Dodaj do ulubionych

Atropina - stosowanie -Pilne!

08.12.09, 13:32

Lekarz- wielki profesor zalecił mojemu synowi wkraplanie atropiny 1% 2 razy
dziennie przez 7 dni + 1 dawke rano w dniu badania. Czytałam ulotkę i tam jest
wyraźnie napisane , że dzieci powyżej 6 roku życia ( mój syn właśnie w grudniu
kończy 6 lat) atropine przyjmuje się przez 3 dni + ewentualnie dawka w dniu
badania. No i się przeraziłam, jestem w kropce... czy dzwonić do lekarza i
kwestionować jego zalecania?

Proszę o dopowiedz, moj syn ma podejrzenia co do 1 oczka- moze byc słabsze
gosia
Obserwuj wątek
    • alfa36 Re: Atropina - stosowanie -Pilne! 08.12.09, 14:37
      Nam lekarz zalecil stosowanie przez 3 dni tuz przed dniem badania.
      Żrenice byly bardzo poiększone mimo, ze wydawalo mi sie, ze czasem
      mogla ta kropelka nie do konca wleciec w wlasciwie miejsce.
    • b.bujak Re: Atropina - stosowanie -Pilne! 09.12.09, 13:52
      mój miał badane oczy w wieku 4 lat i kropiłam atropiną 3 dni;
      to troche niezręczna sytuacja dopytywać sie lekarza, czy się nie pomylił, ale w
      przypadku atropiny jednak wolałbym się upewnić i skontaktowałabym się z tym
      lekarzem powołując się na treść ulotki; atropina to bardzo silny lek! mój syn
      miał po tym halucynacje...
      • annanaska Re: Atropina - stosowanie -Pilne! 09.12.09, 17:06
        U nas podobnie. 4-latka przez 3 dni. ale słabo zadziałało i badanie niezbyt wyszło.
        • pasik Re: Atropina - stosowanie -Pilne! 09.12.09, 18:03
          Zakraplaliśmy 3 latka przez miesiąc atropiną.
          Pomogło.
          • annanaska Re: Atropina - stosowanie -Pilne! 09.12.09, 23:13
            Miesiąc?!! I pomogło na co? Z tego co wiem to atropinę się podaje aby wykonać badanie, a nie pomagać. Chyba coś Ci się pomyliło. Atropina to trucizna, nie lek. A może ja coś pokręciłam.
            • alfa36 Co mam zrobic z atropiną? 10.12.09, 13:02
              Podawalam 3 dni co mam zrobic z resztą?
              • annanaska Re: Co mam zrobic z atropiną? 10.12.09, 20:22
                Nam lekarka kazała wyrzucić, bo (jak pisałam w innym poście) to trucizna. I były to słowa p. doktor, sama tego nie wymyśliłam.
            • genie.in.the.bottle Re: Atropina - stosowanie -Pilne! 10.12.09, 13:02
              annanaska napisała:

Atropina to trucizna, nie lek
              > . A może ja coś pokręciłam.

Pokrecilas....Atropina jest trucizna ,jezeli nie stosuje sie ja tak
              jak powinno.Pracetamol tez bedzie trucizna jezeli sie go przedwakuje
              itp.A juz na pewno nie zatrujesz sie kroplami do oczu.Atropina to
              nie lek ? A wiesz,ze bardzo pomocny jest w resuscytacji ?
              • annanaska Re: Atropina - stosowanie -Pilne! 10.12.09, 20:20
                No dobrze, ale mówimy o zakraplaniu oczu. Czy Atropina w tej kwestii coś leczy? Jednak upierałabym się przy tym, że zakrapianie Atropiną przez miesiąc to chyba jednak była pomyłka. Podejrzewam, że chodziło o jakieś inne krople.
                • mandy5 Re: Atropina - stosowanie -Pilne! 10.12.09, 20:46
                  annanaska napisała:

> No dobrze, ale mówimy o zakraplaniu oczu. Czy Atropina w tej
                  kwestii coś leczy?
                  > Jednak upierałabym się przy tym, że zakrapianie Atropiną przez
                  miesiąc to chyb
                  > a jednak była pomyłka. Podejrzewam, że chodziło o jakieś inne
                  krople.

Niekoniecznie pomyłka
                  Mojemu synowi lekarka kazała kropić atropiną przez pół roku oczka co
                  7 dni zmiana oka, a można było oczko po prostu zaklejać - efekt taki
                  sam. I napewno to była atropina. Bardzo dobrze, że zmieniłam
                  lekarza smile)
                  • annanaska Re: Atropina - stosowanie -Pilne! 10.12.09, 22:51
                    Hmmm... Ja jednak jeszcze czegoś nie rozumiem. Bo mi się wydaje, że po atropinie to się rozmazuje wzrok. W takim razie dziecko przez pół roku źle widziało? I jeszcze jedno: jesteś zadowolona z tej atropiny, czy nie i zmieniłaś lekarza przedtem czy potem.
                    • annanaska Re: Atropina - stosowanie -Pilne! 12.12.09, 17:35
                      annanaska napisała:

> mi się wydaje, że po atropinie to się rozmazuje wzrok. W takim razie dziecko przez pół roku źle widziało?

Chyba zrozumiałam: jakby się zakrywało oczko to też przecież nic nie widzi, więc tak cay inaczej jest jakiś dyskomfort.
            • pasik Re: Atropina - stosowanie -Pilne! 12.12.09, 00:48
              annanaska napisała:

> Miesiąc?!! I pomogło na co? Z tego co wiem to atropinę się podaje aby wykonać b
              > adanie, a nie pomagać.
              jesteś okulistką?
              Pomogło na szczęście, ale wydaje mi się że to stara szkoła jeśli chodzi o podawanie atropiny..rzadko już ją stosują w gabinetach aby uzyskać efekt rozszerzonej źrenicy* potrzebny np do badania dna oka)
              Syna w wieku ok 2 lat miał delikatnego zeza..jedno oko zakrapiane atropiną przez miesiąc nie pracowało drugie musiało się nieźle wysilić.

Chyba coś Ci się pomyliło. Atropina to trucizna, nie lek
              > . A może ja coś pokręciłam.

trucizna..wszystko zależy od sposobu podania....
              właściwie wszystko jest trucizną jak źle zastosujesz

--
              Ażeby dokładnie określić wadę refrakcji i na tej podstawie dobrze dobrać okulary,, trzeba zawsze porazić całkowicie akomodację w badanym oku. W tym celu stosuje się następujące leki w postaci kropli ocznych: najsilniej działającą - Atropinę, Cyklopentolat oraz najsłabiej działający i pozostawiający akomodację resztkową - Tropikamid. U dzieci zdolność akomodacji jest bardzo duża, więc Atropinę podaje się przez kilka dni dwa razy dziennie po 1-2 kropli do każdego oka. (Atropinę wpuszczają dziecku do oka w domu rodzice). U małych dzieci w trakcie zakraplania Atropiny należy ucisnąć palcem kanalik łzowy (ucisnąć palcem dolną powiekę w przyśrodkowym kącie oka). Trzeba także uważać, aby lek nie dostał się do ust dziecka. Atropinę należy stosować ściśle według wskazówek lekarza; jest to lek,, który przy przedawkowaniu jest silną trucizną. Pozostałe dwa leki stosuje się u dorosłych a zapuszcza je lekarz podczas badania. Oprócz porażenia akomodacji, powyższe leki rozszerzają źrenicę. Najdłużej działa Atropina - do 10 dni, krócej Tropikamid i Cyclopentolat - do kilku godzin. W czasie rozszerzenia źrenicy i porażenia akomodacji źle widzi się z bliska oraz występuje światłowstręt.
              Dawka śmiertelna Atropiny dla małego dziecka wynosi około 10 mg (10 ml flakon 1% Atropiny zawiera 100 mg tego leku). Lek trzeba chronić przed dziećmi. Po skończeniu stosowania Atropiny lek należy wylać, dobrze wypłukać buteleczkę i następnie ją wyrzucić.
              • annanaska Re: Atropina - stosowanie -Pilne! 12.12.09, 17:33
                dzięki. Okulistką nie jestem, a z atropiną miałam do czynienia gdy próbowalismy mojej córce badać wzrok gdy miała 4 lata (teraz ma 7) i tak z biegu włączyłam się do wątku. tym bardziej, że sprawa znowu u mnie robi się aktualna, bo mam zamiar powtórzyć jej badanie. nie wiem czy będzie podobnie, bo wtedy atropina nie za bardzo się spisała. trochę czasu już minęło, ale pamiętam, że mimo słabo poszerzonej źrenicy okulistka stwierdziła, że "chyba raczej jest astygmatyzm", a wielkości wady też nie potrafiła określić dokładnie i przepisała jej okularki tak na oko. nie zrealizowałam zalecenia, a teraz nic specjalnie na wadę wzroku nie wskazuje. jednak wybieram się do okulisty. tak kontrolnie, na wszelki wypadek.
                Pozdrawiam
                Ps. z tą trucizną coś mi świtało i chyba trochę miałam rację.
    • alin9 Re: Atropina - stosowanie -Pilne! 10.12.09, 13:29
      Moja pięciolatka miała identyczne zalecenie.Tak podawaliśmy.Jest dobrze.Badanie
      wyszło.Po roku ten sam schematsmile
    • mazrena Re: Atropina - stosowanie -Pilne! 11.12.09, 19:06
      Syn (ponad 3 lata) w zeszlym tyg mial zakrapiane atropina przez 5
      dni 2razy dziennie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka