Dodaj do ulubionych

Pałeczki coli w kale

30.09.10, 12:48
Niestety moja 11 tygodniowa córeczka od kilku dni ma biegunkę. Zielone i śluzowate stolce, przez dobę męczyła ją gorączka. Wczoraj oddałam jej stolec do analizy, wynik ostateczny dopiero jutro.
Pani w laboratorium powiedziała, że widać, że hodują się pałeczki. Nie wiadomo jeszcze na 100% jakie, może coli, a może nie.
Bardzo się martwię, z lekarzem mam spotkanie dopiero jutro po odebraniu wyniku.
Czy któraś z Was przeżyła podobną sytuację. Czy to coś bardzo niebezpiecznego? Czy antybiotyk będzie niezbędny? A może jakieś inne leczenie?
Obserwuj wątek
    • mage-ssi Re: Pałeczki coli w kale 30.09.10, 13:20
      Moja córeczka miała tą bakterię jak miała 2,5 miesiaca. Też zaczęło sie od zielonych częstych kupek ze śluzem. Nie gorączkowała. Troszkę nam sie odwodniła i trafiliśmy na oddział gastro-enterologii. Wyhodowali bakterię i na nieszczęście wyniki przyszły w sobotę kiedy dyżur pełnił lekarz z innego oddziału i zdecydował podać dziecku antybiotyk jak sie potem okazało niepotrzebnie. Dr prowadząca wyjaśniła że są różne rodzaje tej bakterii a mojemu dziecku namnożyła sie ta która wchodzi w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego. Namnożyła sie (podobno) z powodu nietolerancji laktozy (ale nie jestem do końca pewna tej diagnozy). Dlatego bardzo ważne jest żeby mała dużo piła (moja nie chciała) W każdym badź razie gdyby się nie odwodniła pewnie na oddział by nie trafiła. Zamiast antybiotyku wystarczyło zmienić dziecku mleko.Też umierałam ze strachu i jeszcze ten oddział z rotawirusami i zapaleniami płuc i kto wie co jeszcze. Ale wszystko dobrze się skończyło.
      Wiem że o takiego maluszka ciężko się nie bać ale mam nadzieję że wszystko dobrze się skończy...duuuużo zdrówka i powodzenia
      • mama_hanki2010 Re: Pałeczki coli w kale 30.09.10, 13:50
        Dziękuję Ci za pocieszające słowa. Mam nadzieję, że okaże się, że to nic poważnego i niedługo wszystko będzie przykrym wspomnieniem. Na szczęście moja Hania pije ładnie i lekarz mówi, że jest w dobrym stanie, więc oby obeszło się bez szpitala. Widzę też, że nie jest prędki w podawaniu antybiotyku, więc może uda się wyjść z tego bardziej naturalnie. A jeśli nawet nie, to trudno, byleby już ten koszmar się skończył.
    • memphis90 Re: Pałeczki coli w kale 01.10.10, 10:59
      E.coli normalnie występuje w kupie, to flora fozjologiczna.
    • camela-5 Re: Pałeczki coli w kale 01.10.10, 22:43
      Mój synek również miał e-coli w kale. Nawet byliśmy w szpitalu bo gorączkował, wymiotował i miał biegunki. Też ma nietolerancję laktozy. Antybiotyku nie dostał, ponieważ ecoli normalnie występują w kale, tyle że on miał dość duży przyrost. Ale mimo wszystko Pani doktor nie chciała go obciążać i tylko probiotyk (Dicoflor) mu dawałam i zaczęłam ściągać pierwszy pokarm i wylewać (najwięcej laktozy). Kupki super się poprawiły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka