Dodaj do ulubionych

Małe ciemiączko i vit. D3

10.03.04, 16:26
Witam,

Dzisiaj była u mnie pediatra z rejonu. Moja Małgosia ma 17 dni. Pani Pediatra
powiedziała zże mała ma małe ciemiączko i powiedziałą żeby nie podawać
witaminy D3. Jestem trochę zdziwiona, bo w szpitalu tez ją badali i kazali
podawać tą witaminę od 15 dnia życia.

Czy ktoś się spotakał z taką diagnozą o nie podawaniu witaminki D3?
Obserwuj wątek
    • gagarin3 Re: Małe ciemiączko i vit. D3 10.03.04, 19:44
      A mojego synka badało czterech pediatrów i wszyscy kazali dawać po dwie krople vigantolu. Efekt był taki, że ciemiączko zarosło, gdy miał trzy miesiące i musimy z nim jeździć na kontrole do poradni neurochirurgicznej... Więc lepiej się niczemu nie dziw i ciesz się, że trafiłaś na rozsądną lekarkę. Ja nie miałam takiego szczęścia... Piotruś już od ponad trzech mieięcy nie dostaje żadnych witamin, a mimo to jest zdrowy, nie ma żadnych objawów krzywicy, a pierwsze ząbki wyrosły mu, gdy miał pięć miesięcy. Może czas skończyć z powszechnym aplikowaniem niemowlakom D3... Taką samą dawkę zalecono mojemu dziecku, które miało ciemiączko 0,5 na 0,5, jak i córeczce koleżanki o ciemiączku 3 na 3...
      • driadea Re: Małe ciemiączko i vit. D3 10.03.04, 20:56
        Mojej córce też kazano odstawić vigantol, poczytaj też tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=10363291&v=2&s=0
        poruszalam ten wątek i dużo pań się wypowiedziało.
      • ligia76 Re: Małe ciemiączko i vit. D3 14.03.04, 23:14
        Hej smile
        Gagarin3 napisałam do Ciebie na skrzynkę gazetową, jeśli nie korzystasz to
        napisz mi jakis inny adres e-mail. Mam podobny problem z moim synkiem i
        chciałabym z Toba pogadać.

Pozdrowienia
        Ligia
      • ligia76 Re: Małe ciemiączko i vit. D3 do gagarin3 14.03.04, 23:16
        Hej smile

gagarin3 napisałam do Ciebie na skrzynkę gazetową, jak nie korzystasz to jesli
        możesz podaj mi jakiś inny e-mail do siebie. Mam podobne problemy z moim
        synkiem i chciałabym z Tobą pogadać.

Pozdrowienia
        Ligia
    • nastka_7 Re: Małe ciemiączko i vit. D3 10.03.04, 22:10
      Witaj. Nikodemkowi tez nie podaję wit. D3. Urodził się z małym ciemiączkiem
      0,5x0,5cm i podejrzeniem małogłowia(za mały obwód główki). Na razie wszystko
      jest w porzadku, maly rozwija się dobrze, a ma teraz 2,5 miesiąca. Pozdrawiam.
      • cwikrut Re: Małe ciemiączko i vit. D3 10.03.04, 22:32
        Na całym zachodzie nie podaje się w ogóle Vigantolu- klimat ten sam- ponoć
        więcej szkody niż pomocy- choć na pewno prawda leży pośrodku i w wielu
        wypadkach jest niezastąpiony. Mój synek rośnie za szybko (wg lekarzy) i muszę
        mu podawać 2 kr, ale jakby nie rósł w takim tempie nie podwałabym chyba wcale.
        Przedawkowałam z moim starszym (na zlecenie lekarza) i mam problemy z nerkami.
        Jeżeli twój lekarz uzasadnia swój wybór i do ciebie to dociera słuchaj lekarza.
        Pozdrawiam
        • iwo_72 Re: Małe ciemiączko i vit. D3 11.03.04, 10:49
          OK. Więc nie jestem sama z tym małym ciemiączkiem. Troszkę się uspokoiłam.
          Dziwię się jednak, że tylko jedna lekarka na to zwróciła uwagę - a oglądało ją
          4-5 lekarzy pediatrów !!!!!
    • malgosiacy Dzieci na cycu bez wit D3 do końca 4 m-ca !!!!!! 14.03.04, 19:55
      Witajcie,
      dziewczyny, do ukończenia 4 miesiaca zycia dzieci karmione piersią nie powinny
      przyjmowac wit D3. Pozniej najlepiej zrobic specjalne badania krwi i moczu i
      dostosowac dawke indywidualnie, bo przedawkowanie wit D3 jest bardzo grozne,
      nie mowiac juz o dzieciach z malym ciemiaczkiem. Musicie szukac dobrych
      pediatrow, znajacych sie na gospodarce minerałowej.

Pozdrawiam,
    • judytak Re: Małe ciemiączko i vit. D3 15.03.04, 09:33
      jak nie podajesz witaminy D, a poza tym robisz wszystko normalnie (odżywianie,
      spacery itp.), nic dziecku nie będzie
      jak zbyt szybko skostnieją szwy łączące kości czaszki, może być potrzebna
      operacja neurochirurgiczna (rozdzielenie tych kości)
      mój syn tak miał (co prawda, nie z powodu witaminy D, sprawa była bardziej
      skomplikowana)

pozdrawiam
      Judyta
      • ligia76 Re: Małe ciemiączko i vit. D3 - do judytak 15.03.04, 17:16
        Hej smile
        Również chodzę z moim synkiem do neurochirurga (zbyt szybko zarośnięte
        ciemiączko) i wspominał kiedyś o operacji poszerzania szwów czaszkowych. Jesli
        możesz coś napisać nt. tej operacji. jak długa trwa, czy jest bardzo
        niebezpieczna, ile czasu dzieciaczek leży w szpitalu, i jak wygląda opieka nad
        dzieckiem po operacji (chodzi mi min. o ewentualne urazy np. upadek itp.)
        Napisałam również na e-mail gazetowy. Będę Ci bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrowienia
        Ligia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka