Dodaj do ulubionych

swędzenie dłoni

05.09.10, 15:20
Od ok. tygodnia moje dziecko (22 m-ce) strasznie swędzą dłonie od wewnętrz.
Początkowo myślałam, że swędzą go dłone od przwrócenia się (lekko je zaciera prawie za każdym
razem - a to o chodnik, a to o piasek..), ale w minioną środę obudził się ok. 5 rano, drapiąc się -
poszliśmy do lekarza. Stwierdziła alergię (syn alergik..) dotykową, przy czym "nie zarejetrowałam"
żadnej nowej chemi w domu lub kontaktu z jakąś nową substancją u syna. Kazała podawać wapno
3 x dziennie, ZYRTEC i maść ELOCOM 1 x na noc. Wapno podaję według zaleceń, zamaist Zyrtecu
FENISTIL w kroplach, a maścią średnio jest smarowany 4 x dziennie (przy czym 2 x w nocy) bo
inaczej wydrapałby sobie dziurę w dłoniach...
Czy czyjeś dziecko miało podobnie?Jaka była przyczyna i leczenie, ile to mniej więcej trwało?
Obserwuj wątek
    • kubo-nia Re: swędzenie dłoni 13.09.10, 11:52
      mój synek jak mniał koło 2 lat też go swędziały dłonie i mnał takie drobniutkie krostki, najbardziej swędziały w nocy i rano, nie doszłam przyczyny tego w zasadzie nic nie pomagało ale - samo przeszło
      • super-mikunia Re: swędzenie dłoni 13.09.10, 16:57
        U nas po tygodniu już w zasadzie swędzenie ustapiło, tyle, że Młody ciągle na DIPHERGANIE (przyplątał mu się jeszcze katar) i smaruję mu dłonie już tylko ALANTANEM bo ma strasznie szorskie popękane (na opuszkach) palce (całe dłonie), ale i tak super,że już nie budzi się drapiąc rąk smile
    • madziulaw Re: swędzenie dłoni 13.09.10, 21:27
      ja osobiście tak miałam. swędziły mnie wnętrza dloni. świąd budzil mnie w nocy. w moim wypadku to był kiepski metabolizm tłuszczu mlekowego (za dużo jadlam serów i wyrobów z mleka). poszłam na biorezonans, a właściwie na specjalny komputer tam który wykrywa np. problemy metaboliczne i Pani mi oznajmiła ww nietolerancję. myślalam, ze zwariowała, a metoda jest idiotyczna, ale postanowiłam sprawdzić. po odstawieniu mleka świąd przeszedł, przeszły też zawroty głowy poprawiło się samopoczucie, cera itd.

uważam, ze lekarz ma rację, tyle ze może to wynikać z nietolerancji pokarmowych.

zdrówka
      • super-mikunia Re: swędzenie dłoni 13.09.10, 21:47
        hmm rzeczywiście Młody ostatnio głównie na słodko.. w listopadzie czekają nas testy skórne i wtedy może coś więcej się wyjaśni z jego alergią..
        • madziulaw Re: swędzenie dłoni 14.09.10, 13:51
          mnie w testach skórnych nie wychodzi nic, myślę, ze i synkowi nie wyjdzie. Testy (czy skórne czy z krwi) wykrywają tylko silną reakcję organizmu, a nietolerancji pokarmowych nie wykrywają, bo jest to lżejsza postać. Przy nietolerancjach trzeba więcej zjeść, musi się nagromadzić w org tego sporo zeby pojawiły się problemy - ja np. przez 2 tyg jadlam praktycznie głównie sery i popijalam jogurtem - i dopiero wtedy powstała silniejsza reakcja w postaci swędzenia - a dloni (u mnie tez stóp w kąpieli) dlatego ze watroba nie przyswaja tego pokarmu i coś tam wydziela.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka