i wspólnym spaniem. Bo czasami wzajemnie budzą się w nocy. Do wspólnej kapieli też już doszłam Karmię też czasami w tym samym czasie, bo małego karmię piersią. Do tej pory był tez problem ze spacerami, ale jak kupiliśmy podwójny wózek, też się rozwiązał. Pozostaje to cholerne spanie... Myslałam, ze może są jakieś "złote rady " , wypróbowane sposoby. pozdrawiam, aga Odpowiedz Link Zgłoś
agatelek2 Re: Sprawdzone sposoby na... 25.01.07, 14:26 Jeśli masz możliwość,to może niech na razie śpią w oddzielnych pokojach-jedno nie będzie drugiego budziło.A z usypianiem to twardo i z konsekwencją.Moja córa też nie przesypała nocy,na początku spała ze mną aż po kilku miesiącach powiedziałam dość!Przeniosłam do własnego łóżeczka-pierwsza noc tragedia-wstawałam co 20 minut z zegarkiem w ręku.Ale brałam na ręce,uspokajałam albo karmiłam jak była potrzeba i z powrotem do łóżeczka.I tak do skutku przez ok.tydzień.A potem stał się cud-mała zaczęła przesypiać prawie całe noce z budzeniem się na karmienie.Odkąd skończyła rok,przesypia całą noc,jej brat też.Owszem byłam wykończona ale nie poddałam się i dopięłam swego.Spróbuj,może Ci się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
sandranc Re: Sprawdzone sposoby na... 25.01.07, 18:00 moj synek w nocy czesto okropnie plakal kladlad do wozka bujalam-i to byl blad.Im czesciej bujalam tym bardziej przyzwyczail sie do tego i gdy wozek sie nie ruszal znowu plakal.Doszlam do wniosku ze im starszy tym trudniej bedzie go od tego odzwyczaic.Konsekwentnie wiec zaczelam przyzwyczajac malego do spania wylacznie w swoim lozeczku.Na poczatku budzil sie 2-3 razy w nocy i plakal ale nie bralam go do swojego lozka tylko wlaczalam pozytywke az po pewnym czasie spal sobie sam.I radze kazdej mamie aby od samego poczatku kladla maluszka do wlasnego lozeczka.Bujanie w wozku non stop nie prowadzi do niczego dobrego.Tylko starsze baby i tesciowe sa przeciwnego zdania -jezeli dziecko placze dzeje mu sie krzywda i za wszelka cene nalezy mu tego oszczedzic!a kto bedzie bujal czy nosil dziecko na rekach jak bedzie mialo rok i wiecej i swoje humory??? Odpowiedz Link Zgłoś
agablues Re: Sprawdzone sposoby na... 26.01.07, 23:13 agatelek2 napisała: > Jeśli masz możliwość,to może niech na razie śpią w oddzielnych pokojach-jedno > nie będzie drugiego budziło.A z usypianiem to twardo i z konsekwencją.Moja córa > też nie przesypała nocy,na początku spała ze mną aż po kilku miesiącach > powiedziałam dość!Przeniosłam do własnego łóżeczka-pierwsza noc > tragedia-wstawałam co 20 minut z zegarkiem w ręku.Ale brałam na ręce,uspokajała > m > albo karmiłam jak była potrzeba i z powrotem do łóżeczka.I tak do skutku przez > ok.tydzień.A potem stał się cud-mała zaczęła przesypiać prawie całe noce z > budzeniem się na karmienie.Odkąd skończyła rok,przesypia całą noc,jej brat > też.Owszem byłam wykończona ale nie poddałam się i dopięłam swego.Spróbuj,może > Ci się uda. To jest zadanie na najbliższy tydzień... Przygotowuję się psychicznie. Starsze dziecko wyjeżdża na ferie, więc nie będzie jęczało, ze maluchy się drą Oby tylko starczyło mi zacięcia... Odpowiedz Link Zgłoś
koftek Re: Sprawdzone sposoby na... 14.03.07, 21:45 Ja zrobiłam sobie krzywdę i brałam młodszą córeczkę do łóżka na karmienie. Isypiałyśy obie. Kończyło się tym, że byłam nie wyspana. Ostatnio powiedziałam dość. Karmię dwa razy w nocy więc da się przeżyć 15 minut na siedząco i bez brania do łóżeczka. Po karmieniu odstawiam do łóżeczka i nie ma że boli. Całe szczęście obuyło się bez większych scen . Starszą nauczyłam w dzień, że kładzie się do łóżka i lulu. W dzień bez problemów. Natomiast w nocy niedawno zaczęłam uczyć i w sumie już jest ok ale musielismy się z mężem troszeczkę nachodzić. Kładliśmy ją w łóżku, ona wychodziła, znowu kładliśmy itd itd. Ale opłaciło się bo teraz po kąpieli lulu i też spokój. Szybciej usypia niż było kiedyś gdy któreś z nas z nią leżało. Nie wolno się tylko nic odzywać do dzieciaka, tylko dobranoc kochanie i buziak. I do skutku. To faktycznie działa - jak u super niani. Sprawdzony sposób na spokojne zjedzenie obiadku lub chwilę dla Ciebie - seria filmów edukacyjnych "Ucz się z rodzicami" bardzo gorąco polecam bo dziecko uczy się wielu rzeczy KAsia www.agatka.corcia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
guleranda Re: Sprawdzone sposoby na... 15.03.07, 21:51 ja ze starsza nie miałam problemów w wieku 6 tygodni nauczyłą się zasypiac sama i tak był 7 miesięcy.potem zaczęła zasypiac w moim towarzystwie,al potrafi zasnąć sama również.natomiast młodsza wcale nie chce spać.na noc zasypia dopiero ok 24 i budzi sie co 2 godziny.mieszkamy w 4 (ja,mąż starsza i młodsza)w jednym pokoju,więc jak mała płacze to budza się właściwie wszystcy(prócz starszej).nie moge sobie na razie pozwolic na eksperymnt z samodzielnym zasypianiem Odpowiedz Link Zgłoś
kasialu Re: Sprawdzone sposoby na... 30.05.07, 13:51 Jak dzieci były maleńkie dzieliliśmy sie z Mężem obowiązakami rowno po połowie. Mąż zajmował się corcia bo starsza a ja Synkiem. Teraz głównie jest "nieee Taaatoooo, cem do maaaamyyy" Odpowiedz Link Zgłoś
heino78 Re: Sprawdzone sposoby na... 01.06.07, 22:01 Na poczatku był chaos.. a teraz ? starsza córka ma rok i 7 miesięcy, śpi we własnym dużym łóżku i zasypia sama, w tym samym czasie mniejsza-4 miesiace, zasypia na leżaczku sama, ze smokiem i pieluszką, a później przenoszę ją do łóżeczka w ich wspólnym juz pokoju, śpią razem aż do 7 rano, nie budzą się wzajemnie, cudowne córy mi sie trafiły. kąpiel? najpierw młodsza w wanience w łazience, wykąpaną sru do leżaczka i mleko, ona sobie leży, bawi się, śpiewa a w tym czasie starsza do wanny i sie pluska. na szczęscie starsza sama je i potrafi się sobą zając. do takiej wprawy doszłam mniej więcej po 3 miesiącach, pomoc miałam tylko przez 2 tygodnie ze strony ślubnego, później zostałam rzucona na głęboką wodę i chyba radzę sobie świetnie. ze spacerami nie było kłopotu, podwójny wózek się sprawdza, ale ubierałyśmy się na raty: starsza sweterek, młodsza sweterek, ja sweterek, starsza czapke, młodsza czapke itd. wszystko jest do opanowania!! Odpowiedz Link Zgłoś