renatka841905 29.12.09, 12:36 co polecicie dla dwulatka na kaszel???nie chce ustąpić... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-008 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 12:44 nam ulgę przyniósł Pulneo (eurespal) Odpowiedz Link Zgłoś
ania19771 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 13:04 ale jaki kaszel?? mokry= to coś wykrztuśnego suchy = coś przeciwkaszlowego spora różnica Jeśli chodzi o Pulneo to jest to lek ze wskazania lekarskiego i nie jest podawany typowo na kaszel Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 13:09 syn kaszle od 11 dni (mokro) brał Flavamed Stodal i Lipomal -nie pomagało. przepisano nam Pulneo i od razu poprawa. a dziecko zmian osłuchowych nie miał i nie ma. mimo, iz ulotce napisane że leczenie w zapaleniu płuc i oskrzeli. nam na mokry kaszel od razu pomogło i właśnie lekarka przepisalam po 10 dniach od podawania w/w syropów. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 13:21 ania19771 napisała: > no bo się zaczął stan zapalny gdzie? gardło czyste, oskrzela i uszy też. a Ty przepraszam pediatrą jesteś??? z tego co mi 2 lekarki mówiły to syn miał infekcję wirusową. Odpowiedz Link Zgłoś
ania19771 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 13:27 oho następna z tych skakających do oczu Zobacz do ulotki www.doz.pl/leki/p6588-Pulneo Działanie: przeciwzapalne rozszerza oskrzela Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 14:22 oho następna z tych skakających do oczu że co proszę???? jestem daleka od tego wierz mi tak, czytałam ulotkę - zawsze czytam przed podaniem leku dziecku, i pytalam lekarza też czy aby napewno mam synowi podawac eurespal skoro czysty jest, uznała , że skoro kaszel mokry sie utrzymuje to napewno pomoże - i pomógł dla mnie to się liczy, a chyba nie zabije dziecka podawając mu eurespal na kaszel( a wg Ciebie na stan zapalny) mimo że zapalenia płuc i oskrzeli nie ma????? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: syrop na kaszel 29.12.09, 14:41 ania 19771 ma rację; na zwykły kaszel nie ma co porywać się od razu z eurespalem(pulneo); to tak, jakby na wróbla z armatą... Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 15:11 mój kaszle jak gruźlik od 10 dni wiec nie nazwałabym to zwykłym kaszlem lekarka zaleciła wiec stosujemy i jest dużaaaaaaaa poprawa. na "zwykły" kaszel nie podawałabym eurespalu. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 13:11 A jaki kaszel? U mnie pomagają najlepiej inhalacje. Jak suchy - sól fizjologiczna + Berodual. Jak mokry - sól + Mucosolvan. Pomocniczo też daję dzieciom kapsułki "Tymianek z podbiałem" Herbapolu, syrop z cebuli ew. jakiś syrop bez recepty - Lipomal, Herbapect, Flavamed (przy mokrym kaszlu). Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 13:26 U mnie pomagają najlepiej inhalacje. Jak suchy - sól fizjologiczna + Berodual. > Jak mokry - sól + Mucosolvan. podajesz sterydy wziewne bez konsultacji lekarskiej na własną rękę??? nie wiesz, że przed zastosowaniem nebulizacji z muco czy berodualu trzeba osłuchac dziecko i jesli nie ma zmian w oskrzelach nie powinno się inhalowac, szczegolnie na zwykły kaszel. dziwie Ci się ze na kaszelek dajesz Berodual - mój syn jak mial zapalenie pluc i byl w szpitalu to tam mu podawano dopiero berodual a Ty w domu podajesz przy KASZLU???? powie Ci to każdy lekarz: nie każdy kaszel kwalifikuje sie do inhalacji z berodualu muco i pulmicortu, bo czasami taka inhalacja może bardziej zaszkodzić niz pomóc (głownie jak jest stosowana jako odskocznia - jak już to trzeba reguralnie stosowac). PS sama mam nebuliazator i zapas soli, pulmicortu i berodualu ale po wyjsciu ze szpitala (rok temu) na szczescie nie uzywalismy sprzetu bo nie mial wskazan (mimo ze przechodzil kilka razy infekcje wirusowe: kaszel i katar po pare dni - zreszta teraz tez ma infekcje i zadna z lekarek nie zalecala inhalacji - jedynie sama solą na katar). Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 13:48 A skąd ci przyszło do głowy, że bez konsultacji z lekarzem to stosuję?? Te leki są na receptę, nie można iść sobie do apteki i kupić wg własnego widzimisię. Tak, stosuję inhalacje z polecenia lekarza pediatry. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 14:25 zmieniłabym lekarza na Twoim miejscu sorry. nie podaje się sterydów na zwykły kaszel. i nie wymądrzam się, ale wiedze taką mam z kilku szpitali, od alergologów, immunologów, pulmonologów. ale rób jak chcesz... Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 14:58 mama-008 napisała: > nie podaje się sterydów na zwykły kaszel. > A czym się wg ciebie różni kaszel "zwykły" od "niezwykłego"? Przeczytane na innym forum: "Dzialania niepozadane sterydow podawanych miejscowo wystepuja przy dawkach przekrazcajacych 2000 ug na dobe! Przy srednim dawkowaniu 2 * 250 ug na dobe nei ma sie czego obawaic. Sterydy tez sa dla ludzi, to przeciez leki przeciwzapalne, najlepeij i najszybciej lagodzace meijscowy stan zapalny w oskrzelach. Podaje sie je miejscowo od razu do miejsca docelowego dzialania, by wlasnie zminimalizowac ryzyko dzialn ubocznych." A ja stosuję b. małe dawki - 5 kropli leku na 2,5ml. soli f., max 3x dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 15:09 zwykły kaszel to wg mnie pokasływanie, kaszel moż ebyc tez od zapalenie oskrzeli i płuc. wtedy zgadzam sie, pulmicort i berodual są jak najbardziej wskazane. Przeczytane na innym forum:... pisał to lekarz czy jakas mądra mama? Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 15:14 mama-008 napisała: > zwykły kaszel to wg mnie pokasływanie, kaszel moż ebyc tez od > zapalenie oskrzeli i płuc. wtedy zgadzam sie, pulmicort i berodual > są jak najbardziej wskazane. > No więc na "pokasływanie" nic nie daję (najwyżej włączam nawilżacz powietrza w pokoju). Wątek jest o KASZLU. > Przeczytane na innym forum:... > > pisał to lekarz czy jakas mądra mama? Mądra mama będąca lekarzem Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 15:35 nie bede polemizowac niech kazda mama robi co uwaza za stosowne Odpowiedz Link Zgłoś
a_gurk Re: syrop na kaszel 02.01.10, 01:54 Nie chcę się wymądrzać, nie jestem lekarzem, ale lekarze w UK zalecaja stosowanie pulmicortu (lub raczej jego brytyjskiego odpowiednika) codziennie regularnie ale nie już w momencie wystąpienia silnych objawów chorobowych typu kaszel. Wtedy nalezy stosować salbutamol. Że w Polsce jest inaczej, wiem z pobytu młodego w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
jarbar1976 Re: syrop na kaszel 30.12.09, 15:31 A my na kaszel nadający się do leczenia dostajemy zawsze krople bądź czopki o nazwie Amminofillina - rozkurczają oskrzela , pięć dni i po kaszlu nie ma śladu.Dodam ,że lek przepisuje nam nasza Pani doktor nauk med.alergolog-pediatra.Z chodzenia do ośrodka z małym już się wyleczyłam bo tam na kaszel najchętnie przepisują antybiotyk... Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 13:49 z cebuli i cukru lub z octu jabłkowego (sok z 1 cytryny, tyle samo octu jabłkowego, 2 łyżki cytryny, 1 łyżka miodu najlepiej akacjowego. Ilość można proporcjonalnie zmniejszyć, bo trwałość mieszaniny to 14 godzin. Podawać po łyżeczce co 1-2 godziny). Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 14:27 przepis:sok z 1 cytryny? to po co potem dodwac jeszcze 2 łyzki cytryny? "sok z 1 cytryny, tyle samo octu jabłkowego"= tzn ile tego octu jabłkowego skoro wczesniej wycisnełam cytryne to ile mam tego octu wlać - skąd wiem ile wycisne z cytryny? Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 14:39 Sorry, te "2 łyżki cytryny" nie "skasowały się". A co do ilości octu i soku z cytryny, to stawiasz przy sobie np. 2 szklanki - i w każdej musi byc tyle samo płynu - to nie jest przepis na syrop "aptekarski" lecz "babciny" Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: syrop na kaszel 29.12.09, 15:11 super, bardzo fajny przepis juz notuje Odpowiedz Link Zgłoś
tatuniek70 Re: syrop na kaszel 01.01.10, 08:56 Na kaszel suchy mucosolwan bądź ambrosol , ale bardzo ostrożnie. Dwa razy dziennie po 2,5 ml. Pierwsza dawka rano , druga najpóźniej o 15. Pomocniczo - skrój dużego buraka , pokrój w kostkę , zasyp łyżką cukru. Przecedź przez wyjałowioną gazę - dwa razy dziennie po łyżce stołowej. Taki syrop to czysty rutinoscorbin. Na noc - mleko z masłem. Masło fantastycznie nawilża układ oddechowy. Ale nie za dużo tego masła. I polecam jednak wizytę u pediatry. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka.aka Re: syrop na kaszel 01.01.10, 11:18 na "szczekający" kaszel, bez zmian oskrzelowych (wiem to po osłuchaniu oczywiście)lekarz zalecił Młodemu: * syrop prawoślazowy 3x dziennie, * 1/4 tabletki alericu, * psikanie Tantum Verde także 3xdziennie, * nacierania pulmexem na noc i kąpiel z dodatkiem soli leczniczej, Jeśli po kilku dniach nie ustąpi ponowna konsultacja. Diagnoza brzmiała podziębiebie z podrażnieniem krtani i gardła Odpowiedz Link Zgłoś
marla79 Re: syrop na kaszel 01.01.10, 21:24 na mokry kaszel u mojego synka pomaga Pectodrill Odpowiedz Link Zgłoś