elasie 06.02.04, 21:36 Pediatra skierowal nas do poradni gastroeterologicznej. Mam pytanie czym dokladnie zajmuje sie ta specjalizacja i jak wyglada konsultacja i leczenie w tej poradni? elasie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martyka Re: GASTROENTEROLOG 06.02.04, 21:50 Gastroenterolog zajmuję sie wszystkimi problemami związanymi z przewodem pokarmowym. My jesteśmy pod opieką tego lekarza w zwiazku z grzybicą układu pokarmowego i alergii pokarmowej. Wszelkie biegunki, zespół złego wchłaniania, niska masa ciała itp kwalifikują się jako problemy gastroenterologiczne. A w związku z jakimi objawami u dziecka dostałaś to skierowanie ? Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
elasie Re: GASTROENTEROLOG 06.02.04, 22:29 Skierowani zostalismy z powodu niskiej masy ciala, slabego jej przyrostu, a ostatnio nawet spadku. Do tego przyplatala sie jakas alergia, ale nie wiem dokladnie po czym. Podejrzewam mleko krowie, choc Maly w ogole nie pije mleka i nie cierpi kaszek mlecznych lubi natomiast serki i jogurty. Napisz mi prosze jak wyglada wizyta u lekarza i czy niezbedne sa jakies nieprzyjemne badania i jakie? elasie Odpowiedz Link Zgłoś
justyna1313 Re: GASTROENTEROLOG 07.02.04, 20:10 Właśnie moje dziecko też odrzuciło mleko od 2-go roku życia (teraz ma ponad 3 lata), ale lubi danonki i ewentualnie jogurty. Inne sery (twaróg, żółty) też odpadają; właściwie mało jest rzeczy, które je. Wtedy nie wiedziałam, co się dzieje, aż po roku pojawiły się wymioty i wylądolowaliśmy na gastroenterologii.Wcześniej słabo jadł(choć do ok. 1,5 roku życia był żarłokiem) , nie przybierał na wadze (od 1,5 roku ma 13 kg, co nie zapokoiło pediatrę z przychodzni, choć ja alarmowałam, uważała, że przesadzam). Wykryto aceton w moczu, lamblie i jest podejrzenie refluksu żołądkowo - przełykowego (na potwierdzenie czekam).W ogóle moje dziecko jest bardzo wybredne, co do jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
martyka Re: GASTROENTEROLOG 07.02.04, 21:00 Witam Myślę,że nie masz się czego obawiać. Chyba najgorszym badaniem może być biopsja kosmków jelitowych przy podejrzeniu celiaki. A poza tym to normalny wywiad ustny, badanie i ewentualnie badania krwi, moczu i kału. Być może też USG. Życzę szybkiej, trafnej diagnozy. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś