Dodaj do ulubionych

Ratunku!!! SUCHY, WYKAŃCZAJĄCY KASZEL!!!!!!!!

06.03.04, 09:22
Proszę o rady, bo dziecko wykończy. Kaszel tak ją męczy, że nie moze
normalnie funkcjonować! Kasia
Obserwuj wątek
    • mamakarolka Re: Ratunku!!! SUCHY, WYKAŃCZAJĄCY KASZEL!!!!!!!! 06.03.04, 12:46
      Ja Ci radzę udać sie do apteki i przedstawić problem. Farmaceuta napewno poleci
      Ci jakiś syrop. A może masz coś w domu. Poczytaj ulotki.
    • marzek2 Re: Ratunku!!! SUCHY, WYKAŃCZAJĄCY KASZEL!!!!!!!! 06.03.04, 13:58
      A ile ma lat? Ja stosuję: syropki ziołowe (niespecjalnie pomagają, ale warto
      spróbować : prawoślazowy, z babki lancetowatej itp), pomagają też krople Sinecod
      (już dla bardzo małych dzieci), wszystko bez recepty. Możesz smarować (od roku)
      nawet maścią Wick Vapu Rub (dla młodszych pulmex baby), i też od roku Olbas Oil,
      parę kropli na ochraniacz, kołderkę, i oczywiście mokry ręcznik na noc, żeby
      powietrze nie było za suche. Jest też dobry syrop Elocom ale na receptkę i
      podobno ma okropny smak
      • beba2 Re: Ratunku!!! SUCHY, WYKAŃCZAJĄCY KASZEL!!!!!!!! 06.03.04, 14:53
        Jezu,mam nadzieję,że się przejęzyczyłaś z tym elocomem (to jest dość silny
        steroid i widziałam go tylko w postaci płynów i maści do stosowania
        zewnętrzego!).Raczej z kaszlem to nie ma on za wiela wspólnego.
        Wszystko zależy od wieku dziecka,a także od tego jak długo kaszel trwa,czy jest
        nieproduktywny(bez możliwości odkrztuszenia),czy może jednak po podaniu środków
        rozrzedzających wydzielinę nastąpi etap kaszlu wilgotnego(odkrztuszanie).Jeśli
        natomiast był i jest już długo suchy(pomimo podawania leków wykrztuśnych lub
        mukolitycznych) należy poprosić lekarza o lek przeciwkaszlowy.Jednak większość
        z nich zawiera codeinę i wszystko zależy od wieku dziecka.Bo co prawda nie
        powinno się podawać leków z tym składnikiem dzieciom(małym),ale z tego co
        przerobiłam z pediatrami - często jednak przepisują(lepsze to -uważam -niż
        diphergan na kaszel-który lekiem przeciwkaszlowym nie jest,a co niektórzy
        lekarze tak go traktują)
      • marzek2 NIE ELOCOM ALE EURESPAL!!!! 06.03.04, 15:30
        sorry bardzo! Mialam chyba "pomrocznsc jasna" w trakcie pisania, nie wiem skad
        mi sie wzial ten elocom, chodzi oczywiscie o EURESPAL!
        • beba2 Re: NIE ELOCOM ALE EURESPAL!!!! 06.03.04, 16:09
          smile))
          Eurespal jest OK bo działa przeciwzapalnie,przeciwalergicznie,rozkurcza
          oskrzela,ale pomimo tego nie zawsze pomaga na kaszelsad(
          Mówię to z własnego doświadczenia oczywiście.
          • kostruszka Re: NIE ELOCOM ALE EURESPAL!!!! 06.03.04, 16:34
            Dziewczyny, bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedzi. Teraz mogę już pisać bez
            takich emocji, bo jest znacznie lepiej. Przede wszystkim Natka (3 lata) w
            którymś momencie podczas ataku kaszlu "odkrztusiła" jakąś przezroczystą
            wydzielinę (+ całe sniadanie, niestety) i kaszel stał się mniej męczący. Poza
            tym, mimo antybiotyku, wzięłam ją na świeże powietrze, a tam w ogóle kaszlu nie
            było. Kupiłam też w aptece syrop konkretnie na suchy kaszel "Robitussin" i
            obecnie (po jednej dawce) kaszle sporadycznie. Oby tak zostało. Pozdrawiam.
            Kasia
            • beba2 Re: NIE ELOCOM ALE EURESPAL!!!! 06.03.04, 16:40
              A więc ptrzeba wykrztuszenia była...Podawaj ten syropek.
    • mami7 Re: Ratunku!!! SUCHY, WYKAŃCZAJĄCY KASZEL!!!!!!!! 07.03.04, 12:46
      Mojemu młodemu na taką przypadłość lekarz zapisał Sinecod krople dla dzieci.
      Stosuje się doraźnie w ostrym, suchym kaszlu. U nas wystarczyła jedna dawka,
      a potem już tylko syropek Stodal.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka