Dodaj do ulubionych

gronkowiec złocisty w 5 m-czniaka czy leczyć?

15.10.09, 11:28
witam mojej córeczka obecnie 5 miesięcznej wyszedł w kale gronkowiec złocisty
(metycylinowrazliwy) dość liczne kolonie. Wczesniej keidy badaliśm w wieku 2
miesiecy róniez wyszedl ale podawalismy priobotyk i po kolejnym badaniu juz go
nie było teraz widać na nowo a cały czas od 2 miesiaca zycia podajemy
priobiotyk biogaja. Lekarze twierdzą ze się nei leczy. Dodam ze kupi sa z
domeiszką śluzu i kwaśny mają zapoach, mała często placze widac ze doskeira
jej brzuszek. Jest karmiona tylko moim blekiem a ja jestem na diecie
bezmlecznej z uwagi ze starsza miala alergie na mleko. Moje pytanie brzmi czy
ktos sie spotkał z takim przypadkiem? nalezy bo leczyc i jak?
Obserwuj wątek
    • aga_sama Re: gronkowiec złocisty w 5 m-czniaka czy leczyć? 15.10.09, 12:04
      U mojego niespełna dwulatka wykryto bardzo liczne kolonie gronkowca w kale. Rada bardzo dobrej alergolog i chyba najlepszego pediatry, jakiego spotkałam: nie leczyć. Podawać probiotyki - dicoflor. Ciągle. Po roku ilość kolonii znacznie się zmniejszyła. Podejrzewam, że miał tego gronkowca długo, bo objawy od początku podobne do Twoich. Mnie pani, która wykonywała to badanie, poleciła pediatrę, ale w koncu do niej nie dotarliśmy. Generalnie przy gronkowcu każdy przypadek rozpatruje się indywidualnie, bo organizm wyjałowiony antybiotykiem szybko złapie coś innego. Poza tym tą bakterię w licznych koloniach mogą mieć również członkowie rodziny: w nosie, na skórze, w układzie pokarmowym... więc ryzyko ponownego nadkażenia jest b. duże.
      Na Twoim miejscu poszukałabym bardzo dobrego gastrologa dziecięcego. Skąd jesteś?
      • kasia782 do aga_sama 15.10.09, 12:56
        dziekuje Ci za odp. tez slyszalam takie opinie zeby nie leczyc, jestem z W-wy
        • aga_sama Re: do aga_sama 15.10.09, 21:48
          Ja robiłam badanie u p. Kostrzeńskiej, w bad-baku (wygooglaj ich sobie). Może zadzwoń do niej, powiedz, że znalazłaś u dzieciaka gronkowca, czy jest sens powtarzać badanie u niej, wypytaj delikatnie o polecaną przez nią lekarkę (ja niestety nie pamiętam nazwiska).
          Swoją drogą szukaj. Przyda Ci się alergolog dobry, czyli Zawadzka (ja ją polecam bardzo) lub dr Sieradzka (nie byłam, podobno dobra) no i gastrolog, koniecznie. Moi znajomi byli bardzo zadowoleni z pomocy dr Albrechta, ja miałam kontakt z dr Dziechciarzem, ale jako pediatrą i też byłam zadowolona. Bo te pieniste kupy to ze śluzem to słaba akcja. Jeżeli trzymasz restrykcyjnie dietę, tzn nie jesz nic, co zawiera mleko lub jego pochodne (kupne pieczywo, słodycze, wędliny) to wydaje mi się, że przyczyną jest albo gronkowiec (powinno być lepiej po probiotyku, tylko biogaja jest chyba mleczna, więc to sprawdź i zmień na bezmleczny), albo niedojrzałość układu pokarmowego (tu też probiotyk powinien zadziałać), albo alergia na coś, co jesz.
          A jak z przybieraniem na wadze?
          W każdym razie sprawa jest grubsza, dla dobrego lekarza, a ja jestem kulturoznawca smile
    • mag2004 popieram poprzedniczki:) 16.10.09, 10:38
      witam,
      popieram - nie leczyć, podawac probiotyki typu dicoflor; my mielismy z kolei
      zalecenie podawac Enterol (to prebiotyk - zawsze mi się mieszawink; podawalismy
      przez 4mce i poki co moja 3latka wolna od gronkawinkobjawy mielismy podobne -
      wodniste kupki, ze sluzem i smużkami krwi; mała miala wtedy 6 tyg i byla na piersi
      pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka