Dodaj do ulubionych

Trzydniówka?

24.09.10, 16:21
Synek ma prawie 3 lata, więc nie do końca książkowo, ale to właśnie podejżewają lekarze.
Chciałam spytać jak u Was ta choroba przebiegała i w jakim mniej więcej wieku.
Synek już prawie trzeci dzień ma samą gorączkę (wysoką, bo dochodzi do ponad 40 stopni i ona nie spada po regularnym podawaniu leku przeciwgorączkowego - dzisiaj w nocy najpierw ibufen, jak rosła dalej to potem panadol, a jak rosła dalej to pyralgina w końcu ją obniżyła do w miarę bezpiecznego poziomu). Tak w kółko - bo jak leki przestają działaś to gorączka znowu systematycznie rośnie.
Już kilka razy oglądał go lekarz i osłuchowo czysty, gardło czyste, uszy czyste, mocz w normie, jeszcze czekam na wyniki krwi. Czasem tylko krótko skarżył się, że go brzuszek boli, ale przychodziło szybko.
Nie wiem już co robić i panicznie boję się kojenej nocy (jedna z wyjazdem do szpitala). Nie nawidzę chorób, które są niezdiagnozowane, bo nie wiadomo co dolega i tylko każą czekać ;-(
Może macie jeszcze jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • spartanka4 Re: Trzydniówka? 24.09.10, 16:29
      nie wiem jak wygląda przebieg 3- dnówki u starszego dziecka bo moje przechodziły jako niemowlaki
      jeśli zbadali go lekarze i wszystko dobrze to na razie się nie martw, tylko czekaj jak maks ok 4-5 doby nie pojawi się wysypka to wtedy zrobić dokładniejsze badania
      ale rozumiem cię doskonale bo ja każdą chorobę moich dzieci też bardzo przeżywam, a jak już nie wiem o co chodzi to denerwuję się jeszcze bardziej
      a powiedz czemu byliście w szpitalu?
      • lupa_87 Re: Trzydniówka? 24.09.10, 19:12
        Do szpitala pojechaliśmy w nocy, bo miał 41 stopni i po kolejnych lekach nic nie chciało spaść ;-(
        • dziub_dziubasek Re: Trzydniówka? 24.09.10, 19:38
          Moja przechodziła trzydniówkę jak miała 17 m-cy gdzieś tak. Najpierw gorączka 39,6, po panadolu wracała na ten sam poziom i tak przez 2,5 doby. Trzeciego dnia mloda zasnęla wieczorem, spociła się jak mysz i temperatury nastepnego dnia nie było już. Przez te 3 dnimarudna, osowiala, pierwszego dnia po spadku temperatury też. Wieczorem czwartego dnia pojawiły się delikatne plamki na brzuszku, rano już regularna wysypka na tułowiu i szyi. Po chyba trzech dniach zniknęla.
          A mocz badaliscie?
    • leneczkaz Re: Trzydniówka? 24.09.10, 20:32
      Zbijaj nie tylko lekami. Olej od razu paracetamole i dawaj tylko nurofen albo inny ibuprofen. A jak budzi się i ma 41 to do wody letniej (trochę krzyku, ale lepsze niż karetka). Zbije szybko i na krótko. Potem ww nurofen (co 6h.) lub paracetamol pomiędzy nurofenami. U nas 2-3 dni gorączki i z 4-5 krostek na brzuchu po - dniach. Ale w nocy siedział w wannie taka tempka wink
      BTW współczuję sąsiadom wink
    • deodyma Re: Trzydniówka? 24.09.10, 20:48
      moj przechodzil trzydniowke w wieku 11 msc.
      poniewaz przez 2 dni goraczka mu nie spadala a mial 39,7 to poszlismy do lekarza.
      oprocz goraczki nic wiecej mu nie bylo i pedoatra kazal tylko podawac leki przeciwgoraczkowe.
      po trzech dniach goraczka po prostu zniknela i zaczla wychodzic wysypka.
      zaczela sie od glowy i stopniowo schodzila w dol.
      tydzien byl z glowy.
    • viki0 Re: Trzydniówka? 24.09.10, 21:43
      Hej!
      Mój synek przechodzi właśnie to samo - już trzeci dzień z gorączką ok 40 st C, lecimy też na środkach przeciwgorączkowych (nurofen i paracetamol). U nas najlepiej działa nurofen, paracetamol prawie nic gorączki nie zbija. Dziś trzecia noc ale na szczęście narazie czoło małego nie jest tak rozpalone jak wczoraj kiedy miał 40 st C, więc może juz przechodzi... Byliśmy u paru lekarzy bo wcześniej mały miał sam katar i malutki kaszelek, potem to prawie ustało ale zaczął gorączkowac. Jeden z lekarzy zalecił podac antybiotyk byłam przeciwna ale wzięłam receptę... po powrocie małego znowu łapała wysoka temperatura więc zaczęłam dawac lek.... dopiero dzisiejsza noc zapowiada się lepiej. Ciekawe czy to jednak nie jest zwykła trzydniówka i czy czasem niepotrzebnie nie faszeruje dziecka antybiotykiem.... okaże się pewnie jutro lub pojutrze - poznam po tym czy będzie wysypka. Kurcze może to jednak jakiś wirus? mój mały też dziś na brzuszek trochę narzekał... ale bardziej skojażyłam to z tym że pewnie boli bo leki dostaje praktycznie na pusty żołądek bo nic nie chce jeśc.... do tego jest strasznie obolały i każde małe stuknięcie lub uścisk strasznie odczuwa i płacze....
      • viki0 Re: Trzydniówka? 24.09.10, 21:51
        Zapomniałam dodac że synek ma 2,5 roku i też trochę wątpię że to trzydniówka.... ale nigdy nie wiadomo...
    • slonko1335 Re: Trzydniówka? 24.09.10, 21:53
      Mój przeszedł trzydniówkę jako niespełna dwulatek. Gorączkował bardzo wysoko cały czas. Leki musiałam podawać co 2-3 najdale j4 godziny, na przemian paracetamol z ibuprofenem, czasami oba na raz i ta kombinacja najlepiej sobie radziła, pyralginy nie podałam nie odważyłam się choć w ręce już miałam.... W okresie dzialania leków młody jak gdyby nigdy nic zachowywał się zupełnie normalnie a potem temperatura i zewłok nie miał siły się podnieść. Robiłam okłady, chłodne kąpiele ale to nic nie pomagało. Dla pewności zrobiłam badanie moczu. Wysypka wystąpiła po 4 dniach.
      • lupa_87 Re: Trzydniówka? 24.09.10, 22:58
        Jak pisałam wcześniej mocz w porządku. Wyniki krwi wskazują na infekcję wirusową.
        Jest godzina 23.00, a ja już wymiękłam nerwowo, bo około 19.00 dostał panadol + za godzinę ibufen (tylko taka mieszanka w ogóle porusza w dół jego gorączkę teraz), przed snem o 22.00 dostał pół czopka pyralginy. Minęła godzina a temperatura zamiast spadać nadal rośnie - już jest 39,6 - Boże ja zaraz się rozsypię całkiem - co ja mam mu jeszcze podać, żeby to cholerstwo spadło ;-((((((((
        • slonko1335 Re: Trzydniówka? 24.09.10, 23:06
          Moi zawsze tak wysoko gorączkują przy każdym byle czym (powyżej 40 stopni), więc sie juz przyzwyczaiłam i aż tak nie panikuję jak na początku ale przyznam że właśnie ostatnio trzydniówka mnie osłabiła i owszem bo bardzo ciężko było tą tempke zbić i bardzo szybko wracała. Jak pozostałe parametry? cały czas ok? żadnych innych objawów?
          • lupa_87 Re: Trzydniówka? 25.09.10, 00:23
            Poza sporadycznymi i krótkimi bólami brzucha - nic a nic.
    • joanka-r Re: Trzydniówka? 25.09.10, 10:35
      mój syn miał rok. Zaraz po infekcji kratni leczonej antybiotykiem , pojawiła sie temperatura. Trzy doby sama temperatura. Ciezko ja było zbijac, lekarz kazał podawać czopki pyralginy, tylko to działało. 3 dnia, wysypalo go ksiazkowo, z brzuszkiem problemów nie mial. Za to wygladal jak posypany czerwona kasza manną.
      • viki0 Re: Trzydniówka? 25.09.10, 14:42
        Mojemu właśnie wczoraj w nocy minęła goraczka a dziś rano obsypały go drobne małe czerwone krostki... więc była to raczej trzydniówka lub w naszym wypadku uczulenie na antybiotyk. Co do zbijania temperatury to u nas spadek zaczynał się dopiero po ok 1-1,5h od podania leku więc może za bardzo się dnerwujesz i pchasz niepotrzebnie tyle leków w dziecko... zanim zacznie działac lek najlepiej przykładaj zimne okłady na czoło - ale takie naprawde zimne i dośc mokre by dobrze chłodziły.
        • lupa_87 Re: Trzydniówka? 27.09.10, 23:05
          To jednak chyba nie trzydniówka, bo to już 7 dzień i wysypki brak. Jesteśmy niestety w szpitalu i nie zapowiada się szybki powrót do domu, bo do infekcji wirusowej doszły infekcje bakteryjne gardła, uszu, nosa i wyżynający się ząb ;-( To już siódmy dzień i cały czas gorączka. Gdyby nie szpital i ciągłe kroplówki to nie wiem co by było. Póki co antybiotyk i zbijanie dalsze gorączki ;-((( Boże, niech to się już skończy.......
          • slonko1335 Re: Trzydniówka? 28.09.10, 12:16
            No raczej nie, bo trochę za długo. Trzymajcie się cieplutko. Kciuki za szybki powrót do domu zaciśnięte.
    • mondovi Re: Trzydniówka? 28.09.10, 12:37
      jeśli będzie wysypka, znaczy, że klasyczna trzydniówka. jeśli nie, to zrób morfologię z rozmazem - u mojego syna w wieku 3 lat, zdiagnozowano mononukleozę - gorączka, bardzo wysoka + bóle brzucha, wynikające z powiększonej śledziony i węzłów chłonnych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka