kostruszka 06.03.04, 09:22 Proszę o rady, bo dziecko wykończy. Kaszel tak ją męczy, że nie moze normalnie funkcjonować! Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamakarolka Re: Ratunku!!! SUCHY, WYKAŃCZAJĄCY KASZEL!!!!!!!! 06.03.04, 12:46 Ja Ci radzę udać sie do apteki i przedstawić problem. Farmaceuta napewno poleci Ci jakiś syrop. A może masz coś w domu. Poczytaj ulotki. Odpowiedz Link Zgłoś
marzek2 Re: Ratunku!!! SUCHY, WYKAŃCZAJĄCY KASZEL!!!!!!!! 06.03.04, 13:58 A ile ma lat? Ja stosuję: syropki ziołowe (niespecjalnie pomagają, ale warto spróbować : prawoślazowy, z babki lancetowatej itp), pomagają też krople Sinecod (już dla bardzo małych dzieci), wszystko bez recepty. Możesz smarować (od roku) nawet maścią Wick Vapu Rub (dla młodszych pulmex baby), i też od roku Olbas Oil, parę kropli na ochraniacz, kołderkę, i oczywiście mokry ręcznik na noc, żeby powietrze nie było za suche. Jest też dobry syrop Elocom ale na receptkę i podobno ma okropny smak Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: Ratunku!!! SUCHY, WYKAŃCZAJĄCY KASZEL!!!!!!!! 06.03.04, 14:53 Jezu,mam nadzieję,że się przejęzyczyłaś z tym elocomem (to jest dość silny steroid i widziałam go tylko w postaci płynów i maści do stosowania zewnętrzego!).Raczej z kaszlem to nie ma on za wiela wspólnego. Wszystko zależy od wieku dziecka,a także od tego jak długo kaszel trwa,czy jest nieproduktywny(bez możliwości odkrztuszenia),czy może jednak po podaniu środków rozrzedzających wydzielinę nastąpi etap kaszlu wilgotnego(odkrztuszanie).Jeśli natomiast był i jest już długo suchy(pomimo podawania leków wykrztuśnych lub mukolitycznych) należy poprosić lekarza o lek przeciwkaszlowy.Jednak większość z nich zawiera codeinę i wszystko zależy od wieku dziecka.Bo co prawda nie powinno się podawać leków z tym składnikiem dzieciom(małym),ale z tego co przerobiłam z pediatrami - często jednak przepisują(lepsze to -uważam -niż diphergan na kaszel-który lekiem przeciwkaszlowym nie jest,a co niektórzy lekarze tak go traktują) Odpowiedz Link Zgłoś
marzek2 NIE ELOCOM ALE EURESPAL!!!! 06.03.04, 15:30 sorry bardzo! Mialam chyba "pomrocznsc jasna" w trakcie pisania, nie wiem skad mi sie wzial ten elocom, chodzi oczywiscie o EURESPAL! Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: NIE ELOCOM ALE EURESPAL!!!! 06.03.04, 16:09 )) Eurespal jest OK bo działa przeciwzapalnie,przeciwalergicznie,rozkurcza oskrzela,ale pomimo tego nie zawsze pomaga na kaszel( Mówię to z własnego doświadczenia oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
kostruszka Re: NIE ELOCOM ALE EURESPAL!!!! 06.03.04, 16:34 Dziewczyny, bardzo, bardzo dziękuję za odpowiedzi. Teraz mogę już pisać bez takich emocji, bo jest znacznie lepiej. Przede wszystkim Natka (3 lata) w którymś momencie podczas ataku kaszlu "odkrztusiła" jakąś przezroczystą wydzielinę (+ całe sniadanie, niestety) i kaszel stał się mniej męczący. Poza tym, mimo antybiotyku, wzięłam ją na świeże powietrze, a tam w ogóle kaszlu nie było. Kupiłam też w aptece syrop konkretnie na suchy kaszel "Robitussin" i obecnie (po jednej dawce) kaszle sporadycznie. Oby tak zostało. Pozdrawiam. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: NIE ELOCOM ALE EURESPAL!!!! 06.03.04, 16:40 A więc ptrzeba wykrztuszenia była...Podawaj ten syropek. Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: Ratunku!!! SUCHY, WYKAŃCZAJĄCY KASZEL!!!!!!!! 07.03.04, 12:46 Mojemu młodemu na taką przypadłość lekarz zapisał Sinecod krople dla dzieci. Stosuje się doraźnie w ostrym, suchym kaszlu. U nas wystarczyła jedna dawka, a potem już tylko syropek Stodal. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś