Dodaj do ulubionych

Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel?

21.10.09, 21:25
Napiszcie o najlepszym waszym zdaniem syropie, który na prawde
pomoże.
Ja ostanio kupuje te polecane przez farmaceute i są okropne.Nic a
nic nie pomagają.I jeden należy stosować przed jedzeniem,czy to ma
sens?Dam dziecku syrop, on sobie spłynie, a po kolacji w łóżku i tak
przez godzinę kaszle i kaszle non stop.Czemu w ogóle należy podawać
przed jedzeniem, zawsze myślałam że najlepiej podać syrop po
jedzeniu jak "dusi" kaszel i wtedy ten syropek sobie powoli spłynie
i zapobiegnie w jakiś sposób temu kaszlowi.
Obserwuj wątek
    • ania19771 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 21.10.09, 21:37
      my stosujemy Acodin -a starszej córce(8lat) gdy już w nocy jej chce "flaczki wypruć" to podaje pół tabletki Thiocodin (za zgodą lekarki)
      Thiocodin działa super ale on jest tylko dla osób dorosłych sad
    • mama.czarka Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 21.10.09, 21:37
      Nie gwarantuję, że zadziała u Twojego dziecka, ale u mojego 4-latka sprawdził
      się Supremin, polski odpowiednik Siecodu.
    • betty842 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 21.10.09, 21:46
      Mi lekarka powiedziała że na taki duszący kaszel najlepiej dać mocno
      posłodzoną herbatę (tek żeby w smaku była w miarę dobra).Taka słodka
      herbata obkleji gardełko i złagodzi kaszel.Niektóre specjalne syropy
      mogą wręcz podrażnić gardło i będzie jeszcze gorzej.U nas słodka
      herbatka pomagała.
    • mamaigiiemilki Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 21.10.09, 22:21
      na suchy kaszel- syrop wykrztuśny, np. Ambrosol ale tylko do 15-16; do tego
      Stodal/prawoślazowy; Supremin hamuje kaszel, można go podać ew. wieczorem, jak
      dziecko bardzo kaszle; ale wydzielinę, która zalega, dziecko powinno móc
      odkaszlnąć, żeby nie zeszła na oskrzela;
      • memphis90 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 22.10.09, 20:30
        Na suchy kaszel NIE PODAJE SIĘ syropu wykrztuśnego- tylko właśnie
        przeciwkaszlowy. Syropy wykrztuśne podaje się przy kaszlu mokrym, ułatwia
        ewakuację wydzieliny.
    • magnolia1973 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 22.10.09, 09:19
      U nas najlepiej sprawdza się Sinecod.
    • rulsanka Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 22.10.09, 09:30
      Syrop nie działa na zasadzie "ze wolno spłynie", bo kaszel jest z układu
      oddechowego, a nie pokarmowego. Ja polecam flegaminę, bo od niej kaszel robi się
      mokry, a więc mniej męczący i występuje rzadziej
      • wro-tka Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 06.10.13, 17:28
        syropy wykrztuśne takie jak np. flegamina podaje się gdy kaszel jest produktywny - czyli mokry. takie syropy podaje się do godz. 16 aby w nocy już nie było odruchu kaszlu.

na kaszel nieproduktywny podaje się leki hamujące odruch kaszlowy. najlepsze są niestety na receptę - LEVOpront, Diphergan, Acodin.
        bez recepty spróbuj tu wymieniany Sinecod (na moje dziecko nie działa) lub Drosetux, HERBAPECT (za dnia nawet pomaga a kosztuje z 5 zł).

inhalacje dają też ulgę.
        • mamameg Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 06.10.13, 23:10
          Diphergan z tego co wiem jest raczej przeciwwymiotny a nie na kaszel.
          • wro-tka Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 07.10.13, 08:58
            jest przeciwwymiotny i przeciwkaszlowy, przeciwświądowy.

Wskazania: Astma oskrzelowa, ostre odczyny alergiczne ze świądem, alergiczny nieżyt nosa, zapalenie spojówek, zmiany skórne o słabym nasileniu, pokrzywka, rumień, świąd różnego pochodzenia, reakcje anafilaktyczne, choroba posurowicza, obrzęk Quincke'go, choroba lokomocyjna.
        • zielonkavva Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 22.02.15, 00:22
          u nas z syropów najlepiej działa fosidal, a jak dziecko ma duszący kaszel i wyraźnie się męczy, to też inhalacje z berodualu.
    • hanczor Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 22.10.09, 09:45
      Ja podaję sinecod, ale krople. Nie wiem, czy to zależy od dziecka,
      czy od postaci leku, ale nam sinecod krople pomaga, a u koleżanki
      (dziecko młodsze o tydzień) syrop nie działa.
    • kaja5 supremin 22.10.09, 13:38
      No właśnie ja mam ten supremin i go sie bierze przed jedzeniem i
      jakoś niebardzo jestem zadowolona,nie wiem czy na efekt trzeba
      czekać i może dlatego , bo stosuje dopiero od 2 dni, spodziewałam
      sie zę po podaniu ten kaszel szybko ustąpi ale wczoraj dzieci przed
      snem kaszlały chyba z godzinę non stop (a syrop był podany godzinę
      wcześniej)
      • daga_j inne sposoby 22.10.09, 13:56
        Ja na taki nocny kaszel (suchy duszący) podawałam córce Phytotux, też
        homeopatyczny, naprawdę czasem pomagał w 5 minut. A dziś mi koleżanka
        powiedziała, że jej synkowi pomogło normalne ciepłe mleko z masłem (nie wiem
        jakie proporcje), przestał kaszleć i zaraz usnął spokojnie!
      • agataa75 500mg Aspartamu w 200ml,chcesz to dać komukolwiek? 06.10.13, 11:21
        Brak słów
      • wro-tka Re: supremin 06.10.13, 17:29
        myślę, że jesteście w stanie tak zaawansowanym, że potrzebujecie wsparcia na receptę sad
    • ga-ti Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 22.10.09, 13:50
      Na zahamowanie kaszlu w nocy (zeby misiek mógł spokojnie spac) podaję przed snem łyżeczkę Levoprontu. Pomaga na suchy i męczący nocny kaszel. W dzien na suchy coś delikatnego, np. prawoślazowy.
      Na mokry do wyksztuszania Flawamed albo Flegaminę (najpóźniej na 3-4 godziny przed snem, żeby nie pobudzac kaszlu w nocy i godzinę po posiłku, żeby pobudzony kaszel nie spowodował wymiotów).
      • klubgogo Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 06.10.13, 18:40
        Levopront mi osobiście pomagał, nie wiedziałam, że dziecku można.
        U córki zwykle działała clemastyna, ostatnio najlepiej jednak działa otwarcie szeroko okna, woda, jeśli kaszel ją wybudzi, odkryłam, że czym mniej testowania syropów, tym szybciej kaszel przechodzi.
    • psoriasisa Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 22.10.09, 21:48
      u nas działają inhalacje z soli fizjologicznej (polecone w szpitalu przy okazji
      zapalenia płuc). Wieczorny kaszel bywa też objawem astmy.
      • wro-tka Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 06.10.13, 17:36
        >Wieczorny kaszel bywa też objawem astmy.

ee tam.
        powodów kaszlu może być ze 100.

kaszel lubi noc - zwany jest też 'nocny dusiciel'. a dzieje się temu, że nocą obniża się poziom sterydów w organizmie co może spowodować suchy kaszel i duszności. ot cała tajemnica.

• tenisistka0-4 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 24.10.09, 11:31
      Nie ma lepszego i skuteczniejszego a jednocześnie bezpieczy -nie ta
      chemia!-PHYTOTUX lehninga.na każdy kaszel ale szczególnie taki
      suchy,szczekający i męczący.podaje dzieciom od 3 miesiąca-tak
      polecił mi lekarz a starsze miały tendencje do męczącego kaszlu w
      nocy.
      • kirsza1 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 24.10.09, 17:32
        na recepte to jest?
        jaki to ma sklad, ze mowisz ze takie naturalne?
    • clapton1985 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 24.10.09, 11:48
      Moim zdaniem najlepszy syrop na suchy kaszel to drosteux, a na mokry
      hederasal.
    • budzik11 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 24.10.09, 19:02
      Syropy są gucio warte, najskuteczniejsze są leki podawane wziewnie - inhalacje z
      Berodualu + sól fizjologiczna. Rozszerza oskrzela i hamuje odruch kaszlowy.
    • ata-07 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 25.10.09, 16:36
      Phytotux-od razu działa,homeopatyczny.Po Sinecodzie boli brzuch.
    • tijgertje Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 25.10.09, 17:32
      moj mlody ostatnio zaczyna pokaszlywac w nocy, wszystkie infekcje
      tak sie u niego zaczynaja, wiec trzymam reke na pulsie. wietrzenie i
      nawilzanie sypialni to podstawa, ale jak juz kaszel zaczyna sie
      pojawiac, to robie mlodemu herbate z tymianku. Pol lyzeczki
      suszonego tymianku zalewam szklanka wrzatku, jak przestygnie
      przecedzam i dodaje pelna lyzeczke od herbaty dobrego miodu. mlody
      pije taka miksture 2 razy dziennie i kaszel po 2 dnich w zasadzie
      mija. herbatka jest pyyycha, sama chetnie ja popijamwink
    • kamisa7 nie chcę byc złośliwa ale... 25.10.09, 21:01
      ...taki syrop lekarz się nazywa...Syropu nie podaję bez konsultacji z lekarzem.
      To, że jest słodki nie oznacza, że to cukierek. Z syropami trzeba bardzo
      ostrożnie postepować. Dlatego wolę, jak zaleca go lekarz
    • m.aggie Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 06.10.13, 13:12
      W przypadku suchego męczącego kaszlu najlepiej hamować odruch kaszlu. Jeśli dany syrop należy podać przed jedzeniem, to widocznie tak lepiej się wchłonie i szybciej zadziała.
      Sinecod i Supremin zawierają tę samą substancję czynną (cytrynian butamiratu). Supremin jest w syropie, Sinecod też w kroplach, więc mniejsza objętość i łatwiej podać. I to można stosować już u niemowląt.
      Natomiast niedawno spróbowaliśmy syrop DexaPico (zawiera dextrometorfan). On jest dla starszych dzieci (chyba powyżej 2 lat) i na mojego synka chyba działa lepiej. Ale najlepiej spróbować różnych syropów.
    • annubis74 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 06.10.13, 15:50
      a od czego ten kaszel? od spływającego kataru? poinfekcyjny?
      u nas na suchy kaszel od spływajacego kataru podajemy Stodal albo Drosetux i czekamy aż zmięknie
      uważałabym z preparatami typu Sinecod - łagodzą kaszel ale niczego nie leczą. poza tym w niektórych przypadkach mogą zaszkodzić (np. w przypadku gdy dziecko ma zapalenie oskrzeli lub płuc a kaszle jest sposobem oczyszczania organizmu)
      • wro-tka Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 06.10.13, 17:42
        > (np. w przypadku gdy dziecko m
        > a zapalenie oskrzeli lub płuc a kaszle jest sposobem oczyszczania organizmu)

z czego oczyszcza suchy kaszel?
        błagam... to ABC każdej choroby.

każdy suchy kaszel jest rezultatem podrażnienia zakończeń nerwowych i należy zredukować jego częstotliwość i intensywność.

inna sprawa diagnostyka. warto ją zrobić przy ciągnącej się kilka dni sprawie.
        • annubis74 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 06.10.13, 22:58
          błagam oszczędź sobie...
          Tak się składa że suchy kaszel moze towarzyszyć (zwłaszcza na początku) każdej infekcji, być sygnałem np. zapalenia płuc lub krztuśca. moja córka przy katarze który spływa ma suchy (a nie mokry kaszel).
          • wro-tka Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 07.10.13, 09:02
            czemu towarzyszy kaszel (jakim infekcjom, schorzeniom) a czym jest i na co odpowiada i jak należy z nim postępować to dwie różne rzeczy.

prosto - to, że suchy kaszel jest sygnałem zapalenia płuc nie oznacza, że nie należy go powstrzymać. mechanizm jest cały czas ten sam. i leczenie jest również takie same - odpowiedni farmaceutyk (antybiotyk, lek sterydowy) oraz lek przeciwkaszlowy.
    • maja.london888 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 06.10.13, 19:23
      SYROP Z CEBULI (do małego słoika kroisz w plastry jedną cebulę, zasypujesz cukrem, odstawiasz w ciepłe miejsce, podajesz jedną łyżkę rano i jedną wieczorem i po trzech dniach masz spokój).
    • annubis74 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 07.10.13, 00:07
      qrcze, znów się wciągnęłam w jakiś archiwalny watek z 2009
      kto i po co takie watki odgrzebuje?
      • wuika Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 07.10.13, 09:16
        Ja też, ale wtopa wink
    • wuika Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 07.10.13, 09:14
      Panny prawie dobiły do dwóch lat i z tej okazji pozwolono im zażywać coś bardziej skutecznego niż prawoślaz wink Dostały Supremin, na razie spoko - kaszel prawieże zniknął po 2-3 dniach stosowania (acz bez przesady, nie były zalewane tym syropem na maksa). Nie wieszczę jeszcze wielkiego zwycięstwa, bo jednostkowy przypadek leczenia kaszlu w sytuacji, kiedy i tak trwał on już kilka dni i po prostu mógł już się kończyć - wiosny nie czyni, ale jakiś krok do przodu jest. Drogi on nie jest, kosztował bodajże 8 czy 9 zł.
      • mamka30 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 22.10.13, 16:34
        ja podaję synowi syrop Levopront-ale nie wie od którego roku życia można go podawac i jeszcze dla pezypomnienia bo ktos tu pisła na forum, że na suchy duszący kaszel syrop przeciwkaszlowy podać..BZDURA !!!! Nigddy na suchy kaszel nie wolno podawac takiego syropu bo dziecko nie ma co wykrztusic i się zakaszle!!!!!!!! Musi bys kaszel lekko mokry to wiadomo, że jest wydzielina i trzeba ją wykrztusić!!!!!!
        • mamka30 Re: chodziło mi o wykrztusny- 22.10.13, 16:38
          mała pomyłka...pisząc ze nie wolno na kaszel suchy syropy myslałam o wykrztuśnym a nie przeciwkaszlowym.....przepraszam
        • monin82 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 08.01.15, 14:43
          ja podaje córce drosetux i zawsze pomaga, na poczatku podaje soki z malin i cebuli, ale jak nie przehcodzi to nie ma co czekac
    • ula-12 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 28.06.14, 01:06
      Sprobuj zrobic sama.naprawde dziala. 200 ml oliwy z oliwek + pol cytryny i wymieszac. Pic Lyzke stolowa z dodatkiem odrobiny soku malinowego na lepszy smak. Moja corcia to pije i cale noce przesypia. Pozdrawiam.
      • monin82 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 11.01.15, 14:21
        podejrzewam, że łagodzi to drogi oddechowe, dzięki czemu tak bardzo nie męczy kaszel, fajnie, że pomaga, ja jak tylko zaczyna to robię napar z imbiru, też jest super rozgrzewający i też uspokaja, ale jak to nie wystarczy to właśnie podaje drosetux
    • mariette11 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 30.04.15, 21:21
      Z tym fosidalem to bym uważała bo on zawiera żółcień pomarańczową. To sztuczny, chemiczny barwnik, który jest po prostu szkodliwy i to w takim stopniu, że został zakazany w kilku krajach. Żołcień może być powodem poważnych schorzeń układu trawiennego a nawet raka. Dlatego lepiej stosować cos co nie zawiera takiej niepewnej substancji np fenspogal syrop na kaszel.
    • bezykowy Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 25.11.15, 12:20
      Mnie na kaszel zawsze pomaga syrop fosidal, który jest nie tylko wykrztuśny, ale też przeciwzapalny, dlatego łagodzi kaszel i leczy jego przyczynę. Polecam
      • asia.258 Re: Jaki dobry syrop na suchy duszący kaszel? 24.05.16, 10:54
        ja też go lubię bo jest skuteczny i już nieraz zatrzymał infekcje dziecka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka