12ss 26.03.04, 10:24 Czy wiecie co to są wodniaki u niemowlaczka? i jak leczyć? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edorka1 Re: wodniaki??? 26.03.04, 10:52 To płyn który zbiera sie w okolicach jąderek. Nie leczy się, bo do ok 1 roku życia zazwyczaj sie wchłaniaja.Dobrze jest przy wkładaniu pampersa podnosić jąderka do góry i tak zapinac pieluszkę- podobno wtedy szybciej sie znikaja bo płyn spływa.... mój synek też ma wodniaki - teraz ma trzy miesiące i są wyraźnie mniejsze niż na poczatku - nie martw sie to nic strasznego )). Odpowiedz Link Zgłoś
anetnowak Re: wodniaki??? 26.03.04, 11:02 Mój syn też mial wodniaki.W ciągu kilku miesięcy zmniejszaly się,aż znikly calkowicie.Nic specjalnego z tym nie robilam,bo wodniaki zazwyczaj giną same,tak jak moje poprzedniczka napisala,do ukończenia przez dziecko roku. Pozdrawiam.Mama Kamila(02.05.2003) Odpowiedz Link Zgłoś
12ss Re: wodniaki??? 26.03.04, 11:10 Bardzo Wam dziekuję,jesteście kochane,bo tak się martwiłam. pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
orchidea22 WODNIAK!!! 07.04.04, 13:27 a ja własnie wróciłam od chirurga w Prokocimiu (najlepszy i największy szpital dziecięcy w Krakowie i okolicy)i diagnoza taka: jest wodniak jaderka. Leczenie: operacyjne! Wszystko zależy od tego czy ten płyn sobie tam stoi czy swobodnie pływa pomiedzy otrzewną a moszną. U nas nie pływa czyli trzeba operacyjnie naciąć bo jakby pływał to byłaby szansa zeby sobie sam zszedł. Chirurgia jednego dnia na szczęście niemniej i tak jest to znieczulenie ogólne i nacięcie tłuszczyku nad genitaliami. Serce mnie boli ale cóż. Czy u was ktoś te wodniaki diagnozował i mówił ze same zejdą??? Bo ja mam ciągle watpliwości po co takie malutkie, niespełna 3-miesieczne dzieciątko, kroić... Odpowiedz Link Zgłoś