Dodaj do ulubionych

wodniaki???

26.03.04, 10:24
Czy wiecie co to są wodniaki u niemowlaczka?
i jak leczyć?
pozdr
Obserwuj wątek
    • edorka1 Re: wodniaki??? 26.03.04, 10:52
      To płyn który zbiera sie w okolicach jąderek. Nie leczy się, bo do ok 1 roku
      życia zazwyczaj sie wchłaniaja.Dobrze jest przy wkładaniu pampersa podnosić
      jąderka do góry i tak zapinac pieluszkę- podobno wtedy szybciej sie znikaja bo
      płyn spływa.... mój synek też ma wodniaki - teraz ma trzy miesiące i są
      wyraźnie mniejsze niż na poczatku - nie martw sie to nic strasznego wink)).
      • anetnowak Re: wodniaki??? 26.03.04, 11:02
        Mój syn też mial wodniaki.W ciągu kilku miesięcy zmniejszaly się,aż znikly
        calkowicie.Nic specjalnego z tym nie robilam,bo wodniaki zazwyczaj giną
        same,tak jak moje poprzedniczka napisala,do ukończenia przez dziecko roku.
        Pozdrawiam.Mama Kamila(02.05.2003)
        • 12ss Re: wodniaki??? 26.03.04, 11:10
          Bardzo Wam dziekuję,jesteście kochane,bo tak się martwiłam.
          pozdrawiam cieplutko.
    • orchidea22 WODNIAK!!! 07.04.04, 13:27
      a ja własnie wróciłam od chirurga w Prokocimiu (najlepszy i największy szpital
      dziecięcy w Krakowie i okolicy)i diagnoza taka: jest wodniak jaderka. Leczenie:
      operacyjne! Wszystko zależy od tego czy ten płyn sobie tam stoi czy swobodnie
      pływa pomiedzy otrzewną a moszną. U nas nie pływa czyli trzeba operacyjnie
      naciąć bo jakby pływał to byłaby szansa zeby sobie sam zszedł. Chirurgia
      jednego dnia na szczęście niemniej i tak jest to znieczulenie ogólne i nacięcie
      tłuszczyku nad genitaliami. Serce mnie boli ale cóż. Czy u was ktoś te wodniaki
      diagnozował i mówił ze same zejdą??? Bo ja mam ciągle watpliwości po co takie
      malutkie, niespełna 3-miesieczne dzieciątko, kroić...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka