kasia4246 26.02.10, 11:18 Podajcie mi proszę jakąś dobrą dietę na zaparcia u 2-latka , bo mamy problem , podaję owoce i soczki i nie widzę efektu co jeszcze podać aby załatwiał się codziennie a nie co 2 dzień Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
epb3 Re: Zaparcia 26.02.10, 11:34 suszone owoce(u nas dzialaly takie suszone sliwki w sloiczku dla niemowląt Gerbera), jogurt naturalny, duzo wody (woda na czczo) - wogóle duzo picia zero ryzu, bananów Odpowiedz Link Zgłoś
matylda_milena Re: Zaparcia 26.02.10, 11:36 Mnie pediatra powiedziała, żeby podawać dziecku probiotyk (lacido baby czy coś takiego), zmielone siemę lniane (dodać do zupy czy jogurtu) i wywar z fig do picia (trzeba kupić suszone figi, pokroić na kawałki, zalać wodą i zagotować, ja gotuję mniej więcej 3 minuty - i ten wywar dać dziecku do wypicia). U mojej córki zadziałało. Poza tym z moich obesrwacji wynika, że dobrze działa na moje dziecko kiszona kapusta, surowe warzywa i jogurt/kefir/maślanka. Spróbuj może dać owsiankę. Pozdrawiam MM Odpowiedz Link Zgłoś
ata-07 Re: Zaparcia 26.02.10, 16:37 Probiotyk,jablko tarte,pieczone - działa,jak miotła i mniej cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Zaparcia 26.02.10, 16:56 co dwa dni tez moze byc w orzadku, szczegolnie jak dziecko bardzo malo je. Zwroc uwage czy zalatwia sie z trudnoscia co dwa dni czy nie. Co do diety - bez bananow, ryzu, czekolady, kakao. Pomaga - jogurt naturalny, pieczone jablko, dostateczna ilosc tluszczu w jedzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
izawrcl Re: Zaparcia 26.02.10, 20:45 witam. Mam ten sam problem u mojej córki (2 lata)Nie mam pojęcia co jeszcze mogę jej podawac oprócz soków owodcowych gdzyz nic nie chce z wyzej wymienionych produktów. Przeważnie robiła co drugi dzień a nieraz 2 razy dziennie. Oststnio nie mogła zrobic po czwartym dniu,wkońcu zrobiłam jej lewatywe z wody i mydło i pomogło niemal natychmiast. Co jeszcze propopnujecie podawac małej? (co by to chciało zjeść Czy to możliwe że ma te zaparcia od mleka? 2-3 tygodnie temu zmieniłyśmy mleko z 3 na 4 Bebiko, czy to może byc od niego? Dodam że zagęszczam jej poranne i wieczorne mleczko z kleikiem a może nie powinnam ;-* Odpowiedz Link Zgłoś
izawrcl Re: Zaparcia 26.02.10, 20:46 a tę leawatywe to zrobiłam jej już w oststecznośi, gdyż tak strasznie sie pręzyła i cisła ;-* Odpowiedz Link Zgłoś
nie_fikaj Re: Zaparcia 28.02.10, 18:33 Ja herbatki różne podawałam, ogólnie dużo płynów. Sposób mojej mamy: woda przegotowana ciepła z miodem. Nie próbowałam, ale podobno działa. Kilka osób mi radziło takie rozwiązanie. I czopki glicerynowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: Zaparcia 28.02.10, 19:05 Najlepszy sposób to regularne posiłki Poza tym podawać dużo wody i sok ze suszonych śliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
anek333 Re: Zaparcia 28.02.10, 19:11 kiwi!!!!!a co 2dzień to ok !zaparcia są od 3-4dni(tak mówią mądre książki) Odpowiedz Link Zgłoś
carinica011 Re: Zaparcia 28.02.10, 19:24 ja słyszałam, że należy zalac suszone śliwki wrzącą wodą i tę wodę podać dziecku do picia. nie wiem, czy działa, bo moja młodzież regularnie podpija mi siemię lniane, które piję rano zamiast kawy i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
ata-07 Re: Zaparcia 01.03.10, 13:42 Chyba te 2 latki nie mają czasu się załatwić i przetrzymują. Odpowiedz Link Zgłoś
lacitadelle to nie są zaparcia 01.03.10, 14:32 jeżeli dziecko wypróżnia się regularnie co 2 dni, a konsystencja jest właściwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia4246 Re: to nie są zaparcia 01.03.10, 16:57 Gdyby konsystencja była ok to nie zawracałabym głowy nikomu na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
magda_38 Re: to nie są zaparcia 02.03.10, 09:52 napewno to za mało błonnika w diecie, Może zamiast jednego posiłku w postawci zagęszczonego mleka kleikiem (jeżeli to kleik ryżowy to nie wiem czy wiesz ryż daje się w przypadku biegunek i problemów jelitowych) podaj kaszkę ale sama ją zrób np. z płatków owsianych z jabłuszkiem (ja trę jabłko lub kroję na male kawalki i gotuję w garnuszku z odrobina wody lub upiecz jak wolisz). Dodatkowo dużo wody do picia w ciągu dnia, woda lepsza niż soki, niech pije małymi łykami ale przez cały dzień. Zero bananów bo te jak ryż (w zbyt dużej ilości) zwalniają perystatykę jelit. Dobre też jest siemie lniane dodawane do zup, sosów lub do picia rano na czczo z tym że dziecko niekoniecznie będzie chciało je pić. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-008 Re: Zaparcia 02.03.10, 10:18 u nas pomogło przede wszystkim wysadzanie na nocnik - mniej sie meczył posadzny na nocniku, mial jakby wiecej luzu...? dodatkowo dawałam mu śliwki Gerbera, zrezygnowałam z ryzu, podawalam duzo wody do picia, i po konsultacji z pediatra kupilam Lactolosum (chyba to?) na zaparcia (syrop) i po 3 dniach od podawania przeszło! a zapracia mial 2 tyg! histeria, jęki, męczarnia, płacz, prężenie, kupa bardzo ciemna i mega twarda!az płakac mi sie chciało jak widziałam jak synek sie męczy(mial 19 mieś jak sie zaczłęo nagle ale szybko przeszło po diecie i Lactolosum) teraz synek tylko kupe na nocnik chce robić Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: Zaparcia 06.03.10, 21:06 Ususzyłam, obrane ze skórki jabłka. Dwuletnia wnusia tak je polubiła, że nie chce jeść surowych jabłek. Od rana zjada może 5-6 cząstek suszonego jabłka. Po spożyciu tych jabłek, skończył się problem z zaparciami. Codziennie robi luźniejszą kupkę. Błonnik zawarty w suchych jabłkach działa jak miotła na zawartość jelit. Odpowiedz Link Zgłoś