Dodaj do ulubionych

nie podnosi gówki

29.03.04, 21:23
Moja 3 miesięczna córka nie podnosi jeszcze główki z pozycji leżącej na
pleckach. Pediatra dała nam skierowanie do neurologa. Napiszcie kiedy wasze
niemowlaki zaczęły podnosić głowkę? Dodam że u małej stwierdzono napięcie
mięśniowe ale codzienna prawidłowa obsługa trochę to napięcie zmniejszyła.
Nawet piąstki są często otwarte.
Podzielcie się swoim doświadzczeniem czy stosowałyście jakieś ćwiczenia na
podnoszenie główki?
A.
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: nie podnosi gówki 29.03.04, 23:15
      Mój mały co prawda nie miał problemów ze wzmożonym napięciem mięśniowym,ale
      również nie podnosił główki w 3. miesiącu życia.Trzeba maluszka często układać
      na brzuszku (nawet pomimo protestów dziecka),choćby na króciutko,ale często.I
      pokazywać coś ciekawego - to napewno zdopinguje go do podnoszenia główki i
      wzmocnienia mięśni karczku.
      • annkier Re: nie podnosi gówki 30.03.04, 21:45
        Córeczkę często układam na brzuszku i nawet to lubi, podnosi wtedy główkę
        prawie do pionu. Strasznie śmiesznie wygląda jak tygrysek. Nie podnosi
        natomiast główki w odwrotnej sytuacji tz. jak leży na pleckach i usiłuję ją
        podnieść za rączki do góry to nie ciągnie ze sobą główki.
        Jak długo wasze maluszki nie ciągnęły główki napiszcie.
        Poz.
        A.
        • beba2 Re: nie podnosi gówki 30.03.04, 22:17
          Ależ to co opisujesz to naprawdę nic złego czy niezwykłego.U takiego malucha
          główka jest na tyle ciężka,że na tym etapie może jeszcze mieć problemy z
          dźwignięciem jej.Wydaje mi się,że to trochę za wcześnie na pociąganie za
          rączki.Każde dziecko rozwija się swoim tempem,dlatego nie możesz się sugerować
          statystyką,którą uzyskasz w odpowiedziach innych mam,bo jedno dziecko uniesie
          główkę w 2 miesiącu,a inne o wiele później.Jeśli w pozycji na brzuszku podnosi
          główkę to uważam,że nie ma powodu do zmartwienia.Poczekaj jeszcze 2 -3 tygodnie
          i sama zobaczysz,że w ciągu tego czasu coś się zmieni.
    • zdral Re: nie podnosi gówki 31.03.04, 00:04
      Mój synek ma obniżone centralnie napięcie mięśniowe i wzmożone na rączkach i nóżkach. Nie podnosił główki ciągnięty za rączki do ukończenia 5 miesiąca życia. W pozycji na brzuszku główkę podnosił super. Potem okazało się że jej nie podnosi tylko wygina się. Rehabilitacja okazała się konieczna (ale dochodziła do tego jeszcze asymetria). Najlepiej jak skorzystasz ze skierowania do neurologa. Powie ci co i jak. A nawet gdyby zalecił rehabilitację to pamiętaj że to nie zaszkodzi. Same otwarte piąstki o niczym nie świadczą. Mój mały też ma otwarte rączki a nadal ma nieprawidłowe napięcie mięśniowe. Tym bardziej namawiam cię na wizytę u neurologa. Może to nie być nic takiego ale szkoda by było czegos zaniedbać.
      Maggie
    • kama30 Re: nie podnosi gówki 31.03.04, 22:27
      Moja Mała 3-mies. też nie podnosi główki w tej pozycji i neurolog skierowała
      nas na rehabilitację. A ja mam księżkę pt. Pierwszy rok życia dziecka i tam
      jest napisane, że większość dzieci po ukończeniu 4 m-ca życia nie podnosi
      jeszcze główki ciągnięte za rączki na plecach.I tu na forum też czytam, że jest
      dużo takich dzieci. Ja nie wiem więc, dlaczego traktowane jest to jako
      patologia i od razu rehabilitacja?
      • beba2 Re: nie podnosi gówki 31.03.04, 22:39
        Witajcie.Przypuszczam,że ten stan (niepodnoszenie główki) może być uważany za
        patologię wówczas, gdy występują inne niepokojące objawy wskazujące np. na
        obniżone napięcie mięśniowe.Oczywiście najlepiej skonsultować się z
        neurologiem,niż póżniej żałować,że się coś zaniedbało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka